23. august 2018

Normer for natrium og klorid hævet for smågrise

Forsøg med smågrise har vist, at et højere niveau af natrium og klorid end den hidtidige norm har en positiv effekt på smågrises foderoptagelse, tilvækst, foderudnyttelse og proteinfordøjeligheden i de første tre uger efter fravænning. SEGES Svineproduktion har derfor justeret normer for natrium og klorid for smågrise.

”De danske normer for natrium og klorid har været uændret i mere end 30 år. Og da der tilbage i 2017 var mangel på calciumformiat, som bliver brugt i mange smågriseblandinger, blev det i stedet erstattet af natriumformiat”, forklarer Per Tybirk, chefkonsulent i SEGES Svineproduktion.

”Brugen af natriumformiat som syre - og natriumkilde - betød dog, at indholdet af klorid blev reduceret – og deraf opstod spørgsmålet, om det i den forbindelse var nødvendigt at overholde normen for klorid, som ikke automatisk blev overholdt, når natriumkilden ikke længere var salt (natriumklorid).”

Et opslag i amerikanske normer viste, at amerikanerne havde hævet normerne for natrium og klorid i smågrisefoder til væsentligt over de danske normer. Det blev derfor besluttet at søge efter litteratur på dette område, især smågrises behov for natrium og klorid.

Det er på baggrund af litteraturstudierne og modelberegninger, at normer for natrium og klorid er hævet for smågrise.

Enhedsnorm for slagtesvin uændret, men ændret ved fasefodring

For slagtesvin er enhedsnormen uændret, mens der ved fasefodring anbefales lidt mere natrium og klorid i startblandinger og lidt mindre i slutblandinger end for enhedsblandinger.

Normer for søer uændret

Normen for søer er uændrede. En teoretisk beregning tyder på, at den nuværende norm sikrer en tilstrækkelig mængde natrium og klorid i forhold til behovet til mælkeproduktion.

Nyhedsbrev

Hold dig opdateret om dansk griseproduktion og Noteringen. Modtag nyhedsbrevet hver torsdag. Udfyld e-mail, navn og arbejdsplads/virksomhed.

Når du tilmelder dig, vil du modtage en e-mail med et bekræftelseslink. Du modtager først nyhedsbrevet, når du har bekræftet din tilmelding.

* Skal udfyldes

Dit samtykke til at modtage det ugentlige nyhedsbrev kan du til enhver tid tilbagekalde ved at afmelde dig nyhedsbrevet eller kontakte os på gris@lf.dk.

Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris behandler dine personoplysninger som beskrevet i Landbrug & Fødevarers privatlivspolitik.