Der er udført et vinter- og et sommerforsøg, hvor 40 pct. af byggen blev erstattet med kolbemajs. Grisene, som fik kolbemajs, kunne ikke følge normen, og den daglige tilvækst er derfor blevet lavere end for normalholdet. Der skulle 2 kg kolbemajs til at erstatte 1 kg byg i vinterforsøget, men 2,4 kg i sommerforsøget. Kødindholdet var ens for de to hold.
I sommerforsøget påvirkede fodringen med kolbemajs ikke smagsegenskaberne i hverken bacon eller koteletter. Kolbemajs gav højere jodtal end byg, d.v.s. blødere rygspæk.
I vinterforsøget, hvor kolbemajsen blev kombineret med gærfløde, blev smagen i bacon påvirket i negativ retning. Der blev ikke fundet forskel i smagen i koteletter. Jodtalsbestemmelsen viste, at kolbemajs gav højere jodtal i rygspæk end byg, og at denne virkning blev ophævet, når der blev givet gærfløde.
Indledning
Resultaterne i 333. Meddelelse fra Statens Husdyrbrugsforsøg viser, at 2 kg kolbemajs har erstattet ca. 1 kg byg. Dette forsøg blev udført i vinteren 1979-1980. Det er også omtalt, at resten af ensilagen, der d. 11/4 1980 blev sækket op i 0,1 mm tykke plastiksække, blev benyttet i et forsøg, der blev iværksat i maj 1980. Nærværende meddelelse omfatter resultaterne af dette fodringsforsøg på Trollesminde samt resultaterne fra smagsbedømmelsen af bacon og koteletter fra såvel vinter-som sommerforsøget med kolbemajs.
Materiale og metoder
Kolbemajsen
Da siloen med kolbemajsen blev åbnet 28/3 1980, var ensilagen af
prima kvalitet, men tog hurtigt varme. Kolbemajsen holdt sig
derimod godt i plastiksækkene. Indholdet i en sæk svarede til 1-2
dages forbrug. Kolbemajsen til hold 2 erstattede ca. 40 pct. af
byggen til hold 1. Sammensætningen af foderblandingerne samt det
kemiske indhold af såvel blandinger som kolbemajs fremgår af tabel
1. På grund af kolbemajsens lave proteinindhold er der givet ekstra
tilskud af sojaskrå til hold 2. Kolbemajsens sammensætning var den
samme som i vinterforsøget, bortset fra lysinindholdet, der var
lavere. Foderblanding og kolbemajs er udvejet hver for sig og givet
tørt to gange dagligt.
Tabel 1. Sammensætning af foderblandinger og kolbemajs |
|||||||||
Hold |
1 |
2 |
|||||||
Periode, kg |
20-50 |
50-90 |
20-50 |
50-90 |
Kolbemajs |
||||
Sojaskrå, pct. |
24,0 |
12,0 |
35,0 |
22,0 |
- |
||||
Byg, pct. |
73,5 |
85,4 |
61,3 |
74,1 |
- |
||||
Kridt, pct. |
0,8 |
0,8 |
1,1 |
1,2 |
- |
||||
Dicalciumfosfat, pct. |
1,1 |
1,2 |
1,7 |
1,8 |
- |
||||
Kogsalt, pct. |
0,4 |
0,4 |
0,6 |
0,6 |
- |
||||
Vitamin- og mikromin., pct. |
0,2 |
0,2 |
0,3 |
0,3 |
- |
||||
Pct. tørstof |
86,7 |
85,9 |
86,8 |
86,5 |
44,9 |
||||
I pct. af tørstof: |
|||||||||
Protein |
23,6 |
17,9 |
27,8 |
21,8 |
10,1 |
||||
Fedt |
2,1 |
2,2 |
1,9 |
2,1 |
3,2 |
||||
Træstof |
5,4 |
4,8 |
5,2 |
5,0 |
7,7 |
||||
Aske |
5,5 |
4,9 |
6,7 |
6,0 |
2,1 |
||||
NFE |
63,4 |
70,2 |
58,4 |
65,1 |
76,9 |
||||
FEs pr. kg foder |
1,04 |
1,01 |
1,04 |
1,02 |
0,49 |
||||
g ford. protein pr. kg |
172 |
126 |
206 |
158 |
27 |
||||
g ford. lysin pr. kg |
8,2 |
5,6 |
10,6 |
7,8 |
0,6 |
||||
Smagsegenskaberne
Slagteriernes Forskningsinstitut har bedømt fodermidlernes indflydelse på slagtekroppens smag og holdbarhed. Karakterskalaen for smagsegenskaberne i bacon og koteletter går fra +5 (ideel) til -5 (slet) med 0 = hverken god eller dårlig.
Foderets sammensætning
Tabel 2 viser, hvor meget foder der er givet pr. FEs.
Tabel 2. Fodermængder pr. FEs |
|||
Perioden 20-50 kg: |
|||
kg foderblanding |
0,96 |
0,69 |
|
kg kolbemajs |
- |
0,57 |
|
Perioden 50-90 kg: |
|||
kg foderblanding |
0,99 |
0,64 |
|
kg kolbemajs |
- |
0,71 |
Forsøgets forløb
Hvert hold omfattede 4 stier à 4 grise, der alle blev indkøbt ved en vægt af ca. 22 kg. Overgang til forsøgsfoder gav ingen direkte vanskeligheder, men grisene, som fik kolbemajs, fortærede mindre foder end planlagt og fulgte derved ikke helt normen, isæer i den sidste del af vækstperioden.
I hold 1 døde en gris af tarmslyng ved ca. 50 kg. Der var ingen grise med bemærkninger ved slagtning.
Resultater og diskussion
Tilvækst, foderforbrug og slagtekvalitet
Det fremgår af tabel 3, at grisene på de to hold fortærede samme
daglige fodermængder i perioden indtil 50 kg, men tilvæksten var
lavere, og som en følge deraf var foderforbruget højere for de
grise, der fik kolbemajs i forhold til normalholdet. I perioden
efter 50 kg var der ingen forskel på de to hold.
Tabel 3. Kolbemajs til slagtesvin |
|||
Hold |
1 |
2 |
|
Kornblanding |
Byg |
Byg + kolbemajs |
|
Antal grise |
16 |
16 |
|
Antal grise, udsatte |
1 |
0 |
|
Vægt ved forsøgets beg., kg |
23,9 |
23,9 |
|
Indtil 50 kg: |
|||
FEs pr. gris daglig |
1,63 |
1,64 |
|
Daglig tilvækst, g |
614 |
515 |
|
FEs pr. kg tilvækst |
2,66 |
3,20 |
|
50 kg til slagtning: |
|||
FEs pr. gris daglig |
2,64 |
2,59 |
|
Daglig tilvækst, g |
645 |
649 |
|
FEs pr. kg tilvækst |
4,11 |
4,03 |
|
Hele forsøgsperioden:*) |
|||
FEs pr. gris daglig |
2,21 |
2,16 |
|
Daglig tilvækst, g |
632 |
584 |
|
FEs pr. kg tilvækst |
3,50 |
3,70 |
|
g ford. råprotein pr. FEs |
138 |
136 |
|
g ford. lysin pr. FEs |
6,6 |
6,7 |
|
Foderdage |
104 |
112 |
|
FEs i alt |
229 |
242 |
|
Slagtesvind |
27,5 |
27,6 |
|
Pct. kød (KSA) |
51,3 |
51,6 |
*) Korrigeret til 64,7 kg varm vægt og 27,6 pct. slagtesvind
I hele vækstperioden var det daglige foderforbrug lidt lavere for kolbemajsholdet, og tilvæksten var 48 g lavere pr. dag, mens foderforbruget pr. kg tilvækst var 0,2 FEs større. Antal foderdage var 8 dage større og det totale foderforbrug 13 FEs større for kolbemajsholdet end for bygholdet. Kødindholdet var henholdsvis 51,3 og 51,6 pct., og slagtesvindet var 27,5 og 27,6 pct.
Beregninger viser, at i dette forsøg har 2,4 kg kolbemajs erstattet 1 kg byg, hvorimod der i den tidligere omtalte undersøgelse kun skulle 2 kg kolbemajs til at erstatte 1 kg byg. En af årsagerne til denne forskel kan måske være, at lysinindholdet i kolbemajsen er reduceret i forhold til tidligere.
Smag og jodtal
A. Vinterforsøget (se 333. Meddelelse). Resultaterne fra
smagsbedømmelsen af bacon (tabel 4) viste, at fodringen havde
indflydelse på smagsegenskaberne.
Tabel 4. Smagsegenskaber i bacon samt jodtal i rygspæk |
||||
Hold |
1 |
2 |
3 |
|
Byg + |
Sojaskrå |
Gærfløde |
Gærfløde + kolbemajs |
|
Antal grise |
30 |
29 |
29 |
|
Smagskarakter for: |
||||
Farve (stegt) |
2,1 |
2,2 |
1,9 |
|
Saltsmag |
0,0 |
0,2 |
-0,1 |
|
Egensmag |
0,8 |
0,6 |
-0,2 |
|
Konsistens |
1,5 |
1,6 |
1,4 |
|
Helhedsindtryk |
0,7 |
0,6 |
-0,2 |
|
Jodtal i rygspæk |
59,7 |
56,8 |
59,6 |
For egenskaberne smag og helhedsindtryk afveg hold 3, der var fodret med gærfløde og kolbemajs signifikant fra de to øvrige hold i negativ retning. Der blev ikke fundet forskel mellem hold 1 og 2.
For koteletternes vedkommende havde fodringen ingen signifikant
indflydelse på smagsegenskaberne (tabel 5), dog var der en tendens
til, at kombinationen af gærfløde og kolbemajs gav en lidt ringere
smag, hvilket var i overensstemmelse med bedømmelsen af
bacon.
Tabel 5. Smagsegenskaber i koteletter samt stegesvind |
||||
Hold |
1 |
2 |
3 |
|
Byg + |
Sojaskrå |
Gærfløde |
Gærfløde + kolbemajs |
|
Antal grise |
30 |
29 |
29 |
|
Smagskarakter for: |
||||
Farve (stegt) |
2,3 |
2,2 |
2,2 |
|
Egensmag |
1,0 |
0,7 |
0,5 |
|
Mørhed |
0,6 |
1,0 |
0,3 |
|
Saftighed |
1,9 |
1,8 |
1,8 |
|
Helhedsindtryk |
0,5 |
0,4 |
-0,1 |
|
Stegesvind, pct. |
14,7 |
16,0 |
15,6 |
Der blev ikke fundet forskel i stegesvindet. Der blev ikke fundet kuldeffekt på smagsegenskaberne i hverken bacon eller koteletter.
Ved variansanalysen blev der ikke fundet kønseffekt på
smagsegenskaberne i bacon, men derimod i koteletter. Resultaterne
viste som ventet, at galtgrisene blev bedømt bedre end sogrisene
for samtlige smagsegenskaber. Denne forskel kan antagelig forklares
ud fra, at galtgrisenes højere indhold af
Resultaterne af jodtalsbestemmelsen i rygspæk viste, at de grise, der udover korn var fodret med gærfløde, alene havde et signifikant lavere jodtal end de to øvrige hold. Dette resultat viste således, at gærflødens jodtalssænkende virkning blev opvejet ved blanding med kolbemajs. Variansanalysen viste endvidere en kønseffekt på jodtal, idet galtgrisene havde lavere jodtal end sogrisene, nemlig 56,8 mod 60,6. Dette resultat er i god overensstemmelse med tidligere fundne resultater.
B. Sommerforsøget
Resultaterne fra smagsbedømmelsen viste, at fodringen med
kolbemajs ikke havde indflydelse på smagsegenskaberne i hverken
bacon eller koteletter (tabel 6 og tabel 7).
Tabel 6. Smagsegenskaber i bacon samt jodtal i rygspæk |
|||
Hold |
1 |
2 |
|
Kornblanding |
Byg |
Byg + kolbemajs |
|
Antal grise |
15 |
15 |
|
Smagsegenskaber for: |
|||
Farve (stegt) |
2,2 |
2,2 |
|
Saltsmag |
0,3 |
0,0 |
|
Egensmag |
1,0 |
1,2 |
|
Konsistens |
1,6 |
1,7 |
|
Helhedsindtryk |
0,8 |
1,0 |
|
Jodtal i rygspæk |
58,2 |
59,9 |
Ved sammenligningen af ovennævnte resultater med vinterforsøget, der viste, at kolbemajs i kombination med gærfløde påvirkede smagen i bacon i negativ retning, må der herved kunne konkluderes, at denne effekt skyldes kombinationen af kolbemajs- gærfløde og ikke kolbemajsen alene.
Der blev fundet en kønseffekt i bacon for egenskaben konsistens,
idet galtgrisene blev bedømt lidt bedre end sogrisene.
Tabel 7. Smagsegenskaber i koteletter samt stegesvind |
|||
Hold |
1 |
2 |
|
Kornblanding |
Byg |
Byg + kolbemajs |
|
Antal grise |
16 |
14 |
|
Smagsegenskaber for: |
|||
Farve (stegt) |
2,5 |
2,5 |
|
Egensmag |
1,5 |
1,7 |
|
Mørhed |
1,8 |
1,9 |
|
Saftighed |
2,2 |
2,2 |
|
Helhedsindtryk |
1,5 |
1,6 |
|
Stegesvind, pct. |
13,5 |
14,0 |
Resultaterne i tabel 6 viser, at det hold, der fik kolbemajs, havde et signifikant højere jodtal end kontrolholdet. I vinterforsøget blev der ikke fundet forskel mellem kontrolholdet og det hold, der fik gærfløde + kolbemajs. Dette må forklares ved, at gærflødens jodtalssænkende effekt har gjort sig gældende, således at de to hold kom til at ligge på samme niveau. Kolbemajs giver altså ligesom majs højere jodtal i rygspæk, d.v.s. blødere rygspæk.