Formålet med arbejdet var at undersøge effekten af svovl og kvælstofgødskning på kulhydratsammensætningen, aminosyresammensætningen og dermed næringsværdien hos grønkål og rajgræs og i frø af raps og hestebønner.
Svovlmangel reducerede fedtindholdet, men havde kun lille effekt på stivelse- og sukkerindholdet. Kvælstofmangel hos kål derimod forøgede det procentiske indhold af både stivelse og sukker stærkt. Opløselige såvel som uopløselige fibre var ikke påvirkede af S-mangel.
Hos kål og rajgræs medførtr N-mangel et fald i opløselige fibre, medens det procentiske indhold af uopløselige fibre steg. Cystin- og methioninindholdet (g/16g N) var markant påvirket af svovlgødskning specielt ved høje N-tilførsler. Dette gjaldt også for aminosyrerne lysin, threonin og tryptofan omend i mindre grad. I kvælstofbalanceforsøg med rotter bevirkede S-mangel et fald i den biologiske værdi for kål fra 65 til 40 og for hestebønner fra 70 til 61. Også energiens fordøjelighed var signifikant negativt påvirket af S-mangel.
Undersøgelsen viser helt klart, at tilførslen af plantenæringsstoffer (S og N) påvirker næringsværdien af de vegetabilske foder- og fødemidler markant.
Kilde: |
Eppendorfer, W.H. & Eggum, B.O. (1992). Dietary fibre, starch and amino acid content of kale, ryegrass and seed of rape and field beans as influenced by S- and N-fertilization. Plant Foods for Human Nutrition. 42: 359-371. |