26. februar 1997

Notat Nr. 9706

Ødemsyge 1994-1996

Ødemsygebakterien E. coli O139, F18, VT2e er konstateret i 71 besætninger i perioden 1994 til 1996. I 38 af disse besætninger har det været muligt at påvise en direkte eller indirekte handelskontakt til én avlsbesætning i Sønderjylland.

Ødemsygebakterien E. coli O139, F18, VT2e er konstateret i 71 besætninger i perioden 1994 til 1996. I 38 af disse besætninger har det været muligt at påvise en direkte eller indirekte handelskontakt til én avlsbesætning i Sønderjylland.

I forbindelsen med opblussen af ødemsyge indvilligede 15 besætninger i at deltage i et saneringsforsøg for sygdommen. Saneringen er lykkedes i 13 af de 15 besætninger.

De fleste typiske tilfælde af ødemsyge har her i landet hidtil været forårsaget af E. coli O139, F18, VT2e. Nu er der dog fundet O138 i tre besætninger og O141 i to besætninger.

I avl- og opformeringsbesætninger bliver fund af ALLE serotyper af E. coli med  F18 og VT2e (uden diarrétoksinerne ST og LT) regnet for ødemsyge. For besætninger med salgsstop er der mulighed for afsætning til faste aftagere (produktionsbesætninger), som har købt tidligere indenfor et halvt år under forudsætning af skriftlig information og skriftlig accept. Salgsstop i produktions­besætninger med ødemsyge får igen konsekvenser for avls- og opformeringsbesætninger, der har solgt til den pågældende besætning.


Baggrund

Antal besætninger

Ødemsygebakterien E. coli O139, F18, VT2e er konstateret i 71 besætninger i perioden 1994-1996. I 38 af disse besætninger har det været muligt at påvise en direkte eller indirekte handelskontakt til én avlsbesætning i Sønderjylland. I de tre første kvartaler af 1996 har der været to nye tilfælde per. kvartal og i oktober kvartal har der været 6 nye besætninger med fund af ødemsygebakterien. Tilfældene har været spredt over hele landet, og der har kun været påvist handelskontakt til den sønderjyske avlsbesætning i ét tilfælde. På kortet i figur 1 er vist den geografiske fordeling af ødemsygebesætningerne. Endvidere er det for hver besætning angivet om der er påvist handelsforbindelse til den sønderjyske avlsbesætning.

Saneringsforsøg

I forbindelsen med opblussen af ødemsyge indvilligede 15 besætninger i at deltage i et saneringsforsøg for sygdommen. Af de 15 besætninger var de 12 sobesætninger og de 3 var slagtesvinebesætninger. Besætningerne blev saneret i  løbet af sommeren og efteråret 1995, således at de sidste besætninger var i gang igen per. 1. oktober 1995.

I det efterfølgende år er besætningerne blevet fulgt for at se om saneringerne lykkedes. I den forbindelse er der blevet registreret behandlinger og dødeligheder i besætningerne, og fra de fleste besætninger er der endvidere løbende indsendt grise, som er døde efter fravænning. Alle besætninger er blevet besøgt mindst 2 gange i løbet af det forgangne år. I forbindelse med det sidste besøg er der i alle besætningerne udtaget 10 gødningsprøver fra grisenes endetarm.

Ved undersøgelse af gødningsprøven blev der fundet ødemsygebakterier i én prøve fra én sobesætning. Endvidere blev en af slagtesvinebesætninger, som sanerede hurtigt, smittet igen ved indkøb af grise fra en sobesætning, hvor smitten også er blevet konstateret. Der er således konstateret ødemsygebakterier i 2 ud af 15 sanerede besætninger.

Indsendelse af døde grise

Antallet af indsendte døde grise har variereret fra besætning til besætning. Gennemsnitlig er der indsendt tre grise fra hver besætning i løbet af den 12 måneders observationsperiode. Tre besætninger havde ikke indsendt nogen grise - de to på grund af meget lav dødelighed. I de øvrige besætninger varierede antallet af indsendte fra 1 til 9 grise. Der blev ikke fundet tegn på ødemsyge i nogen af de indsendte grise. I de fleste af de indsendte grise var de colibakterier som blev fundet enten harmløse eller af en type som normalt ikke giver problemer hos grise. I én enkelt besætning blev der fundet mange E. coli O149, en colitype som forårsager fravænningsdiarré

Dødeligheden i besætningerne

Generelt har dødeligheden efter fravænning været meget lav i de sanerede sobesætninger. Her har dødeligheden i de fleste besætninger ligget under 2 pct. i hele observationsperioden. I den reinficerede sobesætning har dødeligheden været meget lav, og der har ikke været tegn på ødemsyge i besætningen. I den rein­ficerede slagtesvinebesætning har der været en højere dødelighed end normalt på grund af problemer med ødemsyge og mavesår.

Hvor kommer smitten fra?

I den ene besætning, som har gyllekummer under klimastaldene og hvor indkøb af bakterien kan udelukkes, kan det ikke afvises at ødemsygebakterien kan have overlevet rengøringen og desinfektionen af besætningen. En nærliggende tanke var, at der havde været gylleoversvømmelse i besætningen - ved bagskylning af gyllekanalerne i besætningen kan det ikke udelukkes, at der skvulper gylle op fra kummerne - og dette kan være en mulig forklaring på fundet af ødemsygebakterier i besætningen.

Fremtiden

Saneringsbesætningerne er kun blevet fulgt i 12 måneder - hvilket naturligvis ikke er nogen 100 pct. sikkerhed for at saneringerne er lykkedes. Besætninger vil blive fulgt de næste par år i det omfang besætningsejerene er interesserede i at deltage. Således vil besætninger til næste år blive tilbudt besøg, hvor der udtages et nyt hold prøver fra grisenes endetarm i klimastalden /ungsvinestalden.

Andre serotyper

De fleste typiske tilfælde af ødemsyge har her i landet hidtil været forårsaget af E. coli O 139, F18, VT2e. Har de fundne E. coli O139 haft diarré-toksinerne ST eller LT har der været mere diarré end ødemsyge i besætningen. Fra udlandet kendes tilfælde af ødemsyge som er forårsaget af E. coli O138, O139 og O141. I perioden 1994-1996 er der blevet fundet E. coli O138 og E. coli O141 med F18 og VT2e i henholdsvis tre og to danske besætninger.

Nye regler for avl og opformering

I avl- og opformeringsbesætninger bliver fund af ALLE serotyper af E. coli med F18 og VT2e (uden diarrétoksinerne ST og LT) regnet for ødemsyge. For besætninger med salgsstop er der mulighed for afsætning til faste aftagere (produktionsbe­sætninger), som har købt tidligere indenfor et halvt år under forudsætning af skriftlig information og skriftlig accept. Salgsstop i produktionsbesætninger med ødemsyge får igen konsekvenser for avls- og opformeringsbesætninger, der har solgt til den pågældende besætning.

[PageBreak]

Appendiks



Institution: Landsudvalget for Svin, Danske Slagterier

Forfatter: Markku Johansen

Udgivet: 26. februar 1997

Fagområde: Sundhed/Veterinært