1. april 1990

Beretning Nr. 677

Roundup- og ceronebehandlet byg til svin

Kemiske analyser for restkoncentrationer af det virksomme stof fra Roundup (glyphosat) viste, at kerner fra 7 partier, der var behandlet med 3 l Roundup pr. ha indeholdt fra 0,8 til 4,0 mg pr. kg.

Fra praksis er det antydet, at anvendelse af kornafgrøder, som var behandlet med visse sprøjtemidler, kunne give anledning til problemer med foderoptagelse og reproduktion hos svin.

På denne baggrund er der gennemført forsøg med svin for at studere, en eventuel effekt på deres produktionsegenskaber herunder reproduktion og sundshedstilstand, når de fik tildelt foder/strøelse fra bygafgrøder behandlet med Roundup og/eller Cerone i vækstperioden.

Byg til forsøget blev i årene 1985-87 dyrket på marker inddelt i fire parceller. Indenfor hvert år var eneste forskel på parcellerne sprøjtning med Roundup/Cerone: (1) ubehandlet kontrol, (2) sprøjtning med Roundup, (3) sprøjtning med Cerone og (4) sprøjtning med både Roundup og Cerone.

Kemiske analyser for restkoncentrationer af det virksomme stof fra Roundup (glyphosat) viste, at kerner fra 7 partier, der var behandlet med 3 l Roundup pr. ha indeholdt fra 0,8 til 4,0 mg pr. kg. Halm, der blev analyseret fra to behandlede partier, indeholdt henholdsvis 9 og 13 mg glyphosat pr. kg. I 8 partier, behandlet med 0,5 l Cerone pr. ha, kunne der ikke påvises rester af det virksomme stof (ethephon) i kerner. Halm, som blev analyseret fra to af partierne, indeholdt 0,12 og 0,14 mg ethephon pr. kg.

Der er gennemført to forsøg med svin, hvor fire forsøgshold fik tildelt byg fra de respektive partier som eneste kornfoder. I det første forsøg startede grisene 3 uger gamle (60 observationer) og sluttede efter ca. 2½ år, hvor de som søer fravænnede deres 4. kuld. I det andet forsøg startede forsøgsbehandlingen med 48 søer, som i løbet af ca. 6 måneder gennemførte 2 diegivningsperioder og mellemliggende drægtighedsperiode. I dette forsøg omfattede forsøgsbehandlingen såvel foder som halmstrøelse fra de respektive partier.

I det første forsøg fandtes på de undersøgte egenskaber ingen signifikante vekselvirkninger mellem Roundup og Cerone. Analyser for hovedeffekter af de to midler viste, at både Roundup og Cerone forøgede foderoptagelsen hos smågrise, der blev fodret efter ædelyst. Efter 10 ugers alderen, hvor alle grise blev fodret efter norm, var der ingen indflydelse på foderoptagelsen. Ingen af midlerne havde negativ effekt på foderudnyttelsen.

Hverken Roundup eller Cerone havde indflydelse på foderoptagelsen hos søer. Reproduktionsforhold omfattende brunst, omløbning og drægtighed var upåvirket af midlerne. Kuldstørrelsen ved fødsel var negativt påvirket af Cerone med 1 gris mindre pr. kuld, men reduktionen i kuldstørrelse var relativt mindre på antallet af levendefødte og fravænnede grise. Roundup havde ikke negativ indflydelse på kuldstørrelsen. Søernes mælkeydelse, mælkens kemiske sammensætning og pattegrisenes tilvækst var upåvirket af både Roundup og Cerone.

I det andet forsøg fandtes signifikant vekselvirkning af Roundup og Cerone på pattegrisenes levedygtighed. Ved søerne i hold 4, som fik tildelt både foder og strøelse, behandlet med såvel Roundup som Cerone, blev pattegrisenes levedytighed reduceret fra 90 til 82 procent.

I begge forsøg var grisenes sundshedstilstand iøvrigt ikke påvirket af hverken Roundup eller Cerone.

Indledning

Kornarterne byg og hvede udgør en stor del af svinenes foder, og halm fra afgrøderne anvendes i nogle tilfælde som strøelse. Ved dyrkning af foderkornet anvendes i stort omfang sprøjtning af afgrøderne med vækstregulerende og ukrudtsbekæmpende midler. To af de hyppigt anvendte midler hertil er Cerone med det virksomme stof ethephon til stråforkortning og Roundup med det virksomme stof glyphosat til bekæmpelse af kvik.

Begge midler er godkendt til anvendelse efter specielle retningslinier. Forud herfor er midlerne testet og afprøvet - hovedsageligt på laboratoriedyr, og kun i begrænset omfang på større husdyr.

Med den stigende anvendelse af bl.a. ovennævnte midler er det af kvæg- og svineproducenter samt konsulenter iagttaget, at der ved brug af de behandlede afgrøder har været tiltagende problemer i nogle besætninger med bl.a. reproduktion. På baggrund heraf blev det i samråd med Landbruget Rådgivningscenter, Statens Planteavlsforsøg, Miljøstyrelsen samt firmaerne Monsanto og Dansk Shell (senere R-P Agro Norden) besluttet, at gennemføre fodringsforsøg med svin og ungtyre. Forsøgene blev udført med kerne og halm fra vårbyg, som var behandlet med Cerone og/eller Roundup under opvæksten.

I denne beretning omtales resultater af to forsøg, udført med svin. I det første forsøg fik grisene samme forsøgsbehandling, fra de var tre uger gamle, og indtil de som søer fravænnede deres fjerde kuld. Det andet forsøg var kortvarigt og omfattede kun søer i en periode på ca. 6 måneder. I begge forsøg var formålet at studere effekten af Cerone- og/eller Roundup-behandlet byg på grises produktionsegenskaber og sundhedstilstand.

Dette dokument indeholder kun sammendrag og indledning

Hvis du ønsker hele beretningens tekst, kan det ske ved henvendelse til Statens Husdyrbrugsforsøg, Forskningscenter Foulum, Postboks 39, 8830 Tjele. Eller til biblioteket på Den Kgl. Veterinær - og Landbohøjskole, Bülowsvej 13, 1870 Frederiksberg C.


Institution: Statens Husdyrbrugsforsøg

Forfatter: Viggo Danielsen, A. Eklundh Larsen

Udgivet: 1. april 1990

Dyregruppe: Søer

Fagområde: Ernæring