1. januar 1994

HusdyrForskning Nr. 9401

Den biologiske aktivitet af naturlige blandingstocopheroler hos grise efter optagelse af foder med højt linolsyreindhold

Denne undersøgelse viser, at der ved optagelsen af lige mængder (mg/kg foder) af enten naturlige blandingstocopheroler eller syntetisk tocopherol opnås en sammenlignelig vitamin E-virkning hos forsøgsdyrene.

Fra industriens side er der en stigende interesse for at anvende naturlige blandingstocopheroler, dvs. en blanding af d-alfa-gamma-sigma-tocopheroler som vitamin E-kilde i foderblandinger, idet disse tocopheroler udgør et biprodukt ved oliefremstilling af plantefrø. Anvendelsen af dette produkt har dog hidtil været begrænset, hvilket skyldes at den beregnede biologiske aktivitet af naturlige blandingstocopheroler anslås at være noget lavere end den syntetisk tocopherol (dl-alfa-tocopherol).

I et fodringsforsøg over 8 uger med 36 grise i vækst (25-60 kg legemsvægt) blev den biologiske virkning af naturlige blandingstocopheroler (d-alfa-gamma-sigma-tocopherylacetat) sammenlignet med syntetisk tocopherol (dl-alfa-tocopherylacetat) ved hjælp af forskellige parametre. Sammensætningen af blandingstocopheroler, der indgik i forsøget var følgende: 35,7 pct. d-alfa-, 45,3 pct. d-gamma- og 19,0 pct. d-sigma-tocopherylacetat.

Ved brug af de alment gældende faktorer til beregning af den biologiske aktivitet kunne der forventes en væsentlig lavere vitamin E-virkning af naturlige blandingstocopheroler (55 pct. af virkningen for syntetisk tocopherol).

Nærværende undersøgelse viser dog, at der ved optagelsen af lige mængder (mg/kg foder) af enten naturlige blandingstocopheroler eller syntetisk tocopherol opnås en sammenlignelig vitamin E-virkning hos forsøgsdyrene. Selvom andelen af alfa-tocopherolindhold i plasma og væv ikke påvises nogen signifikant forskel mellem de to vitamin E-kilder.

Kilde:

Engberg R.M., Jakobsen K. & Hartfiel W. 1993. The biological activity of natural source tocopherols in pigs fed on a linoleic acid rich diet. Fat Sci. Technol. 95. Jahrgang, Sonderausgabe 2, 537-542.


Institution: Statens Husdyrbrugsforsøg

Forfatter: Ricarda M. Engberg, Kirsten Jakobsen, W. Hartfiel

Udgivet: 1. januar 1994

Fagområde: Ernæring