19. april 1995

Notat Nr. 9523

Nikkel i foderfedt

Plantedirektoratet udsendte den 11. april 1995 en meddelelse om fund af uacceptabelt høje niveauer af nikkel i foderfedt. Foderstofvirksomhederne opfordres til at være opmærksom på dette problem, der muligvis kan medføre aflejring i animalske produkter.

Plantedirektoratet har den 11. april 1995 udsendt en meddelelse om, at der er fundet uacceptabelt høje niveauer af nikkel i foderfedt.

Plantedirektoratet opfordrer foderstofvirksomhederne til at være opmærksom på dette problem, der muligvis kan medføre nikkelaflejring i animalske produkter, og dermed en mulig risiko for forbrugerne, specielt den gruppe forbrugere, der lider af nikkelallergi.

Der findes i dag ingen maksimumgrænser for nikkel i foderstoffer. EU-kommissionen er derfor underrettet og opfordret til at fastsætte maksimumgrænser for nikkel i foderstoffer til husdyr.

Forekomst

Nikkelforekomst i foderfedt skyldes, at visse fedttyper hydrogeneres (hærdes) ved hjælp af nikkelkatalysatorer. Umættede fedtsyrer i vegetabilsk fedt hærdes for at frembringe mættede fedtsyrer især til kvægfoder. I fedttyper primært beregnet til kvæg er der således fundet op til 700 mg nikkel/kg. Disse fedttyper importeres især fra England og Tyskland.

Fedttyper, der anvendes i svinefoder, er især danskproduceret animalsk fedt, importeret teknisk animalsk fedt og importeret blandingsfedt. I danskproduceret animalsk fedt blev der ikke fundet nikkel, mens der i importeret teknisk animalsk fedt blev fundet op til 650 mg nikkel/kg. Importeret blandingsfedt blev ikke undersøgt.

DAKA oplyser, at det årlige forbrug af fedt i fabriksfremstillet foder til svin er ca. 100.000 ton fedt. Derudover skønnes det, at der leveres ca. 25.000 ton foderfedt til hjemmeblandere. Da der i alt produceres ca. 80.000 ton animalsk fedt i Danmark pr. år, importeres der altså ca. 45.000 ton fedt til svinefoder i form af teknisk animalsk fedt eller blandingsfedt, og det er primært dette fedt, det kan være risikabelt at anvende.

Foderstofbranchen oplyser, at der arbejdes ihærdigt på at få et overblik over, hvilke leverandører, der leverer foderfedt med for højt nikkelindhold. Dette arbejde forventes afsluttet i løbet af få uger, og der vil herefter blive arbejdet på at opstille fælles krav vedrørende størsteindhold af nikkel.

Skadeligt niveau

Ud fra litteraturen kan det beregnes, at en normal svinefoderblanding naturligt vil indeholde 1-3 ppm nikkel. Ved anvendelse af 4 pct. af et fedtparti med 650 ppm nikkel vil foderet derimod indeholde ca. 25 ppm nikkel. Der findes ikke megen dokumentation om nikkels skadelige effekt på grise, men enkelte forsøg med kalve og smågrise viser nedsat tilvækst ved nikkelindhold i foderet over 250 ppm, uden at det medfører sporbare mængder nikkel i organer og væv. I litteraturen er der angivet en maksimumsgrænse på 50 ppm for kvæg.

Hvorvidt et nikkelniveau på 25 ppm i svinefoder kan medføre målbare niveauer i svinekød er uvist. Nikkel i forsæbet form er mindre absorberbar end fx nikkelklorid, og litteraturen viser, at hovedparten af det absorberede nikkel udskilles med nyrerne (målt i rotteforsøg).

Levnedsmiddelstyrelsen har i en årrække fulgt udviklingen i nikkel indholdet i en række fødevarer. Resultater fra perioden 1988-1992 har vist, at på 125 prøver af svinekød er det gennemsnitlige nikkelindhold under detektionsgrænsen på 0,02 ppm. Det maksimalt fundne indhold var 0,04 ppm. Vegetabilske produkter som havregryn indeholder ca. 10 gange så meget nikkel som svinekød. Der er altså ikke noget der tyder på, at svinekød er en væsentlig kilde til allergiproblemer.

Hvorvidt problemer med højt nikkelindhold i foderfedt er af nylig oprindelse vides ikke, men det er under alle omstændigheder uacceptabelt, at importeret animalsk fedt indeholder nikkel, idet dette indikerer, at der er tilsat rester af vegetabilske hærdede produkter, som muligvis kan have andre uheldige effekter på grisenes produktionsresultater.

Selv om der næppe opnås toksiske niveauer i svinefoderet, vil en stor del af det tilførte nikkel udskilles med gødning og urin til miljøet og akkumuleres i planterne, hvilket igen kan have uheldig effekt på allergiske forbrugere.

Den største risiko for allergi er dog kontaktallergi, hvilket muligvis kan udgøre et arbejdsmil­jømæssigt problem for folk, der kommer i berøring med foderfedt eller foderblandinger.

Plantedirektoratet oplyser, at 25.000 mennesker lider af nikkelallergi, og at en stor del er følsomme for fødens indhold af nikkel. Det er påvist, at en oraldosis på 0,6 mg kan udløse nikkelallergi.

Det er endnu uklart, hvornår EU-kommisionen kan fastlægge maksimumkrav til nikkel i foderstoffer, men indtil da vil Landsudvalget for Svin i samarbejde med foderstofbranchen forsøge at opstille fælles retningslinier i Danmark.

Den enkelte svineproducent opfordres til at forhøre foderleverandøren om hvilke aktiviter der er iværksat for at sikre acceptable nikkelniveauer, og primært efterspørge foder med dansk animalsk fedt eller kontrolleret fedt, ligesom hjemmeblandere opfordres til kun at anvende dansk animalsk fedt.

 


Institution: Landsudvalget for Svin, Danske Slagterier

Forfatter: Niels Jørgen Kjeldsen

Udgivet: 19. april 1995

Fagområde: Ernæring