1. maj 1993

HusdyrForskning Nr. 9318

Effekt af lermineralet klinofeed på ungsvins produktionsegenskaber og proteinomsætning

Tilsætning af Klinofeed til foderet til ungsvin medførte en nedgang i energioptagelse og tilvækst. Proteinaflejringen var ikke påvirket. Derimod var ekskretionsmønstret for kvælstof ændret mod øget udskillelse til gødning og mindre til urin.

Ved Afd. for Forsøg med Svin og Heste er der gennemført et forsøg med det formål at undersøge, om tilsætning af lermineralet Klinofeed påvirkede ungsvins produktionsegenskaber og proteinomsætning. Klinofeed består hovedsageligt af klinoptilolit, et naturligt forekommende lermineral, der besidder den egenskab, at det kan binde ammonium.

Virkningen af Klinofeed på produktionsegenskaber og proteinomsætning blev undersøgt på 10 kuld á 4 sogrise i vægtintervallet fra 30 til 45 kg. Grisene blev fodret med to grundblandinger, A og B, som var sammensat således, at tyndtarmsfordøjeligheden af protein var den samme for de to blandinger, hvorimod forgærbarheden i blind- og tyktarm var 30 pct. større i grundblanding A end i B. Inden for hver blanding blev 0 eller 3 pct. af foderet erstattet med Klinofeed. Grundblandingernes indhold af FEs var identisk, og tilsætning af Klinofeed medførte en generel reduktion i blandingernes indhold af FEs på knap 5 pct.. Da ungsvinene ikke kompenserede for denne energifortyndende effekt ved at øge foderoptagelsen eller forbedre foderudnyttelsen medførte dette, at tilvæksten blev nedsat med 6 pct., når 3 pct. af foderet blev erstattet af Klinofeed.

Naturlige zeoliter er lermineraler, der har en 3-dimensionel opbygning. Zeoliternes rumlige gitterstruktur bevirker, at der dannes "huler", hvortil der er adgang gennem små porer. Dette betyder, at zeoliterne er i stand til at binde ioner. Porestørrelsen sætter en grænse for størrelsen af de ioner, der kan passere og bindes i "hulerne". Figuren viser klinoptilolits rumlige opbygning.

Tilsætning af Klinofeed ændrede endvidere mønstret for kvælstofudskillelsen, idet Klinofeed øgede udskillelsen med gødningen og reducerede udskillelsen til urinen. Disse ændringer var mest udtalt ved fodring med grundblanding A, hvor forgærbarheden i blind- og tyktarm var størst. Proteinaflejringen var ikke signifikant påvirket af Klinofeed.

Sammenfattende viste forsøget, at tilsætning af Klinofeed til foderet til ungsvin medførte en nedgang i energioptagelse og tilvækst. Proteinaflejringen var ikke påvirket. Derimod var ekskretionsmønstret for kvælstof ændret mod øget udskillelse til gødning og mindre til urin.

Kilde:

Poulsen H.D. & Oksbjerg N., 1993. Effekt af lermineralet Klinofeed på ungsvins produktionsegenskaber og proteinomsætning. Forskningsrapport nr. 7 fra Statens Husdyrbrugsforsøg.

 


Institution: Statens Husdyrbrugsforsøg

Forfatter: Hanne Damgaard Poulsen, Niels Oksbjerg

Udgivet: 1. maj 1993

Dyregruppe: Ungsvin

Fagområde: Ernæring