16. januar 1991

Meddelelse Nr. 786

Fedt- og fedtsyreindhold i enkeltfordermidler målt ved 4 forskellige fedtekstraktionsmetoder

Sammendrag

Nærværende undersøgelse er udført for at vise, hvilke forskelle i henholdsvis fedt- og fedtsyreindhold der kan forekomme for forskellige enkeltfordermidler ekstraheret efter 4 forskellige ekstraktionsmetoder. 

Resultaterne viser:

1) at man ved saltsyrehydrolyse af prøven før ekstraktion både får mere fedt og flere fedtsyrer ekstraheret end ved ekstraktion uden forudgående hydrolyse. 

2) at man ved anvendelse af petroleumsæter som ekstraktionsmiddel i stedet for diætylæter får mindre mængder fedt og fedtsyrer ekstraheret. 

3) at ekstraktionsmetoden, hvor kloroform anvendes som ekstraktionsmiddel, i de fleste tilfælde ekstraherer lidt mere fedt end Stolt's metode, hvorimod fedtsyremængden er en anelse lavere end ved Stoldt's metode. 

Baggrund

Et fodermiddels fedtindhold er defineret som den mængde stof, der kan ekstraheres med et egnet organisk opløsningsmiddel efter en nærmere angivet metode. 

Der findes flere egnede organiske opløsningsmidler og mange ekstraktionsmetoder. Den mængde fedt, man får ekstraheret, er afhængig af prøvens forbehandling, metode og anvendt opløsningsmiddel.

For at kunne vurdere angivne resultater, er det derfor nødvendigt at kende ekstrationsbetingelserne. 

Ved bestemmelse af et fodermiddels fedtsyreindhold foretages normalt først en fedtekstraktion af prøven. Derefter udføres kemisk analyse for fedtsyrer i ekstraktet.

Fedtsyrebestemmelsen er derfor lige så afhængig af den anvendte fedtekstraktionsmetode, som bestemmelsen af fedtindholdet er. 

Metoder

De fire ekstraktionsmetoder, der er sammenlignet:

Metode A (Æter) var helt op til slutningen af 60'erne den anvendte fedtekstraktionsmetode ved Statens Husdyrbrugsforsøg (SH). Den blev i mange tilfælde anvendt til i begyndelsen af 80erne. Prøven ekstraheres i et Soxhlet ekstrationsapparat ved hjælp af diætylæter uden anden forbehandling end tørring.

Metode B (HCI-æter, ofte benævnt Stoldt's metode) afløste langsomt metode A som fedt ekstraktions­metoden, der anvendtes ved forsøg ved SH. Ekstraktionen udføres som ved metode A, men prøven koges med saltsyre før ekstraktion. Herved bliver en del fedtsyrer, der er bundet i forskellige kemiske forbindelser, som ikke er opløselige i diætylæter, ekstraherbare. Endvidere sker der en oplukning af planteceller, hvorved fedtkomponenter inde i cellen bliver lettere at ekstrahere.

Metode C (HCI-petroleumsæter) er metoden, EF har påbudt, ved handel med fodermidler. Forbehandling og ekstraktion foretages som ved metode B, men som opløsningsmiddel anvendes petroleumsæter i stedet for diætylæter. 

Metode D (Kloroform-HCI-kloroform) er anvendt ved næsten alle fedtsyrebestemmelser i foder ved SH fra begyndelsen af 60'erne, hvor udførelse af disse analyser indledtes, til midt i 80'erne, hvor Centrallaboratoriet overtog fedtsyreanalysen. Prøven rystes med kloroform og filtreres. Den ekstraherede prøve saltsyrehydrolyseres og ekstraheres atter med kloroform. De to ekstrakter blandes. 

Oprindeligt var kun planlagt at sammenligne metoderne B, C og D. Da det imidlertid ofte er diskuteret, om det merudbytte af fedt, man får ved at behandle prøverne med saltsyre, er lige så godt fedt, som det man ekstraherer uden saltsyrehydrolyse, blev undersøgelsen udvidet med metode A. 

Resultater

I tabel 1 og 2 er anført resultater for fedt- og fedtsyreindhold bestemt ved forskellige ekstraktions­metoder. Resultaterne er gennemsnit af tre bestemmelser. Endvidere er angivet, hvor meget summen af de målte fedtsyrer har været i pct. af ekstraheret fedt.

Ved at betragte tabel 1 og 2 ses de forrest i meddelelsen nævnte forhold umiddelbart at være gældende. Der har imidlertid været ret store variationer de enkelte fodermidler imellem.

Forskelle mellem de fire metoder er beregnet ved at sætte mængden af ekstraheret fedt og summen af målte fedtsyrer for metode B lig 100 og sættetilsvarende resultater for de tre andre metoder i forhold hertil.

Den gennemsnitlige forskel for henholdsvis de 24 fodermidler, hvor alle fire ekstraktionsmetoder er anvendt, og de 39 fodermidler, hvor kun de tre metoder sammenlignes, er vist i tabel 3. 

I gennemsnit for de analyserede fodermidler er fundet, at udelades saltsyrehydrolyse af prøven før ekstraktion, fandtes fedtindholdet at være 18 pct. lavere (de største udsving var på henholdsvis 2 og 49 procentenheder), medens fedtsyreindholdet blev 21 pct. lavere (1 og 52 pct.).

Merudbyttet af fedt på grund af saltsyrehydrolyse har således i denne undersøgelse haft et større fedtsyreindhold, end det fedt, der blev ekstraheret uden forudgående hydrolyse med saltsyre.

Anvendtes petroleumsæter som ekstraktionsmiddel i stedetfor diætylæter blevfedtindholdet bestemt 12 pct. lavere (-1 og 24 pct.), og fedtsyreindholdet blev fundet 6 pct. lavere (-2 og 15 pct.).

Ekstraktionsmetode D gav, i forhold til metode B, 5 pct. mere fedt (-2 og 16 pct.) men 1,5 pct. mindre fedtsyrer (-6 og 6 pct.). 

Tabel 1. Fedt i pct. af tørstof

Fedt-ekstraktionsmetoder

A

B

C

D

(Æter)

(HC1-æter)

(HCL-petr.æter)

(K.-HCL-K.)

Nr. Fodermiddel

gns.

sd

gns

sd

gns.

sd

gns.

sd

 

 

 

 

 

 

 

 

1 Byg

 

 

3,24a

0,06

2,73b

0,10

3,61c

0,06

2 Fiskemel

 

 

11,­20a

0,09

9,99b

0,16

12,85c

0,22

3 Havre, afskallet

 

 

1,69a

0,05

1,48b

0,01

1,73a

0,05

4 Hestebønne

 

 

2,38a

0,12

1,95b

0,04

2,43a

0,04

5 Hvede

 

 

2,70a

0,12

2,43a

0,06

2,68a

0,02

6 Hvedeklid

 

 

5,67a

0,07

4,33b

0,03

6,55c

0,08

7 Hvedemel

 

 

1,86a

0,06

1,61a

0,06

2,07b

0,04

8 Kokoskage

 

 

12,­03a

0,12

11,39b

0,04

11,82a

0,02

9 Kokoskage

 

 

10,­86a

0,13

10,37b

0,03

10,8­6ab

0,00

10 Majsstivelse

 

 

4,49a

0,07

4,01b

0,04

5,03c

0,05

11 Palmekage

 

 

11,­00a

0,03

9,82b

0,08

11,14a

0,02

12 Rapskage

 

 

9,89a

0,12

8,95b

0,10

10,62c

0,08

13 Rug

 

 

2,05a

0,08

1,74b

0,02

2,43c

0,01

14 Soyaskrå

 

 

2,54a

0,02

1,94b

0,07

2,68a

0,13

15 Sukkerroepiller

 

 

2,65a

0,06

1,03b

0,14

2,78a

0,04

16 Bomuldsfrøka­ge

5,43a

0,09

6,47b

0,15

5,49a

0,10

6,45b

0,02

17 Byg

2,35a

0,04

3,35b

0,03

3,09c

0,05

3,47b

0,08

18 Fiskemel

9,23a

0,04

10,­72b

0,03

10,13c

0,18

11,41d

0,06

19 Havre

4,24a

0,01

5,05b

0,03

4,55c

0,05

5,44d

0,05

20 Hestebønne

1,39a

0,02

2,22bc

0,05

2,07b

0,01

2,41c

0,11

21 Hvede

1,88a

0,04

2,63b

0,01

2,26c

0,02

2,78d

0,02

22 Hvedeklid

5,92a

0,16

6,13a

0,03

5,18b

0,04

6,35a

0,04

23 Hørfrø-ekspeller

8,99a

0,01

9,67b

0,06

8,75a

0,05

9,82b

0,09

24 Høefrøkage

8,66a

0,06

9,48b

0,06

8,53a

0,13

9,66b

0,06

25 Kokoskage

10,67a

0,01

10,98b

0,03

10,47s

0,01

11,27c

0,01

26 Kød-benmel

13,09a

0,14

13,86b

0,25

13,23ab

0,10

14,57c

0,09

27 Madpulp

31,17a

0,17

31,89b

0,10

32,09b

0,24

32,55b

0,14

28 Majs

4,49a

0,01

5,07b

0,05

4,91b

0,03

5,01b

0,05

29 Palme-ekspeller

9,72a

0,05

10,38b

0,15

8,94c

0,03

10,19b

0,07

30 Palmekage

11,10a

0,04

11,74b

0,05

10,75c

0,02

11,53d

0,05

31 Raspfrø

41,28a

0,21

42,90b

0,22

41,74a

0,14

42,98b

0,10

32 Rapskage

4,98a

0,03

6,66b

0,02

5,89c

0,11

7,37d

0,03

33 Raspskrå

3,31a

0,07

5,09b

0,07

3,88c

0,13

5,15b

0,07

34 Rug

1,61a

0,03

2,19b

0,01

1,83c

0,02

2,34d

0,02

35 Soya-ekspeller

6,66a

0,01

7,79b

0,11

7,00c

0,05

7,65b

0,06

36 Soyaskrå

1,99a

0,02

3,10b

0,06

2,55c

0,03

3,21b

0,11

37 Sød-lupin

6,47a

0,05

7,48bc

0,03

7,23b

0,09

7,76c

0,16

38 Tørgær

3,15a

0,08

5,25b

0,03

4,31c

0,02

5,46b

0,06

39 Ærter

1,33a

0,02

2,59b

0,01

2,32c

0,02

2,88d

0,06

Analyseresultater for samme fodermiddel med forskellig indeksbogstaver er signifikant forskellige (P<0,001).


Tabel 2. Fedtsyrer i pct. af tørstof og i pct. af ekstraheret fedt

Fedt-ekstrationsmetoder

A

B

C

D

A

B

C

D

Målte fedsyrer i pct. af tørstof

Målte fedtsyrer i pct.

af ekstraheret fedt

Nr.

gns.

sd

gns

sd

gns

sd

gns

sd

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

 

2,74a

0,02

2,47a

0,09

2,72a

0,11

 

84,6

90,5

75,3

2

 

 

8,31a

0,04

7,93a

0,15

8,78b

0,03

 

74,2

79,4

68,3

3

 

 

1,40a

0,01

1,33a

0,03

1,33a

0,03

 

82,8

89,9

76,9

4

 

 

1,93a

0,09

1,64a

0,03

1,81a

0,03

 

81,1

84,1

74,5

5

 

 

2,15a

0,06

2,14a

0,04

2,17a

0,02

 

79,6

88,1

81,0

6

 

 

4,03a

0,08

3,65b

0,07

4,02a

0,01

 

71,1

84,3

61,4

7

 

 

1,61a

0,03

1,45b

0,01

1,57a

0,01

 

86,6

90,1

75,8

8

 

 

10,68a

0,11

10,10b

0,03

10,23b

0,01

 

88,8

88,7

86,5

9

 

 

9,23a

0,04

9,10b

0,03

9,36a

0,02

 

85,8

87,8

86,2

10

 

 

3,77a

0,05

3,58a

0,05

3,81a

0,07

 

84,0

89,3

75,7

11

 

 

9,66a

0,06

9,02b

0,05

9,81a

0,01

 

87,8

91,9

88,1

12

 

 

8,59a

0,05

8,34a

0,07

8,53a

0,10

 

86,9

93,2

80,3

13

 

 

1,44a

0,01

1,40a

0,02

1,46a

0,04

 

70,2

80,5

60,1

14

 

 

1,74a

0,01

1,55a

0,03

1,70a

0,06

 

68,5

79,9

63,4

15

 

 

1,02a

0,00

0,51b

0,05

0,96a

0,02

 

38,5

49,5

34,5

16

4,81a

0,07

5,58b

0,07

5,09c

0,03

5,45b

0,02

88,6

86,2

92,7

84,5

17

1,90a

0,02

2,82b

0,02

2,76b

0,04

2,72b

0,03

80,6

84,2

89,3

78,4

18

7,21a

0,01

8,66b

0,03

8,50b

0,15

8,68b

0,09

78,1

80,8

83,9

76,1

19

2,90a

0,03

4,23b

0,00

4,08c

0,03

4,36d

0,04

68,4

83,8

89,7

80,1

20

1,09a

0,01

1,81b

0,08

1,75b

0,02

1,81b

0,04

78,4

81,5

84,5

75,1

21

1,42

0,00

2,11b

0,01

1,99c

0,02

2,02c

0,01

75,5

80,2

88,1

72,7

22

4,43a

0,08

4,73b

0,00

4,58ab

0,02

4,66b

0,01

74,8

77,2

88,4

73,4

23

7,96a

0,10

8,64b

0,01

8,20a

0,01

8,45b

0,06

88,5

89,3

93,7

86,0

24

7,73a

0,03

8,41b

0,08

7,89ac

0,16

8,24bc

0,03

89,3

88,7

92,5

85,3

25

9,04a

0,02

9,33b

0,03

9,08a

0,03

9,46b

0,04

84,7

85,0

86,7

83,9

26

10,03a

0,37

11,09b

0,22

10,93ab

0,16

11,18b

0,05

76,6

80,0

82,6

76,7

27

27,11a

0,10

27,34a

0,14

27,79a

0,26

27,70a

0,13

87,0

85,7

86,6

85,1

28

4,04a

0,01

4,53b

0,06

4,54b

0,01

4,60b

0,02

90,0

89,3

92,5

91,8

29

8,56a

0,01

9,13b

0,12

8,22c

0,02

9,13b

0,07

88,1

88,0

91,9

89,6

30

9,90a

0,03

10,27b

0,02

9,55c

0,01

10,27b

0,02

89,2

87,5

88,8

89,1

31

37,78a

0,20

39,14bc

0,23

38,51ab

0,17

39,66c

0,13

91,5

91,2

92,3

92,3

32

3,94a

0,01

5,56b

0,01

5,23c

0,09

5,36c

0,03

79,1

83,5

88,8

72,7

33

2,46a

0,05

4,04b

0,02

3,48c

0,06

3,79d

0,05

74,3

79,4

89,7

73,6

34

0,99a

0,01

1,53b

0,01

1,47c

0,01

1,49bc

0,01

61,5

69,9

80,3

63,7

35

5,69a

0,03

6,50b

0,09

6,30b

0,09

6,28b

0,11

85,4

83,3

90,0

82,1

36

1,31a

0,01

2,28b

0,00

2,14c

0,01

2,25b

0,02

65,8

73,5

83,9

70,1

37

5,54a

0,12

6,54b

0,01

6,42b

0,03

6,59b

0,13

85,6

87,4

88,8

84,9

38

1,42a

0,00

2,85b

0,01

2,72c

0,03

2,62d

0,03

45,1

54,3

63,1

48,0

39

1,00a

0,00

2,10b

0,03

2,04b

0,00

1,90c

0,03

75,2

81,1

87,9

66,0

Analyseresultater for samme fodermiddel med forskellig indeksbogstaver er signifikant forskellige (P<0,001).

Diskussion

Der er store forskelle mellem enkeltfodermidlerne. Talmaterialet kan derfor ikke anvendestil direkte omregning af analyseresultater for tilfældige foderblandinger fra en metode til en anden. 

Det er imidlertid vigtigt at være opmærksom på, at forskellene eksisterer. Ligeledes at vide hvilken størrelsesorden, der er tale om.

Ekstraktionsmetode B anvendes ved praktisk taget alle forsøg, der udføres ved SH, både til bestemmelse af fedtindholdet og som ekstraktionsmetode for fedtsyrebestemmelse. Det er imidlertid metode C, der anvendes ved handel med fodermidler. 

Danske Slagterier og Danske Andels Kødfoder- og Albuminfabrikker har ydet økonomisk støtte til projektets gennemførelse.

Tabel 3. Gennemsnit af forholdstal for henholdsvis 24 og 39 enkeltfodermidler

 

Forholdstal

Fedtekstrationsmetode

 

A

B

C

D

Ekstraheret fedt

(n=24)

81,8

100

89,9

103,5

i pct. af tørstof

(n=39)

 

100

87,5

104,8

Sum af målte fedtsyrer

(n=24)

79,0

100

95,7

98,3

i pct. af tørstof

(n=39)

 

100

93,8

98,5

Målte fedtsyrer

(n=24)

96,1

100

106,7

95,2

i pct. af ekstraheret fedt

(n=39)

 

100

107,7

94,2


Institution: Statens Husdyrbrugsforsøg

Forfatter: Jens Oluf Andersen

Udgivet: 16. januar 1991

Fagområde: Ernæring