13. august 1990

Rapport Nr. sfr9004

Fodring af slagtesvin med risfodermel som delvis erstatning for byg og sojaskrå - indflydelse på kød- og spisekvalitet

Undersøgelsen viste, at kun fedtmarmorering og jodtal blev påvirket af fodringen. Svin fodret med risfodermel havde en lavere fedtmarmorering sammenlignet med svin fodret med byg og sojaskrå.

Dette arbejde er gennemført i samarbejde med DANSKE SLAGTERIER og er et led i undersøgelserne vedrørende årsagsforhold til afvigende kødkvalitet. Formålet var at undersøge indflydelsen af fodring med risfodermel som delvis erstatning for byg og sojaskrå på en række kødkvalitetsegenskaber.

Risfodermel er et relativt ukendt foderstof herhjemme, men tilgængeligt i store mængder på verdensmarkedet til lav pris.

Tidligere erfaringer har vist problemer med et højt fedtindhold, men nyere teknik til ekstraktion af fedtet i producentlandene har mindsket risikoen for fedtproblemer i såvel foder som i grisenes spæk.

Forsøgsarbejdet omfattede 94 svin fra to besætninger, fordelt på et kontrolhold fodret med byg og sojaskrå samt et forsøgshold fodret med byg, sojaskrå og risfodermel.

Undersøgelsen viste, at kun fedtmarmorering og jodtal blev påvirket af fodringen. Svin fodret med risfodermel havde en lavere fedtmarmorering sammenlignet med svin fodret med byg og sojaskrå.

Jodtallet blev påvirket i negativ retning ved fodring med risfodermel, nemlig 70,1 mod 68,6 for kontrolholdet. Forekomsten af forhøjede jodtal> 70 og dermed risikoen for en forringet holdbarhed var høj i begge hold, hhv. 48% af svinene fodret med risfodermel og 39% af svinene fodret med byg og sojaskrå.

Det høje jodtalsniveau i kontrolholdet antyder, at der kan have været fodret med andet end en byg/sojaskråblanding. Fedtsyresammensætningen viste således også, at indholdet af nogle flerumættede fedtsyrer var højere end normalt, når der fodres med en byg/sodaskråblanding, specielt C18:2, C18:3, C22:4, C22:5 samt C22:6.


Indledning

Formålet med dette arbejde var at undersøge indflydelsen af fodring med risfodermel som delvis erstatning for byg og sojaskrå på en rakke kødkvalitetsegenskaber, herunder smag i bacon. Risfodermel er et relativt ukendt foderstof herhjemme, men tilgængeligt i store mængder på verdensmarkedet til lav pris.

Tidligere erfaringer har vist problemer med et højt fedtindhold, men nyere teknik til ekstraktion af fedtet i producentlandene har mindsket risikoen for fedtproblemer i såvel foder som i grisenes spæk. Undersøgelsen blev gennemført i samarbejde med DANSKE SLAGTERIER. Instituttet medvirkede med kødkvalitetsmålinger samt smagsbedømmelse af bacon.

Fremgangsmåde

Afprøvningen gennemførtes i to besætninger på ca. 48 grise - efter følgende plan for hver af besætningerne:


 

Byg + sojaskrå

Risfoder

Antal sogrise

12

12

Antal galte

12

12

% byg

73,35

62,25

% sojamel

23,40

14,80

% risfodermel

-

20,00

Vitamin - mineral

3,25

2,95


Krydsningskombinationen i begge besætninger var fordelt som følger:


 

Besætning 1

Besætning 2

 

Byg + sojaskrå

Risfoder

Byg + sojaskrå

Risfoder

LY-Y

11

10

4

4

Y-L

0

0

1

1

LY-D

8

6

1

1

LY-H

0

0

18

18

LY-HD

5

6

0

0

I alt

24

22

24

24


Det var tilsigtet at lave en ligelig fordeling af grisene på kontrol- og forsøgshold i forhold kuld og køn i hver besætning. Grisene i hver besætning blev slagtet over to uger med 14 dages mellemrum og med ca. 12 grise fra hvert hold pr. gang. Grisene blev slagtet på Skoleslagteriet i Roskilde. Transporttiden til slagteriet var ca. 10 min. for grisene fra besætning 1 og ca. 1 time for grisene fra besætning 2. Efter ankomst til slagteriet blev grisene opstaldet minimum 1 time før slagtning. Den efterfølgende køleproces var mild (ingen tunnelkøling).

Dagen efter slagtning blev der udført kødkvalitetsmålinger samt udtaget prøver til analyser og smagsbedømmelse.

Kødkvalitetsmålinger var som følger:

  • - sondetal i kam, inderlår og yderlår
  • - pH2 i kam, nakkemuskel, inderlår og yderlår
  • - protein, vand og fedt i inderlår
  • - saftbindeevne og pigment i yderlår
  • - saftbindeevne, fedt og pigment i kam
  • - smagsbedømmelse af bacon
  • - jodtal i rygspæk

Prøverne til analyse af protein, vand, fedt, saftbindeevne og pigment blev hakket umiddelbart efter udtagning og nedfrosset indtil analyserne kunne gennemføres. Slag, kam og rygspæk blev straks nedfrosset, mens kampene blev modnet ved 2°C til 7 døgn efter slagtning. Smagsbedømmelse blev først udført på slaget, tilberedt som saltet bacon, hvorefter der blev taget stilling til, om kammen skulle bedømmes.

Resultaterne blev behandlet ved hjælp af en variansanalyse som følger:

Y = μ + hold + køn + besætning + kuld(besætn.) + hold×køn + hold×besætn. + e

Analysen for besætning blev kørt med kuld (besætn.) som forsøgsfejl. Hvis ikke der fandtes vekselvirkninger, blev modellen kørt kun med hovedvirkninger.


Resultater

Resultaterne af undersøgelsen er vist i tabel 1, 2 og 3, med gennemsnitstal for hhv. kødkvalitetsegenskaber, smagsbedømmelse samt jodtal- og fedtsyresammensætning. I tabel 4, 5 og 6 er vist signifikansen for de samme egenskaber.

Kødkvalitet      

Der fandtes en signifikant forskel mellem kontrol- og forsøgshold i kødkvaliteten i kam, hvor kødkvalitetstallet var bedst i forsøgsholdet fodret med risfodermel. Procentdelen af svin med forhøjede kødkvalitetstal (> 80) var dog ens i begge hold, nemlig 8%. I yderlår havde 30% af svinene i begge hold forhøjede sondetal (> 90).

Forekomsten af DFD-kød var lav. Kun 3 svin i kontrolholdet og 1 svin i forsøgsholdet havde let forhøjede pH2-værdier i nakkemusklen.

Der fandtes stort set ingen forskel i kødkvalitet mellem kuldene inden for besætning, men derimod var der forskel mellem besætninger for næsten alle de undersøgte kødkvalitetsegenskaber. Dette kan skyldes forskellen mellem transporttid til slagteriet, samt at de anvendte krydsningskombinationer i de to besætninger var forskellige. Desuden fandtes en enkel vekselvirkning mellem hold og besætning i kødkvalitetstal i inderlår, hvor kødkvaliteten hos besætning 1 var bedst i kontrolholdet og omvendt hos besætning 2. Dette kan ikke umiddelbart forklares.

Pigmentindhold

Fodring med risfodermel påvirkede ikke pigmentindholdet i forhold til fodring med byg of sojaskrå. Procentdelen af svin med meget lavt pigmentindhold var som følger:


Lavt pigmentindhold

Byg + sojaskrå

Risfodermel

Yderlår (<30 ppm)

13

28

Kam (<15 ppm)

2

6


Som ventet, var pigmentindholdet højes hos sogrisene. Der fandtes ingen besetningsforskel, men derimod mellem kuld inden for besætning.

Kemisk sammensætning

Protein- og vandindholdet blev ikke påvirket af fodringen. Derimod blev fedtindholdet påvirket i nedadgående retning ved fodring med risfodermel, såvel i kam som i inderlår.

En opdeling i forhold til fedtindhold viste følgende:

% svin med fedtindhold

Byg + sojaskrå

Risfodermel

i kam > 1,6

42

24

i kam > 2,0

13

8

i inderlår > 2,0

60

20


Som ventet, havde galtgrisene et højere fedtindhold end sogrisene, og der fandtes også kuldforskelle inden for besætningerne. Desuden fandtes også en tydelig forskel mellem de to besætninger med hensyn til fedtindhold, hvor besætning 1 lå højest.


% svin med fedtindhold

Besætning 1

Besætning 2

i kam > 1,6

59

8

i inderlår > 2,0

54

27


Proteinindholdet var samtidigt højest i besætning 1. Disse forskelle i protein- og fedtindhold kan skyldes forskellen i den anvendte krydsningskombination i de to besætninger. hvor besætning 1 havde en del LY-Y, LY-D og LYHD krydsninger modsat besætning 2, der kun havde få LY-Y, men en del LY-H krydsninger.

Jodtal- og fedtsyresammensætning

Jodtallet i rygspækket blev påvirket i negativ retning ved fodring med risfodermel, og jodtallet var gennemsnitligt 70,2 mod 68,6 ved fodring med kontrolblandingen. Forekomsten af forhøjede jodtal> 70 og dermed risikoen for en forringet holdbarhed og konsistens var dog næsten ens i de to hold, hhv. 48, af svinene fodret med risfodermel og 39, af svinene fodret med byg og sojaskrå.

Det høje jodtalsniveau i kontrolholdet antyder, at der kan have varet fodret med andet end en byg/sojaskråblanding. Fedtsyresammensætningen viste således også, at indholdet af nogle flerumættede fedtsyrer var højere end normalt, når der fodres med en byg/sojaskråblanding, specielt C18:2 C18:3, C22:4, C22:5 samt C22:6.


Konklusion

Undersøgelsen viste, at kun fedtmarmorering og jodtal blev påvirket af fodringen. Fodring med risfodermel gav en lavere fedtmarmorering end fodring med byg og sojaskrå.

Jodtallet blev påvirket i negativ retning, men niveauet var højt for begge hold, hhv. 70,1 og 60,6 for risfodermel og byg/sojaskrå. Risikoen for en forringet holdbarhed var derfor høj i begge hold.

Det høje niveau i kontrolholdet antyder, at der kan være fodret med andet end byg/sojaskråblanding - specielt også fordi indholdet af nogle flerumættede fedtsyrer var højere end normalt ved fodring med en byg/sojaskråblanding.

Deltagere: Patricia Barton, Maiken Blatzer, Lars Blasbjerg, Peter Vorup, Bo Lindbjerg Jespersen, Inger-Lise R. Andersen, Biokemisk laboratorium, Lars Thymark, Kemisk laboratorium, Anne Marie Nielsen, E. Stribolt Nielsen og smagsholdet.

Afdeling: Råvarekvalitet

Fagligt udvalg: Landsudvalget for Svin

[PageBreak]

Appendiks

Tabel 1. Kødkvalitetsegenskaber - gennemsnitstal (LS-means)

Beskrivelse

Hold

Køn

Besætning

 

Byg
sojaskrå

Ris-
fodermel

Galt

So

1

2

Antal svin

48

46

48

46

46

48

Kødkvalitetstal, Y

Kødkvalitetstal, I

Kødkvalitetstal, K

pH2, yderlår

pH2, inderlår

pH2, kam

pH2, nakke

Saftbindeevne, Y

Saftbindeevne, K

Pigment, Y

Pigment, K

% protein, I

% vand, I

% fedt, I

% fedt,

81,6

73,6

72,5b

5,51

5,47

5,45

5,92

0,176

0,185

35,50

20,27

22,07

75,11

2,03a

1,54a

83,1

72,7

66,3a

5,51

5,46

5,46

6,86

0,174

0,183

35,39

20,05

21,98

75,27

1,86b

1,38b

83,5

73,9

69,2

5,50

5,48

5,45

5,88

0,174

0,182b

33,82b

19,57b

21,97

75,09

2,12a

1,54a

81,2

72,4

69,6

5,52

5,46

5,45

5,91

0,176

0,186a

37,07a

20,75a

22,08

75,28

1,76b

1,41b

84,0

77,4b

73,9b

5,53a

5,50a

5,43b

6,98b

0,179a

0,189a

33,75

19,64

22,30a

74,84a

2,20a

1,72a

80,7

68,9a

65,0a

5,48b

5,44b

5,48a

5,80a

0,172b

0,179b

37,15

20,68

21,74b

75,54b

1,68b

1,19b

LS-means med forskellige bogstaver vedhæftet er signifikant forskellige
Y = yderlår,  I = inderlår,  K = kam



Tabel 2. Smagsbedømmelse af bacon

Beskrivelse

Hold

Køn

Besætning

 

byg
sojaskrå

Ris-
fodermel

galt

so

1

2

Antal svin

27

27

27

27

24

30

Lugt

Farvet

Saltsmag

Egensmag

Konsistens

Helhedsindtryk

6,7

8,1

5,0

8,1

8,0

7,9

6,6

8,2

5,1

8,0

7,9

7,8

6,6

8,1

5,1b

8,1

8,0

7,9

6,7

8,1

5,0a

8,0

7,9

7,8

6,7

8,1

5,0a

8,1

8,0

7,9

6,6

8,2

5,1b

8,0

7,9

7,8

For smagsbedømmelse: + 5 = ideel, 0 = hverken god eller dårlig og - 5 = slet
For saltsmag: + 5 = alt for salt, 0 = tilpas saltsmag og - 5 = alt for fersk



Tabel 3.Jodtal og fedtsyresammensætning

Beskrivelse

Hold

Køn

Besætning

 

Byg
sojaskrå

Ris-
fodermel

galt

so

1

2

Antal svin

46

44

44

46

42

48

Jodtal

68,63a

70,19b

68,26a

70,56b

70,66b

68,15a

% mættede fedtsyrer

C10

C12

C14

C15

C16

C17

C18

C20

0,10

0,10

1,41

0,08

25,32b

0,34

13,11b

0,20

0,10

0,10

1,43

0,08

24,66a

0,35

12,71a

0,20

0,10

0,10

1,44

0,08

23,31a

0,35

13,10b

0,19

0,10

0,10

1,40

0,08

24,67b

0,34

12,62a

0,20

0,10

0,10

1,41

0,06a

25,13

0,33

13,50b

0,21b

0,10

0,10

1,43

0,10b

24,84

0,37

12,32a

0,19a

% mæt. fedtsyrer, i alt

40,57b

39,55a

40,70b

39,42a

40,77b

39,35a

% umæt. fedtsyrer

C16:1

C17:1

C18:1

C18:2

C18:3

C20:1

C20:2

C20:4

C22:4

C22:5

C22:6

3,05

0,34

39,93

12,32b

1,12

0,84

0,49

0,37

0,10

0,13

0,10

2,99

0,34

40,44

12,90a

1,08

0,85

0,50

0,40

0,10

0,13

0,10

3,00

0,34

40,06

12,15b

1,06b

0,85

0,48b

0,37b

0,10

0,13

0,10

3,03

0,34

40,31

13,07a

1,14a

0,84

0,52a

0,40a

0,10

0,13

0,10

2,80b

0,31b

40,21

13,13

1,09

0,88

0,50

0,37

0,10

0,11b

0,10b

3,24a

0,37a

40,15

12,09

1,11

0,81

0,49

0,40

0,10

0,15a

0,11a

% Umæt. Fedtsyrer, i alt

58,64b

59,79a

58,54b

59,88a

58,50b

59,93a

%flerumæt. fedtsyrer i alt

14,64

15,21

14,39b

15,47a

14,40

15,46

LS-means med forskellige bogstaver vedhæftet er signifikant forskellige



Tabel 4: Kødkvalitetsegenskaber - signifikanstabel

Egenskaber

Hold

Køn

Bes.

kuld(bes.)

Hold×bes

Kødkv.tal, Y

Kødkv.tal, I

Kødkv.tal, K

pH2, Y

pH2,I

pH2,K

pH2, N

-

-

**

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

***

***

*

**

**

***

-

-

-

-

-

-

-

-

*

-

-

-

-

-

Saftbindeevne,Y

Saftbindeevne,K

Pigment, Y

Pigment, K

% protein, I

% vand, I

% fedt, I

% fedt, K

-

-

-

-

-

-

*

*

-

*

**

*

-

-

***

*

*

***

-

-

*

***

**

***

**

-

***

***

***

*

**

***

-

-

-

-

-

-

-

-

Signifikans:  *: p< 0,05, **: p< 0,01, ***: p< 0,001
Y = yderlår, I = inderlår, K = kam, N = nakke



Tabel 5. Smagsbedømmelse - signifikanstal

Egenskaber

Hold

Køn

Bes.

Kuld(bes.)

Lugt

Farve, stegt

Saltsmag

Egensmag

Konsistens

Helhedsindtryk

-

-

-

-

-

-

-

-

*

-

-

-

-

-

*

-

-

-

-

-

-

-

-

-



Tabel 6. Jodtal og fedtsyresammensætning - signifikanstal

Egenskaber

Hold

Køn

Bes.

Kuld(bes.)

Bes.×køn

Jodtal

**

***

*

***

-

% mættede fedtsyrer

C10

C12

C14

C15

C16

C17

C18

C20

-

-

-

-

***

-

*

-

-

-

*

-

***

-

**

-

-

-

-

***

-

-

**

*

-

***

***

-

***

*

***

**

-

-

*

-

-

-

-

**

% mæt. fedtsyrer, i alt

**

***

*

***

-

% umæt. fedtsyrer

C16:1

C17:1

C18:1

C18:2

C18:3

C20:1

C20:2

C20:4

C22:4

C22:5

C22:6

-

-

-

*

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

***

**

-

**

*

-

-

-

**

**

-

-

-

-

-

-

-

**

*

***

-

***

***

***

***

***

***

-

**

-

-

-

-

-

-

**

-

-

-

-

-

% Umæt. fedtsyrer, i alt

***

***

*

***

-

%Flerumæt. fedtsyrer i alt

-

**

-

***

-

Signifikans:  *: p< 0,05, **: p< 0,01, ***: p< 0,001


Institution: Slagteriernes Forskningsinstitut

Forfatter: Camilla Bejerholm, Hans Peder Mortensen, Niels Jørgen Kjeldsen

Udgivet: 13. august 1990

Dyregruppe: Slagtesvin

Fagområde: Ernæring