14. november 2019

Dyrere Byggesagsbehandling i 2020

På grund af øgede krav til dokumentation og kontrol vil de samlede omkostninger til byggesagsbehandling stige med det nye BR18 fra 1. januar 2020, hvor Certificeringsordningen træder i kraft.

Fra 1. januar 2020 træder Certificeringsordningen for alvor i kraft, idet man, siden Bygningsreglementet BR18 blev indført, har haft en overgangsperiode, hvor al byggesagsbehandling har kunnet varetages i kommunalt regi.

Ansøgninger indsendt til kommunen før 1. januar 2020 vil blive færdigbehandlet i kommunen. Vær opmærksom på, at sagen skal være tilstrækkelig oplyst.

Certificeringsordningen blev indført i BR18, med det formål at ensrette byggesagsbehandlingen og dermed undgå den uensartede sagsbehandling, der blev udført af de enkelte kommuner. Ændringerne i sagsbehandlingen betyder, at visse bygninger skal godkendes af certificerede rådgivere indenfor områderne ”brand” og ”konstruktion”, mens øvrige forhold fortsat behandles af kommunen.

Den certificerede rådgiver har ansvaret for at kontrollere, at brand- og konstruktionskrav er overholdt i forhold til BR18. Kravene til den certificerede rådgiver afhænger af, hvor kompliceret det konkrete byggeri er - både med hensyn til brandforhold og konstruktion.

I forhold til tidligere er der øgede krav til dokumentation både før, under og efter et byggeri. Ved byggeansøgninger skal bygherre udpege de navngivne certificerede rådgivere på henholdsvis brand og konstruktioner. Senest ved færdigmelding skal det dokumenteres, at det som er udført, er i overensstemmelse med bygningsreglementet, og som ansøgt. Desuden er der krav om kontrolplaner i løbet af byggefasen, og endeligt skal der i forbindelse med den afsluttende dokumentation, afventes en ibrugtagningstilladelse fra kommunen, hvilket nu også gælder for landbrugsbyggeri.

Ved anmodning om ibrugtagningstilladelse (færdigmelding) vil der være krav om fremsendelse af dokumentation fra de certificerede rådgivere:

  • Dokumentation fra certificeret brandrådgiver om fx:
    • Brandstrategi, brandteknisk redegørelse og dimensionering, funktionsbeskrivelse, brandplaner og udfyldte kontrolplaner, instruks for drift og kontrol for brandtekniske foranstaltninger.
  • Dokumentation fra certificeret statiker om fx: 
    • Konstruktionsgrundlag (A1), statiske beregninger på bygværk (A2.1), statiske beregninger på konstruktionsafsnit (A2.2), statisk projektredegørelse (B1) samt udfyldte kontrolplaner. 

Øvrige dokumentationskrav ved færdigmelding er uafhængig af certificeringsordningen, men er, som flere bygherrer, rådgivere og kommuner har erfaret, blevet meget omfattende jf. det nye BR18. 

Det være sig dokumentation om fx: 

  • Tegning af bygninger og installationer som udført. 
  • Teknisk dokumentation som udført.
  • Tegninger af kloakker og vandinstallationer som udført. 
  • Instrukser for drift- og vedligehold af alle tekniske installationer, således at det sikres, at de opretholder deres funktion i hele bygningens levetid.

På grund af de øgede krav til dokumentation og kontrol vil de samlede omkostninger til byggesagsbehandling stige med det nye BR18. Kommunen er fortsat berettiget til at kræve byggesagsgebyr, uanset om byggeriet er underlagt certificeringsordningen, mens udgifterne til de certificerede rådgivere og øvrig dokumentation påhviler bygherre. 

Nyhedsbrev

Hold dig opdateret om dansk griseproduktion og Noteringen. Modtag nyhedsbrevet hver torsdag. Udfyld e-mail, navn og arbejdsplads/virksomhed.

Når du tilmelder dig, vil du modtage en e-mail med et bekræftelseslink. Du modtager først nyhedsbrevet, når du har bekræftet din tilmelding.

* Skal udfyldes

Dit samtykke til at modtage det ugentlige nyhedsbrev kan du til enhver tid tilbagekalde ved at afmelde dig nyhedsbrevet eller kontakte os på gris@lf.dk.

Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris behandler dine personoplysninger som beskrevet i Landbrug & Fødevarers privatlivspolitik.