Formålet med dette arbejde var, at undersøge betydningen af stigende mængder majs i stedet for byg i foderet på råvarekvaliteten for slagtesvin, samt at beskrive eventuelle forskelle mellem han- og sogrise. Forsøget blev udført med 12 kuld á 4 hangrise + 4 sogrise, i alt 96 grise. Krydsningskombinationen var Y×LY. En hangris + en sogris fra hvert kuld blev tilfældigt fordelt på fire hold, hvor hold 1 fik byg, mens hold 2, 3 og 4 fik erstattet henholdsvis 33, 67 og 100% byg med majs. Der blev kompenseret med sojaskrå for majsens højere energiindhold sammenlignet med byg.
Resultaterne viste, at foderets indhold af majs ikke havde nogen
indflydelse på kødkvalitetsegenskaberne, når der blev kompenseret
med protein for majsens høje energiindhold. Derimod blev spækkets
kvalitet påvirket i retning af højere jodtal i såvel rygspæk som i
Spisekvaliteten, specielt lugt og smag, blev bedømt lavere for hangrise ned for sogrise, uanset at der blev korrigeret for skatolindholdet. Det må derfor antages, at andre faktorer end skatol kan påvirke spisekvaliteten. Jodtal i rygspæk var 2 enheder højere i hangrise end i sogrise, og indholdet af polyumættede fedtsyrer var også højere (10%). Hos sogrisene var der en signifikant negativ sammenhæng mellem spisekvalitet og polyumættede fedtsyrer (r=-0,45), men ikke for hangrisene.
Rygspækkets jodtal var især højt for hangrise i forhold til foderets jodtalsprodukt. Det må derfor anbefales, at normerne for foderets jodtalsprodukt revideres, inden hangriseslagtningen indføres i hele landet.
Indledning
I 540. 673. og 685. Beretning for Statens Husdyrbrugsforsøg blev betydningen af foderets fedtsyresammensætning for produktionsresultater, råvarekvalitet og spisekvalitet undersøgt hos galte og sogrise. Disse undersøgelser viste ligesom en række andre undersøgelser, at foderets fedtsyresammensætning påvirker sammensætningen af det fedt, der aflejres i svinene. Det blev ligeledes fundet, at spisekvaliteten blev forringet, når jodtallet i rygspækket steg. Arbejd nr. 02.363 - Rapport viste, at spæk fra hangrise havde et højere indhold af umættede fedtsyrer end spæk fra galte og sogrise. Indførelse af hangriseslagtning i Danmark øger derfor behovet yderligere for at kende forskellige foderstoffers indflydelse på råvarekvaliteten.
Formålet med dette arbejde var at undersøge betydningen af stigende mængder majs som erstatning for byg i foderet på råvarekvaliteten for slagtesvin, samt at beskrive eventuelle forskelle mellem han- og sogrise.
Fremgangsmåde
Forsøget blev udført med 12 kuld á 4 hangrise + 4 sogrise på Svineforsøgsstationen Sjælland II. Krydsningskombinationen var Y×LY. En hangris + en sogris fra hvert kuld blev fordelt tilfældigt på fire hold. Foderblandingernes sammensætning af korn og sojaskrå var følgende
Hold |
1 |
2 |
3 |
4 |
% byg ombyttet med majs % sojaskrå i foderet: Perioden 20 til 50 kg Perioden 50 til 100 kg |
0 24 18 |
33 26 20 |
67 28 22 |
100 30 24 |
Grisene blev fodret efter norm to gange dagligt, og foderets gennemsnitlige sammensætning for hele vækstperioden var følgende:
Hold |
1 |
2 |
3 |
4 |
I pct. af tørstof: |
||||
Råprotein Fedt (stoldt) Træstof NFE Jodtalsprodukt/FEs (JTP) |
19,5 3,6 4,7 65,8 42 |
20,2 4,0 4,3 65,3 47 |
20,1 4,4 3,8 64,9 53 |
21,5 4,7 3,4 64,5 57 |
g ford. pr. FEs: |
||||
Protein Lysin Treonin Methionin Cystin |
134 6,6 4,9 2,0 2,4 |
136 6,7 5,0 2,1 2,4 |
138 6,7 5,1 2,1 2,4 |
140 6,7 5,2 2,2 2,4 |
g fedtsyre pr. kg: |
||||
C16:0 C18:0 C18:1 C18:2 C18:3 Mættede fedtsyrer (M) Umættede fedtsyrer (U) Polyumættede fedtsyrer (PU) (U + PU)/M |
5,5 0,4 3,5 14,0 1,6 6,3 3,8 15,7 3,1 |
5,3 0,5 4,9 16,4 1,4 6,1 5,2 17,9 3,8 |
5,1 0,6 6,2 18,7 1,2 5,9 6,5 19,9 4,5 |
4,9 0,7 7,7 21,0 1,0 5,8 7,9 20,6 5,2 |
Grisene blev slagtet på Skoleslagteriet i Roskilde ved en levendevægt på 95-100 kg, hvilket svarer til en slagtevægt på 75 kg. Der blev givet normal fodermængde på slagtedagen, men ellers fik grisene den standardiserede behandling gældende for avlssvin, og den efterfølgende køleproces var mild (ingen køletunnel).
Dagen efter slagtning blev der foretaget kødkvalitetsmålinger samt udtaget prøver til analyser og smagsbedømmelse.
Kødkvalitetsmålingerne var følgende:
- Sondetal i kam, inder- og yderlår
- pH2 i kam, nakkemuskel, inder- og yderlår
- protein, vand og fedt i inderlår
- saftbindeevne og pigment i kam og yderlår
- fedt i kam (intramuskulært fedt)
- jodtal og fedtsyresammensætning i
intramuskulært fedt og rygspæk - skatol i rygspæk
Prøverne til analyse af protein, vand, fedt, saftbindeevne og pigment blev hakket umiddelbart efter udtagning og nedfrosset, indtil analyserne kunne gennemføres. Prøver til jodtal og fedtsyrebestemmelse blev ligeledes nedfrosset, mens prøver til skatolbestemmelse blev sendt til STEFF-HOULBERG Slagterierne i Ringsted. Smagsbedømmelsen blev udført på saltet brystflæsk, som derefter blev nedfrosset, indtil bedømmelsen kunne gennemføres. Bedømmelsen blev foretaget af ni dommere, der bedømte lugt, farve (stegt), saltsmag, egensmag, konsistens og helhedsindtryk efter en skala fra 0 til 10, hvor 10=ideel, 5=hverken god eller dårlig og 0=slet.
Resultaterne blev behandlet ved hjælp af GLM (SAS USERS GUIDE, 1985) efter følgende model:
Y = µ + kuld + hold + køn + hold × køn + e
Resultater
Resultaterne er angivet i tabel 1-4. Der blev ikke fundet vekselvirkning mellem hold og køn for nogen af de analyserede egenskaber, men der blev i mange tilfælde fundet signifikante kuldforskelle.
Stigende mængder majs
Der fandtes ingen signifikante påvirkninger for fodring med majs for nogen af de undersøgte kødkvalitetsegenskaber (tabel 1). DFD-forekomsten bedømt ud fra forhøjede pH2-værdier var lav for alle hold, nemlig 4%. Derimod var PSE-forekomsten i mindst en muskel generelt noget højere (saftbindeevne <0,150), idet der for de fire hold fandtes henholdsvis 13, 12, 17 og 26%. Pigmentindholdet i kam og yderlår var i gennemsnit henholdsvis 23,4 og 41,8 ppm, hvilket er normalt. Proteinindholdet i inderlår var i gennemsnit 1,58%. Af hensyn til forarbejdede produkter må fedtindholdet helst ikke være over 2%. Der var henholdsvis 21, 28, 13 og 26% af grisene i de fire hold, som indeholdt mere. I kam ønsker man af hensyn til spisekvaliteten et fedtindhold på mindst 1,6%, gennemsnittet var 1,38%. 19, 22, 17 og 17% af grisene i de fire hold indeholdt mere end 1,6% fedt.
Spisekvaliteten (tabel 2) var ikke påvirket signifikant af fodring med majs. Der var dog en tendens til lavere karakterer for lugt, egensmag, konsistens og helhedsindtryk ved stigende mængder majs. Spisekvaliteten var negativt påvirket af kødets pH (r=-0,46), dette må dog indtil videre tages med forbehold. Der var også en negativ sammenhæng med umættede fedtsyrer i rygspækket, hvor det især var mængden af polyumættede fedtsyrer, som havde betydning (r=-0,27). Dette er ligeledes fundet af Cameron & Enser, (1991).
Jodtal var i forhold til foderets jodtalsprodukt højere end forventet (tabel 3), hvilket nok skyldes, at jodtalsproduktet er fastlagt fra resultater fra galte og sogrise. Stigende mængder majs bevirkede at jodtallet steg fra 60,6 for hold 1 til 70,4 for hold 4, hvilket er i overensstemmelse med, at foderets jodtalsprodukt var stigende fra hold 1 til hold 4. Frekvensen med jodtal højere end 70 var forhold 1-4 henholdsvis 0, 0, 30 og 57%. Ved stigende mængder majs i foderet ændredes fedtsyresammensætningen, idet indholdet af mættede fedtsyrer faldt fra 45,7 til 41,4%, mens indholdet af umættede fedtsyrer steg fra 53,5 til 58,0%. Det fremgår af tabellen, at stigningen gjaldt såvel monoumættede som polyumættede fedtsyrer. Der var ingen forskel på skatolindholdet mellem de fire hold.
Jodtal og fedtsyresammensætning i
Hangrise kontra sogrise
Der fandtes ingen signifikante forskelle for kødkvalitet og
kødets sammensætning mellem køn (tabel 1). Det er normalt, at
hangrise indeholder mindre protein i inderlår end sogrise. Der var
i denne undersøgelse en forskel på 0,5 procentenhed, men forskellen
var ikke signifikant. Der var en tendens til, at indholdet af
Derimod var der en signifikant forskel mellem smagsegenskaberne
undtagen for saltsmag (tabel 2). For de nævnte egenskaber fandtes
der en negativ påvirkning af skatol. Korrelationerne varierede
således fra 0,39 til 0,68 for henholdsvis konsistens og lugt. Der
blev foretaget en analyse, hvor der blev korrigeret for
skatolindholdet, men dette ændrede ikke på signifikansniveauet. Da
der hos hangrisene sandsynligvis er andre faktorer end skatol, som
påvirker spisekvaliteten, blev der foretaget en
korrelationsberegning for de enkelte køn. Resultaterne viste en
sammenhæng for sogrise mellem helhedsindtryk og polyumættede
fedtsyrer i
Jodtal og fedtsyreindhold i rygspækket (tabel 3) var forskelligt for de to køn. Jodtallet var 2 enheder større hos hangrise end hos sogrise, nemlig henholdsvis 66,8 og 64,8. Der var da også flere hangrise end sogrise, som havde jodtal højere end 70, henholdsvis 29 og 15%. Hangrise indeholdt også mindre mængder mættede fedtsyrer end sogrise, henholdsvis 43,1 og 43,7 pct. Samtidigt var indholdet af umættede fedtsyrer større i hangrise end i sogrise. Forskellen fandtes især for de polyumættede fedtsyrer, som var henholdsvis 16,0 og 14,5%.
Jodtal og fedtsammensætning af
Konklusion
Undersøgelsen har vis, at foderets indhold af majs ikke har nogen
indflydelse på kødkvalitetsegenskaberne, når der kompenseres med
protein for majsens højere energiindhold. Derimod påvirkes spækkets
kvalitet i retning af højere jodtal i såvel rygspæk som i
Der fandtes også, at spisekvaliteten er bedømt lavere for hangrise end for sogrise, uanset om der er korrigeret for skatolindholdet. Det må derfor antages, at andre faktorer end skatol kan påvirke spisekvaliteten.
Rygspækkets jodtal var især højt for hangrise i forhold til foderets jodtalsprodukt. Det må derfor anbefales, at normerne for foderets jodtalsprodukt revideres, inden hangriseslagtningen indføres i hele landet.
Reference |
||
Barton-Gade, Patricia, |
1985 |
Sammenligning af spækkvalitet hos han-, galt- og sogrise. Arbejde nr. 02.363 - Rapport VII (10. juni, SVIN-KØDKVALITET). Slagteriernes Forskningsinstitut, Roskilde |
Cameron, N.D. & Enser M.B. |
1991 |
Fatty acid composition of lipid in longissimus dorsi muscle of Duroc and British landrace Pigs and its relationship with eating quality. Meat Sci. 29: 296 - 307 |
Madsen, Arne, Østerballe, Richard, Mortensen, H.P et al. |
1990 |
Råvarekvalitet: Foderets indflydelse på råvarekvaliteten hos slagtesvin 1. 673. Beretning fra Husdyrbrugsforsøg, Foulum |
Mortensen H. P., Madsen, Arne, Bejerholm, Camilla et al. |
1983 |
Fedt og fedtsyrer til slagtesvin. 540. Beretning Statens Husdyrbrugsforsøg, København |
Østerballe, Richard, Madsen, Arne, Mortensen, H.P., et al. |
1990 |
Råvarekvalitet: Foderets indflydelse på råvarekvaliteten hos slagtesvin 2. Linolsyre/linolensyre og solsikkefrø. 685. Beretning Statens Husdyrbrugsforsøg, København |
Deltagere: Patricia Barton, Maiken Baltzer, Lene Larsen, Peter Vorup, Inger-Lise Andersen, Biokemisk Laboratorium, Lars Thymark, Kemisk Laboratorium
Afdeling: Råvarekvalitet
Fagligt udvalg: Landsudvalget for Svin
Appendiks
Tabel 1. Kødkvalitetsegenskaber |
|||||||||
Beskrivelse |
Pct. majs i kornblanding |
Køn |
Signifikans |
||||||
|
0 |
33 |
67 |
100 |
|
|
|||
Jodtalsprodukt/FEs |
42 |
47 |
53 |
57 |
|
|
|||
Antal grise |
22 |
22 |
23 |
24 |
Sogrise |
Hangrise |
Kuld |
Hold |
Køn |
pH2, yderlår pH2, inderlår pH2, kam pH2, nakkemuskel Saftbindeevne, inderlår Saftbindeevne, kam Pigment, ppm, yderlår Pigment, ppm, kam % protein, inderlår % vand, inderlår % fedt, inderlår % fedt, kam |
5,53 5,50 5,48 5,75 0,164 0,164 43,5 24,0 22,5 75,1 1,63 1,36 |
5,52 5,48 5,45 5,72 0,165 0,161 40,8 22,9 22,6 75,3 1,52 1,39 |
5,54 5,44 5,44 5,70 0,166 0,168 41,7 23,3 22,4 75,3 1,50 1,38 |
5,53 5,49 5,44 5,83 0,162 0,161 41,0 23,1 22,5 75,2 1,67 1,38 |
5,49a 5,44a 5,43a 5,70a 0,167a 0,165 41,6 23,5 22,7a 75,0b 1,57 1,28b |
5,57b 5,51b 5,47b 5,81b 0,161b 0,162 41,9 23,2 22,2b 75,5a 1,59 1,48a |
- - - - *** *** *** *** *** *** *** *** |
- - - - - - - - - - - - |
** ** * * * - - - *** *** - * |
Gennemsnit med forskellige bogstaver vedhæftet er signifikant
forskellige (p<0,05) |
Tabel 2. Smagsbedømmelse af brystflæsk (saltet slag) |
|||||||||
Beskrivelse |
Pct. majs i kornblanding |
Køn |
Signifikans |
||||||
|
0 |
33 |
67 |
100 |
Sogrise |
Hangrise |
|
|
|
Jodtalsprodukt/FEs |
42 |
47 |
53 |
57 |
|
|
|
|
|
Antal grise |
22 |
22 |
23 |
24 |
46 |
45 |
Kuld |
Hold |
Køn |
Farve, stegt Lugt Saltsmag Egensmag Konsistens Helhedsindtryk |
7,5 5,6 5,1 5,8 7,4 5,9 |
7,5 5,5 5,1 5,7 7,5 5,7 |
7,4 4,9 5,1 5,1 7,3 5,2 |
7,4 5,1 5,1 5,3 7,3 5,4 |
7,6a 6,1a 5,1 6,5a 7,6a 6,5a |
7,3b 4,4b 5,1 4,4b 7,2b 4,6b |
** ** - ** - ** |
- - - - - - |
*** *** - *** *** *** |
Gennemsnit med forskellige bogstaver vedhæftet er signifikant
forskellige (p<0,05) |
Tabel 3.Jodtal, fedtsyresammensætning og skatol i rygspæk |
|||||||||
Beskrivelse |
Pct. majs i kornblanding |
Køn |
Signifikans |
||||||
|
0 |
33 |
67 |
100 |
|
|
|
|
|
Jodtalsprodukt/FEs |
42 |
47 |
53 |
57 |
Sogrise |
Hangrise |
Kuld |
Hold |
Køn |
Antal grise |
22 |
22 |
23 |
24 |
46 |
45 |
|
|
|
Jodtal |
60,6a |
64,4b |
67,8c |
70,4d |
64,8 |
66,8 |
*** |
*** |
*** |
Mættede fedtsyrer: |
|||||||||
C10 |
0,06 |
0,07 |
0,07 |
0,07 |
0,05 |
0,08 |
*** |
- |
** |
C12 |
0,09 |
0,10 |
0,10 |
0,10 |
0,09 |
0,10 |
- |
- |
- |
C14 |
1,37 |
1,36 |
1,35 |
1,32 |
1,37 |
1,33 |
*** |
- |
- |
C16 |
26,3a |
25,6bc |
25,2c |
24,6c |
25,6 |
25,2 |
* |
*** |
* |
C17 |
0,29 |
0,29 |
0,30 |
0,30 |
0,27 |
0,32 |
*** |
- |
*** |
C18 |
17,4a |
16,4b |
15,3c |
14,8c |
16,1 |
15,9 |
*** |
*** |
- |
C20 |
0,23 |
0,22 |
0,22 |
0,22 |
0,24 |
0,21 |
*** |
- |
*** |
% Mættede fedtsyrer |
45,7a |
44,0b |
42,5c |
41,4 |
43,7 |
43,1 |
*** |
*** |
* |
Umættede fedtsyrer: |
|||||||||
C16:1 |
2,32 |
2,27bc |
2,31 |
2,20 |
2,25 |
2,30 |
*** |
- |
- |
C18:1 |
38,8ab |
38,0b |
37,6c |
36,7d |
38,3 |
37,3 |
*** |
*** |
** |
C18:2 |
9,8a |
12,2b |
14,4c |
16,4d |
12,6 |
13,9 |
*** |
*** |
*** |
C18:3 |
0,91a |
0,84b |
0,76c |
0,66d |
0,75 |
0,84 |
*** |
*** |
*** |
C20:1 |
0,77a |
0,72b |
0,66c |
0,66c |
0,73 |
0,67 |
*** |
*** |
** |
C20:2 |
0,48a |
0,57b |
0,64c |
0,72d |
0,58 |
0,62 |
- |
*** |
** |
C20:3 |
0,21 |
0,20 |
0,20 |
0,19 |
0,19 |
0,21 |
- |
- |
* |
C20:4 |
0,20a |
0,24bc |
0,25cd |
0,27d |
0,22 |
0,25 |
*** |
*** |
** |
C22:4 |
0,08a |
0,10b |
0,10b |
0,10b |
0,09 |
0,10 |
- |
*** |
- |
C22:5 |
0,09 |
0,08 |
0,07 |
0,07 |
0,07 |
0,09 |
* |
- |
- |
% Umættede fedtsyrer |
53,5a |
55,3b |
57,0d |
58,0d |
55,7 |
56,3 |
*** |
*** |
- |
heraf flerumættede |
11,8a |
14,3b |
16,4c |
18,4d |
14,5 |
16,0 |
*** |
*** |
*** |
U/M |
1,18a |
1,26b |
1,35c |
1,40d |
1,28 |
1,31 |
*** |
*** |
* |
P/M |
0,26a |
0,32b |
0,39c |
0,45d |
0,33 |
0,37 |
*** |
*** |
* |
Skatol, ppm |
0,12 |
0,12 |
0,15 |
0,13 |
0,11 |
0,15 |
*** |
- |
** |
Gennemsnit med forskellige bogstaver vedhæftet er signifikant
forskellige (p<0,05) |
Tabel 4.Jodtal, fedtsyresammensætning af
|
|||||||||
Beskrivelse |
Pct. majs i kornblanding |
Køn |
Signifikans |
||||||
|
0 |
33 |
67 |
100 |
|
|
|
|
|
Jodtalsprodukt/FEs |
42 |
47 |
53 |
57 |
Sogrise |
Hangrise |
Kuld |
Hold |
Køn |
Antal grise |
22 |
22 |
23 |
24 |
46 |
45 |
|
|
|
Jodtal |
74,3a |
75,7a |
78,5b |
76,4ab |
76,8a |
75,6b |
** |
* |
- |
Mættede fedtsyrer: |
|||||||||
C14 |
0,85 |
0,85 |
0,82 |
0,87 |
0,84 |
0,85 |
* |
- |
- |
C16 |
22,8 |
22,9 |
22,7 |
23,2 |
22,8 |
23,0 |
*** |
- |
- |
C17 |
0,22 |
0,23 |
0,25 |
0,23 |
0,23 |
0,24 |
** |
- |
- |
C18 |
11,1 |
11,0 |
10,6 |
10,9 |
10,9 |
10,9 |
*** |
- |
- |
C20 |
0,09 |
0,07 |
0,06 |
0,10 |
0,08 |
0,08 |
* |
- |
- |
% Mættede fedtsyrer |
35,1 |
35,1 |
34,4 |
35,2 |
34,9 |
35,0 |
*** |
- |
- |
Umættede fedtsyrer: |
|||||||||
C16:1 |
3,07 |
2,93 |
2,83 |
2,89 |
2,86 |
3,01 |
*** |
- |
** |
C18:1 |
41,1 |
40,2 |
39,1 |
39,7 |
39,7 |
40,4 |
*** |
- |
- |
C18:2 |
10,6a |
12,0b |
13,8c |
13,2c |
12,8 |
12,0 |
*** |
*** |
- |
C18:3 |
0,43a |
0,34b |
0,28c |
0,25c |
0,31 |
0,33 |
** |
*** |
- |
C20:1 |
0,64 |
0,60 |
0,59 |
0,63 |
0,59a |
0,64b |
* |
- |
* |
C20:2 |
0,25a |
0,29b |
0,32bc |
0,33c |
0,29 |
0,31 |
*** |
*** |
- |
C20:3 |
0,36a |
0,36a |
0,37a |
0,31b |
0,35 |
0,34 |
*** |
* |
- |
C20:4 |
2,09a |
2,27a |
2,53b |
2,32a |
2,37 |
2,24 |
*** |
* |
- |
C20:5 |
0,17a |
0,05b |
0,02bc |
0,00c |
0,06 |
0,06 |
- |
*** |
- |
C22:4 |
0,37a |
0,44b |
0,51b |
0,49b |
0,46 |
0,45 |
*** |
*** |
- |
C22:5 |
0,45a |
0,40bc |
0,36c |
0,29d |
0,40a |
0,35b |
*** |
*** |
* |
C22:6 |
0,11a |
0,09a |
0,09a |
0,03b |
0,09 |
0,06 |
- |
* |
- |
% Umættede fedtsyrer |
59,7a |
60,0ab |
60,8c |
60,5bc |
60,2a |
60,2b |
*** |
*** |
- |
heraf flerumættede |
14,8a |
16,3ab |
18,2c |
17,3bc |
17,1 |
16,2 |
*** |
** |
- |
U/M |
1,71a |
1,72a |
1,77b |
1,72a |
1,73 |
1,73 |
*** |
* |
- |
P/M |
0,42a |
0,46b |
0,53d |
0,49c |
0,49a |
0,46b |
*** |
*** |
* |
Gennemsnit med forskellige bogstaver vedhæftet er signifikant
forskellige (p<0,05) |