For at sikre, at alle grise får den nødvendige mælk, anvendes ammesøer, der modtager overskydende pattegrise fra andre kuld.
Opdateret/Gennemlæst 24. juli 2023
For at sikre, at alle grise får den nødvendige mælk, anvendes ammesøer, der modtager overskydende pattegrise fra andre kuld.
Der skelnes mellem tre typer af søer til at amme pattegrise, når du laver en ammeso:
Arbejdsgangen til en 2-trins ammeso kræver to ammesøer, som navngives mellemso (første trin) og ammeso (andet trin)
Når der laves en ammeso, laves der som regel også en mindste-amme:
Hvis soens grisene er over 20 dage gamle kan de fravænnes, og soen bliver derefter amme for nye grise. Hvis grisene ikke er over 20 dage gamle, må der findes et kuld grise, der er over 20 dage gamle, og i stedet etableres en 2-trins ammeso. Grise opfostret ved en 1-trins ammeso har højere dødelighed og lavere fravænningsvægt end grise opfostret ved en 2-trins ammeso [5].
Den optimale ammeso har født sit andet kuld, og har passet grisene godt [6]. Den skal have et passende huld og aktive patter nok til det antal grise, der lægges til. En ammeso, der har passet sine egne grise i 4-8 dage er bedst til at tage imod et nyt kuld små grise [2].
Ammegrisene falder typisk til ro i smågrisehulen efter 15-30 minutter. Ammesoen er ofte interesseret i de fremmede grise, men lægger sig sjældent for at lade dem die i de første 3-6 timer. De første diegivninger er sjældent vellykkede, og afbrydes for det meste af ammesoen. Når diegivningen afbrydes, søger grisene ofte ind i hulen igen, men dette betyder ikke, at de har fået mælk. Der går ofte 6-12 timer, før ammesoen giver grisene mælk [5].
Perioden fra grisene tages fra soen, og til den accepterer det nye kuld kan være lang nok til (3-12 timer), at ammesoen kommer i brunst. Dette kan skabe uro i farestien, og efterfølgende medføre, at soen ikke kommer i brunst umiddelbart efter fravænning. Især opsamlingssøer er udsatte for komme i brunst i farestalden [7].
Det kan påvirke soen på flere måder at have været ammeso:
Mindsteammen er en 2. kulds ammeso, der modtager de mindste grise. Hun skal have et godt pattesæt, som de små grise let kan komme til.
Mindsteammen laves på samme måde som en to-trins ammeso, men ammesoen er en ung so med små patter, der har faret færdig for ca. 12 timer siden eller er ved at fare [2].
Mindste-ammen skal være rolig, så de små pattegrise kan komme til yveret.
Det er vigtigt, at mindsteammen lægges op med de mindste grise (< 1 kg) fra andre kuld, som er levedygtige, men ville have dårlige chancer for at klare sig i eget kuld med større søskende. Det er vigtigt at sikre at både mindsteammens egne grise og ammegrisene sikres råmælk [3].
Almindelige to-trins ammesøer kan alternativt bruges, når det ikke er muligt at lave en mindsteamme, men to-trins ammesoen har større risiko for at udvikle farefeber, som ellers normalt kun ses 1-2 døgn efter faring. Den forhøjede risiko for farefeber ved den almindelige to-trins ammeso kan skyldes, at grisene ikke er i stand til at aftage tilstrækkelige mængder af den producerede mælk fra ammesoen, resulterende i stress på grund af mælketryk eller infektion i én eller flere mælkekirtler [4].
Kan man springe det ene trin over, når der skal lave en ammeso?
Nej, hvis du laver en ammeso i 1 trin, skal en so, der fravænner sine egne grise, modtage nyfødte grise, og der vil være stor risiko for, at soen kommer i brunst, da grisenes ’træk’ på yveret er meget mindre.
[1] | Håndbogsblad H9 – Ammesoen |
[2] | Thorup, F. & M.L. Andersson (2012): Sammenligning af en tidlig og en almindelig mindste-ammeso. Meddelelse nr. 944. Videncenter for Svineproduktion. |
[3] | Håndbogsblad H10 – Mindste-amme |
[4] | Thorup, F. (2013): Brug af en to-trins ammeso til små nyfødte pattegrise. Meddelelse nr. 968. Videncenter for Svineproduktion. |
[5] | Thorup, F. & A.K. Sørensen (2005): Et- og to-trins ammesøer. Meddelelse nr. 700. Videncenter for Svineproduktion. |
[6] | Thorup, F. (2005): Optimal alder for et-trins-ammesøer. Meddelelse nr. 696. Videncenter for Svineproduktion |
[7] | Thorup, F. (2008): Brunst i diegivningsperioden. Meddelelse nr. 816. Videncenter for Svineproduktion |
[8] | Bruun, T.S., J. Vinther, M. Schop, C.A. Williams, A.B. Strathe & C.F. Hansen (2015): Dataanalyse: Ammesøers efterfølgende reproduktion. Meddelelse nr. 1029. Videncenter for svineproduktion. |
[9] | Thorup, F. (2007): Effekt af at en so har været ammeso. Meddelelse nr. 793. Videncenter for Svineproduktion. |
[10] | Sørensen, G. & V.A. Moustsen (2017): Søerne bliver ikke stressede af at være ammesøer. Notat nr. 1708. Seges. |
Printet er fra Svineproduktion.dk. d. 1-04-2025
Ophavsretten tilhører Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris. Informationerne fra denne hjemmeside må anvendes i anden sammenhæng med kildeangivelse.
Ansvar: Informationerne på denne side er af generel karakter og søger ikke at løse individuelle eller konkrete rådgivningsbehov. Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris er således i intet tilfælde ansvarlig for tab, direkte såvel som indirekte, som brugere måtte lide ved at anvende de indlagte informationer.
Artiklen findes på adressen: svineproduktion.dk/Viden/I-stalden/Management/Faring_foer_under_efter/Efter_Faring/Ammesoeer