Molekylevægten af (1-3)(1-4)-ß-D-Glukan (ß-glukan) blev bestemt i foder og tyndtarms-indhold fra grise, der blev fodret med tre forskellige havrefraktioner; havremel, havregryn og havreklid.
I foderet var middel-molekylevægten 2,4 mio. og der var ikke forskel mellem havrefraktionerne. Molekylevægten blev reduceret med en faktor 7 til 35 ved passage af maven og den øverste del af tyndtarmen, hvor den mindste reduktion fandt sted i havreklid.
En nedbrydning til en specifik molekylevægt på ca. 100.000 i tarmindholdet indikerede spaltning af specielt følsomme bindinger i ß-glukanet. Nedbrydningen var forårsaget af enzymatisk aktivitet, idet den kunne forhindres ved varmebehandling af tarmindhold før dette blev tilsat rent ß-glukan.
Endogen aktivitet i foderet kunne ikke forklare nedbrydningen, ligesom proteinspaltning ikke var årsag til reduktionen i molekylevægt. Den enzymatiske aktivitet var formodentlig af mikrobiel herkomst, da der ikke secerneres ß-glukanase i tarmkanalen hos grise.
Kilde: |
Johansen, H.N., Wood, P.J. & Bach Knudsen, K.E. 1993. Molecular weight changes in the (1-3)(1-4)-ß-D-Glucan of oats incurred by the digestive processes in the upper gatrointestinal tract of pigs. Journal of Agricultural and Food Chemistry 1993 41 (12) 2347-2352. |