27. maj 1993

Notat Nr. 9310

E-vicin - gammel vin på ny flaske ?

Analyser af E-vitaminforblandingen E-vicin Stærk 25000 viser, at den indeholder almindeligt d,l-alfa-tokoferolacetat. Produktet er ikke coated og er derfor mere temperaturfølsomt.

Sammendrag


Analyser af E-vitaminforblandingen E-vicin Stærk 25000 viser, at den indeholder almindeligt d,l-alfa-tokoferolacetat. Produktet er ikke coated og er derfor mere temperaturfølsomt. Der er ikke fundet belæg for, at E-vicin kemisk og biologisk adskiller sig fra øvrige E-vitaminpræparater. På grund af usikkerhed om E-vicins sammensætning og eventuelle giftvirkning bør det kun anvendes efter firmaets brugsanvisning og ikke til støddosering. E-vicin er væsentlig dyrere pr. tilsat enhed E-vitamin end andre E-vitaminpræparater.

Baggrund


E-vicin Stærk 25000 forhandles af Stormøllen A/S, Køge. Produktet har et deklareret indhold på 25000 mg E-vitamin (d,l-alfatokoferol) pr. kg. Bærestoffet er hvedeklid.

Af firmaets salgsmateriale fremgår blandt andet, at E-vicin er coated, således at der opnås den bedst tænkelige beskyttelse af E-vitaminet. Coatningen beskytter også mod UV-bestråling. Samtidig optages produktet bedre, idet der anvendes specielle hjælpestoffer. Det hævdes endvidere, at tilskud af E-vicin resulterer i færre dødfødte grise, færre omløbere og færre pludselige dødsfald samt i en kraftigt forbedret foderudnyttelse. Endelig tilrådes det at maksimere doseringen af E-vicin til 100 mg pr. kg foder, da der i enkeltstående tilfælde angiveligt har forekommet dødsfald på grund af overdosering.

Firmaets omtale af sit produkt lader formode, at der er tale om en epokegørende nyhed. Vi har derfor fundet anledning til at vurdere de forskellige påstande, i første række ud fra en række kemiske analyser.

Resultater fra en analyse af en prøve E-vicin stærk 25000, indsendt den 4. maj, viste følgende:

  • Indhold af alfa-tocopherol 24400 mg/kg, svarende til ca. 98 pct. af det deklarerede indhold.
  • E-vitaminet er identificeret som d,l alfa-tokoferolacetat.

Den anvendte metode til identifikation af alfa-tokoferolacetat er baseret på HPLC (højtryksvæskekromatografi). E-vicin ekstraheres med heptan, og ekstraktet sammenlignes med en heptan-opløsning af alfa-tokoferol-standard. Der blev anvendt to forskellige HPLC-systemer til analyse, og i begge systemer opførte ekstrakten af E-vicin og alfa-tokoferolacetat-opløsningen sig helt identisk. En blanding af E-vicinekstrakt og standardopløsning gav kun én kromatografisk "top", hvilket beviser, at begge opløsninger indeholder det samme kemiske stof.

For at afklare, om det i E-vicin anvendte alfa-tocopherolacetat er d,l-form (normal handelsvare) eller den naturlige optisk aktive d-form, blev den specifikke optiske drejning bestemt. Denne blev målt til 0 grader, hvilket betyder, at det anvendte alfa-tocopherolacetat er d,l-form.

  • E-vicin er ikke coated. E-vitamin kan fuldstændig ekstraheres fra blandingen med heptan i løbet af 1 minut. Var der tale om en sædvanlig coated vare, ville ekstraktionen forløbe meget langsommere. Der er heller ikke anvendt et E-vitamin-adsorbat på silica, idet E-vicins indhold af saltsyreuopløselig aske praktisk talt er 0 (0,25 pct.).
  • E-vicin indeholder karbonat (kridt), idet der udvikles kuldioxid efter tilsætning af syre.
  • Indhold af calcium 8,0 pct., svarende til ca. 20 pct. CaCO3 (kridt).
  • Indhold af råaske 17,9 pct.
  • Indhold af selen 0,1 mg/kg.
  • Antioxidant: BHT 9 mg/kg; Ethoxyquin 0 mg/kg.
  • Bærestof: Hvedeklid.

Vurdering

Analyseresultaterne viser, at E-vicin består af almindelig d,l-alfa-tokoferolacetat-olie opblandet i kridt og hvedeklid. Der er således ikke grundlag for påstandene om, at E-vicin er coated og UV-beskyttet. At E-vicin ikke er coated, gør det mindre modstandsdygtigt over for bl.a. varmepåvirkning (pelletering).

Da det anvendte E-vitamin kemisk er identisk med sædvanlige handelsvarer, er der heller ikke grundlag for at hævde, at E-vicin skulle være specielt biotilgængeligt. Ingen af de udførte analyser eller deklarationerne indikerer, at der skulle være anvendt særlige hjælpestoffer, som øger optageligheden.

Hvorvidt E-vicin givet som støddosis er giftigt, kan ikke vurderes for nuværende, idet der kun foreligger relativt få og udokumenterede praktiske iagttagelser. Det er en mangeårig erfaring, at E-vitamin i sig selv ikke forårsager forgiftninger, selv ved kraftig overdosering. Hvis der alligevel måtte optræde fx tarmblødninger som følge af anvendelse af E-vicin, skyldes dette ikke E-vitamin, men formentlig andre ikke angivne tilsatte stoffer. E-vitamin kan ikke, som hævdet af nogle, blokere for optagelsen af vitamin K og ad den vej forårsage tarmblødning.

Stormøllen A/S, Køge, har ikke ført videnskabeligt bevis for, at E-vicin er bedre end gængse E-vitaminpræparater, men henholder sig angiveligt mere til praktiske erfaringer fra svinebesætninger end nøgne tal fra et laboratorium.

Der savnes også fra Stormøllens side en tilfredsstillende forklaring på, hvorfor E-vicin forårsager tarmblødninger, hvis det da er tilfældet.

Samlet vurderes det, at E-vicin ikke har særlige fortrin frem for gængse E-vitaminpræparater. Dertil kommer at E-vicin er væsentlig dyrere end disse, regnet ud fra samme tilsatte mængde i foderet. Hvis E-vicin alligevel ønskes anvendt, bør det ske i henhold til brugsanvisningen og ikke som støddosering.


Institution: Landsudvalget for Svin, Dansk Landbrugsrådgivning, Landscentret | Svin

Forfatter: Niels Ove Nielsen

Udgivet: 27. maj 1993

Fagområde: Ernæring