1. november 1995

HusdyrForskning Nr. 9521

Næringsværdien af nye høj-lysin byg sorter

Forsøget viser, at det er muligt at øge protein kvaliteten i byg ved selektion for et højt lysin indhold. Der er imidlertid stor forskel på protein kvaliteten af høj-lysin mutanter.

Indholdet af aminosyren lysin er i byg for lavt til at sikre en optimal vækst hos enmavede dyr. Derfor er der gennem de seneste mange år gjort mange anstrengelser på at fremavle byg sorter med et højere lysin indhold. Problemet med mange tidligere høj-lysin byg sorter var at udbyttet (kg/ha) og ikke mindst kernestørrelsen har været utilfredsstillende lavt set i forhold til hvad man kunne opnå med de gængse byg-sorter.

En eventuel nedgang i hektar-udbytte med høj-lysin byg sorter kan muligvis kompenseres af den højere næringsværd. Samtidig vil en bedre protein kvalitet sikre at udskillelsen af kvælstof med urinen reduceres. På denne baggrund er der gennemført næringsværdibestemmelse af fire nye høj-lysin byg sorter (mutanterne 609, 1242, 1385 og 1405) fremavlet på Forskningscenter Risø. De fire nye høj-lysin byg mutanter blev sammenholdt med dels en almindelig byg sort 'Sultan', (som samtidig var mutanternes genetiske stammoder) og dels med en høj-lysin byg sort 'Lysimax' der tidligere har vist et tilfredsstillende udbytte-potentiale. Byg prøverne blev fremavlet ved markforsøg i 1992. I markforsøgene gav de fire mutanter og 'Lysimax' et udbytte svarende til 80-96 pct. af den almindelige byg sort 'Sultan'. Det lavere udbytte skyldtes delvist en mindre kernestørrelse.

 Næringsværdien af byg prøverne blev bestemt ved kemiske analyser samt ved balance forsøg med rotter. De kemiske analyser viste, at protein indholdet i to af de nye høj-lysin byg sorter (mutant 609 og 1405) var godt og vel én procent-enhed højere end i den almindelige byg. Samtidigt var indholdet af lysin i disse to mutanter markant højere end i den almindelige byg. I de to øvrige mutanter (mutant 1242 og 1385) var protein indholdet og lysin indholdet ikke væsentligt forskellig fra den almindelige byg sort. Indholdet af både fiber og fedt var gennemgående højere i mutanterne end i 'Sultan', hvilket kan hænge sammen med at mutanternes kernestørrelse var mindre end den almindelige byg. Det højere lysin indhold resulterede i at proteinets biologiske værdi for mutant 609 var 11.6 pct. enheder højere end for den almindelige byg sort 'Sultan'. For mutant 1242 og 1405 var proteinets biologiske værdi 1.5 til 3 procent enheder højere end 'Sultan' mens mutant 1385 ikke var forskellig fra 'Sultan'. Proteinets fordøjelighed var generelt lavere for mutanterne end for 'Sultan', ligesom energi fordøjeligheden oftest var lavere. Den velbeskrevne høj-lysin byg sort 'Lysimax' var i dette forsøg væsentligt bedre end de tre af de undersøgte mutanter. Kun mutant 609 kom på højde med 'Lysimax' hvad angår lysin indholdet og proteinets biologiske værdi.

Forsøget viser, at det er muligt at øge protein kvaliteten i byg ved selektion for et højt lysin indhold. Der er imidlertid stor forskel på protein kvaliteten af høj-lysin mutanter.

Kilde:

Eggum, B.O., Brunsgaard, G., Jensen, J. 1995. The nutritive value of new high-lysine barley mutants. Journal of Cereal Science. 22: 171-176.


Institution: Statens Husdyrbrugsforsøg

Forfatter: Bjørn O. Eggum, G. Brunsgaard, J. Jensen

Udgivet: 1. november 1995

Fagområde: Ernæring