Dette anlæg bruges til at håndtere gylle.
Det består af en kumme med en udslusningsåbning, der er lukket med et spjæld eller en prop. Fra åbningen strømmer gyllen via et lukket rørsystem ud i en forbeholder, hvorfra det kan pumpes til en gylletank.
Figur 1. Rørslusningsanlæg med prop i hver kumme (tegning: Nils Krog, billede nr. 6208)
Indretning
Af hensyn til risiko for forgiftning med svovlbrinte skal anlægget til rørudslusning udformes i overensstemmelse med Arbejdstilsynets krav [1], [2].
De vigtigste er at:
- rør, kummer og kanaler er tætte
- der etableres vandlås ved fortanke (figur 2)
- kummer og kanaler maksimalt er 1,2 m dybe
- kanaler og rør, som leder gyllen fra flere staldrum til pumpested, forsynes med vandlås, tætsluttende propper eller spjæld, der ikke tillader luftpassage
- komponenter brugt ved rørudslusningsanlæg er VA-godkendt
- rørlægningsarbejde udføres af autoriserede kloakmestre
- de der indretter et gylleanlæg, leverer en brugsanvisning og vedligeholdelsesplan
Figur 2. Udformning af vandlås. To typer kan anbefales. Dels udløb via neddykket afløb, dels direkte til gyllepumpe, der pumper til lagertank (tegning: Nils Krog, billede nr. 6210 og nr. 6209)
Dimensionering
Gyllekummens dimensionering afhænger af tømningshastigheden, det vil sige den hastighed i liter pr. minut, hvormed gyllen strømmer ud, tabel 1. Jo hurtigere gyllen kan strømme ud, desto større kan gyllekummerne dimensioneres.
Tabel 1. Typisk tømningshastighed
Rørdimension, mm |
Typisk tømningshastighed, liter/minut |
200 |
2500-3000 |
250 |
3500-4500 |
315 |
5000-6000 |
400 |
7000-8000 |
Figur 3. Tømningshastighed bestemmes af drivkraften og modstanden i systemet (tegning: Nils Krog, billede nr. 6213)
Modstanden i en rørføring er relativt lille sammenlignet med den enkeltmodstand, som er i T-stykker, udslusningsåbninger og udløb. I forbindelse med dimensionering af gyllekummen er rørdimensionen som regel den vigtigste parameter, idet der kun ændres på denne.
Ved rørdimension på 315 mm kan gyllekummen dimensioneres efter følgende:
- Kummebredde maksimalt 200 cm
- Areal maksimalt 20 m²
- Kummedybde på 40-60 cm
Ved meget tyndtflydende gylle, fx i smågrisestalde, kan der anvendes 200 mm rør. Ved tyktflydende gylle som følge af reduceret vandspild, strukturrigt foder og/eller brug af strøelse, bør der altid bruges 315 mm rør.
Anvendelighed
Anlægget kan bruges i alle stalde, hvor gødningen håndteres som gylle. Det muliggør en meget fleksibel staldindretning, idet der ikke skal tages hensyn til indpasning af et mekanisk anlæg i gødningskanalen.
Specielle forhold
Udformning af udslusningsåbningen er vigtig af hensyn til modstand i systemet og fyldning af udslusningsrøret. Hvis der hurtigt, efter udslusningens begyndelse, tages luft ind via udslusningsåbningen, fungerer systemet hovedsagligt som et "afløbssystem" i stedet for et vakuumsystem. Som følge heraf er tømningen ikke så effektiv.
For at sikre en god fyldning af udslusningsåbningen samt en lille modstand, bør systemet udformes med en skrånende kant, en udvidet indløbsåbning og en sump omkring udslusningsåbningen. Dette forbedrer tømningen af gyllekummen i forhold til en skarpkantet åbning plant med kummebunden. Den mindste modstand opnås dog ved et afrundet indløb (se figur 4).
Figur 4. Udformning af udslusningåbninger (tegning: Nils Krog, billede nr. 6212)
Årsag til problem
En dårlig tømning af gyllekummen kan skyldes flere forhold:
- Tyktflydende gylle med kraftigt flydelag
- For lille tømningshastighed i forhold til kummedimension
Ved tyktflydende gylle bør det kontrolleres, at spjæld eller propper i gyllesystemet slutter tæt efter endt udslusning. Den tynde del af gyllen, der er forudsætning for en effektiv udslusning, vil ellers løbe ud og efterlade den tykke del i kummen.
Ved anlæg med propper er det vigtigt, at der er udluftning på rørsystemet, idet overtryk i systemet kan "skyde" propperne op, hvorved de kan komme til at sidde skævt og derved ikke slutte tæt.
Ved tyktflydende gylle bør tømningshastigheden kontrolleres, det vil sige den hastighed, hvormed gyllen strømmer ud så længe, der ikke tages luft ind via røret. Hvis tømningshastigheden er væsentligt under det anførte, bør gyllekummens tømning forbedres ved en større tømningshastighed (se tabel 1).
Langsom tømningshastighed kan skyldes:
- Stor modstand i fortank, fordi den fyldes hurtigt og derved bremser udslusningen. Hvis fortankens rumindhold er væsentligt mindre end mængden i gyllekummen, er det vigtigt, at pumpens kapacitet svarer til tømningshastigheden
- Stor modstand ved udslusningsåbning. I eksisterende systemer er det normalt vanskeligt at ændre på udformning af udslusningsåbningen. Kun i tilfælde, hvor røret er ført over kummebunden, er det muligt at fjerne den øverste del og dermed forbedre tømningen
- Stor modstand i rørsystemet, fordi udslusningsrøret fx er tilsluttet et eksisterende rørsystem. Som følge heraf skal gyllen passere lange rørstrækninger og mange enkeltmodstande som T-stykker, bøjninger og grenrør. Det kan være nødvendig at afkorte rørstrækningen og etablere en ny fortank umiddelbart foran stalden
- Lille højdeforskel mellem gyllens indløb og udløb. En firedobling af højdeforskellen medfører den dobbelte tømningshastighed. Højdeforskellen kan øges både i eksisterende og ved nyetablerede fortanke
- Meget sejtflydende gylle pga. lille vandspild. Dette er ofte tilfældet i slagtesvinestalde, hvor der bruges enkeltdyrsautomater eller rørudfodringsautomater uden supplerende vandtildeling i stien. Ved en gyllemængde på 350 l pr. produceret slagtesvin 30-100 kg eller derunder vil gyllen have en tørstofprocent på mere end 10 pct. For at løse problemet kan det være nødvendigt at fortynde gyllen med vand
Referencer
[1] |
Arbejdstilsynet (1996): Anlæg til flydende husdyrgødning (gylleanlæg og ajlebeholdere). At-anvisning nr. 2.6.1.1. |
[2] |
Boligministeriet (1995): Bygningsreglement 1995 (BR-95). RGM nr. 4002 af 13. februar 1995. |
[3] |
Mortensen, Børge & Knudsen, Per (1992): Gylleanlæg i svinestalde. Erfaring nr. 9210, Landsudvalget for Svin. |