3. marts 1981

Rapport Nr. sfr8102

Indflydelse af fodring med piller fremstillet af udpresset og tørret lucernesaft på smag i svinekød

Resultaterne fra smagsbedømmelsen viste, at fodringen med lucernepiller som eneste proteintilsætning påvirkede smagen i bacon i uheldig retning.

Statens Husdyrbrugsforsøg har udført et forsøg med det formål at undersøge indflydelsen af fodring med piller, fremstillet af udpresset og tørret lucernesaft på tilvækst, foderforbrug og slagtekvalitet hos svin.

Fodringen blev udført således at hold 1, 2 og 3 fik korn som hovedfoder og hold 4 fik grits. Den øvrige fodertilsætning blev tildelt efter følgende plan.

Fodertilsætning

Vægtinterval

Hold 1

Hold 2

Hold 3

Hold 4

 

 

byg

byg

byg

grits

Soyaskrå %

20 - 50 kg

20,0

10,0

-

-

 

50 - 90 kg

8,0

4,0

-

-

Lucernepiller %

20 - 50 kg

-

10,0

20,0

17,0

 

50 - 90 kg

-

4,0

8,0

4,0

Desuden fik svinene en mineralblanding.

Instituttet medvirkede ved undersøgelse af smag i bacon og koteletter.

Resultaterne fra smagsbedømmelsen viste, at fodringen med lucernepiller som eneste proteintilsætning påvirkede smagen i bacon i uheldig retning. Hold 3 og 4 blev bedømt dårligere end hold 1 og 2, der fik henholdsvis kun soyaskrå og kombinationen soyaskrå og lucernepiller. De øvrige smagsegenskaber blev ikke påvirket af fodringen.

For koteletternes vedkommende blev der for samtlige smagsegenskaber ikke fundet forskelle mellem holdene. Hold 3 blev dog bedømt dårligst.

Indledning

Statens Husdyrbrugsforsøg har udført et fodringsforsøg med det formål at undersøge, hvorvidt udskiftning af soyaskrå med piller, fremstillet af udpresset og tørret lucernesaft påvirkede tilvækst, foderforbrug og slagtekvalitet af svin.

Instituttet medvirkede ved en undersøgelse af smag i bacon og koteletter.

Fremgangsmåde

Forsøgsmaterialet omfattede 36 sogrise fordelt på 10 kuld og fire fodersammensætninger.

Fodringen blev foretaget efter følgende plan:

20 - 50 kg

Blanding nr.

1

2

3

4

Soyaskrå, pct.

20,0

10,0

-

-

Lucernepiller, pct.

-

10,0

20,0

17,0

Byg/grits, pct.

77,5 (byg)

77,5 (byg)

77,5 (byg)

80,5 (grits)

Mineralblanding, pct.

2,5

2,5

2,5

2,5

50 - 90 kg

Blanding nr.

1

2

3

4

Soyaskrå, pct.

8,0

4,0

-

-

Lucernepiller, pct.

-

4,0

8,0

4,0

Byg/grits, pct.

89,4 (byg)

89,4 (byg)

89,4 (byg)

93,4 (grits)

Mineralblanding, pct.

2,6

2,6

2,6

2,6

Grisene blev indsat i forsøget ved 20 kg og slagtet ved cirka 90 kg.

Tilberedningen og smagsbedømmelsen blev udført på bacon og koteletter efter instituttets normale produktion.

Resultaterne fra smagsbedømmelsen blev behandlet statistisk ved hjælp af en to-sidet variansanalyse med fodring og kuld som variansanalysefaktorer.

Resultater

Smagsbedømmelsen af bacon (tabel 1) viste, at fodringen havde indflydelse på smagen, idet hold 3 og 4, der kun fik lucernepiller, blev bedømt dårligere end hold 1 og 2, der fik henholdsvis soyaskrå og kombinationen lige dele soyaskrå og lucernepiller. Dette var signifikant for hold 3, hvorimod hold 4 ikke afveg signifikant fra hold 1.

For de øvrige egenskaber blev der ikke fundet forskel mellem holdene.

Bedømmelsen af koteletter viste for samtlige smagsegenskaber ingen signifikant forskel mellem holdene (tabel 2), men i overensstemmelse med bedømmelsen af bacon blev hold 3 bedømt dårligst i smag. Hold 4 derimod blev bedømt bedst i smag.

Ved variansanalysen blev der for ingen af smagsegenskaberne fundet kuldeffekt.


Konklusion

Resultaterne viste, at fodringen havde indflydelse på smagen i bacon, idet hold 3 og 4, der kun fik lucernepiller, blev bedømt dårligere end hold 1 og 2, der fik henholdsvis soyaskrå og kombinationen soyaskrå og lucernepiller.

For koteletternes vedkommende blev der for samtlige smagsegenskaber ikke fundet forskel mellem holdene, men i overensstemmelse med bedømmelsen af bacon blev hold 3 bedømt dårligst.

Deltagere: Patricia Barton, Lis Buchter. E. Stribolt Nielsen, Maiken Baltzer, Jonna Christiansen, Hansa Jensen, Henny B. Lorenzen, Grete Andersen, Ruth Rasmussen, Ernst E. Scheufens og smagsholdet.

Arbejdsgruppe: Kødkvalitet       Fagligt udvalg: ESS/Svineavl


Appendiks

Tabel 1. Resultat af smagsbedømmelse, udført på bacon

 

Antal svin

Smagskarakter for

Fodring

 

Farve (stegt)

Salt-
smag

Egen-
smag

Kons-
stens

Helheds-
indtryk

1

Byg+soyaskrå

10

2,2

0,2

1,1bc

1,8

1,0

2

Byg+soyaskrå+tør.lucernesaft

10

2,2

0,2

1,3b

1,7

1,1

3

Byg+tør.lucernesaft

7

2,2

0,4

0,2a

1,7

0,4

4

Grits+tør.lucernesaft

9

1,8

0,4

0,4ac

1,4

0,5

Signifikans

NS

NS

*

NS

NS

  

Tabel 2. Resultat af smagsbedømmelse, udført på koteletter

Fodring

Antal svin

Smagskarakter for

 

 

 

Farve (stegt)

Egen-
smag

Mør-
hed

Saftig-
hed

Helheds-
indtryk

Stege-
svind

1

Byg+soyaskrå

10

2,4

1,3

1,8

2,4

1,5

15,0

2

Byg+soyaskrå+tør.lucernesaft

10

2,3

1,5

1,8

1,9

1,4

14,8

3

Byg+tør.lucernesaft

7

2,6

0,8

1,4

1,8

0,8

15,6

4

Grits+tør.lucernesaft

9

2,5

1,8

1,7

2,0

1,7

15,5

Signifikans

NS

NS

NS

NS

NS

NS

Smagsbedømmelse blev udført efter en 11-trins skala, hvor +5 = ideel, 0 = hverken god eller dårlig og -5 = slet.

NS: ingen signifikant forskel;  * = 0,01<p<=0,05; ** = 0,001<p<=0,01; *** = p<=0,001


Institution: Slagteriernes Forskningsinstitut

Forfatter: Camilla Mikkelsen, Hans Peder Mortensen, Arne Madsen

Udgivet: 3. marts 1981

Dyregruppe: Slagtesvin

Fagområde: Ernæring