Energiværdien af fibre til mennesker og enmavede dyr har været
til megen debat i de senere år. Der er enighed om, at energiværdien
af ikke stivelsesholdige polysakkarider (NSP) er lille, men af en
vis størrelse og at den stammer fra mikrobiel fermentering i den
lavere del af fordøjelseskanalen. Energiværdien vil således være
afhængig af hvor stor en del af NSP, der kan fermenteres. I
litteraturen findes værdier som varierer fra 0 til 12 kJ/g NSP
sammenlignet med 17.5 kJ/g tilgængelig stivelse. I en blandet human
kost i Vest-Europa er det fundet, at
Med økonomisk støtte og koordination fra "International Life Sciences Institute - ILSI Europe" blev energiværdien af fem forskellige fiberkilder målt i balanceforsøg med rotter på fem forskellige laboratorier.
De fem fiberkilder var Pektin, Sojabønne fibre, Sukkerroefibre, Majsklid og Cellulose. I undersøgelserne deltog Institute of Food Research, England, Statens Husdyrbrugsforsøg, Danmark, University of Lund, Sverige, Catholic University of Louvain, Belgien og Nestec Ltd., Schweiz.
Fibrene blev tilsat til et grundfoder med henholdsvis 5 og 10%. I tabel 1 kan ses værdierne for
Tabel 1. |
|
Laboratorium |
||||||||
DF tilsat |
Niveau |
A |
B |
C |
D |
E |
Gens. |
SDL |
Pektin |
L |
12,0 |
11,1 |
9,3 |
10,3 |
9,4 |
10,4 |
1,1 |
|
H |
10,4 |
(8,4) |
10,2 |
10,7 |
9,9 |
10,3 |
0,4 |
Sukkerroefibre |
L |
9,8 |
11,4 |
9,9 |
9,4 |
7,0 |
9,5 |
1,4 |
|
H |
10,0 |
11,8 |
9,2 |
9,3 |
6,6 |
9,4 |
1,9 |
Sojabønnefibre |
L |
13,3 |
11,9 |
11,3 |
13,6 |
11,1 |
12,2 |
1,0 |
|
H |
12,9 |
14,5 |
11,8 |
12,3 |
11,8 |
12,7 |
1,1 |
Majsklid |
L |
5,7 |
3,2 |
4,7 |
3,1 |
2,3 |
3,8 |
1,2 |
|
H |
5,5 |
3,4 |
3,8 |
4,7 |
2,7 |
4,0 |
1,0 |
Cellulose |
L |
0,7 |
-0,4 |
0,6 |
0,8 |
-0,4 |
0,3 |
0,5 |
|
H |
0,7 |
0,4 |
-0,5 |
0,0 |
0,8 |
0,3 |
0,5 |
L = Lavt fiberindhold (5% af tørstof). SDL = Standardafvigelse
mellem laboratorier |
For alle fiberkilder (tabel 1) havde doseringsniveauet (50 eller 100 g/kg basaldiet) ingen effekt på fibrenes fordøjelighed og værdierne varierede fra 0 kJ/g for cellulose til 12 kJ/g for sojabønne fibre.
Tabel 2 angiver på tilsvarende vis fiberkildernes fermenterbarhed.
Tabel 2. |
Fermenterbarheden (g/g tørstof) af NSP i de fem fiberkilder (DF) tildelt på to niveauer og målt på fem laboratorier (A-E) |
Laboratorium |
||||||||
DF tilsat |
Niveau |
A |
B |
C |
D |
E |
Gens. |
SDL |
Pektin |
L |
94 |
86 |
94 |
93 |
93 |
92 |
3 |
|
H |
94 |
(63) |
96 |
94 |
96 |
95 |
2 |
Sukkerroefibre |
L |
72 |
70 |
80 |
56 |
64 |
68 |
9 |
|
H |
74 |
73 |
69 |
63 |
61 |
68 |
6 |
Sojabønnefibre |
L |
93 |
83 |
91 |
79 |
86 |
86 |
5 |
|
H |
94 |
91 |
91 |
75 |
88 |
88 |
7 |
Majsklid |
L |
30 |
2 |
23 |
30 |
4 |
17 |
17 |
|
H |
43 |
7 |
20 |
-2 |
6 |
15 |
18 |
Cellulose |
L |
22 |
-13 |
19 |
(-50) |
0 |
7 |
16 |
|
H |
19 |
-10 |
11 |
(-26) |
5 |
6 |
13 |
Ud fra fermenterbarheden og den fordøjelige
energi kan netto
Tabel 3. |
Beregning af netto |
DF tilsat |
Brændværdi |
D |
DEV |
Netto |
Pektin |
15,6 |
93 |
10,4 |
7,2 |
Sukkerroe fibre |
17,6 |
68 |
9,5 |
5,9 |
Sojabøne fibre |
16,9 |
87 |
12,4 |
7,3 |
Majsklid |
19,0 |
16 |
3,9 |
1,5 |
Cellulose |
17,2 |
6 |
0,3 |
0,5 |
Fermenterbarheden udtrykt i pct. (tabel 2) varierede fra ca. 0
for cellulose til over 90% for pektin. Netto
Undersøgelsen demonstrerer med al ønskelig tydelighed, at energiværdien af fibre ikke er en fast faktor, men at den i aller højeste grad afhænger af typen af fibre. I herværende undersøgelse havde cellulose (Solka-floc.) en energiværdi på ca. 0, medens de fibertyper som findes i pektin, sojabønner og sukkerroer havde en netto omsættelig energiværdi på 6-7 kJ/g.
Kilde: |
Livesey, G., Smith, T., Eggum, B.O., Tetens, I.H., Nyman, M., Roberfroid, M., Delzenne, N., Schweizer, T.F. & Decombaz, J. (1995). Determination of distible energy values and fermentabilities of dietary fibre supplements: A European interlaboratory study in vivo. Br. J. Nutr. 74: 289-302. |