Formålet med dette arbejde var at undersøge indflydelsen af fodring med en fuldfoderblanding uden korn som erstatning for byg og hvede på en række kødkvalitetsegenskaber, herunder smag i bacon. Arbejdet blev gennemført i samarbejde med DANSKE SLAGTERIER og er et led i undersøgelserne vedrørende årsagsforhold til afvigende kødkvalitet.
Forsøgsmaterialet omfattede 89 svin fra 2 besætninger, opdelt i et kontrolhold fodret med byg (30,0%), hvede (28,8%), sojaskrå (33,5%), animalsk fedt (3,0%) og melasse (2,0%), samt et forsøgshold fodret med sojaskrå (31,9%), solsikkeskrå (2,4%), Rapsskrå (12,0%), kokoskager (6,0%), tapiokamel (35,0%), animalsk fedt (5,5%) og melasse (5,0%).
Resultaterne viste, at kun spækkvaliteten blev påvirket af fodringen. Jodtallet i rygspæk blev klart påvirket i nedadgående retning ved fodring med fuldfoder uden korn, men begge lå på et forholdsvis højt niveau, nemlig fra 69,8 til 67,7. Forekomsten af forhøjede jodtal> 70 var således også højt, dvs. 37% og 26% for hhv. fodring med - og uden korn. Risikoen for en forringet holdbarhed og konsistens var derfor også stor i begge hold, dog størst ved fodring med korn.
Det kan konkluderes, at fodring med en fuldfoderblanding uden korn som erstatning for byg og hvede kan gennemføres med fordel for spækkvaliteten i retning af et lidt fastere spæk.
Indledning
Formålet med denne undersøgelse er at få belyst, om fodring af svin med en fuldfoderblanding uden korn har indflydelse på slagtesvinenes kød- og spækkvalitet. Undersøgelsen blev gennemført i samarbejde med DANSKE SLAGTERIER. Institutet medvirkede med kødkvalitetsmålinger, analyse af protein, vand, fedt, saftbindeevne, pigmentindhold, bestemmelse af jodtal og skatoltal i spæk samt smagsbedømmelse af bacon og koteletter.
Fremgangsmåde
Afprøvningen gennemførtes i to besætninger á 48 grise der blev fodret restriktivt efter følgende plan for hver besætning:
|
Fuldfoder med korn |
Fuldfoder uden korn |
Antal sogrise Antal galte |
12 12 |
12 12 |
% byg % hvede % sojaskrå, toasted % rapsskrå, dobbeltlav % tapiokamel % kokoskager, fedtrige % solsikkeskrå, delv. afsk. % animalsk fedt % melasse, sukkerroe |
30,0 28,8 33,5 - - - - 3,0 2,0 |
- - 31,9 12,0 (ca. 4% fedt) 35,0 6,0 2,4 5,5 5,0 |
Krydsningskombinationen i begge besætninger var som følger:
|
Bes. 1 - fuldfoder |
Bes. 2 - fuldfoder |
||
|
uden korn |
med korn |
uden korn |
med korn |
L-Y |
3 (17%) |
3 (14%) |
0 |
0 |
LY-Y |
11 (61%) |
13 (59%) |
17 (68%) |
17 (71%) |
LY-D |
4 (22%) |
6 (27%) |
0 |
0 |
LY-HD |
0 |
0 |
8 (32%) |
7 (29%) |
Antal svin i alt |
18 |
22 |
25 |
24 |
Det var tilsigtet at lave en ligelig fordeling af grisene på kontrol- og forsøgshold i forhold til kuld og køn. Grisene fra hver besætning blev slagtet over 2 gange med nogenlunde lige mange fra kontrol- og forsøgshold hver gang.
Grisene blev slagtet i Odense. Transporttiden til slagteriet var ca. 40 min. for begge besætninger. Efter ankomst til slagteriet blev grisene opstaldet min. 1 time før slagtning. Den efterfølgende køleproces i køletunnelen var relativ svag.
Dagen efter slagtning blev der udført kødkvalitetsmålinger samt udtaget prøver til analyser og smagsbedømmelser. Til smagsbedømmelse blev der kun udtaget slag og kam fra halvdelen af materialet.
Kødkvalitetsmålingerne omfattede: Sondetal i kam, inder- og yderlår, PH2 i kam, nakkemuskel, inder- og yderlår.
Analyserne omfattede følgende:
Skinke, yderlår: |
Pigment og saftbindeevne |
Skinke, inderlår: |
Protein, vand og fedt |
Kam: |
Pigment, saftbindeevne og fedt samt smagsbedømmelse |
Slag: |
Smagsbedømmelse af bacon (slaget) |
Rygspæk: |
Jodtal og skatol |
Prøverne til analyse af protein, vand, fedt, saftbindeevne og pigment blev hakket umiddelbart efter udtagning og nedfrosset, indtil analyserne kunne gennemføres. Slag, kam og rygspæk blev vakuumpakket. Slag og rygspæk blev straks nedfrosset, mens kammene blev modnet ved 2°C til 7 døgn efter slagtning før nedfrysning.
Smagsbedømmelse blev først udført på slaget, tilberedt som saltet bacon, hvorefter der blev taget stilling til, om kammene skulle bedømmes.
Resultaterne blev behandlet ved hjælp af en variansanalyse med hovedvirkningerne hold, besætning, køn, kuld (besætning) og køn samt vekselvirkningen bes x køn:
Y = µ + hold + bes. + køn + kuld(bes) + bes x køn + e
Resultater og diskussion
Den gennemsnitlige kødkvalitet blev stort set ikke påvirket ved fodring med fuldfoder uden korn. Der fandtes ingen PSE-svin i dette hold og kun et enkelt blandt svinene fodret med fuldfoder med korn. Procentdelen med DFD-kød var næsten ens i begge hold:
|
Fuldfoder |
|
|
med korn |
uden korn |
% DFD (mindst en muskel) |
42 |
46 |
- DFD: pH2> 5,90 i yderlår, eller > 5,80 i inderlår, eller > 5,80 i kam eller > 6,30 l nakke. Derimod fandtes en besætningsforskel, hvor besætning 1 havde 58% DFD-kød og besætning 2 kun 33% DFD-kød. Denne forskel kan ikke forklares ved fodring på slagtedagen, idet svinene fra begge besætninger ikke blev fodret inden afhentning.
Pigmentindhold
Der fandtes ingen signifikant forskel i pigmentindhold mellem holdene, men der var en tendens til at pigmentindholdet gennemsnitligt var lidt højere i yderlår og lidt lavere i kam ved fodring med fuldfoder uden korn. En opdeling i forhold til lavt pigmentindhold i kam og yderlår viste den laveste forekomst af svin med lavt pigmentindhold i begge muskler ved fodring med fuldfoder uden korn.
Lave pigmentindhold |
Fuldfoder |
|
|
med korn |
uden korn |
Yderlår (< 30 ppm) |
12% |
7% |
Kam (< 15 ppm) |
9% |
2% |
Pigmentindholdet hos svinene i besætning 1 var gennemsnitlig ca. 1 enhed højere i kam og yderlår end i besætning 2. Denne forskel (ikke signifikant) kan ikke forklares ud fra alderen ved slagtning, idet den gennemsnitlige alder ved slagtning i besætning 1 og 2 var hhv. 170 og 173 dage, men 6 af de 40 svin fra besætning 1 var Landrace-Yorkshire krydsninger (50% Landrace) sammenlignet med 0 for besætning 2. Landrace ligger højere end de øvrige mht. pigment.
Kemisk sammensætning
Indholdet af protein, vand og fedt blev ikke påvirket af fodring med fuldfoder uden korn. Fedtindholdet var lavt i både kam og yderlår, men især i kam. Dette er fundet tidligere, når foderet indeholder animalsk fedt (arbejde 02.350 - Rapport I af 10. juni 1982). Således fandtes kun et enkelt svin i hver af fodringsgrupperne med et tilfredsstillende fedtindhold > 2,0% i kam.
Jodtal og fedtsyresammensætning
Fodring med fuldfoder uden korn gav et signifikant lavere jodtal sammenlignet med fodring med korn, nemlig 69,8 mod 67,7. Niveauet i begge hold var højt, hvilket ikke skyldes korn men snarere det animalske fedt, som er iblandet foderet. Forekomsten af svin med forhøjede jodtal > 70 var således 37% og 26% for hhv. fuldfoder med - og uden korn. Jodtallet var som ventet højst hos sogrisene. Med undtagelse af linolensyre (C18:3) var der en signifikant forskel mellem holdene for alle fedtsyrer. Fedtsyresammensætningen var især karakteriseret ved et højt indhold af C12 og C14 ved fodring med fuldfoder uden korn, som sandsynligvis stammer fra de fedtrige kokoskager.
Der fandtes ingen signifikante forskelle mellem de to besætninger, men forekomsten af forhøjede jodtal var størst hos besætning 1, nemlig 35% mod 27% i besætning 2. Denne forskel kan skyldes, at der er anvendt forskellige foderpartier.
Skatolindhold
Da der endnu mangler nogle analyser, vil resultatet blive medtaget, så snart disse foreligger.
Smagsbedømmelse
Spisekvaliteten specielt smagen i saltet bacon blev ikke påvirket ved fodring med fuldfoder uden korn. Bedømmelsesniveauet svarede til "meget god". Da der ingen smagsmæssig forskel fandtes mellem holdene, blev det besluttet ikke at bedømme de ferske kamme, idet en evt. afsmag oftest kommer tydeligst til udtryk i saltet bacon.
Litteratur
Bejerholm, C og Barton, P (1982): Undersøgelse over fodring af svin med forskellige fedtmængder og fedtkvaliteter - indflydelse på smagsegenskaber i koteletter og bacon samt jodtal i rygspæk. Arbejde nr. 02.350 - Rapport I (10. juni 1982, SVINEFODRING - PROTEIN) Slagteriernes Forskningsinstitut, Roskilde.
Deltagere: Patricia Barton, Maiken Baltzer, Lars 0. Blaabjerg, Per Nielsen, Inger-Lise E. Andersen, Biokemisk Laboratorium, Anne Marie Nielsen, Anna Birthe Mortensen, Kemisk Laboratorium, Erika Stribolt Nielsen og smagsholdet.
Afdeling: Råvarekvalitet
Fagligt udvalg: Kvalitetsudvalget
Appendiks
Tabel 1: Kødkvalitetsegenskaber - signifikanstabel |
|||||
Egenskaber |
Hold |
Bes. |
køn |
kuld(bes.) |
Bes. × køn |
Kødkv.tal, Y Kødkv.tal, I Kødkv.tal, K pH2, Y pH2,I pH2,K pH2, N |
- * - - - - * |
*** *** *** - - *** *** |
- - - - - - - |
- - - ** *** *** *** |
- - - - - - - |
Saftbindeevne,Y Saftbindeevne,K Pigment, Y Pigment, K % protein, I % vand, I % fedt, I % fedt, K |
- - - - - - - - |
- - - - - - * * |
- - * - - - * *** |
- ** ** ** * * * ** |
- - - - - - - * |
Signifikans: *: p< 0,05, **: p< 0,01, ***: p<
0,001 |
Tabel 2. Smagsbedømmelse, jodtal og fedtsyresammensætning - signifikanstal |
|||||
Egenskaber |
Hold |
Bes. |
Køn |
Kuld(bes.) |
Bes. × køn |
BACON |
|
|
|
|
|
Lugt Farve, stegt Saltsmag Egensmag Konsistens Helhedsindtryk |
- - - - - - |
- - - - - - |
- - - - - - |
- - - - - - |
- - - - - - |
% MÆTTEDE FEDTSYRER |
|||||
C12 (laurinsyre) C14 (myristinsyre) C16 (palmitinsyre) C18 (stearinsyre) |
*** *** *** *** |
- *** - - |
- - *** * |
- *** - - |
- - - - |
% MÆT. FEDTSYRER, i alt |
- |
- |
- |
- |
- |
% UMÆT. FEDTSYRER |
|||||
C16:1 (palmitolsyre) C18:1 (oliesyre) C18:2 (linolsyre) C18:3 (linolensyre) C20:1 (gadolsyre) |
** *** *** - * |
** *** - - * |
- - ** * - |
** *** *** ** ** |
- - - - - |
% UMÆT. FEDTSYRER,I alt |
- |
** |
** |
- |
- |
%FLERUMÆT. FEDTSYRER i alt |
*** |
- |
** |
*** |
- |
JODTAL |
** |
- |
** |
* |
- |
Signifikans: *: p< 0,05, **: p< 0,01, ***: p< 0,001 |
Tabel 3. Kødkvalitetsegenskaber - LS-means |
||||||
Beskrivelse |
Hold |
Besætning |
Køn |
|||
|
Kont. |
u. korn |
1 |
2 |
Galt |
So |
Antal svin |
43 |
46 |
40 |
49 |
41 |
48 |
Kødkvalitetstal, Y Kødkvalitetstal, I Kødkvalitetstal, K pH2, yderlår pH2, inderlår pH2, kam pH2, nakke Saftbindeevne, Y Saftbindeevne, K Pigment, Y Pigment, K % protein, I % vand, I % fedt, I % fedt, |
74,8 58,9b 49,5 5,64 5,63 5,68 6,09b 0,178 0,187 35,86 19,23 22,20 75,29 1,64 1,18 |
74,7 56,1a 48,9 5,63 5,65 5,69 6,00a 0,177 0,187 37,05 18,82 22,23 75,49 1,58 1,12 |
71,2a 53,7a 43,3a 5,63 5,67 5,77a 6,14b 0,178 0,187 37,12 19,45 22,16 75,38 1,71a 1,23a |
78,3b 61,4b 55,0b 5,64 5,61 5,60a 5,96a 0,178 0,188 35,78 18,60 22,26 75,35 1,51b 1,08b |
75,6 58,5 50,3 5,64 5,64 5,67 6,03 0,177 0,187 35,44 18,59 22,12 75,29 1,70 1,28 |
73,9 56,5 48,1 5,63 5,64 5,70 6,06 0,179 0,188 37,47 19,46 22,29 75,44 1,52 1,03 |
LS-means med forskellige bogstaver vedhæftet er signifikant
forskellige |
Tabel 4. Spisekvalitet i bacon, jodtal og fedtsyresammensætning i rygspæk |
||||||
Beskrivelse |
Hold |
Besætning |
Køn |
|||
|
Kont. |
u. korn |
1 |
2 |
galt |
so |
Antal svin (smagsbedømt) |
23 |
24 |
23 |
24 |
22 |
25 |
Lugt Farve, stegt Saltsmag Egensmag Konsistens Helhedsindtryk |
1,0 2,3 0,4 1,7 2,1 1,3 |
1,4 2,4 0,3 1,9 2,2 1,7 |
1,1 2,2 0,2 1,6 2,0 1,4 |
1,3 2,4 0,4 2,0 2,3 1,6 |
2,3 1,1 0,3 1,8 2,1 1,4 |
2,4 1,3 0,3 1,8 2,2 1,6 |
Antal Svin |
43 |
46 |
40 |
49 |
41 |
48 |
% MÆTTEDE FEDTSYRER |
||||||
C12 (laurinsyre) C14 (myristinsyre) C16 (palmitinsyre) C18 (stearinsyre) |
0,07a 1,60a 23,73b 12,45b |
0,64b 2,55b 22,95a 11,44a |
0,34 2,16b 23,37 11,88 |
0,37 2,00a 23,32a 12,00a |
0,36 2,08 23,70b 12,25b |
0,35 2,08 22,98 11,64 |
% MÆT. FEDTSYRER ,I alt |
37,85 |
37,58 |
37,75 |
37,69 |
38,39 |
37,05 |
% UMÆT. FEDTSYRER |
||||||
C16:1 (palmitolsyre) C18:1 (oliesyre) C18:2 (linolsyre) C18:3 (linolensyre) C20:1 (gadolsyre) |
3,09b 43,15b 13,15a 1,30 1,07b |
3,33a 45,86a 10,37b 1,37 1,21a |
3,33a 45,09a 11,68 1,36 1,21a |
3,09b 43,92b 11,85 1,31 1,07b |
3,19 44,44 11,29b 1,25b 1,13 |
3,33 44,57 12,24a 1,41a 1,15 |
% UMÆT. FEDTSYRER ,I alt |
61,77 |
62,14 |
62,67a |
61,24b |
61,30b |
62,60a |
%FLERUMÆT. FEDTSYRER i alt |
14,45a |
11,74b |
13,03 |
13,16b |
12,54a |
13,65 |
JODTAL |
69,76b |
67,72a |
69,34 |
68,14 |
67,59a |
69,89b |
+ 5 = ideel, 0 = hverken god eller dårlig og - 5 = slet LS-means med forskellige bogstaver vedhæftet er signifikant forskellige |