1. september 1994

HusdyrForskning Nr. 9416

Fordøjeligheden af energi, protein, fedt og ikke-stivelsesholdige polysakkarider i sammensatte diæter: sammenlignende undersøgelser mellem mennesker og rotter

Sammenfattende kan det sluttes, at der kan være forskel på menneskers og rotters evne - afhængig af diæternes sammensætning - til at fordøje fødevarernes næringsfraktioner.

Rotten er den mest benyttede dyremodel ved måling af fødevarernes fordøjelighed hos både mennesker og enmavede dyr som f.eks. grise. Til trods for dette, er der gennemført meget få sammenlignende undersøgelser med identiske diæter givet til henholdsvis mennesker og rotter. Formålet med dette forsøg var at måle fordøjeligheden af energi, protein, fedt og ikke-stivelsesholdige polysakkarider hos mennesker og rotter i sammensatte diæter. Undersøgelserne med mennesker blev foretaget ved Christian-Albrechts Universitet i Kiel, medens undersøgelserne med rotter blev gennemført ved Forskningscenter Foulum. Med den store interesse omkring fibre i den humane ernæring fokuserede undersøgelsen specielt på denne fraktions fordøjelighed og dermed energiværdi. Undersøgelsen blev udført med i alt syv diæter med varierende fibersammensætning og niveau.

Resultaterne viste, at der i de fleste tilfælde var en meget fin overensstemmelse mellem fordøjeligheden af energi, protein og fedt målt på henholdsvis mennesker og rotter. I diæter med lavt fiberindhold (kontroldiæter) måltes energiens fordøjelighed til 94,1-95,0 pct. hos mennesker sammenlignet med 93,3-95,2 pct. hos rotter. I diæter med højt fiberindhold var de tilsvarende værdier 89,7-93,1 pct. for mennesker og 86,5-92,0 pct. for rotter. Den tilsyneladende fordøjelighed af protein var en kende lavere hos mennesker end hos rotter med undtagelse af én diæt (højt fiberindhold/lavt proteinindhold), hvor der var en markant forskel.

Fedtets fordøjelighed var stort set identisk for mennesker og rotter, hvorimod fibrenes fordøjelighed var markant lavere hos rotter end tilsvarende værdier hos mennesker. Undersøgelsen viser således, at rotternes evne til at udnytte energien i fibre er signifikant lavere end tilfældet er hos mennesker.

Sammenfattende kan det sluttes, at der kan være forskel på menneskers og rotters evne - afhængig af diæternes sammensætning - til at fordøje fødevarernes næringsfraktioner. Dette var specielt udtalt for fibrene, som normalt kun udgør en mindre del af næringsstofferne i de gængse fødevarer. Det skal dog understreges, at de undersøgte diæter blev rangeret i samme rækkefølge af mennesker og rotter.

Kilde:

K.E. Bach Knudsen, Elisabeth Wisker, Maritna Daniel, W. Feldheim and B.O. Eggum. 1994. Digestibility of energy, protein, fat and non-starch polysaccharides in mixed diets: comparative studies between man and the rat. British Journal of Nutrition 71, 471-487.

 




Institution: Statens Husdyrbrugsforsøg

Forfatter: Knud Erik Bach Knudsen, Elisabeth Wisker, Daniel Maritna, W. Feldheim, Bjørn O. Eggum

Udgivet: 1. september 1994

Fagområde: Ernæring