20. september 1988

Meddelelse Nr. 720

Nylonposeteknikken til bestemmelse af foderstoffers fordøjelighed hos svin

Sammendrag

Bestemmelse af tørstof og proteins fordøjelighed ved hjælp af nylonposeteknikken er afprøvet på 52 forskellige foderstoffer, der indgik med 14 partier. Der blev desuden afprøvet 10 foderblandinger med varierende indhold af træstof. 

Der blev fundet en signifikant højere fordøjelighed, når nylonposerne blev indgivet til 90 kg grise end når grisene var 50 kg. De fundne resultater var upåvirket af nylonposens porestørrelse (21, 35 eller 50 µm). Nylonposeteknikken syntes ikke at være velegnet til foderstoffer, som er vandopløselige (vallepulver, tørgær og træmelasse) eller til foderstoffer, der indeholder fordøjelseshæmmende faktorer (utoastet og svagt toastet sojaskrå eller guarmel). For de øvrige foderstoffer og blandinger fandtes en god overensstemmelse med resultater fra de normale fordøjelighedsforsøg, især med hensyn til tørstoffets fordøjelighed. Nylonposeteknikken kunne rangere foderstoffer og blandinger med varierende træstofindhold. Rangering af forskellige partier inden for samme foderstof kunne gøres nogenlunde sikker med nylonposeteknikken. Bestemmelse af proteinets fordøjelighed var noget mere usikkert end bestemmelse af tørstoffets. 

Indledning

Foderet udgør hovedparten af omkostningerne i svineproduktionen. Da tildeling af optimale mængder af næringsstoffer tillige er af afgørende betydning for produktets kvalitet, er det særdeles vigtigt med en korrekt vurdering af de enkelte foderstoffer. Traditionelle fordøjelighedsforsøg med svin (in vivo) er imidlertid tidskrævende og bekostelige. Derfor er der gjort bestræbelser på at udvikle alternative metoder. 

In vitro fordøjelighed (laboratoriemetode) med tilsætning af enzymer og måling af pH er således omtalt i 500. Meddelelse fra Statens Husdyrbrugsforsøg. Foreløbige resultater fra en in vitro metode, hvor der i stedet for rene enzymer er anvendt tarmsaften fra ileum er omtalt i 682. Meddelelse. En anden metode, der er opstået interesse for, er den såkaldte nylonposeteknik. Metoden er beskrevet i 486. Meddelelse. Imidlertid var det kun et begrænset antal foderprøver, der blev afprøvet, men indflydelsen af porestørrelsen i nylonposerne på fordøjeligheden blev ikke afprøvet. Formålet med denne undersøgelse var derfor at teste et større antal forskellige foderstoffer og foderblandinger, og belyse indflydelsen, dels af nylonposernes porestørrelser, dels af grisenes alder (vægt).

Materialer og metoder

Undersøgelsen omfattede 52 forskellige foderstoffer (fra 14 partier), i alt 85 foderprøver. Desuden blev der afprøvet 10 foderblandinger, der varierede med hensyn til indholdet af træstof. Alle foderstoffer og blandinger har tidligere været anvendt i fordøjelighedsforsøg med svin. 

Med 3 foderblandinger med varierende træstofindhold (tabel 1) blev der afprøvet nylonposer med 2 forskellige porestørrelser (21 og 50 µm), ligeledes blev betydningen af grisenes alder (50 og 90 kg) undersøgt. Alle øvrige forsøg blev udført med grise i vægtintervallet fra 90-100 kg. For yderligere at undersøge betydningen af nylonposernes porestørrelse blev 6 foderblandinger og 8 foderstoffer afprøvet med henholdsvis 21, 35 og 50 µm porestørrelse. De øvrige foderstoffer blev afprøvet med 35 og 50 µm porestørrelse.

Tabel 1.

Sammenligning af fordøjelighed bestemt med nylonpose eller in vivo (traditionel) i foderblandinger med forskellig træstofindhold, samt indflydelse af grisenes vægt og nylonposernes porestørrelse

Tørstof

Protein

Nylonpose

In Vivo

Nylonpose

In Vivo

Foderblanding:

 

 

 

 

5,6 pct. træstof

79

80

84

81

8,1 pct. træstof

70

73

78

78

11,8 pct. træstof

61

64

76

74

Vægt:

 

 

 

 

50 kg

69

-

77

-

90 kg

71

-

81

-

Porestørrelse:

 

 

 

 

21 µm

70

-

81

-

50 µm

70

-

78

-

Der blev anvendt 2 galte og 2 sogrise, som havde indopereret en plastikkanyle i duodenum. Med hver af de afprøvede porestørrelser er der indgivet 4-6 poser af hver foderprøve. Proceduren vedrørende bestemmelse af tørstoffets og råproteinets fordøjelighed er beskrevet mere detailjeret i 486. Meddelelse. 

Resultater og diskussion

Af de i alt 1.048 nylonposer, der blev indgivet, blev 130 (12 pct.) enten ikke fundet eller ødelagte ved at grisene, havde trådt på dem, således at identifikation var umuligt.

Nylonposens porer skal være af en sådan størrelse, at der tillades en maksimal strøm af opløste stoffer og bakterier og en minimal strøm af foderpartikler mellem nylonposen og omgivelserne. Der blev i forsøget ikke fundet nogen forskel på, om der var anvendt nylonposer med 21 eller 50 µm porestørrelse (tabel 1) eller mellem 21, 35 og 50 µm, som blev testet i en anden del af undersøgelsen. At en større porestørrelse ikke har resulteret i en højere nylonposefordøjelighed kunne tyde på, at de foderpartikler, der passerer igennem de større huller, fortrinsvis har bestået af fordøjeligt materiale. Resultaterne i tabel 2 er derfor gennemsnits værdier fra nylonposer med 35 og 50 µm. 

Fordøjeligheden af tørstof og protein bestemt med nylonposerne var signifikant påvirket af grisenes vægt (tabel 1). Stigningen i fordøjeligheden med stigende vægt (alder) stemmer ganske godt overens med resultater fra tidligere in vivo forsøg (se 230. Meddelelse). Det skal bemærkes at resultaterne vist i tabel 2 fra nylonposeforsøgene er udført med grisene i vægtintervallet fra 90-100 kg. In vivo fordøjelighedsforsøgene er derimod udført med grise i vægtintervallet 40-60 kg. 

Bestemmelse af tørstoffets fordøjelighed er betydelig nemmere end bestemmelse af energiens fordøjelighed. som er den afgørende faktor ved vurdering af et foders energetiske værdi. Tørstoffets fordøjelighed er imidlertid en fortræffelig indikator for energiens fordøjelighed. Beregninger på et stort antal foderblandinger viste en korrelation mellem fordøjeligheden af tørstof og energi på 0,996. 

Tabel 2.

Sammenligning af fordøjelighed bestemt med nylonpose metoden (90 kg grise) og in vivo (50 kg grise)

Tørstof

Protein

Nylonpose

In Vivo

Nylonpose

In Vivo

Bomuldsfrøkage

58

56

81

74

Bomuldsfrøkage

54

56

78

68

Bomuldsfrøkage

69

61

89

81

Bomuldsfrøkage

57

57

79

79

Bomuldsfrøkage

54

53

79

69

Hørfrøkage

64

64

79

74

Hørfrøkage

69

74

82

84

Kokoskage

69

71

73

56

Kokoskage

71

70

70

56

Palmekage

52

61

58

47

Sojaprotein koncentrat

94

88

96

92

Sojaskrå, utoasted

89

76

94

69

Sojaskrå, svagt toasted

92

84

96

86

Sojaskrå, toasted

88

86

94

87

Sojaskrå, toasted

84

83

92

87

Sojaskrå, toasted

83

83

91

89

Solsikkekage

60

63

87

79

Solsikkeskrå

44

48

81

70

Solsikkeskrå

49

54

81

77

Rapskage, dobbeltlav

63

71

81

80

Rapskage, dobbeltlav

67

63

83

76

Rapskage, dobbeltlav

63

63

82

75

Rapskage, dobbeltlav

64

59

82

77

Byg

80

77

79

70

Byg

83

81

81

74

Byg

81

78

80

68

Byg

80

79

76

77

Byg

80

79

80

77

Byg

78

79

76

76

Havre

65

68

78

67

Havre

67

67

74

70

Havre

59

67

73

83

Hvede

88

86

87

86

Hvede

87

88

84

85

Hvede

86

86

83

85

Hvede

86

86

82

81

Majs

83

86

65

73

Majs

87

91

74

80

Majs

86

92

71

81

Majs

88

87

72

76

Milokorn

86

87

66

66

Rug

86

85

77

70

Rug

86

84

78

73

Rug

84

85

74

74

Rug

84

85

73

75

Hestebønner

79

74

84

77

Ærter

93

88

91

81

Ærter

81

79

85

77

Byg, afskallet

90

86

76

70

Bygskalmel

36

42

51

40

 

Tabel 2.

Sammenligning af fordøjelighed bestemt med nylonpose metoden (90 kg grise) og in vivo (50 kg grise), (fortsat).

Tørstof

Protein

Nylonpose

In Vivo

Nylonpose

In Vivo

Havrefodermel

89

88

87

81

Havrefodermel

94

91

89

84

Havreskalmel

36

41

28

64

Hvedeklid

66

70

74

68

Hvedeklid

49

53

58

65

Hvedestrømel

87

88

83

79

Majsfodermel

83

84

69

72

Majsklid

61

67

54

54

Bygproteinfraktion

98

91

97

92

Hvedemel

95

94

90

89

Ris, afskallet

98

96

90

89

Ris, afskallet

97

96

88

82

Ris, afskallet

96

95

88

86

Majsmel

92

95

71

83

Blodmel

56

72

66

76

Fiskemel

75

90

89

97

Kødbenmel, askefattift

59

51

81

90

Kødbenmel, askerigt

53

40

78

84

Vallepulver

98

90

96

79

Grønmel

30

35

53

29

Guarmel, toasted

79

65

89

66

Guarmel, toasted

88

74

93

69

Lucernegrønmel

43

43

53

37

Maltspirer

44

48

63

40

Maniokmel

84

85

-44

23

Maniokmel

85

86

0

2

Mask, tørret

49

58

70

71

Sukkerroeaffald

61

73

44

27

Sukkerroesnitter

87

85

67

47

Tørgær

98

86

99

86

Æblekvas, tørret

60

64

15

-3

Træmelasse

98

67

53

-365

Roebladspiller

66

68

51

41

Køkkenaffald

67

55

59

33

Majskolbeensilage

57

76

39

58

 

 

 

 

Blanding 1, 3,4 pct. træstof

90

84

90

76

Blanding 2, 3,4 pct. træstof

86

90

81

87

Blanding 3, 3,9 pct. træstof

80

85

79

83

Blanding 4, 7,1 pct. træstof

75

76

77

78

Blanding 5, 10,3 pct. træstof

65

68

74

74

Blanding 6, 13,5 pct. træstof

57

58

65

66

Blanding 7, 16,8 pct. træstof

47

49

55

63

Gennemsnit

74

74

74

66 (71)

( ) tal i parantes uden træmelasse

Spredningen på bestemmelsen af tørstoffets fordøjelighed har været betydeligt mindre end for proteinets (henholdsvis 6 og 18 pct. af middelværdien). Det skyldes til dels, at der er en meget lille rest foder tilbage i nylonposen efter passage gennem grisen, kun tilstrækkelig til at udføre en enkelt bestemmelse af kvælstof.

Det ser således ud til at 4-6 nylonposer af hver foderprøve er tilstrækkeligt for en sikker bestemmelse af tørstoffets fordøjelighed.

For bestemmelse af proteinets fordøjelighed skal der indgives et større antal poser af hver foderprøve. 

Det viser sig (tabel 2) at foderstoffer, som er vandopløselige (vallepulver, tørgær og træmelasse), ikke giver fordøjelighedskoefficienter som stemmer med hvad der er fundet in vivo. Det er også tænkeligt at indholdet af disse foderstoffer siver ud af nylonposen, hvorefter det bestemmes som fordøjeligt.

Ligeledes viser det sig at foderstoffer, som indeholder faktorer der kan hæmme fordøjelsesenzymerne som f.eks. antitrypsinfaktor i utoasted sojaskrå heller ikke er velegnet til undersøgelse med nylonposeteknikken.

Af tabel 2 fremgår det at utoasted og svagt toasted sojaskrå såvel som guarmel har givet alt for høje bestemmelser med nylonposerne. Forklaringen må være den, at de små mængder som findes i nylonposerne slet ikke er tilstrækkeligt for at påvirke den store mængde af fordøjelsesenzymer der findes i tarmkanalen.

Det skal også bemærkes at overensstemmelsen mellem resultaterne fra nylonpose og in vivo metoden ikke er særlig god med animalske foderstoffer som blodmel og fiskemel. 

Specielt med hensyn til rangering af foderstoffer og foderblandinger med varierende indhold af træstof synes nylonposeteknikken at være velegnet (tabel 1 og 2). Det stemmer overens med resultaterne fra tidligere undersøgelse hvor nylonposeteknikken blev anvendt (486. Meddelelse). 

Generelt viser resultaterne i tabel 1 og 2 at der med de nævnte undtagelser er god overensstemmelse mellem fordøjeligheden bestemt med nylonposer og in vivo.

Nylonposeteknikken er i stand til at rangere de forskellige typer af foderstoffer og foderblandinger. Hvor der har været flere partier af samme foderstof har nylonposeteknikken endvidere været i stand til med rimelig sikkerhed at rangere partierne med hensyn til tørstoffets fordøjelighed. 

Sammenhængen mellem fordøjeligheden bestemt med de 2 metoder er vist grafisk i figur 1 og 2.

Figur 1. Fordøjeligheden af tørstof bestemt in vivo (traditionel) og med nylonpose

De førnævnte 3 foderstoffer der er vandopløselige og de 4 der indeholder antitrypsinfaktor er dog ikke medtaget.

Beregningerne viste for tørstof en korrelation på 0,95 eller 90 pct. forklaring af variationen. For proteinets vedkommende var sammenhængen noget lavere, her fandtes en korrelation på 0,83 eller en forklaring af variationen på 68 pct.

Der er her med nylonposeteknikken afprøvet et stort antal vidt forskellige foderstoffer såvel vegetabilske som animalske. Endvidere er afprøvet foderblandinger med varierende indhold af træstof.

Med visse undtagelser viser nylonposeteknikken generelt for fordøjeligheden af tørstof en høj sammenhæng med in vivo resultaterne.

Nylonposeteknikken viser således store muligheder i energivurderingen af foderstoffer og blandinger.

Ud fra de her opnåede resultater kan det skønnes at der kan udføres 6-8 enkelte bestemmelser af forskellige foderstoffer pr. døgn/gris.

Figur 2. Fordøjeligheden af protein bestemt in vivo (traditionel) og med nylonpose


Institution: Statens Husdyrbrugsforsøg

Forfatter: Henry Jørgensen, Ole Hartvig Olsen

Udgivet: 20. september 1988

Dyregruppe: Slagtesvin

Fagområde: Ernæring