25. januar 1977

Meddelelse Nr. 153

Indflydelsen af fedtkoncentrationen i foderet på den tilsyneladende fordøjelighed af fedt og fedtsyrer 1

Sammendrag

I forsøg med rotter er foretaget en undersøgelse vedrørende indflydelsen af fedtkoncentrationen i foderet på den tilsyneladende fordøjelighed af fedt og fedtsyrer. Sojaolie blev benyttet som fedtkilde.

Undersøgelsen viste, at fedtkoncentrationen i foderet har afgørende indflydelse på den tilsyneladende fordøjelighed af såvel totalfedt som de enkelte fedtsyrer. Dette forhold skyldes, at den endogene fedtmængde får en relativ højere effekt ved et lavt fedtindhold i foderet sammenlignet med forholdene hos de mere fedtrige fodermidler.

Undersøgelserne viste endvidere, at fedtfordøjeligheden blev ved med at stige med fedtniveauet indtil ca. 10-12 pct. fedt i foderet. Over denne grænse syntes fedtkoncentrationen kun at have ubetydelig effekt på fedtets tilsyneladende fordøjelighed. Forholdene for de enkelte fedtsyrer var meget nær det samme som for totalfedt. De diskuterede forhold bør man være opmærksom på ved energivurderingen af vores fodermidler. 

Indledning

Den tilsyneladende fordøjelighed af fedt synes at være påvirket af mængden af fedt i foderet. Just Nielsen (1970) fandt således i forsøg med almindelige foderblandinger til grise, at fedtets fordøjelighed steg med fedtkoncentrationen, indtil ca. 3 pct. æterekstraherbart fedt i foderet. Over denne grænse var der kun lidt eller ingen stigning. Lignende resultater med mere fedtrige diæter blev fundet af Clawson et al. (1962), Lowrey et al. (1962), Greely et al. (1964) og Frobish et al. (1967). Sundstöl (1974) fandt derimod, at fordøjeligheden af hydrogeneret maritimt fedt steg med fedtindholdet indtil fedt udgjorde ca. 15 pct. af foderet.

Nyere undersøgelser af Just et al. (1976), baseret på Stoldts ekstrationsmetode, viser i lighed med Sundstöls arbejde, at fedtets tilsyneladende fordøjelighed er stærkt påvirket af fedtniveauet, indtil fedt udgør 15-20 pct. af rationen. Der er almindelig enighed om at den væsentligste årsag til at fedtets tilsyneladende fordøjelighed stiger med fedtkoncentrationen i foderet, skyldes endogent fedt. Sundstöl (1974) fremhæver, at endogent fedt antagelig er influeret af flere faktorer, så som størrelse og type af rationer, den mikrobielle fedtsyntese i fordøjelseskanalen, dyrenes størrelse etc. Ved anvendelse af  isotopteknik fandt Freeman et al. (1968), at endogent fedt udgjorde 12,9 g/dag hos svin, medens  Sundstöl (1974) fandt 9,0 g i balanceforsøg på fedtfrit foder.

Det er således indlysende, at endogent fedt vil påvirke fedtets tilsyneladende fordøjelighed mere ved en lav fedtoptagelse end ved en højere. Ved vurdering af fedtets tilsyneladende fordøjelighed bør man således altid tage hensyn til fedtniveauet i foderet, på samme måde som man bør tage hensyn til proteinniveauet, ved bestemmelse af den tilsyneladende fordøjelighed af protein (Eggum 1973). Da fordøjeligheden af totalfedt, indtil en vis grænse, er positivt korreleret med fedtkoncentrationen er det naturligt at forvente at nogenlunde det samme vil gøre sig gældende for de enkelte fedtsyrer. Freeman et al. (1968), Bønsdorff Petersen & Andersen (1972) og Opstvedt (1973), fandt signifikante forskelle i fordøjeligheden af de fede syrer. Endvidere syntes fordøjeligheden af de mættede syrer at stige ved at hæve indholdet af umættede fedtsyrer i foderet. Carison & Bayley (1968) samt Mason & Just (1976), påpeger dog, at forskellene i fordøjeligheden af de enkelte fedtsyrer kan skyldes indflydelsen af den mikrobielle aktivitet i fordøjelseskanalen. 

Materiale og metoder

For at belyse de omtalte forhold, blev der i balanceforsøg med rotter målt fordøjeligheden af fedt  såvel som fedtsyrer ved forskellige fedtniveauer i foderet. Sojaolie blev benyttet som fedtkilde.  Teknikken ved balanceforsøgene er tidligere beskrevet af Eggum (1973), medens metoden ved fedt og fedtsyrebestemmelserne er diskuteret af Vestergaard Thomsen (1971) og Bønsdorff Petersen & Andersen (1972). Fedtindholdet i diæterne steg fra 0 til 15,21 pct. og der blev i alt udført 10 forsøg med 5 dyr pr. fedtniveau. 

Resultater

I tabel 1 er anført den tilsyneladende fordøjelighed (TF) af sojaolie målt ved de forskellige  fedtkoncentrationer. Resultaterne i tabel 1 er vist grafisk i fig. 1. Kurven er beregnet efter formlen y=a+b:x

Tabel 1.

Den tilsyneladende fordøjelighed af sojaolie bestemt ved forskellige fedtkoncentrationer i foderet

Fedt i foder (pct.)

TF (pct.)

1,13

57,2

2,01

66,2

3,11

73,3

4,33

80,5

6,72

85,4

8,00

88,2

10,48

89,4

12,50

90,3

15,21

89,7



Figur 1.

Virkningen af fedtkoncentrationen i foderet på den tilsyneladende fordøjelighed af totalfedt

I tabel 2 er vist den tilsyneladende fordøjelighed af fedtsyrerne C12, C14, C16, og C16:1 målt på forskellige fedtniveauer. Resultaterne i tabel 2 er vist grafisk i figurerne 2, 3, 4 og 5.

            Tabel 2.

Den tilsyneladende fordøjelighed af laurinsyre (C12), myristinsyre (C14), palmitinsyre (C16) og palmitolsyre (C16:1) bestemt ved forskellige fedtkonc. i foder

Fedt i foder

C12

C14

C16

C16:1

(pct.)

TF (pct.)

TF (pct.)

TF (pct.)

TF (pct.)

1,13

68,9

63,9

58,4

66,2

2,01

71,0

69,7

68,3

70,4

3,11

80,4

81,5

73,7

79,5

4,33

85,2

88,2

78,4

90,2

6,72

93,5

92,7

83,5

91,9

8,00

94,5

93,4

88,2

93,4

10,48

95,6

93,2

90,0

94,1

12,50

94,2

94,4

89,3

93,6

15,21

94,3

95,1

91,2

94,8



Figur 2.

Virkningen af fedtkoncentrationen i foderet på den tilsyneladende fordøjelighed af laurinsyre (C12)



Figur 3.

Virkningen af fedtkoncentrationen i foderet på den tilsyneladende fordøjelighed af myristinsyre (C14)



Figur 4.

Virkningen af fedtkoncentrationen i foderet på den tilsyneladende fordøjelighed af palmitinsyre (C16)



Figur 5.

Virkningen af fedtkoncentrationen i foderet på den tilsyneladende fordøjelighed af palmitolsyre (C16:1)

I tabel 3 er vist den tilsyneladende fordøjelighed affedtsyrerne C18, C18:1, C18:2 og C18:3 målt på forskellige fedtniveauer. Resultaterne i tabel 3 er vist grafisk i figurerne 6, 7, 8 og 9.



Figur 6.

Virkningen af fedtkoncentrationen i foderet på den tilsyneladende fordøjelighed af stearinsyre (C18)



Figur 7.

Virkningen af fedtkoncentrationen i foderet på den tilsyneladende fordøjelighed af oliesyre (C18:1)



Figur 8.

Virkningen af fedtkoncentrationen i foderet på den tilsyneladende fordøjelighed af laurinsyre (C18:2)



Figur 9.

Virkningen af fedtkoncentrationen i foderet på den tilsyneladende fordøjelighed af laurinsyre (C18:3)



Tabel 3.

Den tilsyneladende fordøjelighed af stearinsyre (C18), oliesyre (C18:1), linolsyre (C18:2) og linolensyre (C18:3) bestemt ved forskellige fedtkonc. i foder

Fedt i foder

C18

C18:1

C18:2

C18:3

(pct.)

TF (pct.)

TF (pct.)

TF (pct.)

TF (pct.)

1,13

48,2

61,3

63,2

68,7

2,10

53,4

65,2

68,9

73,3

3,11

59,6

73,6

78,5

80,2

4,33

64,1

84,0

88,7

91,0

6,72

69,2

89,2

94,2

94,3

8,00

75,8

93,5

95,9

96,8

10,48

78,3

94,2

96,2

97,0

12,50

79,2

93,1

95,3

97,1

15,21

78,6

94,0

96,4

96,5


Institution: Statens Husdyrbrugsforsøg

Forfatter: Bjørn O. Eggum, Jens Oluf Andersen, Ingeborg Jacobsen

Udgivet: 25. januar 1977

Fagområde: Ernæring