18. februar 1991

Meddelelse Nr. 790

Lt-fiskemel til smågrise

Sammendrag

Ved sammenligning af LT-fiskemel og aske­fattigt fiskehelmel af kvaliteten »Special-A« havde LT-mel den bedste proteinværdi.

Produktionsforsøg med smågrise i alderen 4-8 uger og balanceforsøg med rotter viste, at 4 procent LT-mel kunne erstatte 8 procent skummetmælkspulver som proteintilskud i foderblandingen.

Ved stigende mængder af LT-fiskemel i fo­deret som erstatning for skummetmælkspul­ver og sojaskrå viste resultaterne, at netto­proteinudnyttelsen og fordøjeligheden af energi var stigende. Største tilvækst og bed­ste foderudnyttelse for grisene blev fundet med 12 procent LT-fiskemel i foderblandingen.

Indledning

Fiskemel af god kvalitet er et udmærket proteinfoder til smågrise. Det har et højt indhold af essentielle aminosyrer og dermed en høj biolo­gisk værdi af proteinet. I et tidligere forsøg med stigende mængder fiskemel til smågrise (Med­delelse 390) blev grisenes foderoptagelse og til­vækst stimuleret ved op til 12% fiskemel i foderblandingen.

Kvaliteten af fiskemel er afgørende for de opnåede resultater. I er andet forsøg med forskellige kvaliteter fiskemel (Meddelelse 449) fandtes forskel i såvel daglig tilvækst som foderudnyttelse på 11 procent som effekt af fiskemelskvaliteten. De bedste resultater blev opnået for fiskehelmel, som var produceret på grundlag af råvarer med lavt TVN-tal samt høj fordøjelighed og høj biologisk værdi af proteinet.

Fiskemelsindustrien fremstiller og forhandler askefattigt fiskehelmel under betegnelsen "Special-A". I dette produkt må askeindholdet ikke overstige 20% af fedtfrit tørstof. Multienzymfordøjeligheden af protein skal være mindst 88% og titreringsværdien på max. 80 ml. Fiskemel af Special-A kvalitet anvendes ofte i smågriseblandinger.

fiskemelsindustrien er en ny metode ved produktion af specialfiskemel taget i brug. Meto­den adskiller sig fra hidtidige ved en kombina­tion af en skånsom tørremetode, hvor der an­vendes vakuum, hvorved tørreprocessen gen­nemføres ved 70 grader celsius mod normalt op til 100 grader celsius, og     ved en skånsom inddampningsmetode til op­koncentrering af limvandet. Det ved denne me­tode producerede fiskemel betegnes LT-mel (LT = Lav Temperatur). Da en lavere tørretempera­tur under fremstillingen giver mulighed for fiskemel med forbedret proteinkvalitet, blev der i samarbejde med Danmarks Fiskemel- og Fiske­olieindustri gennemført forsøg med LT-mel. For­målet med forsøgene var at sammenligne LT-mel med askefattigt fiskehelmel (Special-A), samt at undersøge effekten af stigende mæng­der LT-mel som erstatning for skummetmælkspulver og sojaskrå. Forsøgene blev gennemført med rotter for vurdering af protein- og energi­værdi og med smågrise for undersøgelse af ef­fekt på foderoptagelse, tilvækst og foderudnyt­telse.

Materiale og metoder

To partier af fiskemel, henholdsvis LT-mel og Special-A-mel blev stillet til rådighed af Dan­marks Fiskemel- og Fiskeolieindustri. Partierne blev analyseret for indhold af tørstof, aske, rå­protein og aminosyrer. I tabel 1 er partiernes ke­miske sammensætning og indhold af de vigtig­ste aminosyrer vist. Til sammenligning er tabel­værdier for askefattigt fiskemel anført. Begge fiskemelspartier havde højt indhold af protein og lavt indhold af aske. Endvidere havde begge partier et relativt højt indhold af tryptofan.

Tabel 1. Kemiske analyser af fiskemelspartier

Fiskemel

Special-A

LT-Fiskemel

Tabelværdier*

Pct. tørstof

Pct. af tørstof

Aske

Råprotein

g aminosyrer pr. 16 g N

Lysin

Methionin

Cystin

Treonin

Tryptofan

94

 

 

12,6

78,4

 

 

7,8

2,9

0,9

4,3

1,0

92

 

 

13,8

78,7

 

 

7,9

2,9

1,0

4,2

1,0

91

 

 

15,7

76,5

 

 

7,8

2,8

1,0

4,0

0,6

* Fiskemel, askefattigt. 556. Beretning, Statens Husdyrbrugsforsøg (1983).

Der blev fremstillet seks foderblandinger, hvis sammensætning er vist i tabel 2.

Tabel 2. Sammensætning af de seks foderblandinger

Blanding

1

2

3

4

5

6

Fiskemel-type

-

LT

LT

LT

LT

Special-A

Pct. i blanding

Fiskemel

Skum.m.pulver

Sojaskrå

Lysin (40%)

Methionin (40%)

Byg

Hvede

Animalsk fedt

Mineralbl.

Vitamin/mikrobl.

 

0

8,0

30,0

0,4

0,3

26,4

26,4

5,0

3,1

0,4

 

4,0

0

30,0

0,3

0,2

28,5

28,6

5,0

3,0

0,4

 

8,0

0

23,0

0,2

0,1

30,3

30,3

5,0

2,7

0,4

 

12,0

0

16,0

0,1

0

32,1

32,1

5,0

2,3

0,4

 

16,0

0

9,0

0

0

33,9

33,8

5,0

1,9

0,4

 

12,0

0

16,0

0,1

0

32,1

32,1

5,0

2,3

0,4

Blanding 1, hvor skummetmælkspulver og sojaskrå var de eneste proteinfodermidler, blev anvendt som kontrol.

Blandingerne 2, 3, 4 og 5 indeholdt LT-fiskemel i stigende mængder fra 4 til 16 procent. I blanding 2 erstattede 4 procent LT-mel (+ 4 procent korn) 8 procent skummetmælkspulver. I blandingerne 3, 4 og 5 med henholdsvis 8, 12 og 16 procent LT-mel, blev 7 procent sojaskrå erstat­tet af 4 procent fiskemel. Hertil kom regulering på blandingernes indhold af korn, mineralstof­fer, Iysin og methionin. Blanding 6 indeholdt 12 procent Special-A-fiskemel og havde i øvrigt samme sammensætning som blanding 4 med en tilsvarende mængde af LT-mel. Blandinger­nes indhold af næringsstoffer var tilpasset grise, der fravænnes ved 4 uger. Foderet blev givet i melform.

Proteinkvaliteten og fordøjeligheden af energi i henholdsvis de to fiskemelspartier og de seks foderblandinger blev undersøgt i balance­forsøg med rotter. Forsøgene blev gennemført efter afdelingens sædvanlige procedure.

Proteinkvaliteten blev vurderet på sand for­døjelighed (SF), biologisk værdi (BV) og netto protein udnyttelse (NPU).

I forsøget med grise blev indsat 102 dyr, der blev fravænnet ved 28 dage. På fravænningsda­gen blev udvalgt 6 grise fra hvert af 17 kuld. De 6 grise blev indsat individuelt på hver sin foder­blanding, hvorefter de blev fodret efter ædelyst fra foderautomater i 28 dage. Grisenes vægt og foderoptagelse blev registreret med ugentlige intervaller. Omfanget af diarre ved grisene blev kontrolleret dagligt.

Resultater

Kemiske analyser af foderblandingerne er vist i tabel 3.

Som forventet medførte stigende til­sætning af fiskemel, at blandingernes indhold af protein og fedt var svagt stigende, mens ind­holdet af træstof og aske var faldende. I blan­ding 5 var indholdet af lysin lidt lavere, mens det  de øvrige blandinger var lidt højere end forven­tet. Foderblandingernes indhold af de øvrige aminosyrer svarede ret godt til det forud bereg­nede.

Tabel 3. Kemiske analyser af foderblandinger

Blanding

1

2

3

4

5

6

Fiskemel-type

Pct. fiskemel

-

0

LT

4

LT

8

LT

12

LT

16

Special-A

12

Procent

Tørstof

Råprotein

Fedt

Træstof

Aske

NFE

Aminosyrer pr. kg

Lysin

Methionin

Cystin

Treonin

Tryptofan

Beregnet efter analyse

FEs pr. kg

g ford. prot./FEs

 

89,9

22,9

7,5

3,4

6,1

50,0

 

 

14,0

4,9

3,7

8,8

2,9

 

 

1,19

163

 

89,5

23,7

8,0

3,5

5,9

48,4

 

 

13,6

4,7

3,6

8,7

2,9

 

 

1,19

168

 

90,1

23,8

8,3

3,2

5,7

49,0

 

 

14,3

4,8

3,9

9,1

2,9

 

 

1,21

168

 

89,9

24,0

8,8

2,9

5,6

48,6

 

 

14,0

4,9

3,6

8,9

2,8

 

 

1,23

167

 

89,8

23,5

8,7

2,4

5,3

49,9

 

 

13,1

5,1

3,3

8,7

2,7

 

 

1,23

164

 

90,2

23,5

8,8

2,8

5,3

49,8

 

 

13,6

4,9

3,4

8,6

2,6

 

 

1,23

163

Protein- og energivurdering ved rotteforsøg

Resultaterne af balanceforsøget med de to typer af fiskemel er vist i tabel 4.

LT-mel havde højere sand fordøjelighed af protein (SF) og højere nettoproteinudnyttelse (NPU) end A-mel. Der­imod var der ikke forskel på de to partier i prote­inets biologiske værdi (BV) og på fordøjelighe­den af energien (FE).

Tabel 4. Resultater af balanceforsøg (rotter) med to typer fiskemel

Fiskemel-type

LT

Special-A

Protein

Sand fordøjelighed (SF), %

Biologisk værdi (BV), %

Nettoproteinudnyttelse (NPU), %

Energi

Fordøjelighed (FEs), %

 

89,8a

91,0a

81,7a

 

88,9a

 

85,2b

89,7a

76,4b

 

88,5a

a, b: Værdier på samme linie med forskellige bogstaver er signifikant forskellige (P<O,O5).

Resultaterne af balanceforsøget med de seks foderblandinger er vist i tabel 5. For de første fem blandinger med stigende indhold af LT-mel var sand fordøjelighed af protein også stigende. Biologisk værdi af protein i blandingerne var ikke påvirket af indholdet af LT-mel, mens net­toproteinudnyttelsen var stigende til højeste niveau for blanding 5. Fordøjeligheden af ener­gien i blandingerne blev øget med stigende ind­hold af LT-mel. Ved sammenligning af blandingerne 4 og 6 ses, at 12 procent LT-mel gav højere biologisk værdi og nettoproteinudnyttelse end 12 pro­cent A-mel. Fordøjeligheden af energien i blan­dingerne var derimod ikke påvirket af fiskemelstypen.

Tabel 5. Resultater af balanceforsøg (rotter) med seks foderblandinger

Blanding

1

2

3

4

5

6

Fiskemel-type

Pct. fiskemel

-

0

LT

4

LT

8

LT

12

LT

16

Special-A

12

Protein

SF

BV

NPU

Energi

FE

 

85,4c

89,1a

76,1cd

 

84,3d

 

85,8c

89,9a

77,2bc

 

85,1cd

 

86,2bc

89,2a

76,8c

 

85,5bc

 

87,2b

89,9a

78,4ab

 

86,2b

 

88,6a

89,4a

79,2a

 

87,8a

 

86,9b

86,2b

74,8d

 

86,3b

a - d: Værdier på samme linie med forskellige bogstaver er signifikant forskellige (P<O,O5).

Smågriseforsøg

Grisenes vægt og foderforbrug er angivet i ta­bel 6.

Tabel 6. Vægt, foderforbrug og diarrefrekvens for smågrise

Blanding

1

2

3

4

5

6

Fiskemel-type

Pct. fiskemel

-

0

LT

4

LT

8

LT

12

LT

16

Special-A

12

Antal grise indsat

Antal grise udsat

Gns. vægt kg

Ved 28 dage

Ved 42 dage

Ved 56 dage

kg foder pr. gris

1. uge

2. uge

3. uge

4. uge

I alt

Diarre

Antal grise

Antal dage pr. gris

17

0

 

 

8,6

11,5

20,1

 

 

1,6

3,5

5,6

6,8

17,6

 

11

1,4

17

0

 

 

8,7

11,7

20,8

 

 

1,5

3,7

6,5

7,8

19,4

 

10

1,4

17

0

 

 

8,7

11,6

20,6

 

 

1,4

3,7

6,1

7,4

18,6

 

8

0,8

17

0

 

 

8,7

12,1

21,7

 

 

1,5

3,6

5,9

7,6

18,6

 

7

0,9

17

0

 

 

8,7

11,6

20,8

 

 

1,3

3,5

5,9

7,5

18,1

 

10

1,3

17

1

 

 

8,7

11,7

20,3

 

 

1,5

3,8

5,5

7,0

17,9

 

10

1,1

Største vægt ved forsøgets afslutning blev opnået for hold 4, som fik foderblanding med 12 procent LT-mel. Foderoptagelsen var for alle hold med fiskemel større end for kontrolholdet. Frekvensen af diarre hos grisene var ikke påvir­ket af foderblandingernes sammensætning.

I tabel 7 er foretaget en sammenligning af holdene 4 og 6, som fik tildelt henholdsvis LT-mel og Special-A-mel på samme niveau. For gri­sene på LT-mel var der tendens til størst foderop­tagelse. LT-mel gav endvidere forbedret tilvækst og foderudnyttelse i forhold til Special-A-mel. Dette er i god overensstemmelse med resulta­terne af rotteforsøgene, som viste, at LT-mel gav den største nettoproteinudnyttelse.

Tabel 7. Sammenligning af LT- og Special-A fiskemel

Hold

4

6

P-værdi

Fiskemel-type

Pct. fiskemel

LT

12

Special-A

12

 

Dgl. tilvækst, g

FEs pr. gris

FEs pr. kg tilvækst

462

22,9

1,77

414

22,0

1,90

0,01

0,27

0,06

Resultaterne i tabel 8 viser effekten af sti­gende mængder LT-mel som erstatning for skummetmælkspulver og sojaskrå. Ved sam­menligning af holdene 1 og 2 med henholdsvis 8 procent skummetmælkspulver og 4 procent LT-mel ses, at fiskemel stimulerede grisenes foderoptagelse, mens der var tendens til øget til­vækst og lidt dårligere foderudnyttelse. Ved vur­dering af samtlige fem hold viste resultaterne, at hold 4 med 12 procent LT-mel havde den stør­ste tilvækst og den bedste foderudnyttelse. For­øgelse af fiskemelsindholdet til 16 procent af foderblandingen gav ikke yderligere forbedring af tilvækst eller foderudnyttelse.

Tabel 8.

Effekt af stigende mængder LT-mel som er­statning for skummetmælkspulver og sojaskrå

Hold

1

2

3

4

5

Pct. skm. pulver

Pct. LT-mel

Pct. sojaskrå

8

0

30

0

4

30

0

8

23

0

12

16

0

16

9

Dgl. tilvækst, g

FEs pr. gris

FEs pr. kg tilvækst

 

412a

20,8a

1,81ab

 

429ab

23,1b

1,92a

 

426ab

22,4ab

1,88ab

 

462b

22,9b

1,77b

 

434ab

22,3ab

1,84ab

a, b: Værdier på samme linie med forskellige bogstaver er signifikant forskellige (P<0,05)

Diskussion

Ved sammenligning af de to fiskemelspartier viste balanceforsøget med rotter, at nettoproteinudnyttelsen var størst for LT-mel. Ved vurde­ring af de tilsvarende foderblandinger, hvor hvert af fiskemelspartierne indgik med 12 pro­cent, viste balanceforsøget ligeledes, at blandin­gen med LT-mel gav den største nettoproteinud­nyttelse. I overensstemmelser hermed viste for­søget med grise, at foderblandingen med 12 procent LT-mel gav bedre tilvækst og foderud­nyttelse end den tilsvarende blanding indehol­dende Special-A-fiskemel.

Ved udskiftning af 8 procent skummetmælks­pulver med 4 procent LT-mel blev grisenes foder­optagelse forøget, mens der samtidig var ten­dens til øget tilvækst. Ved yderligere tilsætning af LT-mel som erstatning for sojaskrå blev både tilvækst og foderudnyttelse forbedret til opti­mum ved 12 procent fiskemel i foderet.

Dette er i overensstemmelse med, at balance­forsøget med de samme foderblandinger viste øget nettoproteinudnyttelse og øget fordøje­lighed af energien med stigende tilsætning af LT-mel. Når grisene ikke viste forbedret tilvækst og foderudnyttelse ved 16 procent LT-mel skyl­des det primært, at foderoptagelsen på dette ni­veau var vigende. Samme iagttagelse blev gjort i det tidligere forsøg med almindeligt askefat­tigt fiskemel (Meddelelse 390), hvor 12 procent fiskemel ligeledes gav optimal tilvækst.

Konklusion

1

LT-fiskemel havde en bedre proteinværdi end Special-A-mel.

2

Fire procent LT-mel og fire procent korn kunne erstatte otte procent skummetmælks­pulver.

3

Tolv procent LT-mel som erstatning for skummenmælkspulver og sojaskrå gav de bedste resultater på grisenes tilvækst og foderudnyttelse.

{ewc MVBMP2, ViewerBmp2,


Institution: Statens Husdyrbrugsforsøg

Forfatter: Viggo Danielsen, Bjørn O. Eggum, Henry Jørgensen

Udgivet: 18. februar 1991

Dyregruppe: Smågrise

Fagområde: Ernæring