Andelen af udenlandske medarbejdere er på blot ti år fordoblet inden for primærproduktionen[1], og medarbejderne har ofte få engelskkundskaber og ingen danskkundskaber. Samtidig har mange ingen landbrugsfaglige kompetencer. Der er derfor behov for uddannelsesmateriale på medarbejdernes eget sprog og behovet for grundlæggende viden om svineproduktion, hvis de skal komme godt fra start i stalden. Sprogbarrierer og kulturforskelle kan nemlig påvirke den første tid i stalden, hvor basisviden om afgørende emner som hygiejne og smitterisiko skal være på plads
Robert Lynge Andersen er svineproducent fra Struer og har taget online kurserne i brug tilbage i efteråret 2018. Han har ni medarbejdere ansat på hans bedrift med 950 årssøer, der producerer 36.400 grise om året. Heraf beholder de 40 pct. selv, og 60 pct. bliver solgt til opdræt i Danmark. Fire af medarbejderne er fra Ukraine, én er fra Rumænien, og de resterende er fra Danmark.
KARANTÆNE GIVER TID TIL UNDERVISNING
Medarbejderne fra Rumænien og Ukraine har 48 timers karantæne, når de starter deres ansætte hos Robert Lynge Andersen. Der er derfor tid til at tage online kurserne, inden de nye medarbejdere træder ind i stalden.
”Det er vigtigt, at mine medarbejdere har forstået omfanget af, hvad der kræves at være i en stald. Det var især frygt for afrikansk svinepest, som var grunden til, at jeg startede med at indføre kurset som en del af deres introduktion. I Østeuropa er måden, hvorpå husstande med baggårdsgrise håndteres meget anderledes end ved større besætninger,” lyder det Robert Lynge Andersen.
[1] Kilde: Udenlandsk arbejdskraft. Udenlandske statsborgere med lønindkomst i Danmark. Landbrug, skovbrug og fiskeri