I denne beretning dokumenteres den model, som anvendes i det danske svineavlsprogram til beregning af avlsværdier for antal fødte grise pr. kuld. Modellens anvendelse illustreres med et lille eksempel. Modellen betegnes som en enkelt-dyr-model med gentagne målinger (repeatability animal model), og parametrene estimeres ved hjælp af miksede modelmetoder.
I den oprindelige enkelt-dyr-model antages det, at avlsværdierne stammer fra en population, hvis gennemsnit er nul. Indenfor Landrace og Yorkshire er mange dyr blevet importeret fra lande, hvis gennemsnit for kuldstørrelse afviger indbyrdes, og dette medfører, at den ovennævnte antagelse ikke opfyldes. For at råde bod på dette inkluderes en gruppeeffekt i modellen. Den anvendte model er følgende:
Yijklmno = Hi + Sj + Kkl + sigmam×m Gkm + aijklm + Pijklmn + eijklmno
hvor Yijklmno repræsenterer antal fødte grise fra kuld o og so n. Hi, Sj og Kkl er systematiske effekter, der repræsenterer henholdsvis besætning × år × befrugtningsmetode (KS eller naturlig befrugtning), årstid og endelig race × kuldnummer sigmam×m Gkm er gruppeeffektens bidrag til antal fødte grise indenfor race k (sigmam×m = l). aijklmn, Pikjlmn og eijklmn er tilfældige effekter, der repræsenterer henholdsvis avlsværdier, permanente miljøeffekter og endelig resteffekten fra kuld o. Arveligheden og gentagelseskoefficienten antages at være henholdsvis 0,10 og 0,15. Inversen af slægtsskabskorrelationsmatricen er beregnet efter en algoritme afledt af Henderson (1976).
I beretningen redegøres for nogle matematiske og EDB-mæssige overvejelser tilknyttet opbygningen og løsningen af den miksede models ligningssystem.
En række antagelser, som ligger til grund for estimation af avlsværdier, er diskuteret. En antagelse, som muligvis ikke er opfyldt, er, at antal fødte grise kun påvirkes af gener, som har en additiv måde. Det er hensigten, at heteroseffekter vil blive indarbejdet i proceduren i fremtiden.
Dette dokument indeholder kun sammendrag
Hvis du ønsker hele beretningens tekst, kan det ske ved henvendelse til Statens Husdyrbrugsforsøg, Forskningscenter Foulum, Postboks 39, 8830 Tjele. Eller til biblioteket på Den Kgl. Veterinær - og Landbohøjskole, Bülowsvej 13, 1870 Frederiksberg C.