16. september 1999

Notat Nr. 9936

Beregning af produktionsværdi - indførelse af nyt prissæt

Ved test af firmablandinger og produkttest samles det biologiske respons i form af daglig foderoptagelse, daglig tilvækst, foderudnyttelsen og evt. den opnåede kødprocent i en produktionsværdi, der anvendes til statistiske beregninger.

I meddelelser fra Den rullende Afprøvning omhandlende firmablandinger og produkttest samles det biologiske respons i form af daglig foderoptagelse, gennemsnitlig daglig tilvækst, foderudnyttelsen og for slagtesvins vedkommende den opnåede kødprocent i en produktionsværdi, der anvendes til statistiske beregninger. Denne beregnede produktionsværdi afhænger af to faktorer. Dels det biologiske respons i forhold til en kontrolgruppe, dels det valgte prissæt, dvs. foderpris og notering.

Indtil nu har det anvendte prissæt været et løbende gennemsnit af de sidste 12 måneders notering forud for offentliggørelsen af meddelelsen. Dvs., der er blevet anvendt forskellige prissæt i forskellige meddelelser. Specielt i det forløbne år er der imidlertid konstateret store udsving i produktionsværdierne mellem forskellige afprøvninger - udsving, der i stor udstrækning skyldes anvendelse af forskellige prissæt.

For at mindske disse udsving pga. ændringer i fx noteringen er det besluttet, at der fremover anvendes et 5 års prissæt både, hvad gælder notering og foderpris til beregning af den produktionsværdi, som der regnes statistik på. Dette 5 års prissæt bliver beregnet en gang årlig, den 1. september, og der vil således blive anvendt det samme prissæt i meddelelser inden for et år.

Udover produktionsværdien beregnet ud fra det 5 års prissæt beregnes en aktuel produktionsværdi på baggrund af de seneste 5 ugers notering og ud fra en aktuel pris på foderet. I afprøvning af produkter indregnes endvidere produkternes pris oplyst af de enkelte firmaer. Der regnes ikke statistik på denne værdi, der blot er til orientering.

Skiftet til et 5 års prissæt ændrer ikke på de statistiske beregninger. Det valgte prissæt påvirker kun yderst sjældent, om der er statistisk sikker forskel eller ej. Dette vil kun kunne ske i de tilfælde, hvor p-værdien ligger meget tæt på 0,05.




Institution: Landsudvalget for Svin, Danske Slagterier

Forfatter: Christian Fink Hansen

Udgivet: 16. september 1999

Fagområde: Ernæring