8. december 1981

Meddelelse Nr. 394

Svingninger i indholdet af tilskudsfoder til slagtesvin

Sammendrag

Et hold grise fik en foderblanding indeholdende normale mængder protein og aminosyrer i perioden 20-90 kg. Tre andre hold fik i gennemsnit samme blanding, men i to uger reduceredes mængden af tilskudsfoder med henholdsvis 15, 30 og 45 pct., hvorpå der i to uger fandt en tilsvarende forøgelse sted. Denne svingning omkring gennemsnittet, der opnåedes ved at ombytte byg og sojaskrå, fortsatte i hele vækstperioden. Samtlige grise fik hver dag de normale mængder af foderenheder. 

Den daglige tilvækst reduceredes eller forøgedes i takt med svingningerne i foderets indhold af tilskudsfoder. For hele vækstperioden var der imidlertid kun ringe forskel på den gennemsnitlige daglige tilvækst, ligesom foderforbruget og slagtekvaliteten var næsten ens for de to hold. 

Indledning

Svinefoderblandingers proteinindhold kan variere fra parti til parti. Formålet med nærværende forsøg har derfor været at undersøge hvor store variationer, der kan tillades, uden at produktionsresultaterne forringes væsentligt. Det skal bemærkes, at forsøgene var planlagt således, at en reduktion i proteinindholdet i en periode på to uger kompenseredes af en tilsvarende forøgelse i to uger. Derved skulle det gennemsnitlige proteinindhold i hele vækstperioden blive ens for samtlige hold. 

Forsøgsmetodik

Forsøget omfattede 4 hold. Der blev i alt indsat 10 kuld à 4 sogrise plus 4 galte på forsøgsstationen Sjælland II, hvor grisene fodredes individuelt. 

Foderet til hold 1 indeholdt sojaskrå som eneste proteintilskudsfoder, der udgjorde henholdsvis 24 og 12 pct. før og efter 50 kg. Hold 2, 3 og 4 fik i gennemsnit samme foderblanding som hold 1, men i to uger reduceredes mængden af tilskudsfoder med henholdsvis 15, 30 og 45 pct., og i de følgende to uger fandt der en tilsvarende forøgelse sted, som vist i figur 1. Denne svingning omkring gennemsnittet fortsatte i intervaller på to uger i hele perioden 20-90 kg.

Alle grise fik hver dag de normale mængder af foderenheder, mineralstoffer og vitaminer.

Figur 1. Foderets indhold af sojaskrå og byg

Foderets sammensætning

Tabel 1 viser sammensætningen af den anvendte byg og sojaskrå. De fordøjelige mængder af protein og aminosyrer er beregnet ved at multiplicere de ved analysen fundne totale mængder med fordøjelighedskoefficienterne for protein (total N x 6,25). For byg og sojaskrå er henholdsvis benyttet faktorerne 78 og 89.

Tabel 1. Analyse af byg og sojaskrå

Fodermiddel

Byg

Sojaskrå

Tørstof, pct.

87,1

87,8

I pct. af tørstof:

 

 

Råprotein

13,1

46,8

Råfedt

2,3

2,0

Træstof

5,6

9,7

NFE

76,5

35,7

Aske

2,5

5,8

g aminosyre pr. kg tørstof:

 

 

Ford. lysin

3,5

25,7

Ford. treonin

3,3

16,0

Ford. methionin + cystin

3,8

12,3

FEs pr. kg tørstof

1,17

1,30

Tabel 2. Foderets indhold af protein og aminosyrer pr. FEs

Perioder á to uger

1, 3, 5

2, 4, 6

Hold

1

2

3

4

1

2

3

4

20-50 kg:

 

 

 

 

 

 

 

 

g ford. protein

150

140

131

122

150

159

168

177

g ford. lysin

7,5

6,9

6,2

5,5

7,5

8,2

8,8

9,4

g ford. treonin

5,4

5,0

4,6

4,2

5,4

5,7

6,1

6,4

g ford. methionin

2,3

2,2

2,1

2,0

2,3

2,5

2,6

2,7

g ford. cystin

2,6

2,5

2,4

2,3

2,6

2,7

2,8

2,9

50-90 kg:

 

 

 

 

 

 

 

 

g ford. protein

119

114

109

105

119

124

128

133

g ford. lysin

5,3

5,0

4,6

4,3

5,3

5,7

6,0

6,3

g ford. treonin

4,1

3,9

3,7

3,5

4,1

4,3

4,5

4,7

g ford. methionin

1,9

1,8

1,8

1,7

1,9

2,0

2,0

2,1

g ford. cystin

2,2

2,2

2,1

2,0

2,2

2,3

2,3

2,4

Af tabel 2 fremgår, at hold 1 har fået normale mængder protein og aminosyrer. Da proteinet i sojaskrå indeholder større mængder af de essentielle aminosyrer end bygproteinet, virker en ombytning af sojaskrå med byg i forskellig grad på foderets indhold af protein og aminosyrer, der dog i alle tilfælde har været stærkt faldende eller stigende i perioder med henholdsvis lavt og højt indhold af sojaskrå. 

Forsøgets forløb

Ligesom i tidligere forsøg med lavt proteinindhold i foderet kneb det for en del grise at følge fodernormen, specielt på hold 4. Da disse perioder kun varede to uger, og derpå blev afløst af perioder med ekstra proteintilskud, påvirkede det dog ikke den gennemsnitlige foderoptagelse. Samtlige grise kunne leveres ved normal slagte vægt.

Resultater og diskussion

Tabel 3. Svingende indhold af tilskudsfoder

Køn

Sogrise

Galte

Hold

1

2

3

4

1

2

3

4

Pct. sojaskrå

100 *)

85/115

70/130

55/145

100

85/115

70/130

55/145

Antal grise

10

10

10

10

10

10

10

10

20-50 kg:

 

 

 

 

 

 

 

 

FEs pr. gris dgl.

1,57

1,57

1,56

1,55

1,56

1,54

1,55

1,57

Daglig tilv., g

640

646

634

612

641

674

631

629

FEs pr. kg tilv.

2,47

2,44

2,47

2,55

2,46

2,30

2,47

2,49

g ford. prot./FEs

149

148

148

147

149

148

148

146

g ford. lysin/FEs

7,5

7,4

7,4

7,4

7,5

7,4

7,4

7,3

50-90 kg:

 

 

 

 

 

 

 

 

FEs pr. gris dgl.

2,64

2,63

2,63

2,64

2,63

2,63

2,63

2,64

Daglig tilv. g

734

750

744

726

821

823

792

795

FEs pr. kg tilv.

3,63

3,53

3,56

3,66

3,23

3,21

3,34

3,32

g ford. prot./FEs

119

120

119

119

120

120

119

120

g ford. lysin/FEs

5,4

5,4

5,4

5,3

5,4

5,4

5,4

5,4

20-90 kg: **)

 

 

 

 

 

 

 

 

FEs pr. gris dgl.

2,14

2,14

2,12

2,12

2,12

2,11

2,11

2,12

Daglig tilv., g

688

701

696

671

730

753

709

713

FEs pr. kg tilv.

3,12

3,07

3,06

3,17

2,91

2,81

2,98

2,97

g ford. prot./FEs

130

129

129

129

130

130

130

129

g ford. lysin/FEs

6,1

6,1

6,1

6,0

6,1

6,1

6,1

6,1

Foderdage

103

99

101

105

96

93

99

98

kg sojaskrå

35

34

34

35

33

31

33

33

kg byg

182

176

178

185

167

163

172

172

Foderbl., FEs

220

212

215

222

202

196

208

207

Leveringsvægt, kg

89,9

89,8

89,4

89,4

90,6

89,6

89,6

90,1

Afregningsvægt, kg

65,2

64,9

64,8

64,4

65,6

64,7

64,9

65,1

Pct. kød (KSA)

53,9

54,2

53,8

53,3

53,0

52,4

52,8

53,4

Opskåret side:

 

 

 

 

 

 

 

 

Forende, kg

8,62

8,67

8,58

8,82

8,70

8,68

8,36

8,82

Brystflæsk, kg

5,16

5,03

5,11

5,10

5,32

5,06

5,17

5,30

Kam, kg

5,57

5,44

5,42

5,31

5,58

5,44

5,71

5,46

Kam, pct. kød

74,1

74,3

73,6

73,1

70,2

70,8

71,1

71,9

Skinke, kg

8,59

8,66

8,64

8,48

8,49

8,60

8,35

8,49

Skinke, pct. kød

81,4

81,2

81,0

80,5

80,0

79,8

80,5

79,6

Kød i alt, kg

18,6

18,5

18,4

17,9

17,9

18,0

18,0

17,9

Kød i alt, pct. ***)

57,1

57,1

56,8

55,8

54,7

55,6

55,4

55,0

*)

Foderets sammensætning: Før 50 kg 24 pct. sojaskrå + 75 pct. byg; efter 50 kg 12 pct. sojaskrå + 88 pct. byg (se fig. 1).

**)

Korrigeret til 64,9 kg slagtevægt og 30,3 pct. slagtesvind.

***)

kg kød x 100/afregningsvægt.

Tabel 3. Svingende indhold af tilskudsfoder - fortsat

Køn

Sogrise + galte

Hold

1

2

3

4

Pct. sojaskrå

100

85/115

70/130

55/145

Antal grise

20

20

20

20

20-50 kg:

 

 

 

 

FEs pr. gris dgl.

1,57

1,56

1,56

1,56

Daglig tilv., g

640

660

632

621

FEs pr. kg tilv.

2,46

2,37

2,47

2,52

g ford. prot./FEs

149

148

147

147

g ford. lysin/FEs

7,5

7,4

7,4

7,3

50-90 kg:

 

 

 

 

FEs pr. gris dgl.

2,64

2,63

2,63

2,64

Daglig tilv. g

777

786

768

761

FEs pr. kg tilv.

3,43

3,37

3,45

3,49

g ford. prot./FEs

120

120

119

119

g ford. lysin/FEs

5,4

5,4

5,4

5,3

20-90 kg: **)

 

 

 

 

FEs pr. gris dgl.

2,13

2,12

2,12

2,12

Daglig tilv., g

709

727

702

692

FEs pr. kg tilv.

3,02

2,94

3,02

3,07

g ford. prot./FEs

130

130

129

129

g ford. lysin/FEs

6,1

6,1

6,1

6,1

Foderdage

99

96

100

101

kg sojaskrå

34

33

34

34

kg byg

175

169

175

178

Foderbl., FEs

211

204

211

214

Leveringsvægt, kg

90,3

89,7

89,5

89,8

Afregningsvægt, kg

65,4

64,8

64,8

64,7

Pct. kød (KSA)

53,5

53,3

53,3

53,3

Opskåret side:

 

 

 

 

Forende, kg

8,66

8,68

8,47

8,82

Brystflæsk, kg

5,24

5,05

5,14

5,20

Kam, kg

5,58

5,44

5,56

5,38

Kam, pct. kød

72,2

72,6

72,4

72,5

Skinke, kg

8,54

8,63

8,50

8,48

Skinke, pct. kød

80,7

80,5

80,7

80,0

Kød i alt, kg

18,3

18,3

18,2

17,9

Kød i alt, pct. ***)

55,9

56,3

56,1

55,4

*)

Foderets sammensætning: Før 50 kg 24 pct. sojaskrå + 75 pct. byg; efter 50 kg 12 pct. sojaskrå + 88 pct. byg (se fig. 1).

**)

Korrigeret til 64,9 kg slagtevægt og 30,3 pct. slagtesvind.

***)

kg kød x 100/afregningsvægt.

Som tidligere nævnt svingede foderets indhold af tilskudsfoder med 15, 30 og 45 pct. for henholdsvis hold 2, 3 og 4. Da sojaskrå blev ombyttet med byg, der også indeholder protein, blev svingningerne i foderets proteinindhold dog kun 6, 12 og 18 pct. i perioden 20-50 og 4, 8 og 12 pct. i perioden 50-90 kg. Det fremgår imidlertid af tabel 1, at sojaskrå har et forholdsvis højere indhold af essentielle aminosyrer end byg. Svingningerne i foderets indhold heraf er derfor større end i proteinindholdet. På grundlag af tallene i tabel 2 har man således beregnet, at foderets indhold af lysin varierede fra 9, 17 og til 25 pct. for hold 2, 3 og 4 i perioden 20-50 kg og fra 6, 13 og til 19 pct. i perioden 50-90 kg.

De vigtigste resultater er anført i tabel 3 for såvel sogrise som galte og sogrise plus galte. Variansanalyser viser dog, at der ikke var vekselvirkning mellem køn og hold. Der er som tidligere fundet en niveauforskel mellem de to køn for mange af de anførte egenskaber. 

Tidligere forsøg viser, at hvis voksende svin tilføres for lidt protein, kan tilvæksten reduceres væsentligt, og foderforbruget pr. kg tilvækst stige stærkt. Endvidere kan kvælstofaflejringen falde betydeligt. Får grisene ekstra store proteinmængder i en periode, kan produktionsresultaterne i den følgende blive større, end hvis dyrene i den første periode havde fået normale proteinmængder. Man taler i så fald om kompensatorisk vækst. 

Af tabel 4 fremgår, at den daglige tilvækst var normal for grisene på hold 1. For hold 2-4 blev tilvæksten imidlertid reduceret stærkt i perioderne, hvor proteinindholdet blev reduceret, men den blev forøget i de følgende perioder, hvor proteinindholdet blev sat op. I perioden 20-90 kg var den daglige tilvækst 709 g for hold 1 og 692 g for hold 4. Det fremgår af tabel 3, at grisene i gennemsnit har fået ca. 34 kg sojaskrå. Under disse forhold ser det altså ud til, at svingningerne omkring gennemsnittet kan være ret store uden at påvirke produktionsresultaterne. 

Tabel 4. Daglig tilvækst i perioder á 2 uger, g for hold 1 og pct. heraf for hold 2-4

Periode

1

2

3

4

5

6

7

8

20-90 kg

Hold 1

464

550

864

757

793

764

795

632

709

Hold 2

103

126

90

102

97

106

98

109

103

Hold 3

95

122

82

105

95

104

92

119

99

Hold 4

86

126

77

107

88

107

88

132

98

Da den samme fodernorm er fulgt uden hensyn til foderets proteinindhold, vil foderforbruget pr. kg tilvækst automatisk stige i de perioder, hvor proteinindholdet er reduceret på grund af den lavere daglige tilvækst og omvendt falde i de følgende perioder, hvor tilvæksten er større end normalt. 

Resultaterne fra opskæringen af den ene side viser, at vægten af forende, brystflæsk, kam og skinke har været ens for de 4 hold. Det totale kødindhold var kun 400 g mindre for hold 4 end for de øvrige hold. 

Det skal endelig bemærkes, at de ringere produktionsresultater i perioden på den lavere proteinmængde naturligvis ikke kan opvejes, hvis der i de efterfølgende perioder kun gives samme foderblanding som til normalholdet. Da grisenes ædelyst, sundhedstilstand m.m. spiller en vis rolle for det endelige resultat, er det ikke en fodringsmetode, man bør anvende i praksis.

Konklusion

Ovennævnte forsøg viser, at grise, der i en kort periode får for lidt protein, kan nå omtrent normale produktionsresultater, såfremt de i en efterfølgende periode får tilsvarende mere protein end normalt. Det forudsætter dog, at grisene i perioden på den lille proteinmængde vil fortære den normale daglige energimængde, og at sundhedstilstanden ikke påvirkes af de nævnte svingninger.


Institution: Statens Husdyrbrugsforsøg

Forfatter: Arne Madsen, Hans Peder Mortensen

Udgivet: 8. december 1981

Dyregruppe: Slagtesvin

Fagområde: Ernæring