15. juli 1996

Notat Nr. 9641

Ledforandringers udvikling (Astrup-forsøget)

I dette forsøg er udviklingen af ledsygdommen osteochondrose, som giver ledforandringer, undersøgt hos 42 søer og sammenholdt med subjektive benbedømmelser. Materialet omfatter i alt 122 eksteriør- og ledbedømmelser.

I dette forsøg er udviklingen af ledsygdommen osteochondrose, som giver ledforandringer, undersøgt hos 42 søer og sammenholdt med subjektive benbedømmelser. Materialet omfatter i alt 122 eksteriør- og ledbedømmelser.

Resultaterne for benbedømmelserne viste, at krumme forben, stejle forkoder samt stejle bagkoder retter sig med alderen, mens bjørnefodethed på forben, bjørnefodethed på bagben, små inderklove på bagben, lange bagklove og lange biklove på bagben forværres med alderen. De beregnede korrelationer mellem ovennævnte egenskaber er meget lave.

Et forsøg på Grønhøj har vist at krumme forben, stejle bagkoder og svingende bagpart har en negativ sammenhæng til holdbarhed, mens bjørnefodet på forben synes at have en positiv indflydelse på holdbarhed.

Søernes led i venstre for- og bagben blev røntgenfotograferet gennem deres produktionsperiode. Resultaterne fra røntgenundersøgelsen viser, at forandringerne i vækstlinien afheler stort set uden komplikationer og de fleste, selv de ret udtalte ledforandringer, forbedres eller afheler i søernes vækstperiode op til 3 års alderen. Forekomsten af osteochondrose i de forskellige led er meget lavt korrelerede.

Undersøgelsen viser, at der ikke er nogen sammenhæng mellem søernes benstilling og forekomsten af osteochondrose, med undtagelse af stejle bagkoder og forekomsten af osteochondrose i de to områder i hasen, distal fibula og talus. Her viser viser det sig, at jo stejlere koderne på bagbenene er, jo større er forekomsten af osteochondrose i distal fibula og talus.

Kun meget få af søerne synes at få varige mén, når det drejer sig om røntgenologiske forandringer. Der er imidlertid ingen tvivl om, at søerne har kliniske symptomer, mens osteochondrose forandringerne er tilstede. Dette vil sige bevægelsesforstyrrelser, problemer med at rejse sig mv.


Baggrund

Nedsat holdbarhed på grund af dårlig styrke forekommer hos nogle avlsdyr. Dårlig styrke er en meget sammensat egenskab, hvis baggrund ikke kendes fuldt ud. Ledsygdommen osteochondrose nævnes ofte som en af årsagerne til dårlig styrke, især hos de yngste avlsdyr.

Det har hidtil kun været muligt at vurdere osteochondrose på slagtede dyr. Dens reelle betydning for avlsdyrs holdbarhed har man derfor aldrig kunnet vise direkte.

I et forudgående projekt er der udviklet en metode til at bestemme osteochondrose på levende dyr, ved hjælp af røntgen. Dette har gjort det muligt, at undersøge sygdommens betydning for dyrenes holdbarhed gennem et langtidsstudie, hvor den enkelte so er fulgt igennem flere år.

Formålet med Astrup-forsøget var, at undersøge udviklingen af osteochondrose og ændringen i soens benstilling ved stigende alder (målt som antal kuld soen har fået) samt at undersøge, om der er en sammenhæng mellem soens benstilling og forekomsten af osteochondrose.


Materiale og metode

Forsøget er gennemført i avlsbesætningen ASTRUP. Her blev udviklingsforløbet i leddene undersøgt hos Landracesøer begyndende ved 5½ - 8 måneders alderen og fortsat indtil 35 - 38 måneders alderen med røntgenfotografering af venstre sides albue, forknæ, knæ og has hver 5. - 7. måned. Der blev ligeledes foretaget en bedømmelse af benstilling, klove og bevægelse sidst i hver drægtighed. Afgangsårsagen og afgangs­datoen blev registreret, som den gør ved alle søer, der er registreret i Databanken for Svineavl.

I røntgendatasættet er der i alt 221 observationer og i bendatasættet er der i alt 214 observationer. Disse to datasæt er sammen­flettet på baggrund af id og kuldnummer, hvilket giver et samlet datasæt på 122 observationer. Årsagen til denne reduktion af datasættet er dels, at nogle af søerne ikke er blevet både røntgen- og benbedømt, og dels at nogle af søerne imellem enkelte af deres kuld kun har fået den ene af bedømmelserne. Der analyseres på det reducerede datasæt, da det ønskes undersøgt, om der er en sammenhæng mellem røntgen- og benbedømmelser.

Følgende egenskaber er bedømt:

b1

= Krumme forben

b2

= Udaddrejede forben

b3

= Stejle koder for

b4

= Bjørnefodet for

b5

= Understillede bagben

b6

= Udaddrejede bagben

b7

= Stejle koder bag

b8

= Bjørnefodet bag

b9

= Stiv bevægelse for

b10

= Stiv bevægelse bag

b11

= Svingende bagpart

b12

= Små inderklove for

b13

= Små inderklove bag

b14

= Lange klove for

b15

= Lange klove bag

b16

= Lange biklove for

b17

= Lange biklove bag

b18

= Holdbarhed

Der er beregnet frekvenser og gennemsnit indenfor hver egenskab og kuldnummer i datasættet for at få et overblik over fordelingen af observationerne (tabel 1a og tabel 1b). De ændringer der ses i gennemsnittene hen gennem kuldene, kan ikke umiddelbart tages som et udtryk for, at egenskaben forbedres eller forringes med alderen hos alle dyr, fordi der ved frekvensberegningen ikke tages hensyn til, at nogle af søerne afgår i løbet af forsøgsperioden.

Til analyse af forskel mellem søer er der brugt en normalfordelingsmodel, hvor Ykuldnr,id antages at være uafhængige og normalfordelte med samme varians sigma², og id og kuldnummer indgår som systematiske virkninger.

(1) Ykuldnr,id = µ + alfakuldnrid + epsilonkuldnr,id

hvor epsilonkuldnrid er normalfordelt N(0,sigma²).

For at undersøge udviklingsretningen indenfor egenskaber, det vil sige om forskellen mellem kuldnumre kan beskrives ved en trend (ændring over tid), er modellerne (1) - (3) benyttet. Ved den første analyse er det undersøgt om model (1) kan reduceres til model (2), hvilket vil sige, at det undersøges, om effekten af kuldnummer kan beskrives ved en ret linie. Ved den anden test er det undersøgt, om model (2) kan reduceres til model (3), det vil sige om trenden er nul (a=0).

(2) Ykuldnr,id = µ+ alfa×kuldnr. +ßid + epsilonkuldnr,id

(3) Ykuldnr,id = µ + ßid + epsilonkuldnr

Røntgenundersøgelser for osteochondrose er foretaget på de samme 42 søer, der også har fået en benbedømmelse. Ved røntgenundersøgelserne er leddene i venstre for- og bagben blevet bedømt.

Følgende ledflader i de enkelte led er bedømt:

r1

= Albue (hum. cond. lat.)

r2

= Albue (hum. cond med.)

r3

= Albue (radius prox.)

r4

= Albue (radius synovial fossa)

r5

= Albue (ulna anconeal proc.)

r6

= Albue (ulna coronoid proc.)

r7

= Forknæ (distal radius)

r8

= Forknæ (distal ulna)

r9

= Forknæ knogler

r10

= Knæ (fem. cond. lat.)

r11

= Knæ (fem. cond. med.)

r12

= Knæ (proximal tibia)

r13

= Has (distal tibia)

r14

= Has (distal fibula)

r15

= Has (talus)


Figur 1.

Ledflader som blev bedømt i forsøget)


Røntgenbedømmelserne er opdelt efter, i hvilken grad osteochondrose optræder i de forskellige områder af knoglerne. Skalaen går fra 1 til 5, hvor karakteren 1 gives, hvis der ikke er osteochondrose og 5 gives, hvis der er osteochondrose i meget udtalt grad.

I datasættet er der, som nævnt under benbedømmelser, kun én observation for kuldnummer 5, hvorfor den observation er udeladt af beregningerne.

Røntgendata er analyseret med de samme modeller, som der er brugt for datasættet med  benbedømmelserne.

I tabel 2a og 2b ses frekvenser og gennemsnit beregnet indenfor hver egenskab og kuldnummer. Der gælder for røntgenbedømmelserne, ligesom for benbedømmelserne, at ændringerne der ses i gennemsnittene med stigende alder (antal kuld soen har fået), ikke umiddelbart kan tages som et udtryk for, at egenskaben forbedres eller forværres med alderen, da frekvensberegningen, som tidligere nævnt, ikke tager hensyn til, at cirka - af søerne udgår af forsøget på forskellige tidspunkter.

Herefter blev det undersøgt, om der var en sammenhæng mellem de ben- og røntgenbedømmelser, hvor der var en ændring over tid.

For at undersøge om der er en sammenhæng mellem det, der ses ved benbedømmelserne (B) og røntgenbillederne (R) (forekomsten af osteochondrose), er følgende lineære regressionsmodel opstillet. Ved analysen er sammenhængen mellem den enkelte egenskab og den enkelte regressionsvariabel undersøgt.

(4) Rid,kuldnr = µ + alfakuldnr + ßid + gamma ×Bid,kuldnr + epsilonid,kuldnr


Resultater og diskussion

Forventningen er at se en stor forskel mellem søerne indenfor bedømmelserne, og som det kan ses af tabel 3 kolonne 1 (so), er dette tilfældet for de fleste egenskaber, med undtagelse af understillede bagben (b5), stejle bagkoder (b7) og lange bagbiklove (b17).

Resultatet af at teste model (2) mod model (1) ses i tabel 3 kolonne 2 (kuldnr). På baggrund af denne analyse ser der ud til at være en trend (ændring over tid) for følgende egenskaber; krumme forben (b1), understillede bagben (b5), udaddrejede bagben (b6), stejle bagkoder (b7), bjørnefodet på bagben (b8), små inderklove på forben (b12) og lange klove på forben (b14).

Den anden test giver det endelige resultat på, om der er en trend, og hvor meget denne trend tilnærmer sig at være lineær. Trenden giver dog intet billede af, om egenskaben forbedres eller forværres med alderen (antal kuld soen har fået).

Det kan ses af tabel 3 kolonne 3 (trend), at der er en trend for følgende egenskaber; krumme forben (b1), stejle forkoder (b3), bjørnefodet på forben (b4), stejle bagkoder (b7), bjørnefodet på bagben (b8), små inderklove på bagben (b13), lange bagklove (b15) og lange biklove på bagben (b17).

Herefter er estimaterne beregnet for trenden. Disse estimater angiver liniens hældning, og heraf kan det ses om egenskaben forbedres eller forværres med alderen.

Resultatet ses i tabel 3 kolonne 4. Egenskaberne krumme forben (b1), stejle forkoder (b3) og stejle bagkoder (b7) forbedres med alderen (kuldnr), mens egenskaberne bjørnefodet på forben (b4), bjørnefodet på bagben (b8), små inderklove på bagben (b13), lange klove på bagben (b 15) og lange biklove på bagben bliver forværret med alderen (kuldnr).

For de resterende egenskaber der er bedømt, ses der ikke en trend. Dette betyder, at der ikke  er lineære ændringer af egenskaben med alderen.

Korrelationerne er beregnet for de egenskaber, hvor der er en trend. Som det kan ses af tabel 4 er korrelationerne generelt meget lave. De egenskaber der er stærkest korrelerede med hinanden, er krumme forben (b1) og stejle forkoder (b3), hvor der findes en korrelation på 0,41.

For røntgenbedømmelserne er der ligesom for benbedømmelserne en forventning om at se en stor forskel mellem søerne indenfor de enkelte bedømmelser. Som det kan ses af resultaterne af analysen (tabel 5 kolonne 1), er dette korrekt for 11 af de bedømte områder, mens der ikke var en signifikant forskel mellem søerne for albue (r3: prox. radius), forknæ (r7: distal radius) og knæ (r10: fem. cond. lat.).

Der var ingen af søerne, der på noget tidspunkt i forsøget havde osteochondrose i forknæ knogler (r9), derfor er der ikke anført et resultat i tabellen for dette område.

Resultatet af at teste model 2 mod model 1, kan ses i tabel 5 kolonne 2 (kuldnr). På baggrund af denne analyse ser der ud til at være en trend (ændring over tid) for følgende ledflader i for- og bagben; albue (r1: hum. cond. lat.), albue (r2: hum. cond. med.), knæ (r11: fem. cond. med.) og has (r15: talus).

Det endelige resultat om, hvorvidt der er en trend, og hvor tæt denne trend tilnærmer sig at være lineær, fremgår af den anden test (model 3 mod model 2). Det skal bemærkes, at denne trend ikke giver et billede af, om forekomsten af osteochondrose i det undersøgte område forværres eller forbedres med kuldnummeret.

Af tabel 5 kolonne 3 (trend) kan det ses, at der sker en ændring med stigende kuldnummer i følgende ledflader i for- og bagben; albue (r2: hum. cond. med.), albue (r4: radius synovial fossa), albue (r5: ulna anconeal proc.) , albue (r6: ulna coronoid proc.), forknæ (r7: distal radius), forknæ (r8: distal ulna), knæ (r11: fem. cond. med.), has (r13: distal tibia), has (r14: distal fibula) og has (r15: talus).

Estimaterne for de sidst nævnte områder er beregnet, og på baggrund af disse kan det ses, at forekomsten af osteochondrose forbedres med kuldnummeret indenfor alle de undersøgte ledflader, hvor der har vist sig at være en trend (tabel 5 kolonne 4).

For de resterende fem bedømte ledflader, albue (r1: hum. cond. lat.), albue (r3: radius prox.), forknæ knogler (r9), knæ (r10: fem. cond. lat.) og knæ (r12: proximal tibia), er der ikke en trend. Det betyder, at der ikke ses en lineær sammenhæng mellem forekomsten af osteochondrose og alder.

Korrelationerne er beregnet for de egenskaber, hvor der er en trend. Som det kan ses af tabel 6, er korrelationerne generelt meget lave. De led med osteochondrose, der er stærkest korrelerede, er has (r13: distal tibia) og has (r14: distal fibula), hvor der findes en korrelation på 0,61.

Resultaterne af analysen af sammenhængen mellem de røntgenfotograferede led og benbedømmelserne fremgår af tabel 7a og 7b. Der fandtes en signifikant sammenhæng mellem osteochondrose i has (r14: distal fibula), has (r15: talus) og stejle bagkoder (b7).

Estimaterne for stejle koder er 0,401 med distal fibula som den afhængige variabel og 0,727 med talus som den afhængige variabel. Det betyder, at jo stejlere bagkoderne er, jo større er forekomsten af osteochondrose i haseleddene (distal fibula) og has (talus).

Da der kun var 7 søer i det samlede materiale der udgik med bensvaghed som afgangsårsag, er der ikke lavet nogen analyse af resultater specielt fra disse søer. Dette skyldes, at materialet var for lille til, at der ville kunne komme noget sikkert resultat ud fra disse observationer.

Der fandtes ingen statistisk forskel på de enkelte fotograferingsrunder i relation til udsættelsesårsag, hvorfor der ikke er nogen sikker grund til at antage, at de værste ledforandringer har været årsag til at de enkelte søer er afgået.

Der er desværre et meget lille kendskab til årsagen til udviklingen af ledforandringer. Der er påvist en vis arvelighed, men racemæssige samt fodrings- og opstaldningsforhold synes ligeledes at have betydning. Ledforandringer kan findes i større eller mindre omfang hos stort set alle grise, men høj daglig tilvækst og høj kødprocent øger frekvensen samt sværhedsgraden. Endvidere ses der tiltagende bensvaghed ved belastende staldforhold fx høj belægning, fuldspal­tegulv og for få ædepladser.


Referencer

-

Bittegeko, S.B.P., and J.Arnbjerg, (1994). The Sequelae of Distal Ulna Physeal Dyschondroplasia (Osteochondrosis) Lesions in Breeding Swine - A Radiological Investigation in Danish Landrace Pigs. J. Vet. Med. A.41: p.377-384

-

Bittegeko, S.B.P.R (1995) Radiological Aspects of Porcine Osteochondrosis. Ph.D.Thesis. The Royal Veterinary and Agricultural University, Copenhagen, Denmark

-

Jørgensen, B., J.Arnbjerg & M. Aaslyng (1995). Pathological and Radiological Investigations on Osteochondrosis in Pigs, Associated with Leg Weakness. J.Vet.Med.A. 42, p. 489-504

-

Jørgensen, Bente (1996). The influence of leg weakness in gilts on their longivity as sows, assessed by survival analysis. Bilag til NJF seminar no. 256 Longevity of sows.



[PageBreak]

Appendiks

Tabel 1a. Frekvenser af bedømmelserne indenfor de enkelte egenskaber og kuld.

Kode Egenskab

Kuld 0

N = 27

Kuld 1

N = 28

Kuld 2

N = 27

 

1

2

3

4

5

gns

1

2

3

4

5

gns

1

2

3

4

5

gns

Forben

b1 Krumme forben

b2 Udaddrejede forben

b3 Stejle koder for

b4 Bjørnefodet for

 

13

13

15

22

 

12

12

10

4

 

2

1

2

1

 

 

1

 

0

 

 

1,59

1,63

1,52

1,22

 

23

17

13

23

 

4

10

15

5

 

1

1

0

0

 

 

0

 

0

 

 

1,21

1,43

1,54

1,19

 

17

13

18

15

 

10

12

9

10

 

0

2

0

2

 

 

0

 

0

 

 

1,37

1,59

1,33

1,52

Bagben

b5 Understillede bagben

b6 Udaddrejede bagben

b7 Stejle koder bag

b8 Bjørnefodet bag

 

17

16

15

21

 

8

10

12

6

 

2

1

0

0

 

 

 

1,44

1,44

1,44

1,22

 

23

12

10

27

 

5

13

15

1

 

0

3

3

0

 

 

 

1,18

1,68

1,75

1,04

 

20

12

18

16

 

7

13

8

11

 

0

2

1

0

 

 

 

1,26

1,63

1,37

1,41

Bevægelse

b9 Stiv for

b10 Stiv bag

b11 Sving. Bagpart

 

8

6

0

 

14

12

14

 

4

7

12

 

 

2

1

 

1

 

1,96

2,19

2,52

 

7

0

1

 

16

15

14

 

5

13

13

 

 

0

0

 

0

 

1,93

2,46

2,42

 

8

1

0

 

13

11

7

 

6

12

17

 

0

3

3

 

 

1,93

2,63

2,85

Klove

b12 Små inderklove for

b13 Små inderklove bag

b14 Lange klove for

b15 Lange klove bag

b16 Lange biklove for

b17 Lange biklove bag

b18 Forventet holdbarhed

 

12

7

24

26

17

24

2

 

15

17

2

1

10

3

12

 

0

3

1

0

 

0

11

 

0

0

 

 

 

 

2

 

1

 

1,55

1,85

1,15

1,04

1,37

1,11

2,48

 

7

8

24

27

11

22

1

 

18

14

4

0

17

6

12

 

3

6

0

1

 

0

13

 

0

0

 

 

 

 

2

 

0

 

1,86

1,93

1,14

1,07

1,61

1,21

2,57

 

 

2

6

16

15

12

20

2

 

15

16

9

10

15

7

10

 

9

4

2

2

 

0

11

 

 

1

1

 

 

 

4

 

 

2,33

2,00

1,48

1,52

1,56

1,26

2,63


Tabel 1b. Frekvenser af bedømmelserne indenfor de enkelte egenskaber og kuld.

 

Kuld 3

N = 23

Kuld 4

N = 16

Kuld 5

N = 1

Kode Egenskab

1

2

3

4

5

gns

1

2

3

4

5

gns

1

2

3

4

5

gns

Forben

b1 Krumme forben

b2 Udaddrejede forben

b3 Stejle koder for

b4 Bjørnefodet for

 

22

10

23

7

 

1

11

0

13

 

0

2

0

2

 

 

0

 

1

 

 

1,04

1,65

1,00

1,87

 

15

9

16

3

 

1

6

0

10

 

0

1

0

3

 

 

0

 

0

 

 

1,06

1,50

1,00

2,00

 

1

0

1

0

 

0

1

0

1

 

0

0

0

0

 

 

0

 

0

 

 

1

2

1

2

Bagben

b5 Understillede bagben

b6 Udaddrejede bagben

b7 Stejle koder bag

b8 Bjørnefodet bag

 

17

10

22

13

 

6

12

1

8

 

0

1

0

2

 

 

 

1,26

1,61

1,04

1,52

 

12

12

15

5

 

2

3

1

9

 

2

1

0

2

 

 

 

1,38

1,31

1,06

1,81

 

0

0

1

0

 

1

1

0

1

 

0

0

0

0

 

 

 

2

2

1

2

Bevægelse

b9 Stiv for

b10 Stiv bag

b11 Sving. Bagpart

 

 

8

2

1

 

13

14

13

 

2

6

6

 

0

1

3

 

 

1,74

2,26

2,48

 

8

0

0

 

7

6

9

 

1

10

6

 

 

0

0

1

 

 

1,56

2,63

2,50

 

 

0

0

0

 

1

0

0

 

0

1

1

 

 

0

0

 

 

2

3

3

Klove

b12 Små inderklove for

b13 Små inderklove bag

b14 Lange klove for

b15 Lange klove bag

b16 Lange biklove for

b17 Lange biklove bag

b18 Forventet holdbarhed

 

8

3

14

16

11

12

3

 

13

16

8

4

12

9

14

 

2

3

1

3

 

2

5

 

0

1

 

 

 

 

1

 

 

1,74

2,09

1,43

1,43

1,52

1,57

2,17

 

2

5

14

10

9

6

7

 

13

8

2

4

7

8

6

  

1

3

0

2

 

2

3

 

0

0

 

 

  

 

0

 

 

1,94

1,88

1,13

1,50

1,44

1,75

1,75

 

0

0

0

0

1

0

0

 

0

0

1

0

0

1

1

 

1

1

0

1

 

0

0

 

0

0

 

 

 

 

0

 

 

3

3

2

3

1

2

2


Tabel 2a. Frekvenser af bedømmelserne indenfor de enkelte områder og kuld.

 

Kuld 0

Kuld 1

Kuld 2

 

0

1

2

3

4

5

gns

0

1

2

3

4

5

gns

0

1

2

3

4

5

gns

Albue

r1 hum.cond.lat

r2 hum.cond.med.

r3 prox.rad.

r4 rad.syn.fossa

r5 ulna anc.proc.

r6 ulna coron.proc.

 

15

3

20

7

11

19

 

0

10

5

10

9

4

 

0

5

1

3

4

3

 

1

5

 

6

1

0

 

0

2

 

 

1

 

 

0

1

 

 

 

0

 

0,19

1,85

0,27

1,31

0,92

0,38

 

9

6

27

21

21

18

 

1

3

1

2

3

4

 

4

2

0

2

2

3

 

7

10

 

3

1

2

 

2

5

 

 

1

 

 

2

2

 

 

 

1

 

1,92

2,29

0,04

0,54

0,50

0,75

 

11

7

27

20

25

24

 

0

2

0

0

0

0

 

10

7

0

3

1

1

 

2

3

 

3

0

0

 

1

6

 

 

0

 

 

0

2

 

 

 

0

 

1,25

2,19

0

0,58

0,08

0,08

Forknæ

r7 distal radius

r8 distal ulna

r9 carpal knogler

 

11

0

27

 

13

7

 

 

3

7

 

 

 

8

 

 

 

5

 

 

 

0

 

0,70

2,41

0

 

23

6

28

 

4

8

 

 

1

8

 

 

 

4

 

 

 

2

 

 

 

 

0

 

0,21

1,57

0

 

25

12

27

 

0

6

 

 

2

7

 

 

 

1

 

 

 

0

 

 

 

1

 

0,15

1,04

0

Knæ

r10 fem.cond.lat

r11 fem.cond.med

r12 prox.tibia

 

16

0

24

 

 

5

1

 

0

8

0

 

0

10

0

 

 

3

0

 

 

0

2,42

0,04

 

16

7

25

 

 

1

0

 

4

110

 

 

0

5

2

 

 

3

1

 

 

0,40

1,85

0,36

 

26

17

25

 

 

2

1

 

0

2

1

 

0

5

0

 

 

0

0

 

 

0

0,81

0,11

Has

r13 distal tibia

r14 distal fibula

r15 talus

 

10

4

5

 

11

13

13

 

4

5

4

   

2

4

4

 

0

 

0

 

 

0,93

1,34

1,27

 

15

14

10

 

6

7

3

 

2

2

5

 

3

4

7

 

1

 

1

  

 

0,85

0,85

1,46

 

20

21

12

  

2

4

4

 

4

1

7

 

1

1

3

 

0

 

0

 

 

0,48

0,33

1,04

 

Tabel 2b. Frekvenser af bedømmelserne indenfor de enkelte områder og kuld

 

Kuld 3

Kuld 4

Kuld 5

 

0

1

2

3

4

5

gns

0

1

2

3

4

5

gns

0

1

2

3

4

5

gns

Albue

r1 hum.cond.lat

r2 hum.cond.med.

r3 prox.rad.

r4 rad.syn.fossa

r5 ulna anc.proc.

r6 ulna coron.proc.

 

 

16

13

23

23

23

23

 

0

2

0

0

0

0

 

7

8

0

0

0

0

 

0

0

 

0

0

0

 

0

0

 

 

0

 

 

0

0

 

 

 

0

 

0,61

0,78

0

0

0

0

 

9

10

15

16

16

16

 

2

1

0

0

0

0

 

4

4

1

0

0

0

 

1

1

 

0

0

0

 

0

0

 

 

0

 

 

0

0

  

  

 

0

 

0,81

0,75

0,13

0

0

0

 

1

1

1

1

1

1

 

0

0

0

0

0

0

 

0

0

0

0

0

0

 

0

0

 

0

0

0

 

0

0

 

 

0

 

 

0

0

  

 

 

0

 

0

0

0

0

0

0

Forknæ

r7 distal radius

r8 distal ulna

r9 carpal knogler

 

 

23

20

23

 

0

3

 

 

0

0

 

 

 

0

 

 

0

  

 

0

 

0

0,13

0

 

16

15

16

 

0

1

 

 

0

0

 

 

 

0

 

 

 

0

 

 

 

0

 

0

0,06

0

 

1

1

1

 

0

0

 

 

0

0

 

 

 

0

 

 

 

0

 

 

 

0

 

0

0

0

Knæ

r10 fem.cond.lat

r11 fem.cond.med

r12 prox.tibia

 

 

23

22

22

 

 

0

0

  

0

1

0

 

0

0

1

 

 

0

0

 

 

0

0,09

0,13

 

15

15

16

 

 

0

0

 

0

1

0

 

1

0

0

 

  

0

0

 

 

0,19

0,13

0

 

1

1

1

 

 

0

0

 

0

0

0

 

0

0

0

 

 

0

0

 

 

0

0

0

Has

r13 distal tibia

r14 distal fibula

r15 talus

 

21

22

23

 

2

1

0

 

0

0

0

 

0

0

0

 

0

 

0

 

 

0,09

0,04

0

 

16

16

15

 

0

0

0

 

0

0

0

 

0

0

1

 

0

 

0

 

 

0

0

0,19

 

1

1

1

 

0

0

0

 

0

0

0

 

0

0

0

 

0

 

0

 

 

0

0

0


Tabel 3. Resultatoversigt (P-værdi) for test for soforskel i model 1, model 2 mod model 1 og model 3 mod model 2, samt estimat for liniens hældning, der fortæller om egenskaben forværres (fortegn +) eller forbedres (fortegn -) med kuldnummeret.

 

Soforskel
(model 1)

Kuldnr
(model 2 modmodel 1)

Trend
(model 3 modmodel 2)

Estimat for trend(model 3)

b1 Krumme forben

0,0001

0,0391

0,0002

-0,1205

b2 Udaddrejede forben

0,0001

0,2310

0,7193

-0,0120

b3 Stejle koder for

0,0003

0,0859

0,0001

-0,1490

b4 Bjørnefodet for

0,0001

0,1906

0,0001

0,1730

b5 Understillede bagben

0,1167

0,0471

0,6915

0,0163

b6 Udaddrejede bagben

0,0151

0,0430

0,1468

-0,0659

b7 Stejle koder bag

0,1384

0,0016

0,0004

-0,1538

b8 Bjørnefodet bag

0,0272

0,0400

0,0001

0,2079

b9 Stiv for

0,0002

0,7071

0,2378

-0,0560

b10 Stiv bag

0,0010

0,1318

0,3239

0,0476

b11 Sving. bagpart

0,0001

0,1042

0,5027

0,0280

b12 Små inderklove for

0,0003

0,0004

0,1236

0,0691

b13 Små inderklove bag

0,0001

0,3954

0,0121

0,01047

b14 Lange klove for

0,0004

0,0311

0,6300

0,0171

b15 Lange klove bag

0,0130

0,2999

0,0010

0,1423

b16 Lange biklove for

0,0005

0,1525

0,3999

0,0286

b17 Lange biklove bag

0,1579

0,5567

0,0001

0,1806


Tabel 4. Korrelationer mellem de egenskaber hvor der er en trend.

 

b1

b3

b4

b7

b8

b13

b15

b17

b1 Krumme forben

1,00

 

 

 

 

 

 

 

b3 Stejle koder for

0,41

1,00

 

 

 

 

 

 

b4 Bjørnefodet for

0,05

-0,12

1,00

 

 

 

 

 

b7 Stejle koder bag

0,30

0,24

0,08

1,00

 

 

 

 

b8 Bjørnefodet bag

0,03

0,04

0,27

-0,11

1,00

 

 

 

b13 Små inderklove bag

0,05

0,02

0,13

0,20

-0,04

1,00

 

 

b15 Lange klove bag

0,10

0,12

-0,05

0,20

0,24

0,30

1,00

 

b17 Lange biklove bag

0,11

0,21

0,10

0,13

0,04

0,27

0,30

1,00


Tabel 5. Resultatoversigt (P-værdi) for test for soforskel i model 1, model 2 mod model 1 og model 3 mod model 2, samt estimat for linjens hældning, der fortæller om egenskaben forværres (fortegn +) eller forbedres (fortegn -) med alderen (kuldnr).

 

So(model 1)

Kuldnr
(model 2 modmodel 1)

Trend
(model 3 modmodel 2)

Estimat for trend (model 3)

r1 albue (hum cond lat).

0,0001

0,0002

0,4365

-0,0634

r2 albue (hum cond med.)

0,0001

0,0035

0,0019

-0,2902

r3 albue (radius prox. radius)

0,8971

0,1615

0,0582

-0,540

r4 albue (radius synovial fossa)

0,0001

0,1303

0,0001

-0,2825

r5 albue (ulna anconeal proc.)

0,0053

0,4

0,0008

-0,1909

r6 albue (ulna coronoid proc.)

0,0003

0,0858

0,0327

-0,1107

r7 forknæ (distal radius)

0,6935

0,1453

0,0001

-0,1765

r8 forknæ (distal ulna)

0,0001

0,2294

0,0001

-0,7195

r9 forknæ  knogler

-

-

-

0

r10 knæ (fem. cond. lat.)

0,6121

0,0523

0,6359

-0,00216

r11 knæ (fem. cond. med.)

0,0001

0,0005

0,0001

-0,6423

r12 knæ (proximal tibia)

0,0212

0,1002

0,1193

-0,0733

r13 has (distal tibia)

0,0193

0,4598

0,0001

-0,2814

r14 has (distal fibula)

0,0001

0,3096

0,0001

-0,3343

r15 has (talus)

0,0308

0,0221

0,0001

-0,4078


Tabel 6. Korrelationer mellem de egenskaber hvor der er en trend

Knogleområde

r2

r4

r5

r6

r7

r8

r11

r13

r14

r15

r2 albue (hum cond lat.)

1,00

 

 

 

 

 

 

 

 

 

r4 albue (radius synovial fossa)

0,04

1,00

 

 

 

 

 

 

 

 

r5 albue (ulna anconeal proc.)

-0,24

-0,31

1,00

 

 

 

 

 

 

 

r6 albue (coronoid proc.)

0,22

0,61

0,10

1,00

 

 

 

 

 

 

r7 forknæ (distal radius)

0,18

0,01

-0,04

0,11

1,00

 

 

 

 

 

r8 forknæ (distal ulna)

0,01

-0,02

0,22

0,06

0,17

1,00

 

 

 

 

r11 knæ (fem. cond. med.)

0,12

0,3

0,02

0,34

0,06

0,03

1,00

 

 

 

r13 has (distal tibia)

-0,19

-0,03

0,03

-0,03

-0,17

0,1

-0,01

1,00

 

 

r14 has (distal fibula)

-0,24

-0,01

0,08

-0,14

0,06

0,13

0,04

0,61

1,00

 

r15 has (talus)

0,42

-0,01

-0,01

0,01

0,04

0,35

0,15

0,08

0,06

1,00


Tabel 7a. Resultatoversigt (P-værdi) for analyse af sammenhæng mellem de røntgenfotograferede områder og benbedømmelser for hvilke der er en trend (på forbenene)

 

b1 krummeforben

b3 stejlekoder

b4 bjørnefodet

r2 albue (hum. cond. lat)

0,556

0,908

0,9342

r4 albue (radius synovial fossa)

0,923

0,275

0,794

r5 albue (ulna anconeal proc.)

0,131

0,144

0,994

r6 albue (ulna coronoid proc.)

0,489

0,265

0,921

r7 forknæ (distal radius)

0,345

0,682

0,37

r8 forknæ (distal ulna)

0,723

0,271

0,061


Tabel 7b. Resultatoversigt (P-værdi) for analyse af sammenhæng mellem de røntgenfotograferede områder og  benbedømmelser for hvilke der er en trend (på bagbenene)

 

b7 stejlekoder

b8 bjørne-
fodet

b13 småinderklove

b15 langeklove

b17 langebiklove

r11 knæ (fem.cond.lat.)

0,317

0,862

0,704

0,590

0,599

r13 has (distal tibia)

0,158

0,601

0,587

0,609

0,431

r14 has (distal fibula)

0,013

0,082

0,542

0,357

0,535

r15 has (talus)

0,001

0,78

0,032

0,260

0




Institution: Landsudvalget for Svin, Danske Slagterier

Forfatter: Ulla Gam Hansen, Anette Bjørnshauge Gudmandsen, Jens Arnbjerg, B.S.P. Bittegeko

Udgivet: 15. juli 1996

Dyregruppe: Søer

Fagområde: Avl og genetik