29. juni 1993

Notat Nr. 9312

Kvalitet af roepiller til søer og slagtesvin

Der sælges to typer roepiller til søer og slagtesvin - umelasserede og melasserede roepiller. I Danmark produceres de to typer roepiller af De Danske Sukkerfabrik­ker. De sælges under de beskyttede handelsnavne - pulpetter og kosetter.

Der sælges to typer roepiller til søer og slagtesvin - umelasserede og melasserede roepiller. I Danmark produceres de to typer roepiller af De Danske Sukkerfabrik­ker. De sælges under de beskyttede handelsnavne - pulpetter og kosetter, det vil sige når man køber pulpetter og kosetter, er der garanti for, at de er produceret i Danmark. Når man køber umelasserede og melasserede roepiller, er de af udenlandsk oprindelse.

Produkterne har følgende beskrivelse:

Pulpetter: Er roeaffald, tørret og presset i piller med 10-12 mm i diameter (umelasserede roepiller).

Kosetter: Er roeaffald tilsat 35 pct. roemelasse, tørret og presset i piller med 6-8 mm og 10-12 mm i diameter (melasserede roepiller).

De væsentligste kvalitetsparametre for roepiller er indhold af sand, sukkerstoffer  og stivelse. Et højt indhold af sand kan tyde på, at rengøringen af roerne har været mangelfuld. Indholdet af sukkerstoffer har betydning for energiindholdet. Indhold af stivelse viser, om der har været blandet andre produkter, typisk kartoffelpulp, i roeaffaldet før tørring.

Ved køb af roepiller bør man få en analyseseddel af det pågældende parti. De to kategorier af roepiller skal opfylde følgende kriterier i pct. af tørstof:


 

Umelasserede roepiller
(Pulpetter)

Melasserede roepiller
(Kosetter)

Stivelse

0

0

Saccharose

Maks. 8

20-24

Uopløselig aske

Maks. 2,5

Maks. 2,0

Træstof

19-23

13-15

 


Institution: Landsudvalget for Svin, Danske Slagterier

Forfatter: Gunner Sørensen

Udgivet: 29. juni 1993

Dyregruppe: Søer, Slagtesvin

Fagområde: Ernæring