30. april 1984

Meddelelse Nr. 541

Næringsværdien af botanisk definerede møllerifraktioner af byg - 3. protein- og energiværdien af pericarp-, testa-, kim-, aleuron- og endospermrige afskalningsfraktioner fra bomi. - b. tabel- og figurafsnit

Sammendrag

Der henvises til meddelelse nr. 540, Statens Husdyrbrugsforsøg. (Red.).

Resultater

Tabel 1. Den kemiske sammensætning af hel byg (g/kg tørstof)

Protein (N x 6,25)

111,3

Fedt

29,1

Fosfor

3,4

Sukker

53,3

Stivelse

617,5

IDF

125,9

SDF

52,2

Beta-glukan

43,5

ADF

63,3

Tannin

6,8

Figur 1.

Sammenhængen mellem afskaldningsgraden og indholdet af uopløselige fibre (IDF), opløselige fibre (SDF), cellulose + lignin (ADF) og ß-glukan

Figur 2.

Sammenhængen mellem afskaldningsgraden og indholdet af fedt, protein, tannin og fosfor

Figur 3.

Sammenhængen mellem afskaldningsgraden og indholdet af stivelse og sukker

Figur 4.

Sammenhængen mellem afskaldningsgraden og sand fordøjelig protein (SF) og fordøjelig energi (FE)

Tabel 2.

Korrelationskoefficienter mellem sand fordøjelig protein (SF), fordøjelig energi (FE) og henholdsvis uopløselige fibre (IDF), opløselige fibre (SDF), ß-glukan, cellulose+lignin (ADF), tannin og fosfor (aleuronceller)

SF

FE

IDF

-0,914***

-0,955***

SDF

0,906***

0,794**

Beta-glukan

0,883***

0,748**

ADF

-0,744**

-0,957***

Tannin

-0,937***

-0,786**

Fosfor (aleuronceller)

-0,786**

-0,504

*P<0,05; **P<0,01; ***P<0,001

Tabel 3.

Indflydelse af ADF og fosfor (aleuronceller) på sand fordøjelig protein (SF), fordøjelig energi (FE) (b1, b2 x 10 exp -1)

 

Hældning b1, b2 x 10 exp -1

Y

b0

ADF

Fosfor

R² (pct.)

SF

90,4

-0,97**

 

55,4

SF

98,2

 

-26,40**

61,7

SF

99,8

-0,78***

-22,75***

96,2

FE

89,3

-2,17***

 

91,7

FE

96,8

-2,02***

-11,83***

99,8

*P<0,05; **P<0,01; ***P<0,001

Figur 5.

Sammenhængen mellem inholdet af uopløselige fibre (IDF) og fordøjelig energi (FE): FE(%) = 99,3 - 1,00 x 10 EXP -10 x IDF, r² = 91,2 %

Figur 6.

Sammenhængen mellem inholdet af indholdet af lysin og biologisk værdi (BV): r = 0,943*** exklusiv gruppe 2 (G2) og gruppe 3 (G3)


Institution: Statens Husdyrbrugsforsøg

Forfatter: Knud Erik Bach Knudsen, Bjørn O. Eggum

Udgivet: 30. april 1984

Fagområde: Ernæring