1. marts 1993

HusdyrForskning Nr. 9310

Effekten af foderets kalcium-, kobber- og zinkniveau i et rapsskråfoder på mineral- og sporelementudnyttelsen i rotter

Tilsætning af mineraler til foderblandinger med højt fytinsyreindhold kan (hos énmavede dyr) resultere i forringet vækst og udnyttelse på grund af vekselvirkninger mellem komponenterne.

Mineral og sporelement interaktioner blev undersøgt i et balanceforsøg med rotter. Uorganisk kalcium, kobber og zink blev doseret til et rapsskråfoder i et faktorielt opstillet forsøg. Dyrene blev fodret ad libitum og absorption, udskillelse og aflejring af mineralerne blev målt og beregnet, både a) som procentiske andele af indtagne mængder og b) i forhold til dyrets kvælstofaflejring, for at tage højde for dyrets foderindtag og metabolisk aktive kropstilvækst.

Foderet naturlige indhold af mineraler og sporstoffer var tilstrækkeligt til at understøtte dyrenes vækst. Når kalcium tilsattes foderet indtrådte imidlertid zinkmangel, og zink blev begrænsende for dyrenes vækst, selv om foderets indhold af zink var dobbelt så højt som det anbefalede niveau. Zinkdosering til dyrenes foder rettede op på denne væksthæmning.

Denne kalcium-zink vekselvirkning skyldes formentlig dannelsen af komplekser med foderets fytinsyre. Foderets kalciumtilsætning indvirkede generelt negativt på dyrenes fosfor, magnesium, zink og jernbalancer. Biotilgængeligheden af foderets naturlige kobberindhold var tilsvarende signifikant nedsat p.g.a. tilsætning af zink til foderet. Jernoptagelsen i dyrene var ligeledes påvirket af foderets zinktilsætning.

Tilsætning af mineraler til foderblandinger med højt fytinsyreindhold kan (hos énmavede dyr) resultere i forringet vækst og udnyttelse på grund af vekselvirkninger mellem komponenterne.

Kilde:

Larsen, T. & Sandström, B. (1992). Effect of calcium, copper, and zinc levels in a rapeseed meal diet on mineral and trace element utilization in the rat. Biological Trace Element Research, Vol. 35 (2), p 167-184.

 


Institution: Statens Husdyrbrugsforsøg

Forfatter: T. Larsen

Udgivet: 1. marts 1993

Fagområde: Ernæring