Foderet
Foderets struktur har stor betydning for udviklingen af mavesår. Hvis mange grise har mavesår eller forstadier til mavesår, bør man skifte til et foder, der giver bedre mavesundhed.
Foder til bedre mavesundhed i prioriteret rækkefølge:
- Groft formalet melfoder
- Fint formalet melfoder
- Færdigfoder, hvor 10-20 % af kornet ikke er varmebehandlet eller pelleteret. Eller ekspanderet foder (groft formalet færdigfoder der er varmebehandlet men ikke pelleteret)
- Pelleteret foder, hvor kornet er groft formalet.
Formalingsgraden har betydning for udvikling af mavesår, bl.a. foderets struktur og indhold.
- Formalingsgrad - har afgørende betydning for grises mave-tarm-sundhed.
Formaling af korn og proteinfodermidler sikrer god foderudnyttelse samt god mavesundhed. Vurdering af formalingsgraden bør ske hver 14. dag. Det er korndelen, og ikke den færdige foderblanding, der kontrolleres.
Brug disse vejledninger til at tjekke dit foders formalingsgrad.
Fin formaling af foderet øger risikoen for, at grisene udvikler mavesår. Det gælder for både melfoder og pelleteret foder.
Pelleteringsprocessen øger findelingen af foder. Partiklerne i pelleteret foder vil derfor være finere end partiklerne i det melfoder, som pillerne produceres af. Men selv når partikelfordelingen er ens i de to typer af foder, giver pelleteret foder en væsentligt højere forekomst af maveforandringer end melfoder.
Et forsøg har vist, at tildeling af wrap-hø i halmhække medfører væsentligt færre mavesår hos slagtesvin. Grisene fik cirka 100 g wrap-hø pr. gris pr. dag. Halm har derimod kun en begrænset effekt på forekomsten af mavesår.
Byg medfører færre mavesår, hvis byggen udgør en stor del af korndelen. For at der opnås markant effekt, skal andelen af byg sandsynligvis være mindst 50 %, og bedst effekt opnås, hvis byg udgør hele korndelen. Forsøg med iblanding af 10 % fiberråvarer som snittet halm, pektin, grønmel, havre og træmel har ikke vist effekt. Ej heller er der fundet betydende effekt af hampekager og -skaller.
Mavesår opstår på grund af mavesyrens påvirkning af mavens slimhinde. Man kunne derfor have mistanke om, at syreholdige foderstoffer kunne øge risikoen for mavesår. Der er dog ikke noget, der tyder på, at tilsætning af organiske syrer til foder, anvendelse af valle eller fermenteret vådfoder øger forekomsten af maveforandringer væsentligt.
Andre forhold
Hvis man har problemer med mavesår, skal det sikres, at der er ædepladser nok. Hvis der er for meget konkurrence om ædepladserne, påvirker det grisenes ædemønster. Det kan sandsynligvis øge risikoen for mavesår, hvis grisene ikke har mulighed for at æde større måltider ad gangen.
Fodringssystemer, hvor grisene æder få større måltider i løbet af dagen, medfører færre mavesår end systemer, hvor grisene fodres ad libitum. Derfor ses der også generelt færre mavesår hos restriktivt fodrede slagtesvin (f.eks. ved restriktiv vådfodring) end ved ad libitum-fodring. Læs mere om sygdomme og mavesår, eller se meddelelse 385, 986, 1088 og 1014.
Det anbefales, at man gør en indsats for at forebygge smitsomme sygdomme i besætningen, blandt andet luftvejssygdomme. Mange svineproducenter og dyrlæger mener, at de har erfaret, at smitsomme sygdomme kan have betydning for risikoen for mavesår. En undersøgelse har vist, at der hos slagtesvin er en sammenhæng mellem mavesår og tegn på smitte med luftvejssygdom på slagtetidspunktet. Derudover findes der kun meget begrænset viden om sammenhængen mellem smitsomme sygdomme og mavesår.