1. juli 1993

HusdyrForskning Nr. 9313

Studier over fytinsyrenedbrydningen i mave-tarmkanalen hos tyndtarmsfistulerede slagtesvin

Forsøget viste, at 35-45 pct. af rapsskråfoderets fytinsyre blev nedbrudt i mave-tyndtarmsregionen, uanset foderets indhold af kridt. For byg-hvede-sojaskrå foderets vedkommende var nedbrydningen i mave tyndtarmsafsnittene omkring 65 pct.

Foderets naturlige indhold af fytinsyre hæmmer dyrenes optagelse af mineraler og sporelementer. Fytinsyreindholdet i foderet kan bl.a. reduceres ved tilsætning af industrielle enzymer - fytaser - til foderet. Tidligere forsøg har dog vist, at fytinsyre også nedbrydes i dyrenes tarmsystem uden tilsætning af enzymer. Nedbrydningen kan i disse tilfælde skyldes

  1. naturlige fytaser i foderet (plantefytaser)
  2. mikrobiel aktivitet i tarmsystemet eller
  3. dyrets egne mave-tarmenzymer (fosfohydrolaser).

Nærværende undersøgelse blev indledt for at følge nedbrydningen af fytinsyre i mave-tyndtarms afsnittene og i blind- og tyktarmsafsnittene hos voksende grise. Det var desuden hensigten at undersøge virkningen af foderets indhold af kalciumkarbonat (kridt) på denne fytinsyrenedbrydning. To typer foder blev benyttet i undersøgelsen, dels et rapsskrå-stivelsesfoder uden naturlige plantefytaser, dels et mere traditionelt foder bestående af byg-hvede-sojaskrå med et højt indhold af plantefytaser.

Forsøget viste, at 35-45 pct. af rapsskråfoderets fytinsyre blev nedbrudt i mave-tyndtarmsregionen, uanset foderets indhold af kridt. For byg-hvede-sojaskrå foderets vedkommende var nedbrydningen i mave tyndtarmsafsnittene omkring 65 pct.

Nedbrydningen af fytinsyre fortsatte i blind- og tyktarmen, men nedbrydningen var i disse afsnit afhængig af foderets indhold af kridt. Fytinsyrenedbrydningen var total (97 pct.) når foderet ikke indeholdt kridt, moderat (77 pct.) ved en kridtdosering på 9,2 g/kg foder, mens fytinsyrenedbrydningen var fuldstændig blokeret i blind- og tyktarmen ved en tilsætning af kridt på 18,5 g/kg foder.

Den trinvise nedbrydning af fytinsyrer (inositolfosfater) var forskellig mellem de to typer foder. Nedbrydningsmønsteret tyder på, at uspecifikke fosfataser, evt. fra dyrenes tarmsystem var virksomme overfor rapsskråfoderet, mens foderets plantefytaser var medvirkende til fytinsyrenedbrydningen i byg-hvede-sojaskråfoderet.

Kilde:

Sandberg, A.; Larsen, T. & Sandström, B. 1993. High dietary calcium level decreases colonic phytate degradation in pigs fed a rapeseed diet. Journal of Nutrition, 123, 559-566.


Institution: Statens Husdyrbrugsforsøg

Forfatter: Ann-Sofie Sandberg, T. Larsen

Udgivet: 1. juli 1993

Dyregruppe: Slagtesvin

Fagområde: Ernæring