27. april 2016

Faring fra start til slut på kun 13 minutter

VSP har i forbindelse med projekt PattegriseLIV filmet tre forskellige faringsforløb og skruet tempoet op. De tre nye time-lapse videoer giver dig hver især fire-seks timers værdifuld læring på kun 13 minutter.

”Har du nogensinde set en faring fra start til slut? Sikkert ikke, og hvorfor skulle du dog også det? Fordi der er rigtig meget læring i det – læring, som du kan bruge til at optimere rutinerne i din egen besætning”, sådan fortæller projektchef i SEGES Videncenter for Svineproduktion, Rikke Ingeman Svarrer.

Hun og projekt PattegriseLIV har derfor lavet tre nye timelapsevideoer, som viser faringer med forskellige forløb. I videoerne er der blevet skruet gevaldigt op for hastigheden, så du i stedet for at skulle bruge fire-seks timer på at se hver faring fra start til slut, kan du klare det ved at bruge ca. 13 minutter på hver af disse timelapsevideoer.

Værdifulde læringspunkter

Visse af de problemstillinger, der opstår undervejs i videoerne, kan du nemt risikere at opleve i din egen besætning. Derfor kan det være en rigtig god idé at se disse videoer, så du på forhånd har en idé om, hvad der kan komme til at ske.

F.eks. er faringshjælp vigtigt, hvis soen går i stå - hjælpen skal gerne ske hurtigt og være effektiv, så man ikke risikere at miste grise. At få tændt varmelampen til de nyfødte grise i tide er også vigtigt, specielt hvis de er svagtfødte.

”Når man ser videoerne kan man jo spørge sig selv, gør jeg som i videoerne, eller gør jeg det bedre, værre eller bare anderledes? Kan jeg lære noget af videoen, eller har jeg styr på det i forvejen? Det kan man få meget ud af, viser vores erfaringer”, fortæller Rikke Ingeman Svarrer.

15 timers faringserfaring på 40 minutter

Ser du alle tre videoer, kan du på ca. 40 minutter lære en masse, der ellers ville have taget dig mange timer at gøre i stalden.

”Det er de færreste, der har tid og lyst til at sidde i farestalden i fem-seks timer for at følge én faring igennem hele forløbet. Men det kan faktisk give en hel del læring at gøre, så derfor har vi lavet de her videoer som service til dem, der gerne vil have læringen uden at skulle bruge mange timer på det”, siger Rikke Ingeman Svarrer.

LÆS: Nyt e-læringskursus hjælper med at hæve pattegriseoverlevelsen

LÆS: Ny funktion i PattegriseLIVs potentialeberegner