1. januar 1983

Beretning Nr. 542

Resultater fra referencebesætningen for svin af dansk landrace

Der er redegjort for oprettelsen af besætningen på 100 søer på Avlsforsøgsstationen for svin i Tylstrup. Der blev anvendt en metodisk stratificeret stikprøveudtagning omfattende hele eliteavlskernen for svin af Dansk Landrace.

Der er redegjort for oprettelsen af besætningen på 100 søer på Avlsforsøgsstationen for svin i Tylstrup. Der blev anvendt en metodisk stratificeret stikprøveudtagning omfattende hele eliteavlskernen for svin af Dansk Landrace, dvs. denne races kreds af statsanerkendte avlscentre for anerkendelsesåret 1972-73 (kapitel 1). Etableringen af de to første generationer -2 (1974-75) og -1 (1975-76) med oprettelsen af de fire avlsmæssigt lukkede avlslinier er beskrevet i kapitel 1 og vist ved eksempler i tabellerne 1 og 2. I tabel 3, kapitel 2, er vist disse fire lukkede liniers størrelse før og efter liniernes ændring i struktur og avlsmæssige formål.

Avlsbesætningens gennemsnitlige indavlsstatus ved udgangen af 1982 var 29 pct. svingende mellem linierne fra 27 pct. (linie 11) til 30 pct. (linie 22).

For at sikre den korteste generationslængde blev der konsekvent og i alle fire avlslinier kun produceret førstelægskuld. Antal levendefødte grise pr. kuld ved fødsel og ved fravænning og deres middelhæmoglobinindhold pr. ml blod er vist i tabel 4 for de enkelte generationer. Den nederste sektion i tabel 4 viser over 8 generationer (år), at 1. antal levendefødte grise pr. førstelægskuld svingede fra 8,6 grise til 9,2 grise ved fødsel, 2. hæmoglobinindholdet pr. ml blod ved fødsel svingede fra 10,2 g Hb til 11,2 g Hb og 3. grisetabet fra fødsel til fravænning ved 7. uge svingede fra 0,8 gris til 1,1 gris.

Besætningen har således vist, at skønt indavlen inden for de fire linier steg til 30 pct. i løbet af otte generationer blev middeltallene for de ovenfor nævnte reproduktionsegenskaber ikke påvirket. Heritabiliteter for den additive genvirkning for disse traditionelle reproduktionsegenskaber inden for alle fire linier er rapporteret i kapitel 3.

Avlsbesætningens referencesektor som kontrol for ornelugtprojektet er beskrevet i kapitel 4. Indtil 10. august 1978 (generation 2) bestod referencesektoren af avlslinierne 11 og 21 (20 orner og 20 søer pr. linie). Ved denne dato indgik linie 21 i ornelugtprojektet som linien "ornelugt op" (Lo, 5 orner og 25 søer) sammen med avlslinien "ornelugt ned" (LN, 5 orner og 25 søer). Avlslinien 12 indgik i ornelugtprojektet som kontrollinie sammen med linie 11 (20 orner og 20 søer), og de to kontrollinier udgør avlsforsøgsstationens referencesektor som kontrol for ornelugtprojektet.

Alle egenskaber bliver målt på de levende dyr, dvs. sidespækkets tykkelse og den lange rygmuskels areal måles med Danscanner. I tabel 5 er anført de tre traditionelle egenskabers middeltal for avlsforsøgsstationen for otteårsperioden 1974-1982. Disse middeltal dokumenterer, at for egenskaberne daglig tilvækst, sidespækmål og areal af den lange rygmuskel er avlsforsøgsstationen inden for alle fire avlslinier en referencebesætning.

I tabel 6 er angivet familiestrukturen for referencesektoren (to kontrollinier) og selektionssektoren (to selektionslinier) med de vejede middel for helsøskendegrupperne, halvsøskendegrupperne og liniestørrelserne for årene 1976-1980 (generationerne 0 til 3). Ved hjælp af denne familiestruktur blev den additive genvirknings heritabiliteter og genetiske korrelationer for de registrerede egenskaber beregnet (tabellerne 7 og 8) og sammenlignet med de samme egenskaber, der blev registreret på de faste svineforsøgsstationer 1956-1965 (tabel 7).

Indledning

I 1967 tog daværende forstander, professor, dr.dr.h.e. Hjalmar Clausen initiativet til bygningen af avlsforsøgsstationen for svin i Tylstrup, og den 30. november 1973 blev denne avlsforsøgsstation indviet.

Tanken om at søge oprettet en kombineret reference- og selektionsbesætning for svin opstod i midten af 1960'erne, da den anden bølge af populationsparameterskøn for produktionsegenskaberne for svin af Dansk Landrace forelå med de avlsbiologiske muligheder, som disse parameterskøn indebar.

Referencebesætningen på avlsforsøgsstationen for svin, Tylstrup, har to formål. Den skal bevare de avlsmæssige ressourcer, Dansk Landraces elitesektor havde i 1972 - 1973, da Tylstrup-besætningen blev oprettet. Endvidere er referencesektoren i avlsbesætningen nødvendig til en tilstrækkelig nøjagtig måling af den opnåede avlsfremgang for avlsforsøgsstationens selektionssektor.

Dette dokument indeholder kun sammendrag og indledning

Hvis du ønsker hele beretningens tekst, kan det ske ved henvendelse til Statens Husdyrbrugsforsøg, Forskningscenter Foulum, Postboks 39, 8830 Tjele. Eller til biblioteket på Den Kgl. Veterinær - og Landbohøjskole, Bülowsvej 13, 1870 Frederiksberg C.


Institution: Statens Husdyrbrugsforsøg

Forfatter: Per Jonsson, Erik Bach

Udgivet: 1. januar 1983

Dyregruppe: Søer

Fagområde: Avl og genetik