20. juli 2016

Vær opmærksom på aksfusarium i hvede og byg

Hvis du har udbredte angreb af aksfusarium i dine marker, og kornet skal bruges til fodring af grise, anbefaler vi, at du får lavet en analyse for indhold af fusariumtoksiner.

Fra SEGES Planter & Miljø har vi meldinger om, at angreb af aksfusarium er mere udbredt i hvedemarkerne i år. Fusariumsvampe er skadelige, fordi de kan producere toksiner og ved mere udbredte angreb kan der også være udbyttetab.

Især grise er følsomme for fusariumtoksiner.

Normalt er der mest fusariumtoksin i vinterhvede (mest), triticale, havre, vårbyg og rug (mindst). Der optræder mange forskellige fusariumarter i korn og mange, men ikke alle arter producerer toksiner.

Angreb af fusarium - her ses en rødlig sporebelægning af fusarium.

LÆS: Svampetoksiner

Fusariumsvampe er marksvampe og trives kun ved over 18-22 procent vand. Næsten alt toksin bliver derfor dannet i marken. Det fugtige vejr denne sommer har fremmet angrebene.

Hvis du har udbredte angreb i dine marker, og kornet skal bruges til fodring af grise, anbefaler vi, at du får analyseret for indholdet af fusariumtoksiner. Herefter kan du tilrette iblandingsprocenterne i foderblandingen efter toksinindholdet, så foderet ikke overskrider grænseværdierne for færdigfoder. De vejledende grænseværdier for fusariumtoksiner kan ses i tabellen herunder, men bemærk at grænseværdierne er angivet for fuldfoder.

 Toksin  Vejl. grænseværdier svin, μg pr. kg
 DON  900
 ZEA Smågrise, polte og gylte: 100
Søer og slagtesvin: 250
 HT-2, T-2
 500 (samlet for begge toksiner)
 Ochratoksin  50
Tabel 1. vejledende grænseværdier for toksiner i fuldfoder

Har du mistanke om toksiner i dit korn, bør du indsende prøve(r) til analyse til f.eks. Eurofins Agro eller LUFA-ITL. Tal med din rådgiver om hvordan en prøve bedst udtages og hvor mange prøver, der bør indsendes.

Angreb af fusarium på småaks i vårbyg