3. oktober 1983

Rapport Nr. sfr8301

Fodringsforsøg af slagtesvin med enzymbehandlet- og ubehandlet valle samt vallepulver

Resultaterne viste, at tildeling af enzymbehandlet valle til slagtesvin påvirkede smagen signifikant i negativ retning for såvel bacon som koteletter, dog tydeligst i koteletter, hvor gennemsnitskarakteren var -0,8, svarende til “ubetydelig afsmag”.

Statens Husdyrbrugsforsøg har udført et fodringsforsøg med enzymbehandlet- og ubehandlet valle samt vallepulver til slagtesvin. Forsøget indgik i en serie undersøgelser af alternative fodermidler og affaldsprodukter og havde til formål at undersøge disse fodermidlers indflydelse på foderforbrug, tilvækst, slagte- og spisekvalitet.

Instituttet medvirkede ved undersøgelse af smag i bacon og koteletter samt fedtbestemmelse i kam.

Forsøgsmaterialet omfattede i alt 64 svin fordelt på 32 sogrise og 32 galtgrise.

Fodermidlerne blev tildelt efter følgende plan:

Fodermidler

Hold

 

1

2

3

4

Byg

+

+

+

+

Sojaskrå

+

+

+

+

Vallepulver

-

+

-

-

Valle, ubehandlet

-

-

+

-

Valle, enzymbehandlet

-

-

-

+

Antal so- og galtgrise i alt

8+8

8+8

8+8

8+8

Resultaterne viste, at tildeling af enzymbehandlet valle til slagtesvin påvirkede smagen signifikant i negativ retning for såvel bacon som koteletter, dog tydeligst i koteletter, hvor gennemsnitskarakteren var -0,8, svarende til “ubetydelig afsmag”. Fodring med ubehandlet valle samt vallepulver gav ikke smagsmæssige problemer.

Fedtmarmoreringen i kammen blev ikke påvirket af fodringen.

Ud fra et spisekvalitetssynspunkt er det tvivlsomt, om tildeling af enzymbehandlet valle kan anbefales.

Indledning

Som led i en serie undersøgelser vedrørende udnyttelse af alternative fodermidler og affaldsprodukter har Statens Husdyrbrugsforsøg udført et fodringsforsøg med enzymbehandlet- og ubehandlet valle samt vallepulver til slagtesvin. Formålet var at belyse disse fodermidlers indflydelse på slagtesvins foderforbrug, tilvækst, slagte- og spisekvalitet.

Instituttet medvirkede ved undersøgelser af smag i bacon og koteletter samt fedtbestemmelse i kam.

Fremgangsmåde  

Forsøget omfattede 24 kuld à 4 sogrise og 24 kuld à 4 galtgrise fordelt på 4 hold som følger:

Foderblanding

Hold

 

1

2

3

4

Vådfodringsanlæg

-

-

K

A

Fodring med hånd

+

+

-

-

Fodermidler

Byg

+

+

+

+

Sojaskrå

+

+

+

+

Vallepulver

-

+

-

-

Valle, ubehandlet

-

-

+

-

Valle, enzymbehandlet

-

-

-

+

Gentagelse         Stald

Sti nr.    (Hold nr.)

1                            A

1(1)

4(7)

2(13)

3(19)

2                            A

5(2)

8(8)

6(14)

7(20)

3                            A

9(3)

12(9)

10(15)

11(21)

4                            B

1(4)

4(10)

2(16)

3(22)

5                            B

5(5)

8(11)

6(17)

7(23)

6                            B

9(6)

12(12)

10(18)

11(24)

I en gentagelse, som bestod af 4 fire (nr. 1, 2, 3 og 4), blev der indsat 4 kuld sogrise + 4 kuld galtgrise fordelt med en gris fra hvert kuld i hver sti, dvs. 4 sogrise + 4 galtgrise pr. sti.

Af disse blev der til smagsbedømmelse udtaget 32 sogrise og 32 galtgrise fordelt på de fire foderblandinger.

Grisene blev slagtet på Skoleslagteriet i Roskilde. Dagen efter slagtning blev der udskåret et stykke kam til smagsbedømmelse (koteletter) og % fedt (SBR-metoden) samt et stykke slag til smagsbedømmelse (bacon). Smagsbedømmelsen af bacon og koteletter blev udført efter instituttets normale procedure.

Resultaterne blev behandlet statistisk ved hjælp af en to-sidet variansanalyse med fodring og køn som variansanalysefaktorer.


Resultater

Resultaterne fra variansanalysen er vist i tabel 1 og 2. Der blev ikke fundet vekselvirkninger mellem fodring og køn i hverken bacon eller koteletter.

Fodringseffekt på smagsegenskaber

Bacon (tabel 1)

Resultaterne viste for egensmag og helhedsindtryk en signifikant negativ påvirkning ved fodring af slagtesvin med enzymbehandlet valle (hold 4) og gennemsnitskarakteren for dette hold lå på grænsen til “hverken god eller dårlig”.

Bedømmelsen af de øvrige hold 1, 2 og 3 viste ingen indbyrdes forskel i smag, og gennemsnitskarakteren for hver af de tre hold svarede til “god”.

Der blev ikke fundet forskelle mellem holdene for de øvrige smagsegenskaber.

Tabel 1. Smagsegenskaber i bacon

 

Smagsegenskaber

Hold

Fodring

Køn

Antal

Farve

Salt-
smag

Egen-
smag

Konsi-
stens

Helheds-
indtryk

1

Byg+ sojaskrå

1

2

1+2

8

8

16

2,3

2,1

2,2

0,1

0,3

0,2

1,4

0,9

1,1b

1,8

1,5

1,6

1,5

0,8

1,1b

2

Byg+sojaskrå +vallepulver

1

2

1+2

8

8

16

2,3

2,3

2,3

0,1

0,2

0,1

1,2

1,5

1,3b

1,8

1,7

1,7

1,1

1,4

1,2b

3

Byg+sojaskrå +ubeh.valle

1

2

1+2

8

7

15

2,4

2,7

2,6

0,0

0,3

0,2

1,4

1,2

1,3b

1,9

1,6

1,7

1,4

1,3

1,3b

4

Byg+sojaskrå +enxymbeh. valle

1

2

1+2

8

7

15

2,0

2,3

2,2

0,0

0,0

0,0

0,4

0,0

0,2a

1,5

1,6

1,5

0,4

0,1

0,2a

Signifikans

Fodring

NS

NS

**

NS

***

 

Køn

NS

NS

NS

NS

NS

 

Fodring * køn

NS

NS

NS

NS

NS

Smagsbedømmelsen blev udført efter en 11-trinsskala, hvor +5 = ideel, 0 = hverken god eller dårlig og -5 = slet. *: 0,01 < p <= 0,05, **: 0,001 < p <= 0,01, ***: p <= 0,001. Gennemsnitstal med forskellige bogstaver vedhæftet er signifikant forskellige.

Koteletter (tabel 2)

Bedømmelsen viste, tilsvarende bacon, at der i egensmag og helhedsindtryk blev fundet en signifikant negativ påvirkning ved fodring med den enzymbehandlede valle (hold 4). Effekten var endog mere tydelig end i bacon, idet smagskarakteren for hold 4 var negativ og svarede til “ubetydelig afsmag”.

Tilsvarende bacon, viste bedømmelserne af de øvrige hold 1, 2 og 3 ingen indbyrdes forskel i smag, og gennemsnitskarakteren for hver af de tre hold svarede til “god”.

For de øvrige egenskaber blev der dog også fundet en forskel ved bedømmelsen af farve, idet hold 4 blev bedømt signifikant lavest. Forskellene mellem holdene var dog mindre væsentlige, idet alle hold blev bedømt “meget god” og derover.

Der blev ikke fundet forskelle i stegesvind.

Ud fra et spisekvalitetssynspunkt er det tvivlsomt, om tildeling af enzymbehandlet valle til slagtesvin kan anbefales, hvorimod der ikke vil være problemer med ubehandlet valle samt vallepulver.

Tabel 2. Smagsegenskaber i koteletter

 

Smagsegenskaber

 

 

Hold

Fodring

Køn

Antal

Farve
(stegt)

egen-
smag

mør-
hed

saftig-
hed

helheds-
indtryk

% stege-
svind

%fedt i kam

1

Byg + sojaskrå

1

2

1+2

8

8

16

2,5

2,3

2,4b

1,6

0,7

1,1b

1,8

0,2

1,0

2,7

2,4

2,6

1,5

0,2

0,8b

13,5

14,1

13,8

1,17

2

Byg + sojaskrå + vallepulver

1

2

1+2

8

8

16

2,8

2,5

2,6c

1,1

1,0

1,1b

0,8

-0,4

0,2

2,4

2,4

2,4

0,7

0,1

0,4b

13,9

14,9

14,4

1,20

3

Byg + sojaskrå + ubeh.valle

1

2

1+2

8

7

15

2,8

2,6

2,7c

1,7

1,2

1,4b

0,9

0,2

0,5

2,4

2,3

2,4

1,1

0,5

0,8b

14,3

14,2

14,3

1,05

4

Byg + sojaskrå + enzymbeh.valle

1

2

1+2

8

7

15

2,3

2,1

2,2a

0,1

-1,8

-0,8a

1,4

0,4

0,9

2,4

1,9

2,1

0,1

-1,6

-0,7a

13,0

14,8

13,9

1,23

Signifikans

Fodring

***

***

NS

NS

**

NS

NS

 

Køn

*

**

***

NS

**

NS

 

 

Fodr.*køn

NS

NS

NS

NS

NS

NS

 

Smagsbedømmelsen blev udført efter en 11-trinsskala, hvor +5 = ideel, 0 = hverken god eller dårlig og -5 = slet. *: 0,01 < p <= 0,05, **: 0,001 < p <= 0,01, ***: p <= 0,001. Gennemsnitstal med forskellige bogstaver vedhæftet er signifikant forskellige.

Kønseffekt på smagsegenskaber

For bacon blev der ikke fundet forskel mellem so- og galtgrise, mens der for koteletter blev fundet en signifikant kønseffekt, idet galtgrisene blev bedømt bedre end sogrisene. Forskellene i saftighed var dog ikke signifikante.

% fedt i kam

Analyserne af procent intramuskulært fedt i kammen, udført på galtgrisene, viste ingen forskel mellem holdene.

Konklusion

Tildeling af enzymbehandlet valle til slagtesvin viste en smagspåvirkning i negativ retning for såvel bacon som koteletter, dog tydeligst i koteletter, hvorimod ubehandlet valle samt vallepulver ikke gav smagsmæssige problemer.

Fedtmarmoreringen i kammene blev ikke påvirket af fodringen.

Ud fra et spisekvalitetssynspunkt er det tvivlsomt, om tildeling af enzymbehandlet valle kan anbefales til slagtesvin.

Deltagere: Maiken Baltzer, Jette Sørensen, Marianne Reitov, Winnie Bonde, Ernst E. Scheufens, E. Stribolt Nielsen og smagsholdet.

Arbejdsgruppe: Råvarekvalitet

Fagligt udvalg: Kvalitetsudvalget


Institution: Slagteriernes Forskningsinstitut

Forfatter: Camilla Bejerholm, Patricia Barton, Hans Peder Mortensen, Arne Madsen

Udgivet: 3. oktober 1983

Dyregruppe: Slagtesvin

Fagområde: Ernæring