31. oktober 2016

Lave niveauer af fusariumtoksiner i hvede igen i 2016

I 2016 er der undersøgt 24 hvedeprøver, og alle prøver er udtaget fra pløjede marker. Der er analyseret for toksinerne DON (deoxynivalenol) og ZEA (zearalenon). Ingen af prøverne overskred grænseværdierne til human ernæring eller til foder.

I de undersøgte hvedeprøver blev der påvist DON i 12 af 24 prøver, hvor der var et meget lavt indhold på 60-220 µg DON pr. kg hvede. ZEA blev påvist i 8 af 24 prøver og også med et meget lavt indhold (5-36 µg ZEA pr. kg hvede). I fire prøver blev indholdet af HT-2 og T-2 også undersøgt, men disse toksiner blev ikke påvist.

Prøverne er udtaget ved høst, og markerne er høstet tidligt - nemlig i perioden 29. juli til 30. august. Tidligere undersøgelser har vist, at toksinindholdet kan stige ved meget sen høst. Ved mistanke til sent høstede partier af hvede anbefaler vi at lavet en analyse.

Det lave indhold af toksiner ses på trods af, at der i år i flere marker, i områder med nedbør omkring blomstring, blev set mere udbredte angreb af aksfusarium. Dette kan skyldes, at ikke alle Fusariumarter danner toksiner. Desuden er der kun udtaget et relativt begrænset antal prøver i 2016.

Monitering af fusariumtoksiner sker i et samarbejde mellem SEGES Planter og Miljø og SEGES Videncenter for Svineproduktion og er foretaget hvert år siden 2003.

LÆS: Opdateret afsnit om forekomst af Fusarium-toksiner