Eddikesyre, propionsyre og smørsyre udgør langt størstedelen af de produkter, som dannes ved fermentering af ufordøjelige kulhydrater i blind- og tyktarmsafsnittet hos enmavede dyr og hos mennesker. Disse syrer (SCFA) udgør en vigtig energikilde for det mukøse væv i den bageste del af fordøjelseskanalen. Smørsyre anses endvidere for at have en gunstig effekt på tarmvævets sundhedstilstand.
I balanceforsøg med rotter blev 11 forskellige ufordøjelige
kulhydratkilder undersøgt: cellulose, havreskaller, hvedeklid,
havreklid, ærtefibre, hørfrøfibre, pektin, guargummi, ß-glukaner,
neosugar og raffinose. Med undtagelse af hvedeklid, havreskaller og
cellulose blev mere end 90 pct. af disse produkter fermenteret.
Dette resulterede i en varierende effekt på
Det konkluderes, at ufordøjelige kulhydrater har forskellig evne til at sænke pH og danne kortkædede fede syrer (SCFA) under fermenteringen. Ikke alene mængden, men også fordelingen mellem de enkelte SCFA kan påvirkes af kulhydratkilden. Sådanne forskelle kan være af stor ernæringsmæssig betydning.
Kilde: |
Berggren, A.M.; Björck, I.M.E.; Nyman, E.M.G.L. & Eggum, B.O. Short-chain fatty acid content and pH in caecum of rats given various sources of carbohydrates. J. Sci. Food Agric. (1993), 63, 397-406. |