Sammendrag
Der er udført fordøjeligheds- og balanceforsøg med 39 forskellige foderpartier. De foreliggende resultater er angivet som tørstoffets kemiske sammensætning, næringsstoffernes fordøjelighed, fodermidlernes indhold af
Indledning
De første resultater fra den fortløbende undersøgelse af fodermidlernes fordøjelighed, indhold af
Materialer og metoder
Fordøjeligheden af næringsstofferne og indholdet af
Det skal dog tilføjes, at forsøgene nu tilstræbes udført med sogrise, hvorved det bliver muligt at opsamle urinen gennem Foley katetre indlagt i urinblæren. På denne måde opnås en mere effektiv separation af urin og gødning samtidig med, at tabet af ammoniak fra urinen reduceres. Dette forøger sikkerheden ved bestemmelse af kvælstofbalancerne og foderets indhold af
Resultater
Resultaterne fra fordøjeligheds- og balanceforsøg med 39 forskellige foderpartier er angivet i tabel 1.
I 255. meddelelse blev det dokumenteret, at der findes store variationer i kemisk sammensætning og foderværdi af byg. Lignende forhold er mere eller mindre gældende for alle fodermidler. Dette kan bl.a. ses af resultaterne vist i tabel 1 og af de officielle værdier angivet i Statens Foderkontrols Cirkulære af 1976 vedrørende Beregning af handelsfoderstoffernes energetiske værdi. I det følgende skal nogle af disse forhold samt andre forhold knyttet til visse fodermidler omtales.
Tabel 1 |
||||||||||
Kemisk indhold i pct. af tørstof |
||||||||||
Fodermiddel |
Ts, pct |
Aske |
Råprot |
Fedt 1) |
Træstof |
NFE 2) |
LHK 3) |
Mcal 4) |
||
Majs |
87,8 |
1,7 |
10,9 |
4,8 |
2,4 |
80,2 |
72,6 |
4,52 |
||
Vårhvede, Sappo |
86,8 |
1,8 |
16,4 |
3,0 |
2,4 |
76,4 |
68,5 |
4,50 |
||
Rug |
85,4 |
1,8 |
11,2 |
2,6 |
2,3 |
82,1 |
70,4 |
4,42 |
||
Rug, Petkus |
86,3 |
1,9 |
11,0 |
2,4 |
2,5 |
82,2 |
67,8 |
4,34 |
||
Tapiokamel |
88,0 |
7,1 |
4,6 |
1,2 |
5,6 |
81,5 |
72,2 |
4,01 |
||
Tapiokamel |
87,7 |
7,1 |
2,8 |
1,0 |
3,6 |
85,5 |
80,6 |
3,81 |
||
Havre, Astor |
86,5 |
3,0 |
14,8 |
6,6 |
9,8 |
65,8 |
48,9 |
4,69 |
||
Havre, Silva |
90,7 |
2,5 |
17,7 |
7,1 |
10,3 |
62,4 |
46,5 |
4,72 |
||
Majsglutenmel |
90,3 |
1,5 |
64,8 |
8,5 |
0,7 |
24,5 |
21,3 |
5,63 |
||
Majsklid |
87,9 |
2,9 |
11,0 |
8,6 |
7,8 |
69,7 |
38,8 |
4,72 |
||
Majsglutenfoder |
89,9 |
6,5 |
23,4 |
4,6 |
8,6 |
56,9 |
24,5 |
4,54 |
||
Hvedeklid |
88,0 |
4,4 |
18,8 |
6,2 |
7,9 |
62,7 |
34,8 |
4,64 |
||
Havrepolermel |
88,1 |
2,6 |
17,7 |
6,8 |
2,8 |
70,1 |
61,9 |
4,66 |
||
Bygskalmel |
88,5 |
5,0 |
11,8 |
4,6 |
22,1 |
56,5 |
21,8 |
4,50 |
||
Sukker |
99,9 |
- |
- |
- |
- |
100,0 |
98,8 |
3,96 |
||
Sukkerroer, tørrede |
93,1 |
7,5 |
7,1 |
1,1 |
7,2 |
77,1 |
57,9 |
3,92 |
||
Melasse, sukkerroe |
75,4 |
10,5 |
14,2 |
- |
- |
75,3 |
66,3 |
3,83 |
||
Melasse, sukkerrør |
70,6 |
13,7 |
5,1 |
- |
- |
81,2 |
60,6 |
3,59 |
||
Sukkerroeaffald tørret |
90,6 |
6,1 |
11,1 |
2,8 |
20,1 |
59,9 |
4,3 |
4,20 |
||
Grønmel |
90,9 |
9,4 |
17,4 |
3,7 |
28,1 |
41,4 |
6,7 |
4,48 |
||
Lucernegrønmel |
88,0 |
11,5 |
18,4 |
4,4 |
23,2 |
42,5 |
8,6 |
4,40 |
||
Rapskage, Erglu |
92,3 |
6,7 |
34,8 |
15,6 |
12,8 |
30,1 |
11,7 |
5,28 |
||
Rapsskrå, Erglu |
89,3 |
7,9 |
43,7 |
3,6 |
13,0 |
31,8 |
10,3 |
4,75 |
||
Hørfrø |
92,1 |
3,8 |
23,5 |
38,2 |
7,5 |
27,0 |
8,1 |
6,44 |
||
Hørfrøkage |
90,7 |
5,7 |
34,7 |
8,0 |
10,9 |
40,7 |
10,2 |
4,85 |
||
Solsikkekage |
90,6 |
6,0 |
42,3 |
7,8 |
18,4 |
25,5 |
7,5 |
4,92 |
||
Solsikkeskrå |
88,3 |
6,4 |
31,7 |
3,6 |
30,2 |
28,1 |
7,2 |
4,73 |
||
Guarmel |
93,9 |
5,5 |
41,2 |
7,6 |
13,2 |
32,5 |
11,9 |
4,83 |
||
Guarmel |
90,5 |
5,4 |
41,1 |
7,5 |
16,1 |
29,9 |
10,4 |
4,79 |
||
Palmekage |
94,4 |
4,1 |
17,8 |
9,3 |
18,9 |
49,9 |
5,0 |
4,82 |
||
Bomuldsfrøkage |
90,4 |
6,5 |
39,9 |
5,5 |
16,4 |
31,7 |
8,4 |
4,84 |
||
Bomuldsfrøskrå |
89,2 |
6,7 |
42,3 |
2,5 |
15,2 |
33,3 |
9,6 |
4,70 |
||
Vallepulver |
95,6 |
8,4 |
14,1 |
1,1 |
0 |
76,4 |
75,4 |
3,86 |
||
Blodmel |
91,0 |
1,9 |
97,3 |
3,5 |
0 |
-2,7 |
- |
5,97 |
||
Kødbenmel |
93,5 |
32,5 |
52,6 |
10,8 |
0 |
4,1 |
- |
4,03 |
||
Tørgær |
92,9 |
7,2 |
48,9 |
3,1 |
0,3 |
40,5 |
18,1 |
4,70 |
||
Flydende gær |
15,2 |
6,7 |
50,8 |
3,7 |
0,4 |
38,4 |
11,6 |
4,84 |
||
Mask |
90,0 |
3,1 |
30,9 |
9,4 |
13,0 |
43,6 |
11,1 |
5,20 |
||
Maltspirer |
85,7 |
7,0 |
35,1 |
3,6 |
13,7 |
40,6 |
10,3 |
4,68 |
||
1) Fedt bestemt efter Stoldts metode
2) NFE = kvælstoffrie ekstraktstoffer
3) LHK = let hydrolyserbare kulhydrater (stivelse)
4) Brutto-energi/kg tørstof (1 Mcal = 1000 kcal)
Tabel 1 - fortsat |
||||||||||
Fordøjelighedskoefficienter og middelfejl *) |
||||||||||
Fodermiddel |
Råprot |
Fedt 1) |
Træstof |
NFE 2) |
LHK 3) |
Brutto- energi |
Indhold af OE 5) |
FEs/100 kg ts |
||
Majs |
83 ±5,3 |
66 ±9,2 |
92 ±14,8 |
96 ±0,6 |
100 ±0,5 |
90 ±1,9 |
3,98 ±0,08 |
137 |
||
Vårhvede, Sappo |
86 ±3,3 |
48 ±8,6 |
19 ±8,0 |
94 ±0,7 |
100 ±0,2 |
87 ±1,4 |
3,82 ±0,06 |
131 |
||
Rug |
73 ±0,9 |
18 ±3,7 |
23 ±4,5 |
93 ±0,2 |
100 ±0,0 |
84 ±0,3 |
3,63 ±0,01 |
123 |
||
Rug, Petkus |
73 ±2,3 |
18 ±4,7 |
38 ±5,8 |
94 ±0,6 |
99 ±0,2 |
84 ±1,0 |
3,59 ±0,04 |
121 |
||
Tapiokamel |
53 ±9,3 |
15 ±15,9 |
40 ±10,8 |
95 ±0,9 |
100 ±0,1 |
86 ±1,6 |
3,42 ±0,06 |
115 |
||
Tapiokamel |
32 ±19,4 |
26 ±21,2 |
53 ±6,7 |
97 ±0,4 |
100 ±0,1 |
90 ±1,6 |
3,42 ±0,06 |
115 |
||
Havre, Astor |
70 ±3,4 |
80 ±5,5 |
3 ±5,2 |
79 ±1,7 |
100 ±0,0 |
69 ±2,1 |
3,12 ±0,09 |
102 |
||
Havre, Silva |
85 ±5,5 |
78 ±7,7 |
12 ±9,7 |
73 ±3,3 |
100 ±0,1 |
68 ±3,3 |
3,10 ±0,15 |
102 |
||
Majsglutenmel |
93 ±0,5 |
76 ±2,3 |
- |
99 ±1,3 |
99 ±1,1 |
93 ±0,9 |
4,78 ±0,05 |
170 |
||
Majsklid |
56 ±1,7 |
66 ±2,3 |
39 ±3,4 |
74 ±1,0 |
99 ±0,1 |
67 ±0,9 |
3,12 ±0,04 |
102 |
||
Majsglut.foder |
67 ±1,8 |
65 ±1,0 |
41 ±4,8 |
71 ±2,0 |
99 ±0,2 |
67 ±1,9 |
2,90 ±0,08 |
94 |
||
Hvedeklid |
68 ±2,3 |
59 ±4,2 |
32 ±5,2 |
81 ±1,6 |
99 ±0,2 |
71 ±1,7 |
3,18 ±0,08 |
105 |
||
Havrepolermel |
82 ±1,1 |
79 ±0,8 |
35 ±4,1 |
95 ±0,2 |
100 ±0,0 |
88 ±0,4 |
3,99 ±0,02 |
138 |
||
Bygskalmel |
44 ±9,5 |
58 ±3,9 |
13 ±2,1 |
55 ±2,6 |
99 ±0,1 |
43 ±3,5 |
1,88 ±0,15 |
52 |
||
Sukker |
- |
- |
- |
99 ±0,1 |
100 ±0,0 |
96 ±0,6 |
3,78 ±0,02 |
129 |
||
Sukkerroer, tørrede |
54 ±2,5 |
13 ±12,4 |
71 ±2,7 |
96 ±0,3 |
100 ±0,1 |
86 ±0,7 |
3,35 ±0,02 |
112 |
||
Melasse, sukkerroe |
71 ±7,1 |
- |
- |
90 ±2,9 |
100 ±0,1 |
83 ±5,1 |
3,11 ±0,19 |
102 |
||
Melasse, sukkerrør |
50 ±19,9 |
- |
- |
79 ±2,8 |
99 ±0,3 |
66 ±4,9 |
2,33 ±0,17 |
70 |
||
Sukkerroe- affald, tørret |
32 ±3,6 |
- |
78 ±1,9 |
89 ±1,1 |
89 ±2,3 |
71 ±1,5 |
2,92 ±0,06 |
94 |
||
Grønmel |
30 ±2,1 |
18 ±1,7 |
24 ±2,9 |
45 ±2,5 |
91 ±1,1 |
31 ±2,0 |
1,35 ±0,09 |
30 |
||
Luc.grønmel |
39 ±2,7 |
15 ±0,9 |
34 ±2,2 |
61 ±1,1 |
93 ±1,8 |
43 ±1,6 |
1,82 ±0,07 |
49 |
||
Rapska.,Erglu |
78 ±2,7 |
86 ±2,8 |
46 ±2,5 |
75 ±3,0 |
98 ±1,8 |
75 ±2,1 |
3,73 ±0,10 |
127 |
||
Rapsskr.,Erglu |
72 ±1,1 |
65 ±6,0 |
40 ±2,1 |
68 ±2,8 |
100 ±2,6 |
67 ±1,7 |
2,92 ±0,08 |
94 |
||
Hørfrø |
70 ±1,1 |
47 ±3,2 |
36 ±3,2 |
79 ±1,3 |
94 ±0,8 |
56 ±2,4 |
3,48 ±0,15 |
117 |
||
Hørfrøkage |
74 ±1,8 |
59 ±2,7 |
22 ±3,0 |
76 ±2,5 |
96 ±0,5 |
67 ±1,2 |
3,04 ±0,06 |
99 |
||
Solsikkekage |
78 ±1,7 |
63 ±2,6 |
28 ±2,2 |
72 ±1,8 |
97 ±1,1 |
64 ±1,9 |
2,91 ±0,09 |
94 |
||
Solsikkeskrå |
70 ±2,3 |
70 ±2,3 |
21 ±1,4 |
55 ±2,0 |
97 ±0,3 |
49 ±1,3 |
2,15 ±0,06 |
63 |
||
Guarmel |
69 ±5,7 |
33 ±6,8 |
69 ±6,4 |
96 ±5,0 |
95 ±0,5 |
70 ±3,3 |
3,13 ±0,14 |
103 |
||
Guarmel |
65 ±3,3 |
26 ±3,1 |
67 ±11,1 |
78 ±4,4 |
87 ±6,3 |
62 ±2,0 |
2,71 ±0,08 |
86 |
||
Palmekage |
48 ±2,5 |
78 ±1,2 |
35 ±2,2 |
76 ±2,6 |
84 ±4,1 |
61 ±1,5 |
2,85 ±0,07 |
92 |
||
Bomuldsfrøka. |
68 ±1,1 |
82 ±2,1 |
31 ±2,0 |
57 ±2,0 |
97 ±0,5 |
60 ±0,9 |
2,71 ±0,04 |
86 |
||
Bomuldsfrøskr. |
68 ±0,5 |
50 ±8,0 |
16 ±2,8 |
56 ±1,4 |
98 ±0,1 |
56 ±1,2 |
2,39 ±0,06 |
73 |
||
Vallepulver |
78 ±2,6 |
27 ±17,5 |
0 |
97 ±0,5 |
99 ±0,1 |
90 ±1,2 |
3,39 ±0,04 |
113 |
||
Blodmel |
73 ±1,6 |
68 ±12,4 |
0 |
- |
- |
73 ±2,4 |
3,78 ±0,13 |
129 |
||
Kødbenmel |
72 ±1,6 |
21 ±6,0 |
0 |
- |
- |
61 ±3,1 |
2,16 ±0,12 |
63 |
||
Tørgær |
82 ±1,6 |
51 ±10,6 |
- |
97 ±2,7 |
100 ±0,3 |
88 ±2,2 |
3,83 ±0,10 |
131 |
||
Flydende gær |
85 ±1,7 |
10 ±13,3 |
- |
97 ±4,9 |
98 ±0,4 |
82 ±3,0 |
3,63 ±0,14 |
123 |
||
Mask |
70 ±2,1 |
54 ±1,5 |
24 ±4,5 |
65 ±1,7 |
98 ±0,4 |
59 ±1,8 |
2,90 ±0,09 |
94 |
||
Maltspirer |
40 ±4,1 |
7 ±4,2 |
32 ±4,7 |
72 ±1,8 |
95 ±0,6 |
48 ±2,3 |
2,12 ±0,10 |
62 |
||
5) OE =
*) angiver middeltallets spredning
Rapskager og -skrå
De undersøgte partier er fremstillet af den tyske sort Erglu, som har et lavt indhold af glukosinolater og erucasyre (double-low). Endvidere viser analyserne, at proteinets aminosyresammensætning er god.
Forsøgene viste, at rapsskråens foderværdi var noget mindre end hidtil antaget. Råproteinets fordøjelighed var 10 procentenheder lavere og indholdet af FEs var 13 færre pr. 100 kg tørstof end den officielle værdi. Årsagerne til denne lave foderværdi er uden tvivl rapsskråens relativt høje indhold af træstof (13,0 pct. i tørstoffet) og tannin (3,7 pct. i tørstoffet) samt det lave indhold af LHK i NFE-fraktionen (32,5 pct. af NFE).
Rapskagerne havde en noget større foderværdi, men det høje indhold affedt (15,6 pct. af tørstof) bevirker, som omtalt i 286. meddelelse, at svinenes rygspæk bliver blødt. Resultaterne af produktionsforsøgene med rapsskrå og rapskager er omtalt i 244., 263. og 286. meddelelse fra Statens Husdyrbrugsforsøg.
Hørfrø og kødbenmel
Råproteinets og råfedtets fordøjelighed og indholdet af FEs i hørfrø og kødbenmel er betydeligt mindre end den officielle værdi. En af forklaringerne på, at man tidligere har beregnet et større indhold af FEs i disse fodermidler er, at man har bestemt indholdet af råfedt i foder og fæces ved æterekstraktion. Ved æterekstraktion finder man navnlig i fæces for lidt råfedt, fordi den del af fedtsyrerne, der er bundet til mineraler, er uopløselig i æter.
Ved fordøjelighedsforsøgene bestemmes råfedt efter Stoldts metode. Ved denne metode udføres der en saltsyrehydrolyse forud for æterekstraktionen. Herved bliver de bundne fedtsyrer frigjort, og man finder følgelig mere råfedt i fæces. Dette resulterer i en lavere, men rigtigere fordøjelighed af råfedt jævnfør tabel 2.
Tabel 2. Analysemetodens betydning for råfedtets beregnede fordøjelighed i kødbenmel |
|||||
|
Fundet ved forsøg |
||||
Officiel værdi |
Æterekstraktion |
Stoldts metode |
|||
pct. fordøjelig |
92 |
87 |
21 |
||
Forskellen mellem 87 og 21 procents fordøjelighed svarer i dette forsøg til 27 FEs pr. 100 kg tørstof eller ca. 25 FEs pr. 100 kg kødbenmel.
Indholdet af FEs anført i tabel 1 er uafhængig af fedtanalysemetoden, idet det er beregnet på grundlag af kalorimetriske analyser.
Roe- og rørmelasse
Forsøgene viser, at roemelasse har et betydeligt større indhold af FEs end rørmelasse. En del af forklaringen herpå findes i NFE-fraktionens sammensætning jævnfør tabel 3. Roemelassen har det største indhold af LHK, og rørmelassen har det største indhold af hemicellulose (NFE - LHK). LHK er næsten 100 pct. fordøjelig, hvorimod kun omkring 20 pct. af hemicellulosen (NFE - LHK) er fordøjelig.
Tabel 3. |
NFE-fraktionens sammensætning og fordøjelighed i henholdsvis roe- og rørmelasse |
|||
Roemelasse |
Rørmelasse |
|||
pct. LHK i NFE |
88 |
75 |
||
pct. NFE fordøjet |
90 |
79 |
||
pct. LHK fordøjet |
100 |
99 |
||
pct. (NFE - LHK) fordøjet |
22 |
20 |
||
Guarmel
Guarmel er et biprodukt af galactomanan (guargummi) -udvinding fra guarplantens frø (Cyamopsis tetragonoloba). Guarmel er et proteinrigt foderrmiddel. Proteinet har en udmærket aminosyresammensætning, men indeholder forskellige ukendte giftige stoffer (Feldheim & Stamm, 1976). Forsøgsgrisene fik kraftig diarré og mistede ædelysten. Guarmelet i sin nuværende form må derfor anses for uegnet som foder til svin.
Flydende gær og tørgær
Flydende gær og tørgær er biprodukter fra ølfremstillingen. De har en relativ høj foderværdi, og proteinet er af fortrinlig kvalitet. Dertil kommer et højt indhold af B-vitaminer. Anvendelse af flydende gær i praksis forudsætter dog, at holdbarheden sikres ved varmebehandling eller tilsætning af et konserveringsmiddel.
I nærværende forsøg blev grisene fodret med flydende gær tilsat propionsyre. Grisene vejede 50-70 kg og fik 14 liter flydende gær dagligt. Forsøget forløb fuldstændig normalt.