8. september 1976

Meddelelse Nr. 126

Fodermidlernes værdi til svin - 6. fodermidlernes fordøjelighed og indhold af omsættelig energi

Sammendrag

En række fodermidler er undersøgt i fordøjeligheds- og balanceforsøg med svin i vægtintervallet 45-65 kg. På grundlag af forsøgene er der beregnet fordøjelighedskoefficienter for råprotein, stoldt fedt, træstof, NFE, let hydrolyserbare kulhydrater (LHK) og energi. Endvidere er fodermidlernes indhold af omsættelig energi og antal foderenheder til svin angivet. Undersøgelserne fortsættes. 

Indledning

I svineproduktion er udgiften til foder den største af alle omkostningerne. Følgelig er en korrekt vurdering af foderets produktionsværdi af største betydning for det økonomiske resultat.

Målet må derfor være en fodervurdering, der bedst mulig sikrer, at en foderenhed til svin har samme produktionsværdi uanset foderets art, oprindelse og kemiske sammensætning. 

Grundlaget for vurderingen af fodermidlernes værdi til svin har her i landet hidtil været den skandinaviske foderenhed. Dette grundlag er imidlertid ikke tilfredsstillende, idet den skandinaviske foderenhed udelukkende er baseret på forsøg med kvæg.

I stedet bør fodermidlernes værdi til svin fastlægges udfra deres fordøjelighed og de fordøjede næringsstoffers udnyttelse hos svin.

I 1974 påbegyndte afdelingen derfor en systematisk undersøgelse af fodermidler, der anvendes eller kunne tænkes anvendt i svineproduktionen. De første resultater foreligger nu. 

Forsøgenes udførelse

Som forsøgsplan er anvendt differensmetoden, der dog er modificeret for at opnå maksimal effekt af de til rådighed værende ressourser. 

For en nærmere beskrivelse af forsøgsmetode og arbejdets udførelse iøvrigt henvises til 37. meddelelse fra Statens Husdyrbrugsforsøg.

Resultat og diskussion

Resultaternes sikkerhed

Kemisk indhold i foder er beregnet som gennemsnit af 3 analyser fra det pågældende parti. Fordøjelighedskoefficienter samt omsættelig energi er beregnet som gennemsnit af fem gentagelser. 

Af det enkelte fodermiddel blev der udtaget et parti på 150-200 kg. Dette blev afprøvet på 5 grise fra forskellige kuld. Længden af de enkelte forsøg har været 12 dage, fordelt med 5 dage til forperioden og 7 dage til opsamlingsperioden.

De 5 forsøg med det enkelte fodermiddel udførtes successivt, d.v.s. når det første var afsluttet, blev det andet påbegyndt o.s.v. Som følge heraf har afprøvningen af det enkelte fodermiddel strakt sig over mindst 10 uger.

Disse forhold medvirker til at øge spredningen på resultaterne, men giver samtidig øget sikkerhed for, at det beregnede resultat er repræsentativt, eller sagt på en anden måde giver et bedre tilnærmet udtryk for udnyttelsen af en given foderkomponent i et givet fodermiddel anvendt i svineproduktionen. 

I visse fodermidler kan én eller flere afde målte kemiske bestanddele være til stede i endog meget lille koncentration.

En nøjagtig bestemmelse af en sådan foderkomponents fordøjelighed vil under de givne forsøgsbetingelser ofte være vanskelig.

Eksempelvis skal nævnes, at man ved et meget lille indhold af fedt i et fodermiddel kan finde negative fordøjelighedskoefficienter. Årsagen hertil er bl.a., at der udskilles fedtholdige stofskifteprodukter til fordøjelseskanalen.

Endvidere foregår der en mikrobiel fedtdannelse i den bageste del af tarmkanalen. Denne mikrobielle fedtsyntese er størst, når der anvendes stivelsesrige, tungtfordøjelige fodermidler. Det er derfor muligt, at svinene i særlige tilfælde kan udskille mere fedt med gødningen, end der er i foderet.

Et negativt resultat behøver således ikke at være udtryk for, at foderfedtet er ufordøjeligt. Da de foderkomponenter, der indgår i små mængder, kun har ringe betydning i energetisk henseende, er negative fordøjelighedskoefficienter erstattet med et - i tabellen. 

For bedst muligt at tilgodese både protein- og energivurdering er fordøjelighedskoefficienterne for protein korrigerede for den variation, der skyldes forskelligt proteinindhold i grundfoder og forsøgsfoder.

De angivne fordøjelighedskoefficienter for råprotein svarer derfor til den værdi, man ville have fundet, såfremt grundfoderets procentiske proteinindhold havde været lig med forsøgsfoderets procentiske proteinindhold.

Mængden af omsættelig energi påvirkes også af foderets proteinindhold. Det angivne indhold er derfor korrigeret og svarer til den mængde, man finder, når 50 pct. af det fordøjede råprotein aflejres i svinene. 

Resultaternes anvendelse

For resultaternes anvendelse i praksis havde det været ønskeligt, om forsøgsfodermidlerne havde haft en kemisk sammensætning svarende til det pågældende fodermiddels landsgennemsnit jfr. cirkulære fra Statens Foderstofkontrol vedrørende beregning af handelsfoderstoffernes energetiske værdi.

Da sådanne gennemsnitspartier kan være meget vanskelige at fremskaffe, må man i stedet korrigere de her opnåede resultater ud fra de anvendte foderpartiers afvigelser fra den kemiske sammensætning, der oplyses af Statens Foderstofkontrol, før anvendelse kan finde sted.

Kemisk indhold i pct. af tørstof

Fodermiddel

Ts.

pct.

Aske

Råprot

Fedt

*)

Træstof

NFE

**)

LHK

***)

Mcal brutto

energi/kg ts. ****)

Byg, nordsjællandsk

 

97,4

 

2,5

 

14,5

 

3,2

 

4,5

 

75,3

 

64,7

 

4,43

Byg, vestjysk

86,4

2,3

10,5

3,6

4,6

79,0

68,2

4,38

Byg, træstofrig

87,1

2,4

12,9

3,2

5,6

75,9

62,1

4,27

Byg, vinter

85,6

2,2

11,3

3,1

5,7

77,7

59,7

4,41

Havre

88,4

2,7

14,0

5,0

9,2

69,1

55,2

4,52

Hvede

87,7

1,9

14,8

2,7

2,6

78,0

64,1

4,39

Majs

87,4

1,6

10,7

4,9

2,7

80,1

72,6

4,46

Milokorn

87,3

2,3

11,0

3,8

2,6

80,3

71,7

4,40

Rug

86,5

2,1

11,2

2,7

2,6

81,4

64,2

4,36

Hestebønner

84,9

3,5

30,4

2,4

7,3

56,4

46,0

4,44

Sød lupin

87,1

4,8

45,7

6,0

16,2

27,3

10,9

4,71

Ærter

85,6

3,9

23,9

2,5

7,5

62,2

49,3

4,36

Byg, afskallet

86,5

1,6

11,8

3,6

1,7

81,3

73,1

4,44

Bygskalmel

88,7

4,5

12,0

4,9

16,7

61,9

30,4

4,52

Havre, afskallet

88,7

2,0

15,2

7,1

3,3

72,4

61,7

4,64

Havreskalmel

89,1

4,5

6,4

3,0

27,3

58,8

17,7

4,49

Hvedemel

85,4

1,0

11,4

2,0

0,6

85,0

81,7

4,42

Majsfodermel

86,6

0,6

10,5

2,1

0,6

86,2

85,4

4,40

Majsglutenmel

88,8

0,9

60,8

5,1

0,7

32,6

31,6

5,49

Majskim

89,8

7,2

16,5

26,4

5,5

44,4

29,7

5,39

Majsmel, afkimet

85,8

2,0

11,2

6,8

3,3

76,7

65,1

4,69

Majsstivelse

87,2

0,2

1,2

0,9

0,3

97,4

96,8

4,14

Risfodermel

87,4

0,4

7,2

1,3

0,9

90,2

90,1

4,22

Rugklid

87,1

5,7

15,9

3,9

6,1

68,4

34,7

4,44

Græsgrønmel

89,6

9,8

18,1

3,6

26,4

42,3

10,9

4,45

Kartoffelstivelse

83,2

0,3

1,0

0,1

0,8

97,8

97,2

4,04

Maltaffald

88,8

6,7

20,3

3,0

16,6

53,4

18,9

4,44

Sukkerroeaffald

85,9

4,7

10,1

2,3

21,7

61,2

12,7

4,11

Tapiokamel

87,7

5,8

3,5

1,3

3,9

85,5

78,0

3,94

Batater (Sweet-

potatoes)

 

86,9

 

3,0

 

4,4

 

1,0

 

3,5

 

88,3

 

80,5

 

4,15

Fodersukkerroer

19,3

4,3

7,3

0,8

5,6

82,0

66,0

3,96

Fodersukkerroe-

topensilage

 

20,0

 

19,3

 

19,2

 

6,7

 

16,4

 

38,4

 

2,4

 

4,11

Kartoffelpulp

85,4

3,6

5,1

0,9

19,4

71,0

38,0

4,11

Kartofler, kogte

23,1

4,3

9,1

0,8

2,5

83,3

72,2

4,06

Kløvergræsensi-

lage

 

47,2

 

9,1

 

14,2

 

3,4

 

26,5

 

46,8

 

12,7

 

4,33

Kosetter

88,1

8,2

11,8

2,1

15,0

63,0

22,4

4,06

Ris, afskallet

86,8

0,5

8,1

1,0

0,8

89,5

86,5

4,37

Sukkerroer

23,5

3,9

6,2

1,1

5,6

83,2

64,4

3,97

 

*)

Fedt bestemt efter Stoldts metode.

**)

NFE: kvælstoffrie ekstraktstoffer.

***)

LHK: let hydrolyserbare kulhydrater (stivelse).

****)

1 mcal = 1.000 kcal.


Tabel - fortsat.   Fordøjelighedskoefficienter og middelfejl ******)

Råprot

Fedt *)

Træstof

NFE

**)

LHK

***)

Bruttoe

nergi

Indh. af OE

*****)

middelfejl

mcal/kg ts

FEs

pr.

100

kg ts

Byg,

nordsjællandsk

83 ±2,1

45 ±2,7

27 ±2,7

92 ±0,5

100 ±0,0

83 ±0,0

3,59 ±0,04

122

Byg, vestjysk

67 ±1,6

38 ±4,3

 7 ±3,7

91  ±0,3

100 ±0,1

79 ±0,8

3,38 ±0,04

133

Byg, træstofrig

70 ±3,6

43 ±5,7

22 ±2,2

90 ±0,5

100 ±0,1

77 ±1,1

3,23 ±0,04

107

Byg, vinter

66 ±3,0

36 ±3,6

16 ±2,5

90 ±0,4

99 ±0,4

77 ±0,7

3,31 ±0,03

110

Havre

79 ±2,1

67 ±2,7

18 ±2,0

82 ±0,5

100 ±0,1

72 ±0,8

3,17 ±0,03

104

Hvede

87 ±1,4

37 ±2,7

27 ±3,4

94 ±0,2

100 ±0,0

87 ±0,4

3,73 ±0,02

127

Majs

76 ±1,8

59 ±2,9

53 ±4,5

94 ±0,6

100 ±0,1

86 ±1,0

3,78 ±0,05

129

Milokorn

70 ±2,2

51 ±2,8

91 ±4,6

95 ±0,3

100 ±0,1

86 ±0,7

3,73 ±0,03

127

Rug

80 ±1,8

33 ±1,2

33 ±1,8

93 ±0,3

100 ±0,0

85 ±0,4

3,61 ±0,02

122

Hestebønner

83 ±2,0

53 ±4,4

33 ±4,1

93 ±0,6

100 ±0,2

83 ±1,3

3,47 ±0,06

117

Sød lupin

91 ±0,9

62 ±1,3

86 ±3,2

92 ±0,4

98 ±0,8

87 ±0,8

3,77 ±0,04

129

Ærter

76 ±1,6

49 ±2,4

34 ±2,5

94 ±0,3

99 ±0,2

81 ±0,9

3,37 ±0,04

113

Byg, afskallet

89 ±5,1

63 ±3,0

73 ±2,2

98 ±0,5

100±0,1

93 ±1,4

4,04 ±0,06

140

Bygskalmel

58 ±1,5

46 ±1,5

9 ±0,8

61 ±0,2

99 ±0,6

48 ±0,3

2,12 ±0,01

62

Havre, afskallet

87 ±2,0

79 ±1,8

52 ±3,0

96 ±0,2

100 ±0,1

90 ±0,7

4,05 ±0,03

142

Havreskalmel

47 ±4,7

45 ±2,0

8 ±1,8

36 ±1,4

100 ±1,5

28 ±0,6

1,21 ±0,03

25

Hvedemel

97 ±1,8

74 ±4,3

-

99 ±0,3

100 ±0,1

97 ±0,9

4,18 ±0,04

146

Majsfodermel

91 ±2,1

61 ±4,7

-

99 ±0,2

100 ±0,1

96 ±0,8

4,15 ±0,03

144

Majsglutenmel

95 ±0,8

73 ±2,6

-

97 ±0,6

100 ±0,2

94 ±0,9

4,70 ±0,05

167

Majskim

80 ±1,6

80 ±3,3

54 ±5,6

78 ±2,8

99 ±0,1

78 ±1,6

4,08 ±0,08

141

Majsmel, afkimet

76 ±1,0

59 ±1,7

60 ±4,3

94 ±0,4

100 ±0,0

85 ±0,9

3,92 ±0,04

135

Majsstivelse

-

27 ±7,9

-

99 ±0,1

100 ±0,1

97 ±0,6

3,98 ±0,02

137

Risfodermel

95 ±4,2

55 ±5,4

-

99 ±0,3

100 ±0,2

97 ±0,7

4,02 ±0,03

139

Rugklid

57 ±1,1

6 ±3,3

23 ±2,1

80 ±0,7

98 ±0,5

64 ±0,8

2,76 ±0,03

88

Græsgrønmel

45 ±3,0

24 ±2,1

35 ±2,3

69 ±1,2

94 ±1,3

48 ±1,4

2,05 ±0,06

59

Kartoffelstivelse

-

-

-

92 ±2,2

96 ±1,7

84 ±2,6

3,40 ±0,10

114

Maltaffald

42 ±5,1

6 ±5,0

24 ±3,3

55 ±1,8

96 ±0,9

41 ±2,6

1,72 ±0,11

46

Sukkerroeaffald

34 ±5,1

-

79 ±1,5

87 ±1,1

93 ±1,1

71 ±2,2

2,87 ±0,09

92

Tapiokamel

42 ±4,2

25 ±3,9

40 ±3,3

96 ±0,3

100 ±0,1

87 ±0,6

3,39 ±0,06

113

Batater (Sweet-

potatoes)

66 ±2,9

14 ±13,1

81 ±3,0

98 ±0,3

100 ±0,1

92 ±0,8

3,79 ±0,03

130

Fodersukkerroer

58 ±7,4

-

83 ±2,2

96 ±0,3

100 ±0,0

87 ±1,3

3,40 ±0,05

114

Fodersukkerroe-

topensilage

44 ±2,9

-

67 ±2,0

52 ±1,0

80 ±5,9

45 ±2,1

1,74 ±0,08

46

Kartoffelpulp

-

-

83 ±1,4

92 ±1,1

98 ±0,6

76 ±1,9

3,11 ±0,07

102

Kartofler, kogte

78 ±5,4

-

79 ±4,5

98 ±0,5

100 ±0,0

92 ±1,2

3,66 ±0,05

124

Kløvergræs-

ensilage

28 ±4,2

-

57 ±2,2

65 ±1,8

97 ±0,4

48 ±1,4

2,04 ±0,06

59

Kosetter

53 ±6,0

10 ±3,8

83 ±1,9

91 ±0,8

97 ±0,5

78 ±1,6

3,11 ±0,06

102

Ris, afskallet

89 ±2,9

44 ±4,7

-

99 ±0,2

100 ±0,0

96 ±0,5

4,14 ±0,02

144

Sukkerroer

48 ±5,0

-

78 ±2,3

96 ±0,3

100 ±0,1

86 ±0,9

3,37 ±0,04

113


*)

Fedt bestemt efter Stoldts metode.

**)

NFE: kvælstoffrie ekstraktstoffer.

***)

LHK: let hydrolyserbare kulhydrater (stivelse).

****)

1 mcal = 1.000 kcal.

*****)

OE: omsættelig energi bestemt kalorimetrisk.

******)

angiver middeltallets spredning.


Institution: Statens Husdyrbrugsforsøg

Forfatter: H. Langborg Hansen, A. Just, O. Kjeldsen Rasmussen

Udgivet: 8. september 1976

Dyregruppe: Slagtesvin

Fagområde: Ernæring