27. februar 1995

Notat Nr. 9512_b

Fritlevende vildsvin i Sønderjylland

Der er i jagtorganisationernes blad Jæger en omtale af fritlevende bestande af vildsvin i Sønderjylland. Det menes, at der kan være tale om indvandrede dyr fra Tyskland.

Sammendrag


Der er i jagtorganisationernes blad Jæger en omtale af fritlevende bestande af vildsvin i Sønderjylland. Det menes, at der kan være tale om indvandrede dyr fra Tyskland.

Vildsvin kan være inficeret med svinepestvirus uden selv at vise tegn på klinisk sygdom og er dermed en væsentlig smittekilde til svinepest hos svin i områder af Tyskland.

En fritlevende bestand af vildsvin i Danmark vil være en trussel for den danske sundhedsstatus både med hensyn til svinepest og trikiner.

Frihed for disse to sygdomme er en væsentlig forudsætningen for eksport af svinekød.

Enhver person, der ved jagt eller nedskydning nedlægger et vildsvin, skal sørge for, at der udtages og indsendes blodprøve af disse til undersøgelse for Aujeszky´s sygdom.

Prøverne indsendes til Statens Veterinære Institut for Virusforskning, Lindholm, 4771 Kalvehave.

Nedlagte vildsvin skal, hvis kødet overdrages til andre, undersøges for trikiner. Prøverne skal indsendes til Veterinærdirektoratets Laboratorium, Postboks 93, 4100 Ringsted.

Vildsvin


Vildsvin i Sønderjylland

I februarudgaven af jagtorganisationernes blad Jæger bringes en artikel med omtale af  fritlevende bestande af vildsvin i Sønderjylland.

Bladet mener, med henvisning til sædvanligvis pålidelig kilde, at der skulle være tale om vildsvin indvandret fra Tyskland.

Det menes også, at der er tale om mindst tre bestande, en på et statsskovdistrikt og to i private skove.

Bladets kilde siger, at man ønsker at gå stille med dørene af frygt for, at de små bestande kan blive bortskudt inden de opnår en sådan størrelse, at de er formeringsdygtige.

Endelig gør bladet opmærksom på de skader, som vildsvin kan påføre markafgrøder, især kartoffelmarker.

De fritlevende vildsvin i Sønderjylland har også været omtalt i lokal fjernsyn, hvor det blev oplyst, at der var tale om vildsvin, der var brudt ud af en hegning.

Svinepest

Vildsvin er i visse dele af Tyskland en væsentlig kilde til svinepest i svineproduktionen. De kan være inficeret med svinepestvirus uden det giver anledning til sygdom hos det inficerede dyr.

Smitten overføres enten indirekte via inficeret slagteaffald fra nedlagte vildsvin eller ved at inficerede dyr især orner bryder ind i svinestalde for at finde foder eller fordi der findes brunstige søer i stalden.

Trikiner

Denne parasit har ikke været påvist i danske svin siden 1930. Den har været isoleret enkelte gange fra vildt senest i vinteren 1993/1994 fra en ræv indsendt fra Djursland. I temperede egne anses vildsvin for at være den naturlige vært for trikinen; men også ræv og grævling kan være inficeret.

Fritlevende svin og vildsvin er altædende. Det vil sige, at de også spiser døde dyr. De kan derigennem optage trikininficeret kød og selv blive inficeret.

Nedlagt vildsvin skal kontrolleres for trikiner før de kan godkendes til menneskeføde.

Udendørs svin

Vildsvin vil udgøre en særlig risiko for udendørsproduktion, da det ikke er muligt effektivt at hegne mod indtrængende vildsvin.

Især vildorner vil volde problemer, da de tiltrækkes af brunstige søer. Foderrester vil også virke tiltrækkende på vildsvin.

Lovgivning

Det er ikke forbudt ved lov at huse en bestand af vildsvin i sine skove.

Derimod skal enhver, der nedlægger et vildsvin i følge Aujeszkybekendtgørelse sørge for, at det bliver undersøgt for Aujeszky´s sygdom. Dette skal ske ved indsendelse af en blodprøve fra dyret til Statens Veterinære Institut for Virusforskning, Lindholm, 4771 Kalvehave.

Vildsvin og krydsninger heraf skal, uanset om de er vildtlevende eller holdes som husdyr, undersøges for trikiner ved slagtning.

Undtaget herfra er dyr til eget forbrug. Hvis man overdrager kødet til andre skal det undersøges.

De dele af dyret eller dyr som ikke anvendes til menneskeføde skal afhændes direkte til destruktionsanstalt.

Slagteaffald fra dyr, som er til eget forbrug kan afhendes til forbrænding eller nedgraves i minimum en meters dybde.

Prøver til undersøgelse for trikiner skal indsendes til Veterinærdirektoratets Laboratorium, Postboks 93, 4100 Ringsted.


Institution: Landsudvalget for Svin, Danske Slagterier

Forfatter: Poul Tolstrup Christensen

Udgivet: 27. februar 1995

Fagområde: Sundhed/Veterinært