16. august 1982

Rapport Nr. sfr8208

Fodringsforsøg med slagteriaffald - Lerchenfeld

Smagsbedømmelsen af bacon viste ingen indflydelse af fodring med slagteriaffald under hele opvækstperioden i forhold til den traditionelle foderblanding.

Dette arbejde er udført i samarbejde med Afdelingen for Svineavl og -produktion, Fælleskontoret, og er en fortsættelse af det indledende forsøg med fodring af svin med slagteriaffald (02.349 - Rapport I).

Formålet med nærværende forsøg var at sammenligne produktionsresultaterne for svin, fodret henholdsvis med slagteriaffald under hele opvækstperioden og med en traditionel foderblanding.  Foderblandingen med slagteriaffald indeholdt ca. 6% animalsk fedt, og den traditionelle foderblanding indeholdt 5,5% animalsk fedt. Instituttet medvirkede ved undersøgelse af smag i bacon og jodtalsbestemmelse i rygspæk.

Forsøgsmaterialet omfattede 36 grise (18 so- og 18 galtgrise), tilfældigt udvalgt fra en besætning under Den rullende Afprøvning. Fodringen var som følger:

Fodersammensætning,%

Foderblanding

 

Traditionel

Slagteriaffald

Sojaskrå

28,0

7,8

Byg

61,2

50,8

Havre

-

10,7

Melasse

2,0

-

Animalsk fedt

5,5

-

Slagteriaffald*

-

29,0

Antal svin

20

16

* indeholdt ca. 21% animalsk fedt ~ 6% i foderblandingen.

Smagsbedømmelsen af bacon viste ingen indflydelse af fodring med slagteriaffald under hele opvækstperioden i forhold til den traditionelle foderblanding.

Jodtallet for de to hold afveg ikke væsentligt fra hinanden, men niveauet var for højt. Procentdelen med for højt jodtal (større end 70) var 30% for holdet, tildelt den traditionelle foderblanding, og 31% for holdet tildelt slagteriaffald. Det skønnes derfor, at begge fodringer vil medføre en forringelse i spækkets konsistens og holdbarhed.

Indledning

Nærværende forsøg er en fortsættelse af det indledende fodringsforsøg med slagteriaffald under Den rullende Afprøvning (arbejde nr. 02.349 Rapport I). Resultaterne af dette forsøg viste, at fodring af slagtesvin med slagteriaffald den sidste måned før slagtning ikke påvirkede smagsegenskaberne i koteletter og bacon nævneværdigt, og heller ikke spækkets jodtal blev påvirket. Da andre forsøg (arbejde nr. 01.618) imidlertid har vist, at fodring med 6% animalsk fedt gennem hele opvækstperioden har en uheldig effekt på jodtal i rygspæk, blev forsøgsserien udvidet, idet grisene blev fodret med slagteriaffald under hele opvækstperioden. Fedtprocenten i slagteriaffaldet var uændret i forhold til det indledende forsøg, nemlig ca. 21%. Med den anvendte tildeling af slagteriaffaldet svarede dette til, at foderet indeholdt ca. 6% animalsk fedt.

Formålet med nærværende forsøg var at sammenligne fodring af slagteriaffald med fodring af en traditionel foderblanding med hensyn til smagsegenskaber i bacon og jodtal i rygspæk.

Fremgangsmåde

Ifølge forsøgsplanen bestod materialet af 40 svin, fordelt på 20 so- og 20 galtgrise, dog udgik 4 grise af forsøget (2 so- og 2 galtgrise) fra det hold, der var fodret med slagteriaffald.

Fodringen blev udført efter følgende plan:

Fodersammensætning,%

Foderblanding

 

Hold 1
traditionel

Hold 2
slagteriaffald

Sojaskrå

28,0

7,8

Byg

61,2

50,8

Havre

-

40,7

Melasse

2,0

-

Animalsk fedt

5,5

-

Slagteriaffald*

 

29,0

Antal sogrise

10

8

Antal galtgrise

10

8

* indeholdt ca. 21% animalsk fedt ~ 6% i foderblandingen.

Grisene blev leveret med to forskellige leverandørnumre, idet det ene leverandørnummer refererede til hold 1 og det andet til hold 2. Slagtning blev foretaget på NV Holbæk. Dagen efter slagtning blev der fra hver gris udtaget ca. 25 cm slag fra det bageste stykke af brystflæsket samt et stykke spæk (10 x 10 cm) over lillekammen. Prøverne blev transporteret til instituttet, hvor de blev nedfrosset, indtil smagsbedømmelsen og jodtalsbestemmelsen kunne finde sted.

Resultaterne blev bearbejdet statistisk ved hjælp af en 2-sidet variansanalyse med hold og køn som variansanalysefaktorer.

Resultater

Resultaterne fra smagsbedømmelsen og jodtalsbestemmelsen er vist i tabel 1.

Foderblanding

Antal
svin

Smagskarakterer

 

 

 

Farve (stegt)

Saltsmag

Egensmag

Konsi-

stens

Helheds-

indtryk

Jodtal i rygspæk

Traditionel

20

2,3

0,2

1,0

0,9

0,9

68,2

Slagteriaffald

16

2,0

0,1

0,6

1,0

0,6

69,5

Smagsbedømmelsen blev udført efter en 11-trinsskala, hvor +5 = ideel, 0 = hverken god eller dårlig og -5 = slet.

Smagsegenskaber

Resultaterne viste, at den tildelte mængde slagteriaffald under hele opvækstperioden ikke påvirkede  smagsegenskaberne i bacon i forhold til den traditionelle foderblanding. Der blev ikke fundet kønseffekt eller vekselvirkninger mellem hold og køn, dog var der en tendens til, at galtgrisene tildelt slagteriaffald blev bedømt lavere end sogrisene, mens der ikke var forskel mellem kønnene for den traditionelle foderblanding.

Jodtal i rygspæk

Forskellen mellem de to hold, tildelt henholdsvis en traditionel foderblanding og slagteriaffald, var minimal og ikke signifikant, dog en tendens til at være højst for sidstnævnte. Variationen i jodtallene var langt mindre for slagteriaffaldsgruppens end for den traditionelt fodrede gruppe. Procentdelen med for højt jodtal (større end 70) var 30% for holdet, tildelt den traditionelle foderblanding og 31% for holdet, tildelt slagteriaffald. Som ventet havde sogrisene højere jodtal  end galtgrisene, nemlig gennemsnitlig 70,9 mod 66,7.

Som helhed lå jodtalsniveauet alt for højt, og ud fra et spækkvalitetssynspunkt kan de to fodringstyper ikke anbefales.

Konklusion

Fodring af slagtesvin med slagteriaffaldsblandingen under hele opvækstperioden påvirkede ikke smagsegenskaberne i bacon i forhold til den traditionelle foderblanding. Jodtallet var heller ikke signifikant forskelligt for de to hold, men niveauet lå for højt for begge hold. Procentdelen med for højt jodtal (større end 70) var 30% for holdet, tildelt den traditionelle foderblanding og 31% for holdet, tildelt slagteriaffald.

Det skønnes derfor, at begge fodringsformer vil medføre en forringelse i konsistens og holdbarhed.

Reference

Barton, P., Mikkelsen, C., Mortensen, H.P. og Madsen, A. 1981. Indflydelse af fodring med animalsk fedt og solsikkeskrå på smag i bacon og koteletter samt jodtal i spæk. Arbejde nr. 01.618 - Rapport  (1.december, SVINEFODRING-PROTEIN), Slagteriernes Forskningsinstitut, Roskilde.

Barton, P. og Baltzer, M. 1981. Indledende undersøgelser over fodring af svin med slagteriaffald  - indflydelse på smagsegenskaber i koteletter og bacon samt jodtal i spæk. Arbejde nr. 02.349 - Rapport I (10. december, SVIN-KØDKVALITET). Slagteriernes Forskningsinstitut, Roskilde.

Deltagere: Patricia Barton, Maiken Baltzer, Jette Sørensen, Marianne Reitov, Ernst E. Scheufens, Winnie Bonde, E. Stribolt Nielsen og smagsholdet.

Arbejdsgruppe: Råvarekvalitet

Fagligt udvalg: Kvalitetsudvalget


Institution: Slagteriernes Forskningsinstitut

Forfatter: Camilla Bejerholm

Udgivet: 16. august 1982

Dyregruppe: Slagtesvin

Fagområde: Ernæring