14. marts 1989

Rapport Nr. sfr8903

Fodring af slagtesvin med kogeærter som erstatning for hvede - indflydelse på kød- og spisekvalitet

Spækkvaliteten blev kun påvirket af fodring med ærter i forhold til det anvendte kontrolfoder. Jodtallet i rygspæk blev påvirket i nedadgående retning ved fodring med ærter, nemlig fra 65,9 til 63,3, men begge lå inden for det nævnte område.

Formålet med dette arbejde var at undersøge indflydelsen af fodring med en fuldfoderblanding med 40% ærter som erstatning for hvede på en række kødkvalitetsegenskaber, herunder smag i bacon. Arbejdet blev gennemført i samarbejde med DANSKE SLAGTERIER og er et led i undersøgelserne vedrørende årsagsforhold til afvigende kødkvalitet.

Forsøgsmaterialet omfattede 68 svin fra 2 besætninger, opdelt et kontrolhold fodret med hvede (73,3%), sojaskrå (13,2%), rapsskrå (10,0%) og animalsk fedt (0,5%), samt et forsøgshold fodret med ærter (40,0%), hvede (43,4%), sojaskrå (2,0%), rapsskrå (10,0%), og animalsk fedt (1,6%).

Resultaterne viste, at kun spækkvaliteten blev påvirket af fodring med ærter i forhold til det anvendte kontrolfoder. Jodtallet i rygspæk blev påvirket i nedadgående retning ved fodring med ærter, nemlig fra 65,9 til 63,3, men begge lå inden for det nævnte område.

Forekomsten af forhøjede jodtal> 70 var således også lav, hhv. 7% i kontrolhold og 4% i ærteholdet. Risikoen for en forringet holdbarhed og konsistens var derfor lille.

I øvrigt fandtes en tendens til en lidt højere DFD-forekomst ved fodring med ærter, nemlig 47% mod 38% i kontrolholdet.

Da der i dette forsøg ikke som normalt er anvendt byg og sojaskrå som kontrolfoder, er der foretaget en relativ sammenligning af resultaterne fra fodring med ærter i forhold til byg og sojaskrå fra et andet forsøg, hvor byg sammenlignedes med hvede.

Denne viste, at pigmentindholdet i kam og yderlår, proteinindholdet i inderlår samt jodtallet i rygspæk formentlig er lavere ved fodring med ærter såmmenlignet med en byg-sojaskråblanding.

 


Indledning

Formålet med denne undersøgelse er at få belyst, indflydelsen af fodring med en fuldfoderblanding indholdende 40% ærter på slagtesvinenes kød- og spækkvalitet. Som sammenligningsgrundlag anvendes en fuldfoderblanding bestående af hvede, sojaskrå, rapsskrå og animalsk fedt. Undersøgelsen blev gennemført i samarbejde med DANSKE SLAGTERIER. Institutet medvirkede med kødkvalitetsmålinger, samt smagsbedømmelse af bacon og koteletter.

Fremgangsmåde

Afprøvningen gennemførtes i to besætninger med ca. 24 grise i bes. 1 og ca. 48 grise i bes. 2. Grisene i bes. 1 blev fodret ad libitum og grisene i bes. 2 blev fodret restirktivt. Det var tilsigtet at lave en ligelig fordeling af grisene i forhold til hold, kuld og køn i begge besætninger.


Fodringsplanen var som følger:

 

Kontrol - hvede

Forsøg - ærter

% hvede

% ærter

% sojaskrå, toasted

% rapsskrå, dobbeltlav

% animalsk fedt

73,3

-

13,2

10,0

0,5

43,4

40,0

2,0

10,0

1,6


Krydsningskombinationen i begge besætninger var som følger:


 

Besætning 1

Besætning 2

 

Kontrol

Ærter

Kontrol

Ærter

LY-Y

0

0

6

4

LY-LD

2

1

0

0

LY-D

9

11

0

0

LY-HD

0

0

14

16

LH-YY

0

0

3

2

Antal svin i alt

11

12

23

22

    

Grisene blev slagtet i Odense. Transporttiden til slagteriet var ca. 25 min. for svinene i begge besætninger. Efter ankomst til slagteriet blev grisene opstaldet min. 1 time før slagtning. Den efterfølgende køleproces i køletunnelen var relativ svag.

Dagen efter slagtning blev der udført kødkvalitetsmålinger samt udtaget prøver til analyser og smagsbedømmelser. Til smagsbedømmelse blev der kun udtaget slag og kam fra halvdelen af materialet.

Kødkvalitetsmålingerne omfattede: Sondetal i kam, inder- og yderlår, PH2 i kam, nakkemuskel, inder- og yderlår.


Analyserne omfattede følgende:

Skinke, inderlår:

Protein, vand og fedt

Kam:

Pigment, saftbindeevne og fedt samt smagsbedømmelse

Slag:

Smagsbedømmelse af bacon

Rygspæk:

Jodtal


Prøverne til analyse af protein, vand, fedt, saftbindeevne og pigment blev hakket umiddelbart efter udtagning og nedfrosset, indtil analyserne kunne gennemføres. Slag, kam og rygspæk blev vakuumpakket. Slag og rygspæk blev straks nedfrosset, mens kammene blev modnet ved 2°C til 7 døgn efter slagtning før nedfrysning. Smagsbedømmelse blev først udført på slaget, tilberedt som saltet bacon, hvorefter der blev taget stilling til, om kammene skulle bedømmes.

Resultaterne blev behandlet ved hjælp af en variansanalyse med hovedvirkningerne hold, besætning, køn, kuld(besætning) samt vekselvirkninger.


Resultater

Kødkvalitet  

Den gennemsnitlige kødkvalitet var stort set ens i begge hold. Der fandtes kun et enkelt PSE-svin i kontrolholdet, dvs. saftbindeevne < 0,150. Procentdelen med DFD-kød var derimod størst ved fodring med ærter, idet næsten halvdelen af svinene havde forhøjet pH-værdi i mindst en muskel:


 

Fuldfoder

 

uden ærter

med ærter

% DFD (mindst en muskel)

38

47


- DFD: PH2 > 5,90 i yderlår eller > 5,80 i inderlår eller > 5,80 i kam eller > 6,30 i nakke.

Der var dog ikke signifikant forskel mellem holdene med hensyn til gennemsnitlige pH2-værdier.

Desuden fandtes en besætningsforskel, hvor besætning 1 havde lavere pH2-værdier end besætning 2. Forekomsten med DFD-kød var 17% for besætning 1 mod 53% for besætning 2.

Pigmentindhold

Der fandtes ingen signifikant forskel i pigmentindhold, hverken mellem hold, besætninger eller køn. Kun nogle få svin havde et lavt pigmentinghold i yderlår og kam.


Lave pigmentindhold

Fuldfoder

 

uden ærter

med ærter

Yderlår (< 30 ppm)

3%

11%

Kam (< 15 ppm)

6%

3%


Kemisk sammensætning

Indholdet af protein, vand og fedt blev ikke påvirket af fodring med ærter. Fedtindholdet var lavt i kam for begge hold. Procentdelen af kamme med et tilfredsstillende fedtindhold > 2,0% var således 18% og 9% for hhv. kontrol- og ærteholdet. Som ventet var fedtindholdet højere i galte end sogrise. Derimod fandtes en forskel i kødets proteinindhold mellem de to besætninger, hvor besætning 1 havde højere indhold. Denne forskel kan bl.a. skyldes, at krydsningskombinationen i de to besætninger var forsekllig.

Jodtal og fedtsyresammensætning

Fodring med ærter gav et signifikant lavere jodtal sammenlignet med kontrolblandingen, nemlig 63,3 mod 65,9. Niveauet lå inden for det normale område, og forekomsten af forhøjede jodtal > 70 var således også lavt hhv. 7% i kontrolholdet og 4% i ærteholdet. Der fandtes desuden en forskel mellem de to besætninger, nemlig 66,9 i besætning 1 og 62,3 i besætning 2.

Smagsbedømmelse af bacon

Resultaterne viste ingen effekt af fodring på smagsegenskaberne i bacon. Niveauet for egensmag var "meget god" til "god". Da der ingen smagsmæssig forskel fandtes mellem holdene, blev det besluttet ikke at bedømme de ferske kamme, idet en evt. afsmag oftest kommer tydeligst til udtryk i saltet bacon.


Konklusion og diskussion

Resultaterne viste, at kun spækkets kvalitet blev påvirket af fodring med ærter i forhold til den anvendte kontrolfoderblanding.

Fodring med ærter som delvis erstatning af hvede påvirkede jodtallet i rygspæk i nedadgående retning, svarende til et lidt fastere spæk. Niveauet i begge hold lå dog indenfor det normale område, og forekomsten af forhøjede jodtal> 70 var lav, hhv. 7% i kontrolholdet og 4% i ærteholdet.

I øvrigt fandtes en tendens til en lidt højere DFD-forekomst ved fodring med ærter, nemlig 47% mod 38% i kontrolholdet.

I dette forsøg er der ikke som normalt anvendt byg og sojaskrå som kontrolfoder, men derimod en blanding af hvede, sojaskrå, rapsskrå og animalsk fedt.

Ved en relativ sammenligning af resultaterne fra dette forsøg med et andet, hvor byg og sojaskrå var reference (arbejde 02.524-06 af 19. december 1988) blev især pigment- og proteinindhold samt jodtal påvirket ved fodring med ærter.

Pigmentindholdet i yderlår og kam, proteinindholdet i inderlår samt jodtallet i rygspæk er formentlig lavere ved fodring med ærter spmmenlignet med en byg-sojaskråblanding.


Litteratur

Bejerholm, C og Mortensen, H.P. (1988): Fodring af slagtesvin med hvede som erstatning for byg - indflydelse på kød og smagskvalitet. Arbejde nr. 02.524 - Rapport (19. december, SVIN - KØDKVALITET), Slagteriernes Forskningsinstitut, Roskilde.

Deltagere: Patricia Barton, Maiken Baltzer, Lars 0. Blaabjerg, Per Nielsen, Inger-Lise E. Andersen, Biokemisk Laboratorium, Anne Marie Nielsen, Anna Birthe Mortensen, Kemisk Laboratorium, Erika Stribolt Nielsen og smagsholdet.

Afdeling: Råvarekvalitet

Fagligt udvalg: Kvalitetsudvalget

[PageBreak]

Appendiks

Tabel 1: Kødkvalitetsegenskaber - signifikanstabel

Egenskaber

Hold

Bes.

køn

kuld(bes.)

Hold. × køn

Kødkv.tal, Y

Kødkv.tal, I

Kødkv.tal, K

pH2, Y

pH2,I

pH2,K

pH2, N

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

***

***

***

-

-

**

*

-

-

-

-

-

**

**

**

**

**

-

 

Saftbindeevne,Y

Saftbindeevne,K

Pigment, Y

Pigment, K

% protein, I

% vand, I

% fedt, I

% fedt, K

-

-

-

-

-

-

-

-

-

*

-

-

*

-

-

-

-

*

-

-

**

*

***

**

*

*

***

***

*

**

-

*

    

    

*

*

Signifikans: *: p< 0,05, **: p< 0,01, ***: p< 0,001

Y = yderlår, I = inderlår, K = kam, N = nakke


Tabel 2. Smagsbedømmelse, jodtal og fedtsyresammensætning - signifikanstal

Egenskaber

Hold

Bes.

Køn

Kuld(bes.)

Hold. × køn

BACON

Lugt

Farve, stegt

Saltsmag

Egensmag

Konsistens

Helhedsindtryk

-

-

-

-

-

-

-

-

*

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

 

% MÆTTEDE FEDTSYRER

C12 (laurinsyre)

C14 (myristinsyre)

C16 (palmitinsyre)

C18 (stearinsyre)

-

-

-

-

-

-

***

**

-

*

***

***

-

*

***

***

    

    

    

***

% MÆT. FEDTSYRER ,I alt

-

***

***

***

**-

% UMÆT. FEDTSYRER

C16:1 (palmitolsyre)

C18:1 (oliesyre)

C18:2 (linolsyre)

C18:3 (linolensyre)

C20:1 (gadolsyre)

-

***

***

-

-

-

-

***

***

-

-

***

**

**

-

***

***

***

***

*

*

% UMÆT. FEDTSYRER, i alt

-

***

*

***

**

%FLERUMÆT. FEDTSYRER i alt

***

***

**

***

-

JODTAL

***

***

***

***

**

Signifikans: *: p< 0,05, **: p< 0,01, ***: p< 0,001


Tabel 3. Kødkvalitetsegenskaber - LS-means

Beskrivelse

Hold

Besætning

Køn

 

Kont.

Ærter

1

2

Galt

So

Antal svin

34

34

23

45

36

32

Kødkvalitetstal, Y

Kødkvalitetstal, I

Kødkvalitetstal, K

pH2, yderlår

pH2, inderlår

pH2, kam

pH2, nakke

Saftbindeevne, Y

Saftbindeevne, K

Pigment, Y

Pigment, K

% protein, I

% vand, I

% fedt, I

% fedt, K

82,5

61,5

52,9

5,62

5,65

5,68

6,09

0,179

0,186

36,64

20,73

22,17

74,99

2,14

1,57

80,1

60,1

50,9

5,63

5,67

5,69

6,11

0,177

0,188

37,16

19,82

22,26

75,17

1,94

1,41

81,3

59,8

50,0

5,48a

5,54a

5,55a

6,13

0,179

0,191a

36,96

20,79

22,40a

75,01

1,86

1,44

81,4

61,8

53,7

5,76b

5,77b

5,82b

6,07

0,177

0,183a

36,83

19,75

22,04

75,14

2,22

1,54

83,6

64,0b

54,6b

5,62

5,66

5,70

6,08

0,177

0,184b

36,19

20,26

21,95b

74,92

2,47a

1,72a

79,0

57,6a

49,1a

5,63

5,66

5,67

6,12

0,180

0,190a

37,61

20,28

22,49a

75,23

1,61b

1,23b

LS-means med forskellige bogstaver vedhæftet er signifikant forskellige

Y = yderlår,  I = inderlår,  K = kam


Tabel 4. Spisekvalitet i bacon, jodtal og fedtsyresammensætning i rygspæk

Beskrivelse

Hold

Besætning

Køn

 

Kont.

Ærter

1

2

galt

so

Antal svin (smagsbedømt)

18

17

12

23

14

21

Lugt

Farve, stegt

Saltsmag

Egensmag

Konsistens

Helhedsindtryk

1,8

2,8

0,1

2,5

2,6

2,3

1,8

2,8

0,1

2,3

2,7

2,2

2,0

2,7

0,2b

2,4

2,5

2,3

1,6

2,8

0,0a

2,4

2,8

2,2

1,8

2,7

0,0

2,5

2,7

2,3

1,8

2,9

0,1

2,3

2,6

2,2

Antal Svin

28

27

23

32

27

28

% MÆTTEDE FEDTSYRER

C12 (laurinsyre)

C14 (myristinsyre)

C16 (palmitinsyre)

C18 (stearinsyre)

0,05

1,49

25,39

13,68

0,03

1,51

25,45

13,95

0,05

1,49

24,85a

13,36a

0,03

1,52

25,00b

14,26b

0,04

1,55b

26,22b

14,29b

0,04

1,45a

24,62a

13,33a

% MÆT. FEDTSYRER ,I alt

40,60

40,92

39,73a

41,80b

42,09b

39,44a

% UMÆT. FEDTSYRER

C16:1 (palmitolsyre)

C18:1 (oliesyre)

C18:2 (linolsyre)

C18:3 (linolensyre)

C20:1 (gadolsyre)

2,50

43,21b

11,43a

1,28

0,79

2,54

44,59a

9,38b

1,24

0,74

2,46

43,83

11,57a

1,38a

0,77

2,58

43,98

9,23b

1,14b

0,76

2,52

43,25b

9,80b

1,19b

0,73

2,52

44,56a

11,01a

1,33a

0,80

% UMÆT.FEDTSYRER ,i alt

59,22

58,50

60,02a

57,70b

57,49b

60,23a

%FLERUMÆT. FEDTSYRER i alt

12,71a

10,62b

12,95a

10,38b

10,99b

12,34a

JODTAL

65,88b

63,33a

66,92b

62,30a

62,70a

66,51b

+ 5 = ideel, 0 = hverken god eller dårlig og - 5 = slet

LS-means med forskellige bogstaver vedhæftet er signifikant forskellige


Institution: Slagteriernes Forskningsinstitut

Forfatter: Camilla Bejerholm, Hans Peder Mortensen, Karl Poulsen, Niels Jørgen Kjeldsen

Udgivet: 14. marts 1989

Dyregruppe: Slagtesvin

Fagområde: Ernæring