12. december 2019

Hvad er hemmeligheden bag et lavt foderbrug?

Få inspiration fra svineproducenten Labækgård I/S i vores anden ud af tre artikel- og videoserier ’Lær af de bedste’.

”…der er ingen hemmeligheder. Det er meget simpelt - vi hjælper hinanden med at gøre tingene ordentligt.”

Sådan lyder vurderingen fra Thomas Lausten, svineproducent hos Labækgård I/S. At tingene bliver gjort ordentligt, det sørger han for, ved at bl.a. medarbejdere, foderkonsulenter, dyrlæge er dygtige til deres arbejde. Samtidig er der årligt service på al ventilation og møllerier for at forebygge nedbrud. Servicegennemgangen giver en masse tryghed, da man ved, at det virker. Det er ifølge Thomas Lausten også nemmere at udføre service i stedet for at skulle reparere, hvis teknikken går i stykker.

Blanding giver høj pris men lavt forbrug

Besætningen bruger calciumformiat i foderet. Det er en syre, som sikrer et lavt salmonella niveau, men som også kan være med til at sænke foderforbruget. 

”Vores foderpris er lidt højere, men den betaler sig hurtigt hjem, hvis vi har et foderforbrug på 2,50,” siger Thomas Lausten. 

I foderet er der samtidig tilsat roepiller, og der er lagt et højt indhold af aminosyre. Det høje indhold af aminosyre tilsættes, fordi grisene har det lave foderforbrug. Labækgård bruger ikke foderkomponenterne solsikke, rapskager eller rug.

Mød Thomas Lausten fra Labækgård I/S .

Kan inspirere andre

”’Vi gør ikke noget specielt’ - den sætning hørte vi mange gange, da vi besøgte de syv slagtesvinebesætninger sidste år med meget lavt foderforbrug,” siger Joachim Glerup Andersen, seniorkonsulent i SEGES, og tilføjer: 

”Når vi så alligevel besøgte hver besætning, kom en række spændende tiltag frem. Det gjorde sig også gældende hos Thomas og Labækgård I/S. Vi bruger det fremadrettet som inspiration til nye projekter, men håber også, det kan være inspiration til dig som slagtesvineproducent. Her var måske et par nye ideer for at kunne rykke foderforbruget endnu længere ned.”

Nyhedsbrev

Hold dig opdateret om dansk griseproduktion og Noteringen. Modtag nyhedsbrevet hver torsdag. Udfyld e-mail, navn og arbejdsplads/virksomhed.

Når du tilmelder dig, vil du modtage en e-mail med et bekræftelseslink. Du modtager først nyhedsbrevet, når du har bekræftet din tilmelding.

* Skal udfyldes

Dit samtykke til at modtage det ugentlige nyhedsbrev kan du til enhver tid tilbagekalde ved at afmelde dig nyhedsbrevet eller kontakte os på gris@lf.dk.

Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris behandler dine personoplysninger som beskrevet i Landbrug & Fødevarers privatlivspolitik.