24. januar 1980

Meddelelse Nr. 301

Fodermidlernes værdi til svin - 12. fodermidlernes fordøjelighed og indhold af omsættelig energi

Sammendrag

Der er udført fordøjeligheds- og balanceforsøg med 39 forskellige foderpartier. De foreliggende resultater er angivet som tørstoffets kemiske sammensætning, næringsstoffernes fordøjelighed, fodermidlernes indhold af omsættelig energi og FEs. Visse forhold vedrørende resultaterne fra forsøgene med rapskager og -skrå, hørfrø og kødbenmel, roe- og rørmelasse, guarmel samt flydende gær og tørgær er kommenteret. 

Indledning

De første resultater fra den fortløbende undersøgelse af fodermidlernes fordøjelighed, indhold af omsættelig energi og foderenheder til svin blev publiceret i 126. og 186. meddelelse. I fortsættelse heraf foreligger der nu resultater fra yderligere 39 foderpartier. 

Materialer og metoder

Fordøjeligheden af næringsstofferne og indholdet af omsættelig energi er bestemt ved anvendelse af enten den direkte metode, differensmetoden, eller regressionsmetoden afhængig af fodermidlets art og sammensætning. Disse metoder og forsøgsarbejdets udførelse iøvrigt er nærmere beskrevet i 37., 39. og 126. meddelelse fra Statens Husdyrbrugsforsøg. 

Det skal dog tilføjes, at forsøgene nu tilstræbes udført med sogrise, hvorved det bliver muligt at opsamle urinen gennem Foley katetre indlagt i urinblæren. På denne måde opnås en mere effektiv separation af urin og gødning samtidig med, at tabet af ammoniak fra urinen reduceres. Dette forøger sikkerheden ved bestemmelse af kvælstofbalancerne og foderets indhold af omsættelig energi

Resultater

Resultaterne fra fordøjeligheds- og balanceforsøg med 39 forskellige foderpartier er angivet i tabel 1. 

I 255. meddelelse blev det dokumenteret, at der findes store variationer i kemisk sammensætning og foderværdi af byg. Lignende forhold er mere eller mindre gældende for alle fodermidler. Dette kan bl.a. ses af resultaterne vist i tabel 1 og af de officielle værdier angivet i Statens Foderkontrols Cirkulære af 1976 vedrørende Beregning af handelsfoderstoffernes energetiske værdi. I det følgende skal nogle af disse forhold samt andre forhold knyttet til visse fodermidler omtales. 

Tabel 1

Kemisk indhold i pct. af tørstof

Fodermiddel

Ts, pct

Aske

Råprot

Fedt 1)

Træstof

NFE 2)

LHK 3)

Mcal 4)

Majs

87,8

1,7

10,9

4,8

2,4

80,2

72,6

4,52

Vårhvede,

Sappo

86,8

1,8

16,4

3,0

2,4

76,4

68,5

4,50

Rug

85,4

1,8

11,2

2,6

2,3

82,1

70,4

4,42

Rug, Petkus

86,3

1,9

11,0

2,4

2,5

82,2

67,8

4,34

Tapiokamel

88,0

7,1

4,6

1,2

5,6

81,5

72,2

4,01

Tapiokamel

87,7

7,1

2,8

1,0

3,6

85,5

80,6

3,81

Havre, Astor

86,5

3,0

14,8

6,6

9,8

65,8

48,9

4,69

Havre, Silva

90,7

2,5

17,7

7,1

10,3

62,4

46,5

4,72

Majsglutenmel

90,3

1,5

64,8

8,5

0,7

24,5

21,3

5,63

Majsklid

87,9

2,9

11,0

8,6

7,8

69,7

38,8

4,72

Majsglutenfoder

89,9

6,5

23,4

4,6

8,6

56,9

24,5

4,54

Hvedeklid

88,0

4,4

18,8

6,2

7,9

62,7

34,8

4,64

Havrepolermel

88,1

2,6

17,7

6,8

2,8

70,1

61,9

4,66

Bygskalmel

88,5

5,0

11,8

4,6

22,1

56,5

21,8

4,50

Sukker

99,9

-

-

-

-

100,0

98,8

3,96

Sukkerroer,

tørrede

93,1

7,5

7,1

1,1

7,2

77,1

57,9

3,92

Melasse, sukkerroe

75,4

10,5

14,2

-

-

75,3

66,3

3,83

Melasse,

sukkerrør

70,6

13,7

5,1

-

-

81,2

60,6

3,59

Sukkerroeaffald

tørret

90,6

6,1

11,1

2,8

20,1

59,9

4,3

4,20

Grønmel

90,9

9,4

17,4

3,7

28,1

41,4

6,7

4,48

Lucernegrønmel

88,0

11,5

18,4

4,4

23,2

42,5

8,6

4,40

Rapskage, Erglu

92,3

6,7

34,8

15,6

12,8

30,1

11,7

5,28

Rapsskrå, Erglu

89,3

7,9

43,7

3,6

13,0

31,8

10,3

4,75

Hørfrø

92,1

3,8

23,5

38,2

7,5

27,0

8,1

6,44

Hørfrøkage

90,7

5,7

34,7

8,0

10,9

40,7

10,2

4,85

Solsikkekage

90,6

6,0

42,3

7,8

18,4

25,5

7,5

4,92

Solsikkeskrå

88,3

6,4

31,7

3,6

30,2

28,1

7,2

4,73

Guarmel

93,9

5,5

41,2

7,6

13,2

32,5

11,9

4,83

Guarmel

90,5

5,4

41,1

7,5

16,1

29,9

10,4

4,79

Palmekage

94,4

4,1

17,8

9,3

18,9

49,9

5,0

4,82

Bomuldsfrøkage

90,4

6,5

39,9

5,5

16,4

31,7

8,4

4,84

Bomuldsfrøskrå

89,2

6,7

42,3

2,5

15,2

33,3

9,6

4,70

Vallepulver

95,6

8,4

14,1

1,1

0

76,4

75,4

3,86

Blodmel

91,0

1,9

97,3

3,5

0

-2,7

-

5,97

Kødbenmel

93,5

32,5

52,6

10,8

0

4,1

-

4,03

Tørgær

92,9

7,2

48,9

3,1

0,3

40,5

18,1

4,70

Flydende gær

15,2

6,7

50,8

3,7

0,4

38,4

11,6

4,84

Mask

90,0

3,1

30,9

9,4

13,0

43,6

11,1

5,20

Maltspirer

85,7

7,0

35,1

3,6

13,7

40,6

10,3

4,68

1) Fedt bestemt efter Stoldts metode

2) NFE = kvælstoffrie ekstraktstoffer

3) LHK = let hydrolyserbare kulhydrater (stivelse)

4) Brutto-energi/kg tørstof (1 Mcal = 1000 kcal)

Tabel 1 - fortsat

Fordøjelighedskoefficienter og middelfejl *)

Fodermiddel

Råprot

Fedt 1)

Træstof

NFE 2)

LHK 3)

Brutto-

energi

Indhold

af OE 5)

FEs/100

kg ts

Majs

83 ±5,3

66 ±9,2

92 ±14,8

96 ±0,6

100 ±0,5

90 ±1,9

3,98 ±0,08

137

Vårhvede,

Sappo

 

86 ±3,3

 

48 ±8,6

 

19 ±8,0

 

94 ±0,7

 

100 ±0,2

 

87 ±1,4

 

3,82 ±0,06

 

131

Rug

73 ±0,9

18 ±3,7

23 ±4,5

93 ±0,2

100 ±0,0

84 ±0,3

3,63 ±0,01

123

Rug, Petkus

73 ±2,3

18 ±4,7

38 ±5,8

94 ±0,6

99 ±0,2

84 ±1,0

3,59 ±0,04

121

Tapiokamel

53 ±9,3

15 ±15,9

40 ±10,8

95 ±0,9

100 ±0,1

86 ±1,6

3,42 ±0,06

115

Tapiokamel

32 ±19,4

26 ±21,2

53 ±6,7

97 ±0,4

100 ±0,1

90 ±1,6

3,42 ±0,06

115

Havre, Astor

70 ±3,4

80 ±5,5

3 ±5,2

79 ±1,7

100 ±0,0

69 ±2,1

3,12 ±0,09

102

Havre, Silva

85 ±5,5

78 ±7,7

12 ±9,7

73 ±3,3

100 ±0,1

68 ±3,3

3,10 ±0,15

102

Majsglutenmel

93 ±0,5

76 ±2,3

-

99 ±1,3

99 ±1,1

93 ±0,9

4,78 ±0,05

170

Majsklid

56 ±1,7

66 ±2,3

39 ±3,4

74 ±1,0

99 ±0,1

67 ±0,9

3,12 ±0,04

102

Majsglut.foder

67 ±1,8

65 ±1,0

41 ±4,8

71 ±2,0

99 ±0,2

67 ±1,9

2,90 ±0,08

94

Hvedeklid

68 ±2,3

59 ±4,2

32 ±5,2

81 ±1,6

99 ±0,2

71 ±1,7

3,18 ±0,08

105

Havrepolermel

82 ±1,1

79 ±0,8

35 ±4,1

95 ±0,2

100 ±0,0

88 ±0,4

3,99 ±0,02

138

Bygskalmel

44 ±9,5

58 ±3,9

13 ±2,1

55 ±2,6

99 ±0,1

43 ±3,5

1,88 ±0,15

52

Sukker

-

-

-

99 ±0,1

100 ±0,0

96 ±0,6

3,78 ±0,02

129

Sukkerroer,

tørrede

 

54 ±2,5

 

13 ±12,4

 

71 ±2,7

 

96 ±0,3

 

100 ±0,1

 

86 ±0,7

 

3,35 ±0,02

 

112

Melasse,

sukkerroe

 

71 ±7,1

 

-

 

-

 

90 ±2,9

 

100 ±0,1

 

83 ±5,1

 

3,11 ±0,19

 

102

Melasse,

sukkerrør

 

50 ±19,9

 

-

 

-

 

79 ±2,8

 

99 ±0,3

 

66 ±4,9

 

2,33 ±0,17

 

70

Sukkerroe-

affald, tørret

 

32 ±3,6

 

-

 

78 ±1,9

 

89 ±1,1

 

89 ±2,3

 

71 ±1,5

 

2,92 ±0,06

 

94

Grønmel

30 ±2,1

18 ±1,7

24 ±2,9

45 ±2,5

91 ±1,1

31 ±2,0

1,35 ±0,09

30

Luc.grønmel

39 ±2,7

15 ±0,9

34 ±2,2

61 ±1,1

93 ±1,8

43 ±1,6

1,82 ±0,07

49

Rapska.,Erglu

78 ±2,7

86 ±2,8

46 ±2,5

75 ±3,0

98 ±1,8

75 ±2,1

3,73 ±0,10

127

Rapsskr.,Erglu

72 ±1,1

65 ±6,0

40 ±2,1

68 ±2,8

100 ±2,6

67 ±1,7

2,92 ±0,08

94

Hørfrø

70 ±1,1

47 ±3,2

36 ±3,2

79 ±1,3

94 ±0,8

56 ±2,4

3,48 ±0,15

117

Hørfrøkage

74 ±1,8

59 ±2,7

22 ±3,0

76 ±2,5

96 ±0,5

67 ±1,2

3,04 ±0,06

99

Solsikkekage

78 ±1,7

63 ±2,6

28 ±2,2

72 ±1,8

97 ±1,1

64 ±1,9

2,91 ±0,09

94

Solsikkeskrå

70 ±2,3

70 ±2,3

21 ±1,4

55 ±2,0

97 ±0,3

49 ±1,3

2,15 ±0,06

63

Guarmel

69 ±5,7

33 ±6,8

69 ±6,4

96 ±5,0

95 ±0,5

70 ±3,3

3,13 ±0,14

103

Guarmel

65 ±3,3

26 ±3,1

67 ±11,1

78 ±4,4

87 ±6,3

62 ±2,0

2,71 ±0,08

86

Palmekage

48 ±2,5

78 ±1,2

35 ±2,2

76 ±2,6

84 ±4,1

61 ±1,5

2,85 ±0,07

92

Bomuldsfrøka.

68 ±1,1

82 ±2,1

31 ±2,0

57 ±2,0

97 ±0,5

60 ±0,9

2,71 ±0,04

86

Bomuldsfrøskr.

68 ±0,5

50 ±8,0

16 ±2,8

56 ±1,4

98 ±0,1

56 ±1,2

2,39 ±0,06

73

Vallepulver

78 ±2,6

27 ±17,5

0

97 ±0,5

99 ±0,1

90 ±1,2

3,39 ±0,04

113

Blodmel

73 ±1,6

68 ±12,4

0

-

-

73 ±2,4

3,78 ±0,13

129

Kødbenmel

72 ±1,6

21 ±6,0

0

-

-

61 ±3,1

2,16 ±0,12

63

Tørgær

82 ±1,6

51 ±10,6

-

97 ±2,7

100 ±0,3

88 ±2,2

3,83 ±0,10

131

Flydende gær

85 ±1,7

10 ±13,3

-

97 ±4,9

98 ±0,4

82 ±3,0

3,63 ±0,14

123

Mask

70 ±2,1

54 ±1,5

24 ±4,5

65 ±1,7

98 ±0,4

59 ±1,8

2,90 ±0,09

94

Maltspirer

40 ±4,1

7 ±4,2

32 ±4,7

72 ±1,8

95 ±0,6

48 ±2,3

2,12 ±0,10

62

5) OE = omsættelig energi bestemt kalorimetrisk (og middelfejl Mcal/kg tørstof)

*) angiver middeltallets spredning

Rapskager og -skrå

De undersøgte partier er fremstillet af den tyske sort Erglu, som har et lavt indhold af glukosinolater og erucasyre (double-low). Endvidere viser analyserne, at proteinets aminosyresammensætning er god. 

Forsøgene viste, at rapsskråens foderværdi var noget mindre end hidtil antaget. Råproteinets fordøjelighed var 10 procentenheder lavere og indholdet af FEs var 13 færre pr. 100 kg tørstof end den officielle værdi. Årsagerne til denne lave foderværdi er uden tvivl rapsskråens relativt høje indhold af træstof (13,0 pct. i tørstoffet) og tannin (3,7 pct. i tørstoffet) samt det lave indhold af LHK i NFE-fraktionen (32,5 pct. af NFE).

Rapskagerne havde en noget større foderværdi, men det høje indhold affedt (15,6 pct. af tørstof) bevirker, som omtalt i 286. meddelelse, at svinenes rygspæk bliver blødt. Resultaterne af produktionsforsøgene med rapsskrå og rapskager er omtalt i 244., 263. og 286. meddelelse fra Statens Husdyrbrugsforsøg. 

Hørfrø og kødbenmel

Råproteinets og råfedtets fordøjelighed og indholdet af FEs i hørfrø og kødbenmel er betydeligt mindre end den officielle værdi. En af forklaringerne på, at man tidligere har beregnet et større indhold af FEs i disse fodermidler er, at man har bestemt indholdet af råfedt i foder og fæces ved æterekstraktion. Ved æterekstraktion finder man navnlig i fæces for lidt råfedt, fordi den del af fedtsyrerne, der er bundet til mineraler, er uopløselig i æter. 

Ved fordøjelighedsforsøgene bestemmes råfedt efter Stoldts metode. Ved denne metode udføres der en saltsyrehydrolyse forud for æterekstraktionen. Herved bliver de bundne fedtsyrer frigjort, og man finder følgelig mere råfedt i fæces. Dette resulterer i en lavere, men rigtigere fordøjelighed af råfedt jævnfør tabel 2. 

Tabel 2. Analysemetodens betydning for råfedtets beregnede fordøjelighed i kødbenmel

 

Fundet ved forsøg

Officiel værdi

Æterekstraktion

Stoldts metode

pct. fordøjelig

92

87

21

Forskellen mellem 87 og 21 procents fordøjelighed svarer i dette forsøg til 27 FEs pr. 100 kg tørstof eller ca. 25 FEs pr. 100 kg kødbenmel. 

Indholdet af FEs anført i tabel 1 er uafhængig af fedtanalysemetoden, idet det er beregnet på grundlag af kalorimetriske analyser. 

Roe- og rørmelasse

Forsøgene viser, at roemelasse har et betydeligt større indhold af FEs end rørmelasse. En del af forklaringen herpå findes i NFE-fraktionens sammensætning jævnfør tabel 3. Roemelassen har det største indhold af LHK, og rørmelassen har det største indhold af hemicellulose (NFE - LHK). LHK er næsten 100 pct. fordøjelig, hvorimod kun omkring 20 pct. af hemicellulosen (NFE - LHK) er fordøjelig.

Tabel 3.

NFE-fraktionens sammensætning og fordøjelighed i henholdsvis roe- og rørmelasse

Roemelasse

Rørmelasse

pct. LHK i NFE

88

75

pct. NFE fordøjet

90

79

pct. LHK fordøjet

100

99

pct. (NFE - LHK) fordøjet

22

20

Guarmel

Guarmel er et biprodukt af galactomanan (guargummi) -udvinding fra guarplantens frø (Cyamopsis tetragonoloba). Guarmel er et proteinrigt foderrmiddel. Proteinet har en udmærket aminosyresammensætning, men indeholder forskellige ukendte giftige stoffer (Feldheim & Stamm, 1976). Forsøgsgrisene fik kraftig diarré og mistede ædelysten. Guarmelet i sin nuværende form må derfor anses for uegnet som foder til svin. 

Flydende gær og tørgær

Flydende gær og tørgær er biprodukter fra ølfremstillingen. De har en relativ høj foderværdi, og proteinet er af fortrinlig kvalitet. Dertil kommer et højt indhold af B-vitaminer. Anvendelse af flydende gær i praksis forudsætter dog, at holdbarheden sikres ved varmebehandling eller tilsætning af et konserveringsmiddel.

I nærværende forsøg blev grisene fodret med flydende gær tilsat propionsyre. Grisene vejede 50-70 kg og fik 14 liter flydende gær dagligt. Forsøget forløb fuldstændig normalt.


Institution: Statens Husdyrbrugsforsøg

Forfatter: A. Just, Henry Jørgensen

Udgivet: 24. januar 1980

Fagområde: Ernæring