Antallet af økologiske slagtesvin var i årene op til 1995 3-4.000 stk., men efter 1995 er antallet fordoblet hvert år, og i 1998 forventes ca. 40.000 stk. De ekstra produktionsomkostninger, der er forbundet med økologisk produktion, stiller krav til en merpris på kr 4,80 i forhold til traditionel afregning for at opnå samme økonomiske resultat.
I uge 21 var den vægtede merpris kr 7,05. Afregningsprisen tager udgangspunkt i at 72 pct. sælges som økologisk godkendte grise, og 28 pct. sælges som økologiske ikke godkendte grise. I uge 34 var den vægtede merpris kr 6,95. Den beregnede nulpunktspris er lavet med udgangspunkt i grundlaget for den beregnede økologiske smågrisenotering.
Økologiske svin som er produceret i Tyskland kan til en hver tid markedsføres i Danmark. Men for at blive solgt i Danmark med det røde Ø-mærke, skal de tyske kontrollerende myndigheder kunne dokumentere, at grisene har levet under forhold, som lever op til den danske bekendtgørelse om økologisk jordbrugsproduktion. Endvidere skal den sidste tilberedning/forarbejdning (slagtning, udskæring, pakning e.lign.) af grisene, ske på en dansk virksomhed, der er underlagt Veterinær- og Fødevaredirektoratets kontrol.
Omfang af økologisk svineproduktion i Danmark
Økologisk svineproduktion har siden starten af 90'erne ligget på et stabilt niveau med 3- 4.000 producerede slagtesvin pr. år.
Først i 1996 steg antallet til over 10.000 producerede, og i 1997 var antallet igen fordoblet til ca. 20.000 stk. Forventningen til 1998 er at tallet igen fordobles, så der i år vil blive produceret ca. 40.000 økologiske slagtesvin. Dette svarer til ca. 0,2 pct. af den samlede danske svineproduktion.
|
Produktionsform |
Konventionel |
Økologisk drift |
Afregningspris inkl. efterbetaling, kr. 0-punktspris uge 21/98 Krav til merpris for økologisk svinekød |
8,70 10,80 - |
15,75 15,60 4,80 |
Smågriseproduktion: DB Arbejde Øvrige kapacitetsomk. Renter Afskrivninger Resultat |
100 75 13 45 51 ÷85 |
220 120 19 42 32 6 |
Slagtesvineproduktion: Afregningspris pr. gris, kr. DB Arbejde Øvrige kapacitetsomk. Renter Afskrivninger Resultat |
653 41 21 11 38 43 ÷72 |
1292 162 62 10 48 35 7 |
Afregningspris
For at grisene kan afregnes som økologisk godkendte ved Friland Food, skal de opfylde følgende krav:
- Slagtesvægt skal være mellem 75 kg og 89.9 kg
- Kødprocent på min. 56 i slagtekroppen og min 59 i midterstykket
- Kamspæktykkelsen skal være min. 10 mm og maks. 22 mm.
Grise kan derudover frasorteres ved manuel bedømmelse på slagteriet for følgende:
- Hvis dyrlægen fraskærer dele af grisen
- Farvede hårsække
- Hudlidelser
Afregningsprisen tager udgangspunkt i at 72 pct. sælges som økologisk godkendte grise, og 28 pct. sælges som økologiske ikke godkendte grise, så afregningsprisen er et vægtet gennemsnit. Den beregnede nulpunktspris er lavet med udgangspunkt i grundlaget for den beregnede økologiske smågrisenotering. Der er således et krav om minimum kr. 4,80 pr. kg kød i forhold til traditionel produktion, før regnskabet balancerer. Som det fremgår var den vægtede merpris i uge 21 på kr. 7,05.
Arbejde
Omkostningerne til arbejde i den økologiske produktion tager udgangspunkt i følgende arbejdstidsforbrug:
- 18 timer pr. årsso inkl. smågrise indtil 25 kg
- 30 min pr. prod. slagtesvin
Øvrige kapacitetesomkostninger
Inklusiv omkostninger til dyrlæge, halm/energi, jordleje (økologisk) og avl. Generelt er de veterinære omkostninger næsten halveret i den økologiske produktion, mens omkostningerne til halm/energi næsten er det dobbelte af traditionel produktion, dertil kommer en ekstra jordleje til de økologiske søer.
I beregningerne for den økologiske produktion er der anvendt følgende forudsætninger: |
Jordleje sohold, pr. ha (13,6 søer/ha) Kw-timer pr. slagtesvin Energi, pr. kw-time Energiforbrug pr. årsso Halmforbrug pr. slagtesvin Halmforbrug pr. årsso Halmforbrug pr. smågris Halm pris Vandforbrug pr. årsso Vandforbrug pr. slagtesvin Vandpris pr. m³ E-kontrol i sohold pr. so E-kontrol i slagtesvinehold pr. slagtesvin Slagteafgift pr. slagtesvin Transport pr. smågrise, konv. Transport pr. smågrise, MS/SPF Transport pr. sopolt Transport pr. orne Slagteafgift pr. polt/gylt Slagteafgift pr. so Veterinære udgifter pr. årsso indtil frav. Veterinære udgifter pr. konv.slg.svin Veterinære udgifter pr. SPF-/MS-svin Dyrlægehonorar, pr. årsso Dyrlægehonorar, pr. smågrise til 30 kg Dyrlægehonorar, pr. slagtesvin |
2620 15 0,48 50 66 160 4 0,5 6,5 0,7 8,60 50 2 6,30 14 12 130 420 6,30 15,75 100 4 2 50 1 2 |
kr. Kw kr. kr. kg kg kg kr. m³ m³ kr. kr. kr. kr. kr. kr. kr. kr. kr. kr. kr. kr. kr. kr. kr. kr. |
Renter og afskrivning
Generelt er den økologiske produktion baseret på alternative produktionssystemer fx hytter, hegn, simple uisolerede bygninger, hvor etableringsomkostningerne er lave. Afskrivningstiden er typisk kort og renten derfor højere. Renteudgifterne er næsten på samme niveau, uanset om man vælger økologisk produktion eller traditionel produktion, men afskrivningerne er generelt lidt bedre ved den økologiske produktion.
I beregningerne er der anvendt følgende forudsætninger for den økologiske produktion: |
Hytter, hegn, maskiner, vogne mm., pr. so indtil frav. Smågrise, pr stiplads indtil 25 kg Slagtesvinestalde, pr. stiplads fra 25 kg Afskrivningsperiode, bygninger Afskrivningsperiode, inventar, hytter |
4.500 kr 800 kr 1.700 kr 20 år 10 år |
Økologiregler - Tyskland
På det vegetabilske områder er den økologiske produktion underlagt et fælles EU-reglersæt, så forskellen mellem tyske og danske økologiske produkter alene er et fortolkningsspørgsmål. Fx er det i Danmark tilladt at bruge op til 25% ikke økologisk husdyrgødning, andelen kan dog øges, hvis behovet anerkendes af Plantedirektoratet. I Tyskland kan andelen af ikke økologisk husdyrgødning være betydelig større, behovet skal blot anerkendes af den kontrollerende myndighed (privat kontrol i Tyskland). Kunstgødning og sprøjtemidler er heller ikke tilladt i Tyskland, dog kan de anvende andre midler, som af miljømæssige årsager er forbudt i Danmark - fx må man i Tyskland anvende kobber, som bl.a. bruges til bekæmpelse af skurv i frugtavlen og skimmel i kartofler. Dette middel er ikke tilladt i Danmark. Kogesalt og brun sæbe er andre midler, som må anvendes i Tyskland, men ikke i Danmark.
På det animalske områder forholder det sig lidt anderledes, idet der ikke er et fælles EU-regelsæt. Derudover har Tyskland i modsætning til Danmark heller ikke et fælles nationalt regelsæt, men forskellige regelsæt indenfor forskellige organisationer. Tyskland kan derfor i princippet godt markedsføre økologisk svinekød i Danmark, uden grisene nødvendigvis har levet op til det danske regelsæt, men i så fald kan de under ingen omstændigheder få det røde Ø-mærke. Hvis tyske økologiske grise skal sælges i Danmark med det røde Ø-mærke, skal de tyske kontrollerende myndigheder kunne dokumentere, at grisene har levet under forhold, som lever op til den danske bekendtgørelse om økologisk jordbrugsproduktion. Endvidere skal den sidste tilberedning/forarbejdning (slagtning, udskæring, pakning e.lign.) af grisene, ske på en dansk virksomhed, der er underlagt Veterinær- og Fødevaredirektoratets kontrol.