1. juli 1993

HusdyrForskning Nr. 9314

Oprindelsesbesætningens indflydelse på individafprøvning

Det konkluderes således, at indførelsen af klimastalden medvirkede til en reduktion af den oprindelige besætnings effekt på avlsdyrene i individprøven, og den havde dermed en gunstig effekt på avlsfremgangen.

Individafprøvningen af avlsdyr er et væsentligt led i det danske svineavlsprogram. Resultaterne fra individprøven indgår i avlsindeksberegningen, som danner grundlag for selektion af avlsdyr. I 1988 blev det konstateret, at resultaterne af individprøven var påvirket af en effekt, som var tilknyttet den besætning, som dyret stammede fra. Denne effekt resulterede i fejlbehæftede indeks, og dermed en reduceret avlsfremgang.

I 1989 blev en klimastald indført, som en del af afprøvningsproceduren for avlsdyr. Opholdet i klimastalden skulle reducere oprindelsesbesætningens effekt på individafprøvningen.

For at undersøge om opholdet i klimastalden havde den ønskede effekt, blev data om daglig tilvækst og kødprocent analyseret ved brug af en "animal model".

Mht. daglig tilvækst viste en tilnærmet F-test, at effekten af den oprindelige besætning blev kraftigt reduceret efter indførelsen af klimastalden. M.h.t. kødprocent viste værdierne i F-testen at oprindelsesbesætningen havde en lille effekt både før og efter indførelsen af klimastalden.

Analysen er baserede på "mixede modeller", som bygger på den antagelse at variansforholdet for de pågældende egenskaber er kendte. Nogle af konsekvenserne af denne antagelses virkning på hypotese-tests diskuteres.

En del data var endvidere analyseret ved brug af en model, der behandlede besætningerne som tilfældige parametre. Her blev der gennemført en "likelihood ratio test" for at undersøge betydningen af effekten. Resultaterne af denne test stemte godt overens med resultaterne fra den tilnærmede F-test. "Restricted maximum likelihood" estimater for besætnings-varationen før indførelsen af klimastalden var 6 procent for daglig tilvækst og 2 procent for kødprocent i forhold til den totale variation. De korresponderende skøn for effekten efter indførelsen af klimastalden var henholdsvis 1 procent og 2 procent.

Det konkluderes således, at indførelsen af klimastalden medvirkede til en reduktion af den oprindelige besætnings effekt på avlsdyrene i individprøven, og den havde dermed en gunstig effekt på avlsfremgangen. Samtidig bidrog indførelsen af klimastalden til en mere tilfredsstillende datastruktur, som vil gøre det nemmere at drage konklusioner fra genetiske analyser af data fra svineavlsprogrammet.

Kilde:

Sorensen, D.; Andersen, S. & Pedersen, I. 1993. Effect of herd of origin on central testing station performance in pigs. Livestock Production Science, 34 (1993) 225-235.


Institution: Statens Husdyrbrugsforsøg

Forfatter: Daniel Sorensen, S. Andersen, I. Pedersen

Udgivet: 1. juli 1993

Fagområde: Avl og genetik