Afrikansk svinepest stammer fra Afrika, hvor vortesvin kan bære virus uden at blive syge.
I 2007 blev de første tilfælde af Afrikansk svinepest konstateret i Georgien og herefter har sygdommen spredt sig i Øst-Europa. I 2018 blev det første tilfælde af Afrikansk svinepest konstateret i Vest-Europa, i Wallonien i Belgien.
Alle tilfælde af introduktion af Afrikansk svinepest ind i nye områder er sket i enten vildsvin eller baggårdsproduktion. I de tilfælde, hvor smittekilden har været kendt, har det enten været flytning af grise eller fodring med madaffald. De østeuropæiske udbrud i moderne svinebesætninger er indtil nu altid foregået i eller meget tæt ved områder, hvor der allerede var kendt smitte i vildsvin.
Virus kan spredes ved direkte kontakt med inficerede svin, herunder vildsvin eller ved indirekte kontakt med bl.a. foder, strøelse og vand kontamineret med husdyrgødning, samt ved fodring med køkken- og madaffald, som indeholder virus. Forarbejdede fødevarer (f.eks. pølser), som er sikre for mennesker, kan godt indeholde smitsomt virus fra sygdommen.
Ulve kan ikke være smittebærere af virus. Hvis et rovdyr har spist kød med virus, bliver virus ødelagt. Teoretisk kan man forestille sig, at et rovdyr spiser noget kød, men kaster det op umiddelbart efter, og opkastet bliver fundet af et vildsvin, så kan der ske smitte. Men så er det meget mere sandsynligt, at et vildsvin selv havde fundet det kød, et rovdyr har spist. Så reelt er det ikke en sandsynlig smittevej.
Når Afrikansk svinepest springer over større afstande, er der ofte tale om, at mennesker medbringer inficerede kødprodukter fra områder ramt af Afrikansk svinepest, hvorefter vildsvin kan samle smitten op, hvis der efterlades madrester i naturen. De fritlevende vildsvin er dermed en væsentlig årsag til de geografiske spring, der sker i spredningen af afrikansk svinepest i Europa.
Pas på ved import af fodermidler fra Østeuropa
Importerede råvarer i form af majs, hvede, byg og andre kornsorter udgør ikke en smittekilde for Afrikansk Svinepest. Du kan derfor roligt importere disse – også fra Østeuropa.
Men du bør ikke importere hø, halm, ensilage, wrap, roer og frisk græs fra områder ramt af Afrikansk Svinepest samt områder i nærheden, uanset om brugen er til svin, kvæg, fjerkræ, heste, får, geder mv. Sådanne fodermidler eller strøelse må under ingen omstændigheder forefindes på ejendomme, hvor der er grise.
Afrikansk svinepest har været udbredt i Rusland i mange år, og der er i denne periode importeret store mængder af korn og majs til andre europæiske lande, hvor Afrikansk svinepest ikke er set.
Der har været eksport af majs og korn gennem mange år til mange lande i Vesteuropa, herunder lande med stor svineproduktion som Spanien, Tyskland, Holland, Belgien og Italien, uden at det har givet anledning til introduktion af Afrikansk svinepest.