28. februar 1989

Rapport Nr. sfr8902

Fodring af slagtesvin med en fuldfoderblanding uden korn som erstatning for byg og hved - indflydelse på kød og spisekvalitet

Det kan konkluderes, at fodring med en fuldfoderblanding uden korn som erstatning for byg og hvede kan gennemføres med fordel for spækkvaliteten i retning af et lidt fastere spæk.

Formålet med dette arbejde var at undersøge indflydelsen af fodring med en fuldfoderblanding uden korn som erstatning for byg og hvede på en række kødkvalitetsegenskaber, herunder smag i bacon. Arbejdet blev gennemført i samarbejde med DANSKE SLAGTERIER og er et led i undersøgelserne vedrørende årsagsforhold til afvigende kødkvalitet.

Forsøgsmaterialet omfattede 89 svin fra 2 besætninger, opdelt i et kontrolhold fodret med byg (30,0%), hvede (28,8%), sojaskrå (33,5%), animalsk fedt (3,0%) og melasse (2,0%), samt et forsøgshold fodret med sojaskrå (31,9%), solsikkeskrå (2,4%), Rapsskrå (12,0%), kokoskager (6,0%), tapiokamel (35,0%), animalsk fedt (5,5%) og melasse (5,0%).

Resultaterne viste, at kun spækkvaliteten blev påvirket af fodringen. Jodtallet i rygspæk blev klart påvirket i nedadgående retning ved fodring med fuldfoder uden korn, men begge lå på et forholdsvis højt niveau, nemlig fra 69,8 til 67,7. Forekomsten af forhøjede jodtal> 70 var således også højt, dvs. 37% og 26% for hhv. fodring med - og uden korn. Risikoen for en forringet holdbarhed og konsistens var derfor også stor i begge hold, dog størst ved fodring med korn.

Det kan konkluderes, at fodring med en fuldfoderblanding uden korn som erstatning for byg og hvede kan gennemføres med fordel for spækkvaliteten i retning af et lidt fastere spæk.

Indledning

Formålet med denne undersøgelse er at få belyst, om fodring af svin med en fuldfoderblanding uden korn har indflydelse på slagtesvinenes kød- og spækkvalitet. Undersøgelsen blev gennemført i samarbejde med DANSKE SLAGTERIER. Institutet medvirkede med kødkvalitetsmålinger, analyse af protein, vand, fedt, saftbindeevne, pigmentindhold, bestemmelse af jodtal og skatoltal i spæk samt smagsbedømmelse af bacon og koteletter.

Fremgangsmåde

Afprøvningen gennemførtes i to besætninger á 48 grise der blev fodret restriktivt efter følgende plan for hver besætning:

 

Fuldfoder med korn

Fuldfoder uden korn

Antal sogrise

Antal galte

12

12

12

12

% byg

% hvede

% sojaskrå, toasted

% rapsskrå, dobbeltlav

% tapiokamel

% kokoskager, fedtrige

% solsikkeskrå, delv. afsk.

% animalsk fedt

% melasse, sukkerroe

30,0

28,8

33,5

-

-

-

-

3,0

2,0

-

-

31,9

12,0 (ca. 4% fedt)

35,0

6,0

2,4

5,5

5,0

Krydsningskombinationen i begge besætninger var som følger:

 

Bes. 1 - fuldfoder

Bes. 2 - fuldfoder

 

uden korn

med korn

uden korn

med korn

L-Y

3 (17%)

3 (14%)

0

0

LY-Y

11 (61%)

13 (59%)

17 (68%)

17 (71%)

LY-D

4 (22%)

6 (27%)

0

0

LY-HD

0

0

8 (32%)

7 (29%)

Antal svin i alt

18

22

25

24

Det var tilsigtet at lave en ligelig fordeling af grisene på kontrol- og forsøgshold i forhold til kuld og køn. Grisene fra hver besætning blev slagtet over 2 gange med nogenlunde lige mange fra kontrol- og forsøgshold hver gang.

Grisene blev slagtet i Odense. Transporttiden til slagteriet var ca. 40 min. for begge besætninger. Efter ankomst til slagteriet blev grisene opstaldet min. 1 time før slagtning. Den efterfølgende køleproces i køletunnelen var relativ svag.

Dagen efter slagtning blev der udført kødkvalitetsmålinger samt udtaget prøver til analyser og smagsbedømmelser. Til smagsbedømmelse blev der kun udtaget slag og kam fra halvdelen af materialet.

Kødkvalitetsmålingerne omfattede: Sondetal i kam, inder- og yderlår, PH2 i kam, nakkemuskel, inder- og yderlår.

Analyserne omfattede følgende:

Skinke, yderlår:

Pigment og saftbindeevne

Skinke, inderlår:

Protein, vand og fedt

Kam:

Pigment, saftbindeevne og fedt samt smagsbedømmelse

Slag:

Smagsbedømmelse af bacon (slaget)

Rygspæk:

Jodtal og skatol

Prøverne til analyse af protein, vand, fedt, saftbindeevne og pigment blev hakket umiddelbart efter udtagning og nedfrosset, indtil analyserne kunne gennemføres. Slag, kam og rygspæk blev vakuumpakket. Slag og rygspæk blev straks nedfrosset, mens kammene blev modnet ved 2°C til 7 døgn efter slagtning før nedfrysning.

Smagsbedømmelse blev først udført på slaget, tilberedt som saltet bacon, hvorefter der blev taget stilling til, om kammene skulle bedømmes.

Resultaterne blev behandlet ved hjælp af en variansanalyse med hovedvirkningerne hold, besætning, køn, kuld (besætning) og køn samt vekselvirkningen bes x køn:

Y = µ + hold + bes. + køn + kuld(bes) + bes x køn + e


Resultater og diskussion

Den gennemsnitlige kødkvalitet blev stort set ikke påvirket ved fodring med fuldfoder uden korn. Der fandtes ingen PSE-svin i dette hold og kun et enkelt blandt svinene fodret med fuldfoder med korn. Procentdelen med DFD-kød var næsten ens i begge hold:

 

Fuldfoder

 

med korn

uden korn

% DFD (mindst en muskel)

42

46

- DFD: pH2> 5,90 i yderlår, eller > 5,80 i inderlår, eller > 5,80 i kam eller > 6,30 l nakke. Derimod fandtes en besætningsforskel, hvor besætning 1 havde 58% DFD-kød og besætning 2 kun 33% DFD-kød. Denne forskel kan ikke forklares ved fodring på slagtedagen, idet svinene fra begge besætninger ikke blev fodret inden afhentning.

Pigmentindhold

Der fandtes ingen signifikant forskel i pigmentindhold mellem holdene, men der var en tendens til at pigmentindholdet gennemsnitligt var lidt højere i yderlår og lidt lavere i kam ved fodring med fuldfoder uden korn. En opdeling i forhold til lavt pigmentindhold i kam og yderlår viste den laveste forekomst af svin med lavt pigmentindhold i begge muskler ved fodring med fuldfoder uden korn.

Lave pigmentindhold

Fuldfoder

 

med korn

uden korn

Yderlår (< 30 ppm)

12%

7%

Kam (< 15 ppm)

9%

2%

Pigmentindholdet hos svinene i besætning 1 var gennemsnitlig ca. 1 enhed højere i kam og yderlår end i besætning 2. Denne forskel (ikke signifikant) kan ikke forklares ud fra alderen ved slagtning, idet den gennemsnitlige alder ved slagtning i besætning 1 og 2 var hhv. 170 og 173 dage, men 6 af de 40 svin fra besætning 1 var Landrace-Yorkshire krydsninger (50% Landrace) sammenlignet med 0 for besætning 2. Landrace ligger højere end de øvrige mht. pigment.

Kemisk sammensætning

Indholdet af protein, vand og fedt blev ikke påvirket af fodring med fuldfoder uden korn. Fedtindholdet var lavt i både kam og yderlår, men især i kam. Dette er fundet tidligere, når foderet indeholder animalsk fedt (arbejde 02.350 - Rapport I af 10. juni 1982). Således fandtes kun et enkelt svin i hver af fodringsgrupperne med et tilfredsstillende fedtindhold > 2,0% i kam.

Jodtal og fedtsyresammensætning

Fodring med fuldfoder uden korn gav et signifikant lavere jodtal sammenlignet med fodring med korn, nemlig 69,8 mod 67,7. Niveauet i begge hold var højt, hvilket ikke skyldes korn men snarere det animalske fedt, som er iblandet foderet. Forekomsten af svin med forhøjede jodtal > 70 var således 37% og 26% for hhv. fuldfoder med - og uden korn. Jodtallet var som ventet højst hos sogrisene. Med undtagelse af linolensyre (C18:3) var der en signifikant forskel mellem holdene for alle fedtsyrer. Fedtsyresammensætningen var især karakteriseret ved et højt indhold af C12 og C14 ved fodring med fuldfoder uden korn, som sandsynligvis stammer fra de fedtrige kokoskager.

Der fandtes ingen signifikante forskelle mellem de to besætninger, men forekomsten af forhøjede jodtal var størst hos besætning 1, nemlig 35% mod 27% i besætning 2. Denne forskel kan skyldes, at der er anvendt forskellige foderpartier.

Skatolindhold

Da der endnu mangler nogle analyser, vil resultatet blive medtaget, så snart disse foreligger.

Smagsbedømmelse

Spisekvaliteten specielt smagen i saltet bacon blev ikke påvirket ved fodring med fuldfoder uden korn. Bedømmelsesniveauet svarede til "meget god". Da der ingen smagsmæssig forskel fandtes mellem holdene, blev det besluttet ikke at bedømme de ferske kamme, idet en evt. afsmag oftest kommer tydeligst til udtryk i saltet bacon.

Litteratur

Bejerholm, C og Barton, P (1982): Undersøgelse over fodring af svin med forskellige fedtmængder og fedtkvaliteter - indflydelse på smagsegenskaber i koteletter og bacon samt jodtal i rygspæk. Arbejde nr. 02.350 - Rapport I (10. juni 1982, SVINEFODRING - PROTEIN) Slagteriernes Forskningsinstitut, Roskilde.

Deltagere: Patricia Barton, Maiken Baltzer, Lars 0. Blaabjerg, Per Nielsen, Inger-Lise E. Andersen, Biokemisk Laboratorium, Anne Marie Nielsen, Anna Birthe Mortensen, Kemisk Laboratorium, Erika Stribolt Nielsen og smagsholdet.

Afdeling: Råvarekvalitet

Fagligt udvalg: Kvalitetsudvalget

[PageBreak]

Appendiks

Tabel 1: Kødkvalitetsegenskaber - signifikanstabel

Egenskaber

Hold

Bes.

køn

kuld(bes.)

Bes. × køn

Kødkv.tal, Y

Kødkv.tal, I

Kødkv.tal, K

pH2, Y

pH2,I

pH2,K

pH2, N

-

*

-

-

-

-

*

***

***

***

-

-

***

***

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

**

***

***

***

-

-

-

-

-

-

-

Saftbindeevne,Y

Saftbindeevne,K

Pigment, Y

Pigment, K

% protein, I

% vand, I

% fedt, I

% fedt, K

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

*

*

-

-

*

-

-

-

*

***

-

**

**

**

*

*

*

**

-

-

-

-

-

-

-

*

Signifikans: *: p< 0,05, **: p< 0,01, ***: p< 0,001
Y = yderlår, I = inderlår, K = kam, N = nakke

Tabel 2. Smagsbedømmelse, jodtal og fedtsyresammensætning - signifikanstal

Egenskaber

Hold

Bes.

Køn

Kuld(bes.)

Bes. × køn

BACON

 

 

 

 

 

Lugt

Farve, stegt

Saltsmag

Egensmag

Konsistens

Helhedsindtryk

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

% MÆTTEDE FEDTSYRER

C12 (laurinsyre)

C14 (myristinsyre)

C16 (palmitinsyre)

C18 (stearinsyre)

***

***

***

***

-

***

-

-

-

-

***

*

-

***

-

-

-

-

-

-

% MÆT. FEDTSYRER, i alt

-

-

-

-

-

% UMÆT. FEDTSYRER

C16:1 (palmitolsyre)

C18:1 (oliesyre)

C18:2 (linolsyre)

C18:3 (linolensyre)

C20:1 (gadolsyre)

**

***

***

-

*

**

***

-

-

*

-

-

**

*

-

**

***

***

**

**

-

-

-

-

-

% UMÆT. FEDTSYRER,I alt

-

**

**

-

-

%FLERUMÆT. FEDTSYRER i alt

***

-

**

***

-

JODTAL

**

-

**

*

-

Signifikans: *: p< 0,05, **: p< 0,01, ***: p< 0,001

Tabel 3. Kødkvalitetsegenskaber - LS-means

Beskrivelse

Hold

Besætning

Køn

 

Kont.

u. korn

1

2

Galt

So

Antal svin

43

46

40

49

41

48

Kødkvalitetstal, Y

Kødkvalitetstal, I

Kødkvalitetstal, K

pH2, yderlår

pH2, inderlår

pH2, kam

pH2, nakke

Saftbindeevne, Y

Saftbindeevne, K

Pigment, Y

Pigment, K

% protein, I

% vand, I

% fedt, I

% fedt,

74,8

58,9b

49,5

5,64

5,63

5,68

6,09b

0,178

0,187

35,86

19,23

22,20

75,29

1,64

1,18

74,7

56,1a

48,9

5,63

5,65

5,69

6,00a

0,177

0,187

37,05

18,82

22,23

75,49

1,58

1,12

71,2a

53,7a

43,3a

5,63

5,67

5,77a

6,14b

0,178

0,187

37,12

19,45

22,16

75,38

1,71a

1,23a

78,3b

61,4b

55,0b

5,64

5,61

5,60a

5,96a

0,178

0,188

35,78

18,60

22,26

75,35

1,51b

1,08b

75,6

58,5

50,3

5,64

5,64

5,67

6,03

0,177

0,187

35,44

18,59

22,12

75,29

1,70

1,28

73,9

56,5

48,1

5,63

5,64

5,70

6,06

0,179

0,188

37,47

19,46

22,29

75,44

1,52

1,03

LS-means med forskellige bogstaver vedhæftet er signifikant forskellige
Y = yderlår,  I = inderlår,  K = kam

Tabel 4. Spisekvalitet i bacon, jodtal og fedtsyresammensætning i rygspæk

Beskrivelse

Hold

Besætning

Køn

 

Kont.

u. korn

1

2

galt

so

Antal svin (smagsbedømt)

23

24

23

24

22

25

Lugt

Farve, stegt

Saltsmag

Egensmag

Konsistens

Helhedsindtryk

1,0

2,3

0,4

1,7

2,1

1,3

1,4

2,4

0,3

1,9

2,2

1,7

1,1

2,2

0,2

1,6

2,0

1,4

1,3

2,4

0,4

2,0

2,3

1,6

2,3

1,1

0,3

1,8

2,1

1,4

2,4

1,3

0,3

1,8

2,2

1,6

Antal Svin

43

46

40

49

41

48

% MÆTTEDE FEDTSYRER

C12 (laurinsyre)

C14 (myristinsyre)

C16 (palmitinsyre)

C18 (stearinsyre)

0,07a

1,60a

23,73b

12,45b

0,64b

2,55b

22,95a

11,44a

0,34

2,16b

23,37

11,88

0,37

2,00a

23,32a

12,00a

0,36

2,08

23,70b

12,25b

0,35

2,08

22,98

11,64

% MÆT. FEDTSYRER ,I alt

37,85

37,58

37,75

37,69

38,39

37,05

% UMÆT. FEDTSYRER

C16:1 (palmitolsyre)

C18:1 (oliesyre)

C18:2 (linolsyre)

C18:3 (linolensyre)

C20:1 (gadolsyre)

3,09b

43,15b

13,15a

1,30

1,07b

3,33a

45,86a

10,37b

1,37

1,21a

3,33a

45,09a

11,68

1,36

1,21a

3,09b

43,92b

11,85

1,31

1,07b

3,19

44,44

11,29b

1,25b

1,13

3,33

44,57

12,24a

1,41a

1,15

% UMÆT. FEDTSYRER ,I alt

61,77

62,14

62,67a

61,24b

61,30b

62,60a

%FLERUMÆT. FEDTSYRER i alt

14,45a

11,74b

13,03

13,16b

12,54a

13,65

JODTAL

69,76b

67,72a

69,34

68,14

67,59a

69,89b

+ 5 = ideel, 0 = hverken god eller dårlig og - 5 = slet

LS-means med forskellige bogstaver vedhæftet er signifikant forskellige


Institution: Slagteriernes Forskningsinstitut

Forfatter: Camilla Bejerholm, Hans Peder Mortensen, Karl Poulsen, Niels Jørgen Kjeldsen

Udgivet: 28. februar 1989

Dyregruppe: Slagtesvin

Fagområde: Ernæring