12. april 1984

Meddelelse Nr. 537

Sammenhængen mellem protein aflejret i voksende sogrise og mængden af råprotein fordøjet i henholdsvis tyndtarmen og blind-tyktarmen

Sammendrag

Sammenhængen mellem absorptionsstedet, d.v.s. tyndtarmen eller blind-tyktarmen, og det absorberede råproteins (aminosyrer, kvælstofholdige forbindelser) værdi til proteindannelse hos voksende svin blev belyst ved forsøg med 24 foderrationer af meget forskellig sammensætning. 

Der udførtes 120 fordøjelighedsforsøg med fistulerede sogrise til bestemmelse af absorptionen af råprotein fra henholdsvis tyndtarmen og fra blind-tyktarmen. Samtidig udførtes 120 proteinbalanceforsøg med ikke fistulerede sogrise til bestemmelse af foderrationernes proteinværdi. 

Resultaterne viser, at det råprotein (kvælstofholdige forbindelser), der absorberes fra blindtyktarmen, ikke har nævneværdig proteinværdi til svin, idet 96-98 pct. af det absorberede udskilles med urinen. 

Der var bedre overensstemmelse mellem aflejret protein og råprotein/aminosyrer absorberet fra tyndtarmen end med den mængde, der blev optaget fra hele fordøjelseskanalen. Forskellene var dog små og giver ikke anledning til ændringer i proteinvurderingsgrundlaget på nuværende tidspunkt. 

Indledning

Undersøgelser beskrevet i meddelelse nr. 432 viste, at råprotein/aminosyrer infuseret i blindtarmen blev fordøjet næsten lige så godt, som hvis det havde været optaget gennem munden, men proteinværdien var næsten lig nul, idet 96-98 pct. af kvælstoffet i det absorberede råprotein/aminosyrer blev udskilt i urinen. 

Andre forsøg har vist, at den del af det fordøjede råprotein/aminosyrer, der absorberes fra blind-tyktarmen, varierer med foderets sammensætning, specielt med indholdet af træstof (og rå kartoffelstivelse).

Det fordøjelige råproteins proteinværdi til svin varierer således med foderets sammensætning eller med absorptionsstedet. Herved opstår spørgsmålet om proteinvurderingen hos svin eventuelt burde ændres fra den totalt fordøjelige mængde råprotein til den mængde, der absorberes fra tyndtarmen. 

Formålet med denne undersøgelse var at belyse, om forskellene i den del af det fordøjelige råprotein, der absorberes fra blind-tyktarmen, er så store, at de kan måles på proteinaflejringen i svinene.

Undersøgelserne blev udført med støtte fra Statens Jordbrugs- og Veterinærvidenskabelige Forskningsråd. 

Materiale og metoder

Undersøgelsen omfattede 24 foderblandinger sammensat som skitseret i tabel 1.

Blandingerne blev sammensat med henblik på at opnå en stor variation i den del af det fordøjede råprotein/aminosyrer, der forventedes at blive absorberet fra blind-tyktarmen.

Formålet hermed var at opnå sikre korrelationskoefficienter mellem råproteinets/aminosyrernes absorptionssted og proteinaflejringen i svinene. Af samme årsag blev det tilstræbt, at blandingernes indhold af fordøjeligt råprotein/aminosyrer skulle være mindre end det, svinene har behov for. Blanding 24 dækker dog fuldt ud svinenes behov.

Udover de i tabel 1 nævnte foderstoffer indgik følgende foderstoffer i blandingerne: maniokmel, majsglutenfoder, majsstivelse, sukker, cellulose, animalsk fedt, L-lysin, DL-metionin og L-treonin. Alle blandinger blev tilsat mineraler og vitaminer i henhold til normerne.

Tabel 1. Foderets principielle sammensætning

A. Korn og mølleriprodukter. Intet proteintilskudsfoder

Blanding

1

2

3

4

5

6

Korn/mølleriprodukt

Byg

Bygskal-

mel

Havre

Hvede

Hvede-

klid

Rug

B. Forskellige proteinkilder. Tilstræbt 125 g ford. råprotein pr. FEs

Blanding

7

8

9

10

11

12

Skummet-

mælkspulver

Kødben-

mel

Rapsskrå,

dobbeltlave

Solsik-

keskrå

Soja-

skrå

Græs-

grønmel

C. Forskelligt indhold af træstof og kartoffelstivelse. Tilstræbt 125 g ford. råprotein pr. FEs

Blanding

13

14

15

16

17

18

Træstof, g pr. FEs

40

40

80

80

120

120

Kartoffelstiv., g pr. FEs

0

200

0

200

0

200

D. Forskelligt indhold af råprotein uden og med tilskud af syntetisk lysin

Blanding

19

20

21

22

23

24

Ford. prot., g pr. FEs

80

80

110

110

140

140

Ford. lysin, g pr. FEs

5

7

5

7

5

7

Fordøjeligheden af råprotein, aminosyrer, råfedt, træstof, LHK, energi m.m. i henholdsvis tyndtarmen og blind-tyktarmen blev bestemt ved forsøg med tyndtarmsfistulerede sogrise, ialt fem forskellige grise pr. blanding. Metodikken er beskrevet i meddelelse nr. 433. Sogrisene vejede mellem 50 og 90 kg. Det daglige foder udgjorde ca. 80 pct. af normen. Urinen blev opsamlet med urinkatetre. 

Proteinaflejringen blev samtidig bestemt ved proteinbalanceforsøg med normalt voksende sogrise, ialt fem forskellige grise pr. blanding, jævnfør planen anført i tabel 2. Urinen blev opsamlet via urinkatetre. Mellem de i tabel 2 anførte gentagelser blev svinene fodret med en blanding indeholdende 24 dele proteintilskudsfoder. 

Tabel 2. Plan for proteinbalanceforsøg

 

 

 

Foderblanding

Kuld

Gent.

Vægt af sogrise, kg

Daglig foderoptagelse,

kg

1

 

-

 

 

24

 

 

 

Gris nr.

A

1

42-45

1,6

1

2

3

4

5

6

A

2

53-57

2,0

5

6

1

2

3

4

B

1

42-45

1,6

1

2

3

4

5

6

B

2

53-57

2,0

3

4

5

6

1

2

C

1

49-52

1,8

1

2

3

4

5

6

Resultater og diskussion

Nogle af resultaterne er anført i tabel 3 sammen med fodertørstoffets indhold af råprotein, træstof og lysin. Der var betydelige forskelle på såvel den totale fordøjelighed som på den del, der blev fordøjet i blind-tyktarmen. Der var også store forskelle på den daglige aflejring af protein i svinene. 

Regressionsanalyser viste, som anført i tabel 4, at fordøjeligheden af råprotein/aminosyrer i blind-tyktarmen faldt med stigende indhold af træstof og steg med stigende indhold af råprotein i foderet. Forklaringen på træstoffets indflydelse er, at den del af foderet, der transporteres hen i blind-tyktarmen, stiger med stigende indhold af træstof i foderet. Dette stimulerer den mikrobielle aktivitet og hermed dannelsen af mikrobielt protein/aminosyrer, der i stort omfang udskilles med fæces. 

Korrelationskoefficienterne anført i tabel 5 viser, at råprotein/aminosyrer fordøjet i tyndtarmen har en langt større sammenhæng med protein aflejret i svinene end råprotein/aminosyrer fordøjet i blindtyktarmen. Forskellene på korrelationskoefficienterne med fordøjeligheden i tyndtarmen og med den totale fordøjelighed er små, men korrelationerne med fordøjeligheden i tyndtarmen er i alle tilfælde størst. 

Den del, der blev fordøjet i blind-tyktarmen, udgjorde kun omkring 5-20 pct. af det totalt fordøjede, og derfor var usikkerheden på korrelationsberegningerne større end for den del, der blev fordøjet i tyndtarmen. 

Tabel 3.

Fodertørstoffets sammensætning, fordøjelighed, de daglige mængder af råprotein fordøjet i henholdsvis tyndtarmen og totalt samt den daglige aflejring af protein i svinene.

Blanding

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

Råprot., g/kg ts

119

118

114

145

146

114

188

174

195

196

182

Træstof,g/kg ts

47

150

101

27

75

24

30

42

91

147

61

Lysin, g/kg ts

4,1

4,5

4,4

3,7

5,3

4,2

14,5

8,2

10,1

6,9

11,1

Pct. af råprotein fordøjet:

I tyndtarm

70

55

61

74

62

65

86

54

69

73

78

Totalt

77

63

76

85

70

73

93

75

72

77

80

Pct. af lysin fordøjet:

I tyndtarm

76

66

70

76

74

68

94

66

73

78

88

Totalt

67

54

74

75

65

66

96

72

73

71

84

Pct. af energi fordøjet:

I tyndtarm

72

42

68

73

64

70

85

70

63

60

69

Totalt

81

54

67

85

66

82

95

85

76

72

88

Fordøjet råprotein:

Tyndtarm,g/dag

135

110

119

165

147

119

228

 

209

258

195

Totalt, g/dag

148

127

148

191

168

135

245

216

216

275

201

Aflejret i svinene:

Protein, g/dag

52

53

68

36

52

43

131

62

104

113

106


Tabel 3.

 Fodertørstoffets sammensætning, fordøjelighed, de daglige mængder af råprotein fordøjet i henholdsvis tyndtarmen og totalt samt den daglige aflejring af protein i svinene - fortsat

Blanding

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

Råprot,

g/kg ts

89

188

153

177

147

166

140

139

141

178

179

218

219

Træstof,

g/kg ts

143

48

39

88

73

125

105

49

49

52

52

57

57

Lysin,

g/kg ts

3,5

8,6

7,0

8,4

6,9

7,8

6,6

6,6

8,9

7,0

9,1

7,6

9,6

Pct. af råprotein fordøjet:

Tyndtarm

35

75

70

68

68

65

64

68

74

71

73

69

72

Totalt

37

81

79

77

71

74

67

84

83

83

83

83

83

Pct. af lysin fordøjet:

Tyndtarm

62

85

80

80

79

81

76

81

88

80

85

76

81

Totalt

24

80

78

77

69

73

63

83

88

79

84

77

82

Pct. af energi fordøjet:

Tyndtarm

54

69

57

61

58

62

51

73

77

63

70

60

64

Totalt

66

82

84

75

76

68

70

87

87

83

83

79

79

Fordøjet råprotein:

Tyndtarm

g/dag

49

217

163

205

167

205

175

139

153

184

191

210

223

Totalt,

g/dag

51

235

183

234

174

233

182

171

173

215

217

253

259

Aflejret i svinene:

Prot.

g/dag

12

117

76

119

82

107

100

83

105

79

113

73

94


Tabel 4.

Træstof- og råproteinindholdets indflydelse på størrelsen af den del af råproteinet/aminosyrerne, der fordøjes i blind-tyktarmen

 

Regressionkoefficienter

 

Intercept

(pct. ford. i blindtyktarm)

Pr. g træstof

Pr. g råprotein

R2

Råprotein

13

-0,06*

-

0,10

Råprotein

11

-0,06*

0,01

0,11

Lysin

4

-0,12*

-

0,26

Lysin

-14

-0,11*

0,11*

0,42

Metionin

3

-0,12*

-

0,25

Metionin

-15

-0,12*

0,10*

0,40

Treonin

16

-0,09*

-

0,18

Treonin

11

-0,09*

0,03

0,20

*P <0,05

Tabel 5.

Korrelationer mellem protein aflejret i svinene og den mængde af råproteinet, der blev fordøjet i henholdsvis tyndtarmen, blind-tyktarmen og totalt

Korrelationskoefficienter mellem aflejret protein, g/dag og:

Fordøjet i tyndtarm,

g/dag

Fordøjet i blindtyktarm,

g/dag

Fordøjet totalt,

g/dag

Råprotein

0,81*

0,02

0,75*

Lysin

0,88*

0,17

0,87*

Metionin

0,78*

0,23

0,76*

Treonin

0,91*

0,28

0,89*

*P <0,05

Konklusionen af undersøgelsen bliver, ligesom konklusionen af undersøgelsen beskrevet i meddelelse nr. 432, at det råprotein/aminosyrer, der fordøjes (absorberes) i blind-tyktarmen, ikke har nævneværdig værdi til proteindannelse i svinene. Det bør dog bemærkes, at i praksis vil forskellene på den del af det totalt fordøjede, der fordøjes i blind-tyktarmen, være langt mindre end fundet ved denne undersøgelse, fordi så ekstremt sammensatte foderblandinger kun sjældent anvendes. 

Resultaterne giver således ikke anledning til en øjeblikkelig ændring af det nuværende proteinvurderingsgrundlag, hvor de enkelte aminosyrers fordøjelighed beregnes udfra råproteinets totale fordøjelighed, men på længere sigt bør muligheden for en ændring til tyndtarmsfordøjeligt råprotein/aminosyrer overvejes.


Institution: Statens Husdyrbrugsforsøg

Forfatter: A. Just, Henry Jørgensen

Udgivet: 12. april 1984

Dyregruppe: Sogrise

Fagområde: Ernæring